website statistics

Werkt het Alizonne Dieet? Lees Ons Onderzoek + 2 Alternatieven

Iedereen die ooit heeft geprobeerd om af te vallen, weet hoe ontzettend lastig dat kan zijn. Veel mensen proberen dieet na dieet, maar weten keer op keer niet (blijvend) op hun streefgewicht te komen (of blijven). Ik snap het daarom heel goed als je inmiddels wat sceptisch bent over diëten; wie een hoop diëten probeert, weet ook hoeveel er daarvan complete onzin zijn.

In dit artikel focus ik me op het Alizonne-dieet. Dit is een dieet dat de laatste jaren vrij populair is geworden, maar dat betekent natuurlijk nog niet dat het ook echt werkt.

Wat is Alizonne precies voor dieet, en werkt het echt zo goed als sommige mensen beweren? Je leest het hier! Ik heb alles over het Alizonne-dieet voor je uitgeplozen, en zal tot slot nog twee alternatieven voor dit dieet geven.

Wat is Alizonne precies?

Alizonne is niet alleen een dieet, maar een volledige behandelmethode gericht op het verliezen van vet. Alizonne wordt aangeboden door bepaalde klinieken, en bevat naast de dieetcomponent nog twee andere componenten: ultrasone cavitatie en bindweefselmassages. Een aantal bekende Nederlanders, zoals Trijntje Oosterhuis, zijn erg positief over Alizonne.

Laten we beginnen met de term die je waarschijnlijk niet kent: ultrasone cavitatie. Dit is een behandelmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Deze golven zouden je vetcellen afbreken, waarna je lichaam dit vet afvoert en je dus zou moeten afvallen. Dit doe je wekelijks 20 minuten.

Daarnaast bevat Alizonne dus bindweefselmassages. Dit is een massage die de diepere lagen van de huid masseert, waaronder het vetweefsel. Volgens sommigen zou hiermee vetweefsel worden verbrand. Ook zou het de afvoer van afvalstoffen verbeteren, en ervoor zorgen dat er meer zuurstof naar de huid komt. Massagesessies duren ongeveer 30 minuten.

De derde component van de Alizonne-methode is het dieet. Alizonne is dus meer dan enkel een dieet. Je kan dus niet thuis besluiten dat je een Alizonne-dieet gaat volgen en daar een schemaatje voor downloaden. Je zal naar een erkende kliniek moeten gaan die het Alizonne-programma aanbiedt, en hier zul je voor moeten betalen.

Hoe zit de dieetcomponent van Alizonne in elkaar?

Alizonne is dus meer dan een dieet, maar het dieet is er wel een belangrijk onderdeel van. Belangrijk om te weten is dat het Alizonne-dieet niet voor iedereen hetzelfde is. Het Alizonne-traject begint met een medisch consult en een bloedonderzoek. Aan de hand daarvan wordt vastgesteld welk dieet je zal gaan volgen, en wat je uiteindelijke doelen zijn.

Wel bestaat dit dieet altijd uit voornamelijk dezelfde onderdelen, vooral salades, groenten en eiwitshakes. Verder moet je twee liter water per dag drinken (dat is overigens sowieso goed advies, los van of je het dieet volgt). Wat je absoluut niet mag binnenkrijgen, zijn suikers, vetten, koolhydraten en alcohol.

In de eerste fase van het dieet zul je vooral erg veel eiwitshakes binnenkrijgen, zo’n vijf shakes per dag. Als je had gehoopt dat je lekker kon blijven eten tijdens het Alizonne-dieet, moet ik je dus teleurstellen. Dit is wel alleen in de eerste fase zo; naarmate het dieet vordert, kom je steeds weer meer in de buurt van een normaal dieet.

“Een dieet is natuurlijk lastiger vol te houden als je nooit iets mag eten wat je lekker vindt.”

Wat bijzonder is aan het Alizonne-dieet, is de focus op gewichtsbehoud. Na het dieet krijg je een plan voor 1 tot 2 jaar om ervoor te zorgen dat het verloren gewicht ook daadwerkelijk wegblijft. Je gaat in die periode nog maandelijks naar de kliniek, zodat je voortgang in de gaten kan worden gehouden en je advies kan ontvangen als het niet meer goed gaat.

