website statistics

Wat 10x Beter Werkt dan een Citroensapkuur?

Je hoort er steeds vaker over: de citroensapkuur. Volgens sommigen zou het enorm gezond zijn om enkele dagen op enkel citroensapjes te leven. Of het nu gaat om het verliezen van gewicht of het ontgiften van je lichaam, volgens velen is zo’n kuur het beste wat je kunt doen om deze doelen te bereiken, en steeds meer mensen proberen het daarom uit.

Ik kan me daarom voorstellen dat je er een beetje van schrikt als ik je vertel dat zo’n kuur helemaal niet gezond is. Toch is dat echt de werkelijkheid. Waarom citroensapkuren niet gezond zijn, lees je in dit artikel. Ook vertel ik je over een alternatief dat vele malen beter is voor het gezond ontgiften van je lichaam. Lees dus snel verder om meer te weten te komen!

Wat is een citroensapkuur?

In de basis zal het je wel duidelijk zijn wat een citroensapkuur is, omdat de naam natuurlijk al een hoop verraadt; het is een kuur waarbij je enige tijd (bijna) alleen maar op citroensapjes leeft. Toch kan het geen kwaad om iets gedetailleerder in te gaan op hoe zo’n kuur werkt, omdat je daardoor straks beter begrijpt waarom zo’n kuur eigenlijk helemaal niet gezond kan zijn.

Een citroensapkuur duurt meestal enkele dagen, variërend van 3 dagen tot ongeveer een week. Er zijn ook mensen die een dergelijke kuur langer dan een week volhouden, maar iedereen met enig verstand van zaken is het er wel over eens dat dat écht heel ongezond is, en voor zover ik weet is er geen enkele citroensapjesfabrikant die dit aanbeveelt. Dergelijke kuren laten we in dit artikel dus buiten beschouwing.

Een citroensapkuur kan bestaan uit enkel puur citroensap, maar meestal zijn er wel wat kleine toevoegingen aan dit sap gedaan. Het idee hierachter is dat je op die manier wat meer essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt (al zullen we er later in dit artikel achter komen of dit ook daadwerkelijk voldoende gebeurt). Ook zou wat lichte variatie helpen om de kuur langer vol te houden.

Voor en na een dergelijke kuur wordt aangeraden om dit ongewone dieetpatroon op en af te bouwen. Dat wil zeggend dat je enkele dagen voor de kuur al wat meer maaltijden vervangt door sapjes, en na de kuur niet meteen weer drie maaltijden per dag gaat eten. Dit helpt je spijsverteringsstelsel om de overgang te maken, en voorkomt verteringsklachten (bijvoorbeeld buikpijn). Dit wordt ook wel de pre- en post-detox genoemd.

Waarom is een citroensapkuur niet goed voor je?

Ik snap best waarom mensen geloven dat een citroensapkuur goed voor je is. Het klinkt immers best geloofwaardig: je laat allerlei bewerkte, ongezonde voeding staan en “spoelt” je lichaam als het ware met een natuurlijk product. Toch zijn er heel goede redenen om niet aan zo’n ongezonde citroensapkuur te beginnen, die ik hieronder voor je uiteen zal zetten.

Allereerst mis je een hoop essentiële voedingsstoffen wanneer je enkel en alleen citroensap drinkt. Ook wanneer er toevoegingen aan het sap zijn gedaan, mist zo’n kuur een hoop voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om fatsoenlijk te functioneren. Zaken als spierafbraak, hoofdpijn en spijsverteringsproblemen (en nog vele andere problemen) kunnen het gevolg zijn.

“Het menselijk lichaam is helaas véél te complex om op één vrucht te kunnen overleven.”

Daarnaast is citroensap ook een behoorlijk zure substantie. Dat citroenen zuur zijn, had ik je wellicht niet hoeven vertellen, maar wat je misschien niet wist, is dat dit enorm slecht kan zijn voor je spijsvertering. Een verkeerde zuurgraad in je maag en darmen kan zorgen voor allerlei narigheid, van oprispingen tot buikpijn en diarree. Gezond is het in ieder geval niet!

Wat afvallen betreft is een citroensapkuur bovendien slechts een kortetermijnoplossing. Natuurlijk is het zo dat je enkele dagen flink minder calorieën binnenkrijgt, en dat kan wel degelijk leiden tot gewichtsverlies, maar als je vervolgens weer normaal gaat eten, zit dit er ook zo weer aan. Sterker nog, als je metabolisme zich aanpast, kun je na zo’n kuur juist weer sneller aankomen. Dit kun je dan wel weer gedeeltelijk voorkomen door je goed te houden aan de pre- en post-detox.

Een laatste nadeel: citroensap bevat ook gewoon een hele hoop suiker, net als bijna elke soort fruit eigenlijk. Wat afvallen betreft, hoef je je daar in dit geval geen zorgen over te maken, omdat je met een citroensapkuur hoe dan ook een flink calorietekort opbouwt. Toch is suiker verre van gezond, en kan het ook andere gevolgen hebben dan overgewicht, zoals vermoeidheid, tandbederf en leververvetting. Omdat we vandaag de dag al genoeg suiker binnenkrijgen, lijkt een kuur waarbij dit nóg eens gebeurt me niet wat je wil.

