website statistics

Gezond Afvallen zonder Dieet: De 15 Beste Methoden

Voor sommige mensen die proberen af te vallen is het lastig om zich aan een bepaald dieet te houden. Je hebt het te druk, je vindt het te duur, of het is te lastig in te passen in je normale schema. Hierdoor is een strak dieet met bijbehorende planning niet altijd wenselijk. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om af te vallen. In dit artikel wordt daarom uitleg gegeven met beste methoden en tips waarmee je toch kan afvallen zonder een dieet.

De basisprincipes van afvallen zonder dieet

Wil je geen dieet volgen dan zijn er toch veel benaderingen die je kunt toepassen om gewicht te verliezen. Het afslanken komt er uiteindelijk op neer dat je meer calorieën verbrandt dan je binnen krijgt en je overtollige vetten op bepaalde lichaamsdelen effectief kan afvoeren. Een dieet is niets anders dan een gestroomlijnd voedingspatroon dat je kan helpen om af te vallen, maar het is uiteraard niet noodzakelijk.

Bij het afvallen zijn er twee belangrijke componenten die er altijd toe doen: wat je eet en hoeveel je beweegt. Dit zijn de hoofdzaken, naast nog tal van ondersteunende factoren zoals slaap, vitaminen en levensstijl. Maar als je wilt afvallen zonder dieet dan zul je je eerst richten op het langzaam aanpassen naar gezond eten en het verhogen van je lichamelijke activiteit. We beginnen hieronder eerst met de manieren voor afslanken met sport en beweging.

gewichtverlies5Sporten om af te slanken zonder dieet

Dit klinkt als een logische stap, omdat je met sporten vet verbrandt. Degenen die wel willen sporten, kunnen een abonnement op de sportschool afsluiten en een personal trainer inhuren (al kan dat prijzig zijn). Natuurlijk heeft niet iedereen altijd tijd of de wil om regelmatig te sporten en naar de sportschool te gaan. Het is ook leuk om je samen met een vriend of vriendin, om elkaar te motiveren, je in te schrijven voor bijvoorbeeld Zumba.

Probeer, als je fitness en workout-achtige sporten niks vindt, een teamsport te doen. Zo heb je altijd iemand die je motiveert om te gaan sporten. Daarbij heb je met een teamsport een vergroot spelelement, waardoor voor veel mensen het bewegen onbewuster en dus makkelijker is. Gaandeweg verbrand je al snel overtollige kilo’s zonder dat je het door hebt.

Thuis sporten en bewegen

Tegenwoordig zijn er ook trainingsprogramma’s voor thuis. Als je een beetje ruimte hebt in je woon- of slaapkamer, of ruimte kan maken, dan heb je meteen ook een prima workout studio.

Thuis sporten is natuurlijk handiger omdat je het kan doen wanneer je wil, wat je wil en hoe je wil. Het nadeel hieraan is alleen wel dat je niet echt een ritme krijgt in het sporten, en daardoor vaak gaat uitstellen. Dan krijg je het ‘ach, ik sport morgen wel een beetje extra dan hoeft het vandaag niet’ om vervolgens de dag erna ook niets uit te voeren. Om dit tegen te gaan heb je dus wel enige discipline nodig. Thuis sporten kan je ook doen met een vriend/vriendin, partner of familieleden. Hierdoor kun je steun en aansporing vinden bij elkaar waardoor je een beter sportritme krijgt.

Ook een goede stimulans is het hebben van een online coach. Je kan zo ook gericht op een bepaalde groep spieren gaan trainen, zoals de buikspieren. Je kunt bijvoorbeeld het programma “De Kettlebell Workout” doen, dat is bewezen erg effectief te zijn tegen overgewicht en overtollig buikvet. Met dit online trainingsprogramma val je volledig af zonder dieet.

Voorbeelden van oefeningen die je thuis kan doen

Hieronder een aantal eenvoudige oefeningen die je zeer goed thuis kunt uitvoeren. Als je deze oefeningen zo’n 3 keer per week doet dan zul je eigenlijk zeer snel zonder een dieet kunnen afslanken.

Situps – Ga op je rug liggen met je knieën omhoog getrokken. Vouw je handen in elkaar en leg ze achter je hoofd. Beweeg je borst richting je knieën en kom langzaam weer terug. Houd je recht bol en niet hol terwijl je de situps doet. Zo voorkom je eventuele rugklachten. Begin met 20 situps per keer.

Pushups – Iedereen kent wel de pushup. Zet je handen vlak op de grond op schouderhoogte uit elkaar. Houd je lichaam languit, je rug recht en steun op de punt van je voeten. Probeer nu 10 keer naar de grond te bewegen door alleen je armen te buigen.

Luchtfietsen – Op je rug gaan liggen en met je benen in de lucht een fietsende beweging maken. Houd ook hier je onderrug recht en beweeg je benen op een vloeiende, ronde manier. Je traint met deze oefening je buik- en bilspieren. Daarbij is het een goede oefening om je spieren warm te maken.

Nekspieren – Houd je kin omlaag. Draai je hoofd richting je schouder, door naar achteren en dan naar de andere schouder. Beweeg op een rustig manier en zeker niet te geforceerd of snel. Doe de nekspieroefeningen 15 keer met de klok mee en dan de andere kant op.

