“Vetten zijn slecht voor je.” Klinkt bekend? Hoogstwaarschijnlijk, want jarenlang zijn we belazerd door de vetfobie die ons werd aangepraat. Volgens de voedingsrichtlijnen gepropageerd door overheden en voedingsinstanties moesten we bijvoorbeeld massaal afstappen van een natuurlijk product genaamd boter, omdat het vol verzadigde vetten zou zitten, en overstappen op margarine – een product dat achteraf vol bleek te zitten met schadelijke transvetten, en letterlijk één molecuul verwijderd is van plastic.
We werden bang gemaakt voor alles wat vet bevat, terwijl schijngezonde producten zoals geraffineerde plantaardige oliën – oorspronkelijk gebruikt als industriële smeermiddelen (!) -, light-yoghurts vol kunstmatige zoetstoffen en suikerrijke granenrepen hun weg naar ons dieet vonden. Deze producten deden meer kwaad dan goed, terwijl we dachten gezond bezig te zijn. Hoogtijd dus om die misvattingen achter ons te laten en te ontdekken welke vetten wél goed voor je zijn.