website statistics

Glutenvrij Eten en Afvallen: Hoe Werkt Het?

In onze westerse samenleving is overgewicht een serieus probleem. Steeds meer mensen willen dan ook afvallen en dat kan uiteraard op tal van verschillende manieren. Afvallen met een glutenvrij dieet is één van de vele manieren om gewicht te verliezen en het heeft in het verleden zijn waarde al meer dan eens bewezen. Maar hoe werkt zo’n dieet dan eigenlijk precies? Wat zijn gluten en in welke producten kun je het vinden? Hieronder wordt je alles verteld over een glutenvrij dieet.

Wat zijn gluten?
Je kunt ze wellicht het beste omschrijven als een groep eiwitten. Zo komen voor in granen en producten die met granen worden gemaakt. Denk daarbij aan tarwe, rogge en haver. Je zult versteld staan van het aantal producten waar deze granen in verwerkt zijn. In eerste instantie werden gluten vooral bekend doordat er steeds meer mensen een allergie voor ontwikkelden.

Glutenallergie en effect op je gewicht
Met een glutenallergie krijg je behoorlijk veel lichamelijke problemen wanneer je deze granen eet. Mensen die deze allergie hebben, volgen dus sowieso al een glutendieet. Dat heeft echter ook effect op je gewicht. Eigenlijk kan dat twee kanten op werken. Doordat voedingsstoffen niet worden opgenomen in het lichaam, kan het leiden tot ondergewicht. Andere mensen met glutenallergie krijgen juist nooit een verzadigd gevoel waardoor ze steeds meer gaan eten. Dit zorg vervolgens voor een verhoogde calorie-inname waardoor het gewicht uiteraard toeneemt.

In welke producten is het te vinden?
In ontzettend veel producten zijn ze te vinden. Sterker nog: het is soms behoorlijk goed zoeken naar een glutenvrij product. Denk daarbij aan veelvuldig gebruikte dagelijkse producten zoals brood en pasta. Ook tal van andere producten zoals soep, sauzen, kant-en-klare maaltijden en bier bevatten gluten.

Afvallen met glutenvrij dieet
Met een glutenvrij dieet lukt het prima om ook af te vallen. Hoe je het beste kunt afvallen? Door je strikt aan het dieet te houden, krijg je eigenlijk automatisch al veel minder koolhydraten binnen. Als je daar ook nog eens naast gaat sporten, kan het afvallen behoorlijk snel gaan. Door een glutenvrij dieet te volgen, zorg je er bovendien direct voor dat je lichaam de juiste voedingsstoffen binnen krijgt een veel meer in balans is.

Glutenproducten bevatten in veel gevallen namelijk ook veel koolhydraten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan pasta en brood. En de inname van koolhydraten sterk verminderen, zorgt ervoor dat je al snel wat kilo’s verliest. Er zijn niet voor niets al tal van koolhydraatarme diëten verschenen. Overigens is het belangrijk om jezelf te beseffen dat koolhydraten niet enkel alleen boosdoeners zijn waar je dik van wordt. Ze zijn tegelijkertijd namelijk onmisbaar omdat ze zorgen voor de energie in ons lichaam.

Je kunt dus prima een glutenvrij dieet volgen. Als je dit gezond wil houden, is het echter wel aan te raden om te zorgen dat je bepaalde vervangende producten gebruikt. Daarbij kun je aan rijstproducten denken of voedingsmiddelen als mais, zaden en pitten.

Wat is een gezond dieet zonder gluten?
Wanneer je een dieet wil gaan volgen waarbij je geen gluten meer eet, vereist dat een behoorlijke aanpassing in je eetpatroon. Er zijn namelijk ontzettend veel dingen die je niet meer mag eten en ter vervanging ga je andere producten eten die je wellicht nog weinig of nooit hebt gegeten. Brood is bij dit dieet bijvoorbeeld uit de boze. In plaats daarvan kies je bij het ontbijt voor producten als fruit en rijstwafels. Ook voor beleg kies je voor speciale glutenvrije producten.

Natuurlijk is het belangrijk om een gezond dieet te volgen. Daarom zijn gezonde glutenvrije diëten ook gericht op het eten van veel groente. Zowel de lunch als het diner bij een goed dieet schrijft dan ook veel groente voor én daarnaast producten met eiwitten zoals vis, vlees of noten.. In de meeste rauwkost en gestoomde groenten zijn geen gluten te vinden en ook vis, vlees en ei zijn glutenvrije producten. Afvallen werkt overigens prima met dit dieet, vooral als je er voor kiest om naast je aangepaste voeding ook genoeg te bewegen.

Ook koffie en de meeste fruitsappen zijn uit de boze. Hoewel er genoeg alcoholische dranken zijn te vinden die geen gluten bevatten, zijn deze voor het afvallen uiteraard niet bevorderlijk.

Zijn er ook nadelen?
Dat je van dit dieet uitstekend kunt afvallen, staat eigenlijk wel vast. Er zijn echter ook wel wat nadelen verbonden aan een glutenvrij dieet. Zo kun je even snel wat eten en makkelijke maaltijden eigenlijk wel vergeten. Het bereiden van de maaltijden kost tijd en moeite.

Daarnaast mis je ook enkele belangrijke voedingsstoffen die je anders wel binnen krijgt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan foliumzuur en vitamine C. Dit is overigens ook eenvoudig op te lossen door vervangende producten of door voedingssupplementen te gebruiken.

Plaats een reactie