website statistics

Afvallen Met Eiwit Shakes: 6 Redenen + 7 Tips

In de wereld van diëten en gewichtsverlies lijkt er elke dag wel een nieuwe trend te zijn. Van het verbannen van koolhydraten tot het vasten voor dagen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar er is één trend die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden en waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het werkt: het gebruik van eiwitshakes bij het afvallen.

In deze blog nemen we de belangrijkste bevindingen met je door en geven we je kritische tips en kanttekeningen om ervoor te zorgen dat je eiwitshakes op een veilige en effectieve manier kunt gebruiken. Of je nu nieuw bent met eiwitshakes of al een ervaren gebruiker bent, leer hier hoe ze kunnen helpen bij het afvallen en maak kennis met de beste adviezen voor zorgvuldig gebruik!

Waar zijn eiwitshakes goed voor? – 6 Redenen om eiwitshakes te gebruiken voor afvallen

1. Behoud van spiermassa

Wanneer je afvalt, verlies je niet alleen vet maar ook spiermassa. Dit kan ongewenste gevolgen hebben voor je stofwisseling en het moeilijker maken om op gewicht te blijven. Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor spieren, en een hogere inname van eiwitten kan het behoud van spiermassa ondersteunen tijdens een dieet dat je calorie-inname beperk. Eiwitshakes zijn een gemakkelijke manier om extra eiwitten binnen te krijgen.

2. Verminderd hongergevoel en bevordering van verzadiging

Eiwitten staan bekend om het bieden van een verzadigd gevoel. Het zorgen voor een hogere eiwitinname kan je helpen honger- en trekneigingen te verminderen, waardoor het gemakkelijker wordt om minder te eten en dus gewicht te verliezen. Shakes met goede eiwitten kunnen daarom een nuttig hulpmiddel zijn bij het verminderen van de dagelijkse calorie-inname.

3. Handig en gemakkelijk

De tijd vliegt nu eenmaal, en er zijn hordes mensen die niet voldoende tijd nemen om een gezonde maaltijd voor te bereiden. Gelukkig zijn eiwitshakes als onderdeel van de dagelijkse, evenwichtige voeding gemakkelijk en snel te maken, en kunnen daarom een handige en gemakkelijke optie zijn voor mensen met een drukke levensstijl. Dit is natuurlijk ook prettig voor mensen die moeite hebben om voldoende eiwitten binnen te krijgen via voeding alleen.

Shakes boordevol met gezonde eiwitten zijn eenvoudig om mee te nemen naar het werk of de sportschool, zodat je het afvalproces effectiever kunt inplannen op basis van je activiteitenrooster. Op die manier zul je gedurende de dag ook minder snel in de verleiding komen om ongezonde snacks en tussendoortjes te nuttigen, die vaak wel veel calorieën maar zeer weinig voedingsstoffen bevatten.

4.  Verschillende soorten eiwitshakes beschikbaar

Een van de voordelen van eiwitshakes is de grote verscheidenheid aan beschikbare soorten. Ze bieden verschillende voordelen voor verschillende doelen.

Wei-eiwitshake is een snel verteerbaar eiwit dat ideaal is voor na de training om de spieren te herstellen en op te bouwen. Het wordt gemaakt van wei-eiwit, dat een bijproduct is van de kaasproductie uit koemelk, en wordt gewonnen door de vloeistof die overblijft na het coaguleren van melk te filteren en te drogen. Hierdoor ontstaat er een eiwitrijk poeder dat vervolgens wordt gebruikt om eiwit shakes te maken die rijk zijn aan essentiële aminozuren en ideaal zijn voor spierherstel en -opbouw na een training.

Caseïne-eiwit is een langzaam verteerbaar eiwit dat ideaal is voor gebruik voor het slapengaan. Ook deze shake wordt gewonnen uit koemelk en is het belangrijkste eiwit dat te vinden is in melk. Het wordt verkregen door melk te stremmen met een zuur of een enzym, waardoor de caseïne-eiwitten coaguleren en kunnen worden gescheiden van de wei-eiwitten. Het geeft een langdurige afgifte van aminozuren, die de spieren voeden terwijl je slaapt en voorkomen dat het lichaam in een katabole staat terechtkomt (afbraak van spieren).

