website statistics

De 8 Grootste Mythes over Afvallen

Over afvallen gaan vele theorieën in de rondte. Hierbij zijn er diëten die uitstekend werken maar er worden ook veel onwaarheden verkondigd. Vaak is het hoe sterker de belofte hoe meer je een voorbehoud moet maken. Maar wat is nou echt waar en wat zijn nou fabeltjes en mythes? Waar moet je nog in geloven om op een gezonde manier af te vallen? Hieronder de 8 grootste mythen over afvallen, waarmee je dus betere keuzes kunt maken voor wat wel werkt.

1. Je moet geen vet eten als je wilt afvallen

Mythes AfvallenDit is een echte mythe als je het letterlijk neemt. Er zijn namelijk verschillende soorten vetten. Als het over verzadigde vetten gaat of over transvetten dan kun je die beter minderen bij het afslanken. En laat die frituurpan maar wat vaker staan inderdaad. Maar wat veel mensen vergeten is dat het verschil in de vetten best groot is. Je hebt altijd een klein deel verzadigde vetten nodig voor een gezonde werking van je lichaam en onverzadigde vetten kunnen juist positief werken, bijvoorbeeld bij een eiwitrijk dieet. De onverzadigde vetten die gezond zijn zitten bijvoorbeeld in vis, groenten. olijfolie en nootjes.

2. Calorierijk of caloriearm?

Veel mensen zijn er van overtuigd dat caloriearme producten gezonder zijn dan calorierijke producten. Maar dit is niet per definitie altijd waar. Jouw lichaam heeft namelijk wel genoeg calorieën per dag nodig om goed te functioneren. Als je lichaam dit niet krijgt dan ga je je slap voelen. Dat kan zelfs gevaarlijk worden op het moment dat je dagelijks te weinig calorierijke producten eet. Dit kan tot flauwvallen leiden en uiteindelijk andere lichamelijke klachten.

En belangrijk voor het afvallen, je stofwisseling gaat langzamer draaien waardoor je lichaam dus weinig energie meer heeft. Energie heb je nodig om je dagen door te komen. Dus dat is heel erg belangrijk. Als je caloriearme producten gaat eten en te kort komt zal je niet gezond afvallen. Dat kan betekenen dat als je zo afvalt, je daarna ook makkelijk weer aankomt.

3. Brood kun je wel gerust eten?

Brood wordt vaak gezien als een “veilig” en gezond voedingsmiddel. Het bevat tarwe en is ook in principe een complexe koolhydraat. Het meest brood in de supermarkten bevat echter niet meer de tarwe zoals die dat vroeger is geweest. Het brood wordt tegenwoordig zo bereid met verwerkte tarwe waarbij heel veel gezonde voedingssupplementen wegvallen. Tevens wordt er vaak suiker toegevoegd. Wat er dan gebeurt als je brood eet is dat je suikerspiegel flink kan gaan stijgen waardoor je vet veel langzamer verbrandt. Dus deze mythe over dat brood altijd gezond zou zijn is al lang niet meer van toepassing.

Mytheskl4. Doe mij maar een cola light

Het eten van ‘light-producten” is bekende mythe voor afvallen maar gaat jou niet verder helpen, ook wordt vaak door fabrikanten anders beloofd. Deze voedingsmiddelen zijn vooral een marketingtruc van voedingsproducenten. Light producten als cola light zijn echter net zo slecht voor je als cola met suiker. Dit komt omdat suiker wordt vervangen door een zoetstof.

Deze zoetstof bevat echter andere controversiële onderdelen, zoals aspartaam. Daarbij zal de zoetstof ondanks het lager aantal calorieën sneller omslaan in overtollig lichaamsvet, omdat deze stof niet wordt herkend in je lichaam.

5. Fruitsappen – dat moet wel goed zijn

De meeste standaard voorverpakte fruitsappen zijn ongezond. Hier wordt namelijk zeer veel suiker aan toegevoegd. Ook is het zo dat het sap van de vrucht wat ze in de schappen verkopen vaak erg geconcentreerd is. Doordat deze sappen geconcentreerd zijn, vliegen er een hoop vitamines uit. Dus deze sappen zijn funest als je gezond wil afvallen. Pers dus liever zelf je vruchten en sappen om zo goed mogelijk je vet te verbranden en de juiste suikers binnen te krijgen. Let er wel op dat je ook niet teveel verse fruitsap op een dag drinkt, want er gaan toch ongemerkt een groot aantal stukken fruit in een glas. Het eten van vers fruit is daarbij altijd nog beter omdat dit ook vezels bevat die er bij fruitsap uit worden gefilterd.

6. Hulpmiddelen zoals supplementen werken niet

Deze mythe is niet per se waar. Er zijn goede en slechte supplementen voor afvallen. Je kunt de volgende vuistregel aanhouden, wanneer het middels externe beloftes doet dan zul je dat met een korrel zout moeten nemen. Daarbij kun je middelen met een chemische samenstelling beter vermijden. Wat wel kan werken als hulpmiddel, zijn natuurlijke dieetpillen gemaakt uit organische ingrediënten. Zie ze dan als hulpmiddel bij je dieet, niet als enige middel om af te slanken.

7. Maaltijden overslaan om af te vallen

Mythes5klHet overslaan van maaltijden lijkt op het oog effectief maar dit zouden we ten zeerste afraden. Hoe vaak mensen ook zeggen dat je maaltijden kan overslaan, als je maaltijden gaat overslaan dan vertraag je je stofwisseling en verbrand je namelijk je spiermassa en niet je vet doordat je lichaam in een soort van overlevingsmodus gaat werken. Beter is om wel gewoon te blijven eten op gezette tijden, maar dan uiteraard op een gezondere wijze. Wat je eventueel wel kunt doen is zo nu en dan een maaltijd vervangen door een gezonde eiwitshake.

8. Afvallen kun je het beste alleen

Uiteraard kun je zelf alleen gaan afvallen. Maar het is bewezen dat voor veel mensen het zoveel prettiger is om dit samen te doen, in een groep met vrienden en met een leuk programma. Doordat je elkaar stimuleert en elkaar motiveert zul je nog effectiever je ideale gewicht kunnen bereiken.

Plaats een reactie