Stepups – Pak een opstapje of verhoging lager dan je knieën. Zet een voet op de verhoging terwijl je de andere op de grond houdt. Strek het hoogste been, waardoor beide benen op de verhoging staan. Stap er weer af, eerst met het been dat er het eerst op de verhoging stond, daarna met de andere. Wissel hierna ook van been.

Squatten – Ga rechtop staan. Beweeg dan rustig naar beneden door alleen je bovenbenen te buigen. Houd hier altijd je recht goed recht en houd je armen stijf vooruit, met de palm naar beneden. Voor een wat zwaardere squat-oefening kun je gewichten in je handen houden terwijl je naar beneden beweegt.

Tips voor afvallen zonder dieet én zonder intensieve beweging

afvallenzonderdieetNaast sporten is zoals gesteld ook gezonder eten belangrijk voor gewicht te verliezen zonder een stringent dieet. Je hoeft je bij een gezonder eetpatroon niet iedere dag aan planning te houden. Wat wel aan te raden is om eens goed op te schrijven wat je nu op een dag allemaal eet, en dan de producten met de meeste calorieën en koolhydraten te vervangen voor gezondere alternatieven.

Hier volgen een aantal tips voor afvallen zonder dieet waarvoor je maar een paar kleine aanpassingen hoeft te maken in je leven. Probeer zoveel mogelijk van deze tips na te leven, des te eerder en sneller val je af.

Snacken – Haal alleen snoep en snacks in huis (voor de rest van het gezin) dat je zelf niet lekker vindt, dan snoep je er ook niet van. Houd het zelf bij gezonde tussendoortjes.

Langzaam Eten – Probeer niet zo snel mogelijk je eten op te eten als je honger hebt. Als je beter kauwt kan je maag het eten beter verteren waardoor ook je metabolisme sneller werkt. In principe wordt aangeraden om minstens 20 minuten te doen over elke grote maaltijd. Lukt dit niet, leg dan een stopwatch naast je bord om te zien hoelang je erover doet.

Geen IJs – Geen ijsjes meer. Maak in de zomer in plaats daarvan zelf ijsjes met water en suikervrije siroop, met een zelf-maak set. Heb je hier niet de dag van tevoren aan gedacht? Zet dan een glas sinaasappelsap in de vriezer, haal het er na ongeveer een uurtje uit. Goed doorroeren, dan heb je ijskoud sap met stukjes ijs.

Stimuleer de stofwisseling – Ga na het eten een stukje wandelen. Wandel na het avondeten een stukje door het park, loop na de lunch een blokje om. Probeer daarbij een keer de fiets te nemen in plaats van de auto als je boodschappen doet of naar je werk gaat. Deze kleine activiteiten kunnen enorm schelen indien je wilt afvallen zonder een dieet.

Inkopen doen na het eten – Ga niet met honger naar de supermarkt. Vanwege je hongergevoel koop je dan dingen waar je trek in hebt in plaats van dingen die je nodig hebt. Heb je daarentegen net gegeten dan zul je vanzelf meer gezonde voeding kopen en minder geneigd zijn impulsief keuzes te maken. Maak ook van te voren een boodschappenlijstje en koop niets behalve wat er op dat lijstje staat.

Minder Alcohol – Matig je alcoholgebruik. Alcohol bevat gewoonlijk veel calorieën, die het resultaat zijn van een gistingsproces op veelal koolhydraten en suikers. Wil je toch een lekker glaasje drinken, ga dan voor een wijntje in plaats van dat biertje. Wijn is aanzienlijk minder dikmakend dan bier.

Een lichte lunch – Probeer als lunch iets lichts te eten, zoals salade, fruit of vis. Zo houd je een hongergevoel tegen terwijl je afslankt. Ook producten met relatief eiwitten en weinig koolhydraten zijn prima als lunchgerecht.

Fruit als maaltijdvervanger – Wanneer je zin hebt in een snack, pak dan een stuk fruit in plaats van chips of een koekje. Snijd het fruit in kleine stukjes of kies voor druiven of bessen. Zo doe je er langer mee, en lijkt het alsof je meer eet.

Concentreer op je voeding – Niet eten of drinken terwijl je iets anders doet (zoals onder het rijden, tv kijken, boek lezen, etc.). Je eet dan zonder dat je überhaupt proeft wat je eet omdat je afgeleid bent. Als je iets eet, ga er dan ook voor zitten. Concentreer je op het eten en proef ook echt wat je eet. Dit geeft je hersenen meteen een signaal dat je gegeten hebt en zul je minder snel last krijgen van een hongergevoel.

Met bovenstaande methoden zul je in ieder geval zeer goed op weg zijn om af te vallen zonder dieet. Op de lange termijn stelselmatig gewicht verliezen is niet altijd eenvoudig, maar uitermate goed te doen zolang je je maar aan de basisbeginselen houdt.

Tip! Wij hebben speciaal een kookboek samengesteld, boordevol recepten waarmee je afvalt zonder dat je het gevoel hebt op dieet te zijn. Het boek bevat in totaal meer dan 200 gerechten.

Plaats een reactie