website statistics

De 10 Beste Manieren voor Afvallen en Gewichtsverlies

Onderstaande lijst met de 10 top methoden om af te vallen is het resultaat van onafhankelijk onderzoek naar de effectiviteit van verschillende afvalmethoden. Doordat wij midden in het veld van afvallen opereren menen wij een goed beeld te hebben welke methodes goed werken en welke niet. Op basis hiervan hebben wij een aantal basisprincipes samengesteld die universeel zijn. Uiteraard kun je voor een volledige uitwerking en toepasbare programma’s ook onze artikelen raadplegen.

Onderstaande lijst is in principe niet gerangschikt naar effectiviteit. Een methode lager op de lijst kan voor jou dus net zo goed werken als een methode hoger op de lijst. Daarbij zijn de methodes uiteraard te combineren (en raden wij dit zeker aan).

1. Schrijf op wat je eet – elimineer niet essentiële innameopschrijven

Dit klinkt simpel en dat is het ook. Schrijf op wat je elke dag inneemt. Wat ben je bereid te schrappen? Begin daarmee. Je zult inzien dat je vaak loopt te eten uit verveling of slechte motivatie. Check vooral de tussendoortjes. Deze kunnen sterk oplopen over de dag en daarbij dus bijdragen aan een overmaat van calorieën per dag.

Wanneer je een goed overzicht hebt van wat je elke dag inneemt dan heb je vaak meteen de oorzaak te pakken van de extra kilo’s. Daarbij is het een goede start om je afvaltraject mee te beginnen. Aan de hand van de lijst kun je een planning maken en al na enkele weken veel beter voor de dag komen. Tevens is het goed mogelijk dat je verkeerd eet over de dag genomen. Je kunt door betere timing vaak al met minder eten toch geen hongergevoel krijgen. Zoals later ontbijten en lunch en/of op een vroeger tijdstip dineren.

2. Let op slechte koolhydraten

Wat je ziet terugkomen bij de meeste diëten is een overeenstemming over het volgende: industrieel geproduceerde koolhydraten zijn slecht voor je gewicht. Zoals het werd benoemd bij het Atkins dieet in de jaren 70 tot bij het Paleo dieet op de dag van vandaag – in feite zeggen deze op dit gebied hetzelfde maar dan telkens in een vernieuwde verpakking. De notie dat “geraffineerde koolhydraten” zeer slecht zijn wordt ook door wetenschappelijk onderzoek gestaafd.

slechte koolhydratenLaat industrieel bewerkte koolhydraten een tijdje staan, zoals: –          Witte Rijst –          Wit Brood –          Pasta –          Chips –          Maïsproducten –          Frisdrank –          Alle Fastfood (burgers, friet)

Meer natuurlijke koolhydraten (“slow carbs”) die vezels bevatten, zoals groene groenten, bruin brood en vliesrijst, zijn in (beperkte) mate wel prima om tot je te nemen tijdens je afvalperiode. Neem uiteraard gewoon niet teveel.

3. Let op slechte vetten

Net zoals bij de koolhydraten kun je ook bij de vetten een onderscheid maken tussen goede (onverzadigde) vetten en slechte (verzadigde) vetten. Laat dus de verzadigde vetten staan en richt je op de onverzadigde vetten om je dagelijkse voedingsstoffen binnen te krijgen en geen hongergevoel te hebben.

De meeste geraffineerde slechte vetten komen voort uit industriële bewerking van voeding. Producten die slechte vetten bevatten zijn onder andere:slechte vetten

–          Gebak en Koekjes –          Volle Kaas –          Worst –          Zoute Snacks –          Alle Fast Food (burgers, friet)

Voedsel met goede onverzadigde vetten kun je wel gewoon eten en zijn zelfs gezond. De goede vetten bevinden zich in producten als (biologisch) vlees en vis, noten en eieren. Verder kun je natuurlijk gewoon zoveel mogelijk fruit en groente eten, al zijn aardappelproducten af te raden.

Wanneer je de slechte verzadigde vetten uit je voeding bant en je puur richt op de goede vetten zul je al snel goede resultaten zien. Hoewel niet echt in de mode, zijn het Montignac dieet en het South Beach dieet hele goede richtlijnen voor het verbannen van slechte vetten uit je dagelijkse voedselinname.

4. Eet zo natuurlijk mogelijk

Duizend jaren geleden (en tot voor kort) was overgewicht vrij zeldzaam. Het enorm hoog aantal personen met overgewicht vandaag de dag gaat dan ook hand in hand met de opkomst van industrieel bewerkt voedsel. Van het gebruik van fructose, de alomtegenwoordigheid van fastfood of het gebruik van magnetron maaltijden; veel voedsel wat je eet is tot stand gekomen in een fabriek en niet in de natuur. Dit heeft enkele voordelen gehad, omdat zo meer mensen gevoed kunnen worden, maar erg gezond is het niet. Om dus je overgewicht kwijt te raken is het raadzaam om terug te gaan naar je “roots” en meer natuurlijk geproduceerd voedsel te eten.