Waarom zijn sommige mensen zo positief over Alizonne? 2 voordelen

Zoals ik eerder al zei, is Alizonne de laatste tijd erg aan het toenemen in populariteit. Dat wil natuurlijk niet meteen zeggen dat het dieet ook goed werkt, maar het zal ook geen totale onzin zijn als zoveel mensen erbij zweren. Kortom: wat mijn eindoordeel ook is, er zullen vast voordelen aan Alizonne zitten. Die zijn er inderdaad, en dit zijn de belangrijkste:

  1. Alizonne biedt veel hulp en ondersteuning
  2. Het is goed dat Alizonne focust op gewichtsbehoud

Voordeel 1: Alizonne biedt veel hulp en ondersteuning

Zoals je inmiddels hebt kunnen lezen, is Alizonne niet echt een dieet, maar meer een algeheel behandelingstraject. Hier hoort bij dat je regelmatig naar een erkend kliniek gaat, waar je wordt geholpen om je doelen te bereiken. Gaat het even wat minder dan verwacht, dan kunnen de plannen worden bijgesteld door mensen die daar verstand van hebben.

Dat is natuurlijk enorm positief. Eén van de redenen dat diëten vaak falen, is een gebrek aan kennis bij de mensen die het dieet uitvoeren. De meeste mensen die graag wat vet willen kwijtraken, zijn natuurlijk geen experts op het gebied van gewichtsverlies. Hierdoor komt het vaak voor dat ze verkeerde keuzes maken, en niet goed doorhebben of een dieet nou wel of niet goed werkt.

Daarnaast is deze ondersteuning goed omdat er druk op je wordt gelegd om af te vallen. Keer op keer blijkt dat mensen minder snel opgeven als er iemand anders bij het dieetproces betrokken is. Je wil die persoon namelijk niet teleurstellen, en je zal je waarschijnlijk gaan schamen als je keer op keer je doelen niet haalt. Dit kan je enorm motiveren om het dieet daadwerkelijk vol te houden.

“Je kunt jezelf veel makkelijker teleurstellen dan een ander.”

Voordeel 2: Het is goed dat Alizonne focust op gewichtsbehoud

Een groot probleem dat je vaak ziet bij diëten, is dat ze alleen op de korte termijn effectief zijn. Veel diëten richten zich op het zo snel mogelijk verliezen van vet, en draaien eigenlijk gewoon om uithongering. Op de lange termijn blijken deze diëten echter niet effectief; het gewicht komt er net zo snel weer bij als het eraf ging.

Dit wordt ook wel het jojo-effect genoemd; sommige mensen zitten vast in een oneindige cyclus van gewicht verliezen en weer aankomen. Dit komt onder andere doordat je geen langetermijnplannen maakt. Een crash-dieet is per definitie tijdelijk, en na afloop geeft zo’n dieet je totaal geen handvaten om ervoor te zorgen dat je je ideale gewicht ook behoudt.

“Als jij op je streefgewicht bent, ben je eigenlijk pas op de helft.”

De focus op gewichtsbehoud van Alizonne is daarom heel positief. Afvallen is zeker niet makkelijk, maar op gewicht blijven is vaak nog véél lastiger, omdat het een structurele aanpassing van je leefpatroon vereist. Het is daarom zéér positief dat Alizonne je 1 à 2 jaar blijft begeleiden bij dit proces, zodat die nieuwe leefpatronen er echt in kunnen slijten. Dit verhoogt je succeskans aanzienlijk.

Werkt Alizonne echt wel zo goed? 3 nadelen

Alizonne heeft dus een aantal positieve kanten, maar helaas is dat niet het enige wat ik heb ontdekt. Er zitten helaas ook een aantal serieuze bezwaren aan het Alizonne-programma, waardoor ik er niet volledig positief over kan zijn. Ik zal hieronder de volgende belangrijkste nadelen van Alizonne bespreken:

  1. Alles naast het dieet is klinkklare onzin
  2. Alizonne biedt geen gebalanceerd, gezond dieet
  3. Alizonne is enorm duur

Nadeel 1: Alles naast het dieet is klinkklare onzin

Inmiddels zou je wel door moeten hebben dat Alizonne meer dan een dieet is. Het dieet is slechts één van de drie componenten van het Alizonne-programma. Dat klinkt misschien positief, maar in de praktijk is dat niet zo. De andere twee componenten van Alizonne zijn namelijk enorme onzin, die jou niet gaat helpen bij het verliezen van vet.

Ultrasone cavitatie mag dan de laatste tijd een hype zijn geworden, maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze methode daadwerkelijk tot gewichtsverlies leidt. Sterker nog: de weinige onderzoeken die er zijn wijzen er eerder op dat ultrasone cavitatie bijzonder ineffectief is (bron). Die 20 minuten per week zijn dus puur verspilde tijd (en geld!).

“Iedereen kan twee moeilijke woorden achter elkaar zetten, maar dat wil niet zeggen dat het ook ergens op slaat.”

Ook bindweefselmassages helpen totaal niet bij gewichtsverlies. Ze kunnen wel andere gezondheidsvoordelen hebben, dus het is geen totaal verspilde tijd, maar ze zullen in ieder geval geen vetverlies tot gevolg hebben. Vet verbrand je alleen door energie te gebruiken, en dat is simpelweg niet wat er gebeurt als je wordt gemasseerd.