Wat 10x beter werkt dan een citroensapkuur?

Ik kan me voorstellen dat ik je met een beetje een dubbel gevoel achterlaat na wat ik je net heb verteld. Aan de ene kant zul je natuurlijk blij zijn dat ik je heb behoed voor iets ongezonds, en je dus een hoop lijden om niks heb bespaard. Aan de andere kant snap ik het ook best als je een beetje teleurgesteld bent, omdat je dacht een handige detox- en/of afvalmanier te hebben gevonden, en ik je nu uit die droom heb geholpen.

Gelukkig heb ik ook goed nieuws voor je: er bestaat een veel beter en gezonder alternatief. Dat alternatief is een meer gebalanceerde sappenkuur. Zo’n kuur biedt je namelijk alle voordelen van zo’n citroensapkuur, maar zonder het grote tekort aan essentiële voedingsmiddelen dat je bij zo’n kuur opbouwt. Ideaal toch?

Bij een meer gebalanceerde sappenkuur drink je dus verschillende soorten sapjes. Hierdoor kan je (mits het natuurlijk gaat om een zorgvuldig samengestelde selectie van sappen) ervoor zorgen dat je lichaam alle meest essentiële voedingsstoffen blijft binnenkrijgen, terwijl je wél allerlei ongezonde en bewerkte voeding naast je laat liggen. Hartstikke gezond dus!

“Er zijn zoveel verschillende fruit en groenten dat sapjes jou vrijwel elke essentiële voedingsstof kunnen bieden!”

Als je zo’n kuur wil proberen, kan je natuurlijk zelf alle groenten en fruit kopen en aan het persen slaan. Je kan er echter ook voor kiezen om een vooraf samengesteld pakket met sappen te kopen. Op die manier hoef je niet zelf na te denken over welke voedingsmiddelen je allemaal moet binnenkrijgen, en kun je gewoon zo snel mogelijk beginnen.

Ook bij zo’n kuur blijft het belangrijk om een post- en after-detox aan te houden, tijdens welke je dit toch wel extreme dieet dus zoals gezegd op- en afbouwt. Ook aan een gezonde sapkuur moet je lichaam even wennen als je problemen wil voorkomen, want doorgaans krijg je natuurlijk niet al je voeding in vloeibare vorm binnen.

Waar moet je op letten bij een sapkuur?

Als je een sapkuur wil gaan uitproberen, moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je een gezonde variant kiest. Om je hierbij een beetje op weg te helpen, zal ik je daarom nu enkele punten presenteren waarop je hierbij moet letten. Wil je hier meer over weten, dan staan er andere, uitgebreidere artikelen op deze site over dit onderwerp.

Allereerst moet je letten op de persmethode. Afhankelijk van hoe fruit wordt geperst en bewaard, gaan er namelijk meer of minder voedingsstoffen verloren. Slowjuicen en coldpressen zijn persmanieren waarbij veel van de essentiële vitamines en voedingsstoffen in groente en fruit bewaard blijven. Sapjes die in een sapcentrifuge zijn gemaakt, zijn echter een stuk slechter.

Daarnaast moet je natuurlijk ook letten op de soorten sapjes die in een kuur worden aangeboden. Er moet een verscheidenheid aan groenten en fruit in de sapjes zitten, om ervoor te zorgen dat je zo veel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook is het belangrijk dat er niet te veel fruitsap in een kuur voorkomt ten opzichte van groentesap, omdat fruitsap doorgaans véél meer suiker bevat dan groentesap, en dat is zoals gezegd ongezond.

Zorg er ook voor dat je niet alleen op de sapkuur leunt, maar daarnaast ook bereid bent om gezonder te gaan leven. Een sapkuur kan een enorme boost voor je gezondheid zijn, en een goede manier om te beginnen met afvallen, maar onthoud goed dat het slechts een begin is. Een sapjeskuur kan er niet in zijn eentje voor zorgen dat je gezond wordt of je droomgewicht bereikt, dus verwacht dit dan ook niet.

Welke sapkuur bevelen wij aan?

Er is dus nogal wat waar je op moet letten bij het samenstellen of uitkiezen van een sapkuur, en er zijn ook daadwerkelijk kuren op de markt die vele malen beter zijn dan andere. Om het allemaal wat makkelijker voor je te maken, doe ik daarom ook nog een specifieke aanbeveling voor een sapkuur die wat mij betreft aan alle eisen voldoet.

Dit is de sapkuur van HappyJuicy. Deze heeft eigenlijk alles: een goede balans tussen groenten en fruit, een persmethode waarbij veel voedingsmiddelen bewaard blijven (namelijk coldpressen), en een gezonde hoeveelheid essentiële voedingsstoffen. Heb je geen zin om het zelf allemaal uit te zoeken, dan raad ik je dus aan om een sapbox van HappyJuicy aan te schaffen!

Plaats een reactie