Iedereen kent het gevoel; je voelt je te dik en je wilt er zo snel mogelijk iets aan doen. Tegenwoordig zijn er zoveel crash diëten op de markt die je beloven tien kilo per week af te vallen, dat je soms niet meer weet waar je kijken moet. Jammer wordt er niet altijd goed vermeld wat de gevaren van zulke diëten kunnen zijn. Heb je een speciale gelegenheid dan is het best begrijpelijk dat je snel een paar pondjes kwijt wilt, maar natuurlijk niet ten koste van je gezondheid. Maar is een crash dieet nou echt zo gevaarlijk?
De gevaren van een crash dieet
Een crash dieet bestaat meestal uit ontzettend weinig calorieën en vaak is het ook zo dat je maar een aantal voedingsmiddelen kunt gebruiken, die je niet voldoende voedingsstoffen bieden om je lichaam gaande te houden. Dat is ook de reden waarom je je een aantal dagen nadat je een dergelijk dieet begonnen bent, erg slapjes voelt. Je lichaam krijgt zo weinig calorieën binnen dat het ook bespaart of het aantal calorieën dat het verbrand. Je vertraagt dus letterlijk je metabolisme. Zodra je dan weer enigszins normaal begint te eten, kom je gelijk weer bij.
Maar dat is nog niet alles. Je kunt namelijk blijvende schade aan je stofwisseling toebrengen als je een crash dieet volgt. Het gevolg hiervan is dat je vaak in de toekomst wanneer je een dieet volgt meer moeite zult hebben met afvallen. Een ander probleem is de afbraak van spieren. Tijdens een dergelijk dieet verbrand je namelijk amper vet. Wat je aan gewicht verliest is voornamelijk water en spieren. Maar het is juist de hoeveelheid spieren in je lijf die er grotendeels voor zorgt hoeveel calorieën je verbrandt.
Door de afbraak van spieren is je stofwisseling beduidend minder. Ga je dus weer over op een normale levenswijze na je crash dieet, merk je enge tijd later dat die jeans niet meer past, omdat je meer vetpolstertjes opgebouwd hebt. Een dergelijk dieet helpt je dus helemaal niet met afvallen. Het lijkt in eerste instantie alleen maar zo omdat je veel vocht verliest. Uit een onderzoek bleek dat mensen die een dergelijk dieet gevolgd hebben, na een jaar vaak het dubbele bij zijn gekomen. Met crash diëten kom je dus juist bij!
Schade aan je lijf
Het is alom bekend dat snelle diëten zorgen voor het zogenaamde jojo-effect. Jammer genoeg zijn er nog meer negatieve bijwerkingen als je zo een dieet voor langere tijd volgt, of vaker doet. Je lijf heeft namelijk essentiele voedingsstoffen nosig die het niet krijgt tijdens zo een dieet. Di kan ervoor zorgen dat er een tekort ontstaat aan vitaminen en mineralen, met zware gezondheidsproblemen tot gevolg. Zo kun je je bijvoorbeeld erg moe en suf voelen bij een tekort aan ijzer en andere onmisbare voedingsstoffen. komt dit vaker voor, dan kan dit een chronische tekort worden met schadelijke gevolgen voor je gezondheid.
Een alternatief voor crash diëten
Crash diëten kennen vele gevaren omdat je te snel gewicht verliest, en een tekort aan voedingsstoffen krijgt. Wil je langdurig afvallen, dan is het beter je levenswijze te veranderen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van een koolhydraatarm dieet en voldoende beweging. Wil je althans toch een paar pondjes kwijt op een snelle manier zonder crash diëten, dan is een detox dieet wellicht een oplossing voor jou. Een detox dieet laat je voedingsrijke producten eten, zoals onder andere vruchten, sappen en groenten, om je lichaam te reinigen en voor te bereiden op een gezond dieet. Een detox dieet kan best gezond zijn als je het maar voor een paar dagen doet en daarna overstapt op een gezonde levenswijze. Bovendien kun je met een dergelijke reiniging vaker al een paar pond kwijt raken, terwijl je toch alle voedingsstoffen binnen krijgt die je lijf nodig heeft.
NB. Bij onze reviews vind je een overzicht van de beste en meeste gezonde diëten van dit moment.