Nadeel 2: Alizonne biedt geen gebalanceerd, gezond dieet

Eerlijk is eerlijk, je kan best gewicht verliezen door een dieet te volgen dat voornamelijk uit eiwitshakes bestaat. Het is echter verre van de meest gezonde manier om vet te verbranden. Het Alizonne-dieet kan best werken, maar je mist er wel een hele hoop essentiële voedingsstoffen mee. Voor je gezondheid kun je dus beter een ander dieet kiezen.

Alizonne probeert dit verlies wel te compenseren met supplementen, maar het effect daarvan is beperkt. Je lichaam neemt voedingsstoffen uit supplementen namelijk minder goed op dan voedingsstoffen uit echte voeding. Bovendien zul je hoe dan ook te weinig vezels binnenkrijgen. Dit kan leiden tot constipatie of juist diarree.

Nadeel 3: Alizonne is enorm duur

Wie de kosten van verschillende diëten gaat vergelijken, ziet al snel dat Alizonne één van de duurste is. Alleen al de kosten van het dieet zijn in de eerste fase meer dan 100 euro per week. Daar komen de kosten van de bindweefselmassage en de ultrasone behandeling nog eens bovenop, en deze kosten beide rond de 70 euro.

Persoonlijke begeleiding is zeer waardevol, dus het is best logisch dat je daar wat meer voor betaalt. Zoals gezegd betaal je echter ook een hele smak geld aan volstrekt zinloze behandelingen. Dit is dus echt weggegooid geld. Al met al kost het Alizonne-dieet je duizenden euro’s, en ik kan me niet voorstellen dat dat het waard is als er ook andere, effectieve diëten bestaan.

“Als je geen geld meer hebt om eten te betalen, zul je zeker afvallen, maar of dat nou de bedoeling was…”

Bedenk je eens wat je met duizenden euro’s zou kunnen doen, en vraag jezelf vervolgens af of je al dat geld wilt besteden aan een hoop pseudowetenschappelijke onzin. Als je het mij vraagt, kun je beter op vakantie gaan van dat geld, want dat helpt je net zoveel met afvallen als ultrasone cavitatie (dat wil zeggen: totaal niet).

Wat voor diëten werken wel goed? 2 alternatieven voor Alizonne

Over het algemeen ben ik dus niet heel positief over Alizonne, maar wat voor diëten werken dan wel? Uiteraard kan ik in dit artikel niet alle werkende diëten uitvoerig behandelen, maar ik kan wel zeggen wat voor soort diëten goed helpen. Wil je meer uitgebreide informatie, kijk dan eens verder op deze website! Ik zal nu de volgende twee alternatieven beknopt bespreken:

  1. Intermittent fasting
  2. Een suikerarm dieet

Alternatief 1: Intermittent fasting

Intermittent fasting is Engels voor onderbroken vasten, en dat is dan ook precies wat het is. Je kiest twee of drie dagen per week uit waarop je (bijna) niets eet. De rest van de dagen kun je net zoveel blijven eten als nu. Deze vorm van diëten wordt de laatste jaren steeds populairder, en daar is een goede reden voor: het werkt.

Door jezelf een aantal dagen vrijwel alle voedingsmiddelen te ontzeggen, kun je relatief snel afvallen. Door de rest van de dagen normaal te eten, zorg je ervoor dat je stofwisseling hetzelfde blijft. Hiermee zorg je ervoor dat je niet weer snel aankomt als je stopt met diëten. Intermittent fasting werkt dus heel goed op de langere termijn. Er zijn ook varianten waar je per dag bijvoorbeeld binnen acht uur moet eten (en dus zestien uur niet eet). Dit is een stuk toegankelijker voor beginners en goed om standaard toe te passen als je niet opnieuw wilt aankomen.

Alternatief 2: Een suikerarm dieet

Veel diëten draaien om het uitsluiten van voedselgroepen, zoals koolhydraten of vetten. Er is echter maar één ding dat je echt moet uitsluiten als je het mij vraagt, en dat is suiker. Uit onderzoeken blijkt keer op keer dat suiker de slechtste stof is die je kunt binnenkrijgen als het gaat om gewichtstoename.

Dit heeft ermee te maken dat suiker het makkelijkst wordt omgezet in vet van alle voedingsstoffen (dus ook sneller dan vet zelf!). Bovendien wordt je verzadigingsprikkel onderdrukt door suiker, wat tot gevolg heeft dat je meer gaat eten. Het dikmakende effect van suiker versterkt zichzelf dus ook nog eens!

Plaats een reactie