biologisch etenKijk naar je reguliere voedselpatroon. Wat eet je en welke stoffen zitten hierin? Er is veel te zeggen voor de terugkeer van de traditionele (biologische) groenteboer, bakker, slager, kaasboer en kruidenier. Het voedsel dat je als “natuurlijk” of ecologisch verantwoord kunt zien wordt meestal ook lokaal verbouwd. Dit zorgt ervoor dat het voedsel bij verkoop veel verser is dan ander voedsel dat van veraf komt en moet worden ingevroren. Probeer dus elke dag voedsel in te nemen dat in ieder geval direct is terug te leiden naar de natuur. Dit is niet altijd even makkelijk, en wellicht ook wat duurder, maar het is ook veel gezonder.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan (allen biologisch): –          Groenten (afgezien van aardappels, maïs en peulen) –          Fruit –          Vlees en vis –          Noten en zaden –          Eieren –          Natuurlijk melkproducten en kaas

In dit kader is het ook van belang dat bijvoorbeeld het vlees van gras-gevoerde runderen is en deze niet door maïs zijn gevoed. Maïs bevat fructose en dat is een enorme dikmaker.

Wanneer je er ook logisch over nadenkt dan klopt het: het genoemde natuurlijke eten is het voedsel is waar de mens jaren en jaren op heeft geleefd en groot op geworden is. Onze lichamen zijn organische machines die het beste werken op deze voeding. 

5. Bewegen helpt altijd

wandelenEen gezond en slank lichaam is inherent verbonden aan voldoende dagelijkse beweging. Hoe bescheiden ook, enige beweging is altijd beter dan geen beweging. Mocht je dus een zittende routine hebben (wellicht door je werk), probeer er dan meer beweging in te brengen. Fiets eens naar je werk in plaats van de auto te pakken, of doe je boodschap een keer per voet. Alles helpt voor gewichtsverlies.

Houd het in ieder geval simpel. Wat vaak gebeurt is dat mensen met overgewicht als een dolle aan de fitness gaan. Je ziet dan bij 90% van de gevallen dat het snel teveel fitness ze tegen gaat staan en de motivatie om af te vallen hierbij te niet doet. Beter is om geleidelijk aan meer beweging in je routines te brengen. Wanneer je elke dag een beetje loopt, fietst en/of sport terwijl je dat eerst niet deed zul in ieder geval altijd meer gewicht kwijtraken dan voorheen.

Mocht je het lastig vinden om hiermee te starten dan is de hulp van een diëtiste een aanrader. Zij kunnen steun geven en dwingen je soms om te  bewegen. Dit zorgt ervoor dat je je eigen grenzen doorbreekt en uiteindelijk een gezonder lichaam zal hebben.

Ook een zeer goede hulp zijn zogenoemde trainingsprogramma’s. De kwaliteit van dit soort programma’s die worden aangeboden loopt van zeer slechts tot zeer goed. Check dit dus goed.

6. Krijg voldoende supplementen

Bij een traject om af te vallen kan het zijn dat je gedemotiveerd of gedeprimeerd voelt. Dit kan komen doordat je bepaalde voeding en stoffen die je normaliter binnenkreeg nu moet missen. Soms is er gewoonweg sprake van verslavingsverschijnselen, zoals bij het stoppen met fastfood. Fastfood geeft je veel (slechte) vetten en koolhydraten waaraan je lichaam gewend is geraakt. supplementen

Net zoals bij roken is stoppen veel gezonder, maar je lichaam protesteert desalniettemin doordat het gewend is geraakt aan de overdadige voedingsstoffen. Dit kan ook sterke psychische effecten hebben, waardoor je misschien geneigd bent om weer in de oude patronen te vallen.

Doe dit niet en voorkom dit door het innemen van goede supplementen. Zorg in ieder geval dat je voldoende omega 3, omega 6, zink, magnesium, vitamine B binnenkrijgt. Zo is visolie erg goed. Deze supplementen kun je eigenlijk altijd wel bij je drogist in de buurt kopen. Zelf vinden wij ook de online shops aanraders als je serieus bent over afvallen.

7. Maak een goede planning voor jezelf

Een goede planning is een gedegen begin voor een afvaltraject. Schrijf op wat je streefgewicht en hoeveel tijd je wilt nemen om dit te bereiken. Om tot een realistische planning te komen is er wellicht professionele hulp nodig, maar je kunt dit ook zelf met goed inlezen over realistisch afvallen. Onze ervaring is dat personen die een serieuze planning maken om af te vallen wel tot 5 keer zo hoge kans hebben om succes te hebben dan mensen die dat niet doen. Dit heeft ook te maken met de kwestie: hoe graag wil je het?planning

Laten we in ieder geval stellen dat (gezond) 20 kg afvallen in een week onmogelijk is, maar dat 5 kg in 3 maanden te weinig ambitieus is als je bijvoorbeeld 30 kg overgewicht hebt. Er moet ook wel enige ambitie en wil om af te vallen aanwezig zijn.