Dan zijn er ook nog eiwitshakes gebaseerd op vlees. Ze worden gemaakt van gehydrolyseerd collageen, dat wordt gewonnen uit dierenhuiden, botten en kraakbeen. Collageen is een eiwit dat van nature in ons lichaam voorkomt en helpt bij de opbouw en het onderhoud van weefsels zoals spieren, botten, pezen en huid. Gehydrolyseerd collageen wordt verwerkt tot een poeder dat kan worden opgelost in water of andere vloeistoffen om een eiwitshake te maken. Deze shakes zijn een goede optie voor mensen die geen zuivel willen of kunnen consumeren en op zoek zijn naar een alternatieve eiwitbron.

Tot slot zijn er plantaardige eiwitshakes in verschillende vormen, zoals erwtenproteïne, rijstproteïne, soja-, hennep-, en pompoenpit-eiwit. Deze shakes zijn een goede optie voor veganisten, vegetariërs en mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor zuivelproducten. Ze bevatten vaak ook extra voedingsstoffen en vezels, wat kan helpen bij het creëren van een verzadigd gevoel.

Door te kiezen voor de juiste soort eiwitshake, kun je je lichaam voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om spieren te behouden en af ​​te vallen. De verschillende soorten eiwitshakes maken het ook mogelijk om aan persoonlijke voorkeuren en dieetbeperkingen te voldoen. Dit maakt ze een handige en flexibele optie voor mensen die hun gezondheidsdoelen willen bereiken.

5.  Verhoogde stofwisseling

Eiwitten hebben ook een hogere thermische waarde dan vetten en koolhydraten, wat betekent dat het lichaam meer calorieën verbrandt om eiwitten te verteren en te metaboliseren. Dit kan bijdragen aan een verhoogde stofwisseling en het verbranden van meer calorieën, wat kan helpen bij gewichtsverlies.

“Door het verhogen van de thermische waarde van het lichaam, kunnen eiwitten een krachtig hulpmiddel zijn bij het afvallen door het verbranden van extra calorieën.”

6. Motiverend effect

Mensen willen graag snel zichtbare resultaten zien, en eiwitshakes kunnen deze resultaten leveren. Het drinken van shakes kan bijdragen aan gewichtsverlies door de calorie-inname te verminderen en spierherstel en -opbouw te bevorderen, wat sneller kan leiden tot een tastbaar resultaat. Dit kan mensen motiveren om door te gaan met hun dieet- en fitnessdoelen en het vertrouwen vergroten dat ze hun doelen kunnen bereiken.

Kritische kanttekeningen bij eiwitshakes voor gewichtsverlies

Ondanks de voordelen van eiwitshakes voor gewichtsverlies, zijn er ook enkele kritische kanttekeningen bij het gebruik ervan. Hieronder nemen we de belangrijkste zaken met je door zodat je je zo goed mogelijk kan voorbereiden op effectief afvallen met eiwitshakes.

Kwaliteit en samenstelling van eiwitshakes

De kwaliteit en samenstelling van eiwitshakes kunnen sterk variëren, afhankelijk van het merk en de fabrikant. Sommige eiwitshakes kunnen te veel suikers, kunstmatige ingrediënten of ongezonde vetten bevatten.

Eiwitshakes als aanvulling, niet als vervanging

Onthoud dat eiwitshakes moeten worden gezien als aanvullend op een gezond dieet en een actieve levensstijl, in plaats van als vervanging. Eiwitshakes alleen zijn niet voldoende om gezond te blijven of af te vallen. Het is belangrijk een uitgebalanceerd dieet te volgen dat voldoende voedingsstoffen bevat, zowel uit dierlijke als plantaardige bronnen, om een optimale gezondheid te behouden.

Overmatige eiwitinname

Wist je dat een te hoge eiwitinname ook verscheidene gezondheidsproblemen kan veroorzaken? Een teveel aan eiwitten kan leiden tot nierproblemen, botverlies en andere kwesties. Houd daarom je totale eiwitinname in de gaten om niet te veel eiwitten binnen te krijgen.

“De aanbevolen hoeveelheid eiwitten per dag varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht en fysieke activiteit. Over het algemeen wordt aanbevolen om tussen de 10% en 35% van de dagelijkse calorie-inname uit eiwitten te halen.”

Voor volwassenen wordt vaak een richtlijn van ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag aangehouden. Dit betekent dat iemand die 70 kilogram weegt, ongeveer 56 gram eiwit per dag nodig heeft. Voor mensen die regelmatig sporten of fysiek actief zijn, kan de aanbevolen hoeveelheid hoger liggen, tussen de 1,2 en 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.

