website statistics

Het Dokter Frank Dieet

Het Dr. Frank dieet is genoemd naar Dokter Frank van Berkum die geneeskundige is aan het ziekenhuis van Twente. Het is ontstaan op basis van jarenlang wetenschappelijk onderzoek, zowel in het binnenland als buitenland. De eerste uitgave van het Dokter Frank dieet was in 2009 door middel van het boek “Gezond Slank met Dr. Frank“.

afvallen3Wat is het Dokter Frank dieet?

Het dieet is een mix van een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet. Doordat je wel veel vet en proteïnen eet kun heb je wel een verzadigd gevoel terwijl je toch kunt afvallen. Tevens is het zo dat door de hoge inname van vet je spiermassa intact blijft en niet wordt verminderd door het gewichtsverlies. Daardoor is het dieet extra geschikt voor gespierde mannen en atleten.

Wat kun je precies eten?

Zoals gesteld zijn eiwitten erg aanbevolen bij het dieet. Eet dus vooral (wit) vlees en veel vis. Het dieet bevat door de bank genomen 2 fasen: de dieetfase en de streeffase. Bij de dieetfase val je af en bij de streeffase behoudt je je gewicht. De eerste fase is dus veel strenger dan de tweede fase.

In het algemeen kun je gedurende de dieetfase van het Dokter Frank dieet de volgende dingen eten:

–          Eiwitrijk voedsel (vlees, vis, bonen)
–          Onverzadigde vetten zoals olijfolie
–          Alle groenten behalve peulvruchten en mais
–          Boter en kaas (ook goed voor extra calcium)
–          Noten en zaden

Vermijd voedsel met veel koolhydraten. Dit zijn onder andere chips, pasta, brood, koekjes, witte rijst, aardappels en gefrituurd voedsel. Alle voedingstoffen waar granen en zetmeel in zit moeten worden vermeden

Houd tevens mate met fruit. Fruit bevat immers veel suikers en dus koolhydraten. Echter fruit is ook gezond door de vitaminen en mineralen dus zo nu en dan een stuk fruit is geoorloofd. Eet ten hoogste 1 stuk fruit per dag. afvallen3

Wanneer je streefgewicht is bereikt gaat je streeffase in. Nu kun geleidelijk aan wat koolhydraten toevoegen aan je voedsel. Houd het dan wel bij voeding zonder verzadigde vetten. Goede koolhydraten zijn bijvoorbeeld brood, witte rijst en aardappels. Tevens kun je in deze fase weer zoveel fruit eten als je wilt.

Voordelen van het dieet

Het grote voordeel van het dieet is dat je kunt afvallen zonder  hongergevoel. Hierbij kun je ook dingen eten die je lekker vindt, zolang ze maar geen koolhydraten bevatten. Verder is het dieet goed voor mensen met veel spiermassa, aangezien deze de spiermassa kunnen behouden tijdens het afvallen.

Het Dokter Frank dieet is verder in overeenstemming met de genetische huishouding van de mens. Het staat in nauwe verbinding met de voedselpatronen van mensen zoals zij zich miljoenen jarenlang hebben geëvolueerd. Hierdoor zul je je ook weer gezonder voelen wanneer je het dieet volgt.

Nadelen van het dieet

Een van de grootste nadelen van het dieet is dat je op de korte termijn weinig fruit en calcium binnen kunt krijgen. Dit tekort zou je eventueel kunnen aanvullen met vitaminepillen.  Tevens is er een risico op het jojo effect aangezien de methode niet oneindig vol te houden is. Je hebt dus ook een lifestyle verandering nodig.

Een laatste nadeel is dat het dieet wellicht duur kan zijn. Je mag immers geen goedkopere voedingswaren eten zoals brood, aardappelen en rijst. Daarentegen wordt aangeraden om duurdere levensmiddelen als vlees en vis te eten.

Conclusie

Ofschoon dat het Dokter Frank dieet over kan komen als een hype is het zeker geen slecht dieet. Het is beetje een mix tussen het Atkins dieet en het South Beach dieet. Hierdoor neemt het de beste elementen uit deze twee diëten ook over. Wij kunnen het Dokter Frank dieet dan ook met een gerust hart aanraden, in het bijzonder voor personen met een aanzienlijke spiermassa. Houd uiteraard bij het volgen van het dieet wel ten alle tijden in de gaten of je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Het Dokter Frank dieet is een korte termijn dieet, zorg dus tevens voor een lange termijn visie door verandering in je levensstijl.

Plaats een reactie