Maak eerst een lange termijn planning (zoals 6 maanden vooruit) en maak dan een indeling per maand, per week en per dag. Door de stappen klein te maken kun je je successen makkelijker vieren en blijf je gemotiveerd. Verbind de planning aan voedselinname en het soort voedsel dat je inneemt. Ook aan te raden is om je beweging en activiteiten (zoals sport) op vaste dagen in te plannen. Houd je voor dat je moet gaan, wat er ook gebeurt. Verzaken is geen optie.

Mocht je bang zijn dat je jezelf niet vertrouwt dan kun je “straffen” zetten op het niet behalen van je targets in de planning. Geef bijvoorbeeld een familielid of vriend(in) een geldbedrag. Ze betalen dan telkens een deel van het geldbedrag aan je uit als je een target behaalt, maar houden dit als je verzaakt. Er zijn natuurlijk ook wel andere soortgelijke opzetjes te verzinnen.

8. Krijg de steun van je sociale omgeving

Wanneer je je gewicht probeert te verminderen is het niet handig en zelfs demotiverend als je nabije omgeving wel gewoon het dieet aanhoudt. Mocht je hele gezin overgewicht hebben dan is het vrij makkelijk om een gezamenlijke afvalmethode (en programma) af te spreken. Maar wat als je de enige bent?socialesteun

Ben dus duidelijk in je communicatie naar je sociale omgeving. Jij gaat afvallen. Doe het voor jezelf en niet om wat anderen zeggen. Dit geld ook voor personen die je tegen willen houden omdat zij zich anders “te dik voelen”. Probeer uit te leggen waarom je wilt afvallen en wat je doel is. Je zult zien dat de meesten enthousiast worden en misschien zelfs mee willen doen.

Of je samen gaat afvallen is ook je eigen keuze. Aan de ene kant is het fijn dat je het samen doet, maar als er 1 persoon in de groep gaat verzaken, dan bestaat de kans dat deze persoon de rest daarin meetrekt. Houd dus ten alle tijden je eigen doel in ogen en laat je niet teveel beïnvloeden door wat anderen doen. Je kunt uiteraard ook lid worden van een website of community voor gewichtsverlies, waarbij iedereen wil afvallen. Als er dan 1 persoon niet meer meedoet dan zijn er nog genoeg anderen die je kunnen steunen.

9. Roep hulp in van een professionele diëtiste of programma

Afvallen kun uiteraard helemaal zelf doen. Maar vaak is het gewoon leuker om af te vallen als je weet dat je gesteund wordt en er een nutritioniststrak programma tegenover staat. De mens zit nu gewoon zo in elkaar dat ze graag doelen wilt bereiken die gesteld worden. De ervaring is dat personen die afvallen met diëtist of programma vaker hun streefgewicht halen dan personen die dat niet doen.

Het grote voordeel van een diëtiste is dat deze professionele kennis heeft over voedingstoffen en eetpatronen. Je kunt dit natuurlijk zelf uitzoeken, maar je kunt er van op aan dat een diëtiste meer ervaring heeft met afvallen dan jijzelf.

Een professioneel programma doet in principe hetzelfde als een diëtist maar dan vaak in groepsverband. Tevens is het contact vaak online (over het internet). Het ligt dus aan je eigen voorkeuren welke vorm van steun je prefereert.

10. Pas de afvalmethode aan op je fysieke toestand en omstandigheden

Net zoals schoonheid subjectief is, is er geen “onze size fits all”  methode voor afvallen. Ga dus eerst voor de spiegel staan en leer te accepteren wat je ziet. Soms is het ook gewoon een kwestie van zelfbeeld. En je weet ook dat alle reclame met modellen die je ziet het resultaat zijn van nauwkeurig bewerkte foto’s. Het is dus belangrijk om een reëel beeld van jezelf te hebben. Nadat je dat gedaan hebt, en je toch nog lichaamsdelen hebt waarbij je gewicht wilt verliezen dan zul je zien dat je zoveel sterker in je motivatie wordt. Want je weet wat schoonheid is. En als je vanuit kracht opereert is elke methode zoveel makkelijker.

vrolijkTevens zou het kunnen dat je door bepaalde omstandigheden een aangepast dieet moet. Het kan voorkomen dat je diabetes hebt waardoor je de standaard afvalmethodes niet goed kan volgen. Of je bent allergisch voor gluten. Of je kunt vanwege een blessure moeilijk bewegen. Enzovoorts. Neem deze omstandigheid dus uiteraard altijd mee in de methode die je gaat aanvangen en neem de diëten niet klakkeloos over. Daarbij is het van belang dat je altijd je huisarts raadpleegt als je conditie slecht is.

Dat gezegd hebbende, de beste methode om af te vallen is je eigen motivatie en wil. Weet dus waarom je het doet. Niet voor anderen, maar omdat je er gewoon fris, slank en mooi uit wilt zien! Zo wordt afvallen weer effectief en leuk.

Heb je interesse in een programma waarin bovenstaande punten succesvol worden gecombineerd, haal dan vandaag nog ons kookboek boordevol lekkere afslankrecepten in huis!

]]>