Kosten

Het regelmatig kopen van de beste eiwitshakes kan een flinke kostenpost worden en is daarom mogelijk niet geschikt voor mensen met een beperkt budget. Het is dus slim om te zoeken naar betaalbare opties van goede kwaliteit en te overwegen of afvallen met eiwitshakes de moeite waard is.  

Risico’s voor mensen met bepaalde medische aandoeningen of dieetbeperkingen

Mensen met bepaalde medische aandoeningen of dieetbeperkingen moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van eiwitshakes. Bijvoorbeeld, mensen met nierproblemen moeten hun eiwitinname beperken en mensen met lactose-intolerantie moeten mogelijk kiezen voor een eiwitshake op basis van soja of plantaardige eiwitten. Als je gezondheidsproblemen of dieetbeperkingen hebt, ga op zoek naar professioneel advies voordat je wilt afvallen met eiwitshakes.

7 Tips voor veilig en effectief gebruik van eiwitshakes voor gewichtsverlies

Nu je op beter op de hoogte bent van de redenen voor het afvallen met eiwit shakes en welke kanttekeningen je moet overwegen, sluiten we af met 7 tips die zullen helpen jouw afslankproces in goede banen te leiden!

1. Kies een eiwitshake van goede kwaliteit

Het is van vitaal belang om een eiwitshake van goede kwaliteit te kiezen met een bewezen samenstelling en effectiviteit. Zoek naar producten met een hoog gehalte aan eiwitten en een laag gehalte aan suikers en kunstmatige ingrediënten. Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met eventuele voedselallergieën of -intoleranties bij het kiezen van eiwitshakes. Sommige shakes bevatten bijvoorbeeld lactose of gluten, wat problemen kan veroorzaken voor mensen met intoleranties.

Lees ook beoordelingen en aanbevelingen van andere gebruikers en experts. Andere gebruikers kunnen waardevolle informatie bieden over de smaak, textuur en effectiviteit van verschillende shakes, wat kan helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw dieet en fitnessdoelen.

2. Combineer eiwitshakes met een gezonde voeding en beweging

Eiwitshakes moeten worden gezien als aanvullend op een gezond dieet en een actieve levensstijl, in plaats van als vervanging. Eiwitshakes kunnen een krachtige aanvulling zijn op een gezond dieet en fitnessroutine, maar het is essentieel om ze te combineren met andere gezonde gewoonten om maximale resultaten te behalen.

3. Combineer eiwitshakes met vezelrijke voedingsmiddelen en voldoende vochtinname

Om de verzadigende effecten van eiwitten te vergroten, is het belangrijk om eiwitshakes te combineren met vezelrijke voedingsmiddelen en voldoende vochtinname. Vezels en vocht dragen bij aan een verzadigd gevoel en een gezonde spijsvertering. Drink dus voldoende water om gehydrateerd te blijven en het lichaam te helpen bij het verwerken van de eiwitten.

4. Pas de portiegrootte en frequentie van eiwitshakes aan op individuele behoeften en doelen

De portiegrootte en frequentie van eiwitshakes kunnen verschillen afhankelijk van individuele behoeften en doelen. Doe voldoende onderzoek of overleg met een diëtist om de juiste portiegrootte en frequentie te bepalen die bij jouw lichaam en doelen passen.

5. Varieer met smaken

Als je langere tijd eiwitshakes gebruikt, kan het helpen om te variëren met smaken om het interessant te houden. Kies voor verschillende smaken en experimenteer met verschillende manieren om ze te bereiden, zoals met fruit of als smoothie.

6. Gebruik eiwitshakes op de juiste momenten

Wanneer moet je eiwitshakes nemen? Ze kunnen het beste worden gebruikt op specifieke momenten, zoals na een training om spieren te herstellen of als maaltijdvervanger bij het ontbijt of de lunch. Overweeg wanneer het voor jou het meest logisch is om eiwitshakes te gebruiken en pas dit toe in jouw dieetplan.

7. Wees consistent

Tot slot, om optimaal te kunnen profiteren van het gebruik van eiwitshakes, is consistentie natuurlijk niet geheel onbelangrijk. Drink je shakes regelmatig en volg een nauwgezet dieet- en fitnessplan om de gewenste resultaten te bereiken. Veel succes!

Plaats een reactie