website statistics

ADHD, Dieet en Voeding

Het raadsel rond ADHD lijkt te zijn opgelost. ADHD is geen aangeboren afwijking of probleem. Onderzoek naar een verband tussen ADHD en het dieet heeft aangetoond dat een ongezond voedingspatroon waarin essentiële bouwstoffen ontbreken een ontwikkelingsstoornis bij kinderen doet ontstaan. Is er eenmaal ADHD bij je kind vastgesteld dan kun je dit niet op eigen houtje verhelpen. Voordat er een wijziging in het voedingspatroon aangebracht kan worden dient er eerst uitgebreid onderzocht te worden voor welke stoffen het kind specifiek overgevoelig is omdat dit voor elk kind verschillend is.

adhd2ADHD en dieet

Al jarenlang waren de onderzoekers op het goede spoor door te veronderstellen dat ADHD in relatie stond met de voeding. De oorzaak werd in eerste instantie echter meer gezocht in genetisch gemanipuleerde producten en ook kleurstoffen. Onderzoekster Lidy Pelsser heeft echter na jaren studie vastgesteld dat de oorzaak van ADHD in allerlei gewone dagelijkse voedingsmiddelen zoals druiven, ei, zuivelproducten, pindakaas en tomaten ligt. Uit tests blijkt dat voornamelijk door een gebrek aan Omega 3 er gedragsstoornissen optreden die als ADHD aangemerkt kunnen worden.

Werking van Omega vetzuren

Omega vetzuren zijn essentiële vetzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken maar wel nodig heeft. Vroeger werden deze bouwstoffen tot de vitamines gerekend en noemde men het Vitamine F. Inmiddels is de wetenschap erachter gekomen dat ze tot de vetten behoren en zijn ze ingedeeld in de groepen Omega 3 en Omega 6 vetzuren. Wanneer een kind een voedingspatroon heeft waarbij de genoemde Omega vetzuren niet in balans zijn zal er een stoornis ontstaan in de celstofwisseling en de prikkeloverdracht tussen de diverse zenuwcellen wat afwijkend gedrag en ontwikkelingsstoornissen tot gevolg heeft. Met dit gegeven in het achterhoofd zal het je niet verbazen dat er een link gelegd kan worden tussen ADHD en dieet.

Waarin zitten deze zo belangrijke Omega vetzuren?

Ons huidig gemiddelde voedingspatroon toont aan dat we te weinig Omega 3 en teveel Omega 6 naar binnen krijgen. Voor een volwassene heeft dat als gevolg dat we last krijgen met de bloedvaten en ons afweersysteem waardoor de kans op kanker vergroot, de zg welvaartsziekten. Voor een kind dat nog in de groei is betekend dat misvorming van hersencellen met wat de kans op ontwikkelingsstoornissen doet toenemen. In welke voedingsmiddelen zit het zo belangrijke Omega 3, wat we tekort en in welke het Omega 6, waarvan we teveel binnenkrijgen?

Omega 3
Omega 3 is te vinden in:

  • Plantaardige oliën zoals koolzaadolie en notenolie
  • Vette vis zoals zalm en makreel
  • Groene bladgroenten, zoals andijvie en spinazie
  • Noten zoals walnoten en hazelnoten

Omega 6
Omega 6 is te vinden in:

  • Plantaardige oliën zoals maïsolie en zonnebloemolie
  • Bakkerijproducten
  • Kant en klare producten
  • Snoepgoed

adhd

Je zult in het bovenstaande rijtje direct een zekere herkenbaarheid aantreffen. Al jaren roepen doktoren en voorlichters dat we te weinig vis en groene groente eten. Natuurlijk is het niet zo dat we alle producten die rijk zijn aan Omega 6 vetzuren uit ons dieet moeten weren. Want ook Omega 6 hebben we nodig. De bedoeling is een goede balans te vinden in de beide Omegagroepen omdat ons lichaam deze vetzuren niet zelf kan aanmaken.

Je kunt de Omega 3 inname verhogen door simpelweg meer van de genoemde producten te eten. Is dit niet altijd mogelijk, dan zijn Omega 3 tabletten een goede oplossing. Deze werken zeer goed en kunnen een uitstekende aanvulling zijn op de reguliere voedselinname.

Uw kind heeft adhd

Terugkomend op het ADHD verhaal klinkt het, na het lezen wat de Omega vetzuren voor invloed op ons lichaam hebben, heel aannemelijk dat er een relatie is tussen ADHD en het dieet. Vermoed je bij je kind ADHD of is er ADHD vastgesteld, dan betekent dit dus gelukkig niet dat je kind aan de rustgevende medicamenten moet. Je zult ook voor jezelf op een rij zetten hoe jullie eetpatroon eruit ziet en in overleg met een arts of een diëtist daarin wijzigingen in aanbrengen. Zorg hierbij dus zoals gesteld voor meer inname van Omega 3. Tenslotte, gezonde voeding is niet alleen voor je kind van essentieel belang,  je zult er zelf ook wel bij varen.

NB. Een goed boek met veel specifieke recepten voor een ADHD kind is “De Hulpgids ADHD” (Engels).

2 gedachten over “ADHD, Dieet en Voeding”

  1. Er is inderdaad een verband tussen ADHD en bepaalde voedingsstoffen zoals suikers e.d. ADHD is echter m.i. wel degelijk een ontwikkelingsstoornis die deels erfelijk is. Het kan wel zijn dat kinderen met ADHD actiever worden van bepaalde voedingsstoffen zoals vb. suikers. Hier kan je zeker mee experimenteren, maar helaas zal je ADHD niet helemaal weggaan. Veel onderzoek wordt ook door bepaalde bedrijven uitgevoerd die baat hebben bij een bepaalde uitslag. Dit wetenschappelijk onderzoek wordt dan ook vaak gemanipuleerd waardoor de resultaten in het voordeel zijn van producten die bedrijven verkopen. Dokters, psychiaters, psychologen en orthopedagogen kunnen u degelijke en juiste informatie verschaffen…

    Beantwoorden
  2. Jeetje wat een slecht artikel zeg. Dat het voedingspatroon verband houdt met het dan al niet beter functioneren van een adhder, ja absoluut. Maar het zijn gewoon neuro divergente personen. Ik kan hier nog uren over door mekkeren. Maar het enige wat ik zeg is: doe goed onderzoek en zet niet zomaar lukraak iets neer. Je hebt een grote verantwoordelijkheid als je voedingsadviezen geeft. Helemaal over kinderen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie