website statistics

Afvallen met Zemelen

Afvallen, velen worstelen ermee. Sommige mensen proberen het door hun dagelijkse voedingspatroon enigszins aan te passen en anderen starten een crash dieet. Shakes, poeders en pillen: je kunt het zo gek niet bedenken of mensen proberen het om zo aan hun gewenste droomfiguur te komen. Vaak werken deze diëten kortstondig of ze werken zelfs helemaal niet. Vaak komt men na het stoppen met een dieet zelfs twee keer zoveel en twee keer zo snel aan. Door het gebruik van zemelen kun je dit voorkomen.

Het geheim van afvallen met zemelen

Vezelrijke voeding draagt bij aan een snelle en gezonde manier van afvallen. Dat komt door de volgende zaken:

zemelen

 • Vezels nemen water en zetten uit. Je maag raakt hierdoor voller en je krijgt hierdoor minder snel weer honger.
 • De opname van suikers en koolhydraten worden verlaagd, waardoor het afvallen sneller gaat.
 • Bepaalde vetten in het bloed worden verlaagd.
 • Vezels zorgen voor een gezonde darmwerking en een goede stoelgang.

Zemelen staan erom bekend dat ze bijzonder vezelrijk zijn en daarom passen ze goed in een dieet. Het is wel belangrijk om bij het afvallen met zemelen veel te drinken. Vezels hebben tenslotte vocht nodig om uit te zetten in de darm en het hongergevoel te verminderen.

Natuurlijke vezels en synthetische vezels

Het is raadzaam om goed na te gaan of er sprake is van natuurlijke vezels of synthetische vezels. Je kunt is voor kiezen om preparaten met voedingsvezels te gebruiken als je met je dagelijkse voeding onvoldoende vezels binnenkrijgt. Het nadeel echter hiervan is dat deze vezels vaak synthetisch zijn. Ook producten waar van nature geen vezels inzitten en dus kunstmatig vezels aan toegevoegd worden, herbergen vaak synthetische vezels. Het risico bij intens gebruik van synthetische vezels is dat de darmen beschadigd kunnen raken en er gaten in kunnen komen, aldus recent onderzoek.

Overige gezondheidsvoordelen van zemelen

Het is een feit dat zemelen en afvallen goed samengaan. Toch kleven er nog meer gezondheidsvoordelen aan het gebruik van zemelen. Hierdoor sla je er uiteindelijk meerdere vliegen in één klap mee.

Positieve werking tegen hart- en vaatziekten
Vezels en dus ook zemelen hebben een bijzonder gunstig effect op het cholesterolgehalte in je bloed. Een te hoog cholesterol is een van de boosdoeners van hart- en vaatziekten.

Diabetes
Doordat de vezels in zemelen ervoor zorgen dat voeding langzamer door de bloedbaan wordt opgenomen, blijft de insulinespiegel stabieler. Mensen met overgewicht kampen vaak ook nog met diabetes. Het gebruik van zemelen heeft bij mensen met diabetes en overgewicht dus een dubbele werking.

buik2Hoe gebruik je zemelen?

Het is niet moeilijk om zemelen in je voeding te verwerken. Je kunt heel eenvoudig een schep zemelen door je toetje heen doen, maar er zijn zelfs ook complete recepten voor tussendoortjes en gerechten met zemelen te vinden. Denk hierbij aan muffins met zemelen, koekjes met zemelen en wentelteefjes met zemelen. Wat ook handig kan zijn is het innemen van natuurlijke vezeltabletten. Dit zijn tabletten met daarin zemelen verwerkt en hebben hetzelfde effect.

Zemelen en afvallen: er zijn alleen maar winnaars

Afvallen kan een strijd zijn als je dit op een verkeerde manier doet. Door zemelen te gebruiken binnen je dieet, val je niet alleen snel en eenvoudig af, maar kun je er ook op andere gezondheidsvlakken alleen maar baat bij hebben. Daarbij is het uiteraard raadzaam om iedere dag voldoende te bewegen.

3 gedachten over “Afvallen met Zemelen”

 1. Hallo ik eet elke ochtend als ontbijt.
  Optimel vruchtenjoghurt met fruit en zemelen erdoor.
  Dat doe ik ook tussen de middag.
  En savonds eet ik gewoon aardappelen met groente en vlees.en dit is goed vol te houden. Ik ben nu 4 kilo kwijt. De kilo’s vliegen eraf.

  Groetjes jolanda.

  Beantwoorden
 2. Ik heb toen ik zeventien was ook smorgens margere yoghurt met zemelen gegeten,ik was toen vijftien kilo kwijt geraakt in drie maanden.
  Nu ben ik weer drie dagen bezig ben benieuwd want ben nu 51 hoe het gaat.
  Moet nu zestien kilo afvallen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie