De strijd tegen overtollige kilo’s aangaan zonder rigoureuze diëten of zware trainingsschema’s. Klinkt alsof daar een wondermiddel voor nodig is, toch? Dat is precies wat veel mensen denken over Ozempic. Dit middel, dat oorspronkelijk ontwikkeld was voor type 2 diabetes, wordt nu op massaal op de markt gebracht als afslankmiddel.
En met succes, van beroemdheden die een snelle uitweg voor obesitas lijken te hebben gevonden tot gewone mensen die op zoek zijn naar een effectieve oplossing voor hun gewichtsproblemen. Maar is het écht zo revolutionair, of schuilen er risico’s achter deze nieuwe trend? Hier vertellen we je of het de hype waard is of niet.
Wat Ozempic is en hoe het werkt
Ozempic, een merknaam voor semaglutide, heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. Het is een GLP-1 receptoragonist in het specifiek ontwikkeld om de bloedsuikerspiegel te reguleren bij mensen met type 2 diabetes.
Maar onderzoekers ontdekten in 2017 iets bijzonders. Zo bleek tijdens klinische studies gericht op de behandeling van type 2 diabetes – dat het middel ook effectief is voor gewichtsverlies. Dit medicijn bootst het hormoon GLP-1 na, dat in de darmen wordt geproduceerd en helpt bij de regulatie van eetlust en voedselinname.
Feit is dat Ozempic het verzadigingsgevoel verhoogt en de snelheid waarmee de maag zich leegt vermindert. Dit leidt tot minder honger en, uiteindelijk, gewichtsverlies. Zoals endocrinoloog Dr. John Anderson uitlegt:
Ozempic geeft je lichaam als het ware een sein dat je vol zit. Het verandert de manier waarop je lichaam omgaat met voedsel.
Ozempic gaat erin met een wekelijkse injectie, meestal in de buik, dij of bovenarm. Idealiter begint de dosis laag om het lichaam te laten wennen. Vervolgens wordt het geleidelijk verhoogd naar de onderhoudsdosering.
Wetenschappelijke onderbouwing en klinische studies
Verschillende klinische studies hebben de effectiviteit van Ozempic bij gewichtsverlies aangetoond. Een van de meest opvallende studies toonde aan dat deelnemers gemiddeld 15% van hun lichaamsgewicht verloren na 68 weken gebruik. Dit is significant meer dan veel andere beschikbare gewichtsverliesopties.
De resultaten van Ozempic zijn echt opmerkelijk, stellen verschillende voedingsdeskundigen. Maar het is belangrijk om te begrijpen dat dit middel niet voor iedereen geschikt is.
Ozempic in het nieuws
In de actualiteit heeft Ozempic recentelijk de krantenkoppen gehaald, nadat beroemdheden zoals Elon Musk en Mindy Kaling openlijk spraken over hun gebruik van het medicijn voor gewichtsverlies. Het resultaat was evident: een explosieve toename in de vraag én bezorgdheid over het off-label gebruik van het middel.
Volgens een recent artikel in The New York Times heeft deze trend ook geleid tot een tekort aan Ozempic voor mensen die het daadwerkelijk nodig hebben voor diabetesmanagement. Hierdoor is het zelfs een complex ethisch vraagstuk geworden die het zorgstelsel uit balans kan brengen, en volgens sommige zorgverzekeraars ook in Nederland.
Ze krijgen er een nieuwe kostenpost bij. Maar tegelijkertijd wordt er gesteld dat zolang het gebruikers kan helpen langer en gezonder leven, en daarmee ziektes en (intensievere) zorg kunnen worden voorkomen, dat het middel zijn doel dient.
Toch noemen meerdere deskundigen het een omgekeerde wereld: Onderwijs over gezond en ongezond gedrag moet al op jonge leeftijd beginnen. Dit is in principe van toepassing op alle aspecten rondom gezond gedrag. Met andere woorden: obesitas zou grotendeels voorkomen kunnen worden als we van jongs af aan al de juiste gewoonten en voeding aangeleerd en voorgeschoteld krijgen, zonder medische interventies.
Momenteel zijn afslankmiddelen alleen op doktersrecept verkrijgbaar, maar in de praktijk heeft deze receptplicht weinig betekenis. Artsen wereldwijd schrijven deze middelen vaak gemakkelijk voor, en online zijn er tal van mogelijkheden om via niet-officiële kanalen aan deze medicijnen (inclusief namaak) te komen.
Diëten en lichamelijke inspanning versus Ozempic als afslankmiddel
Kevin Hall is een gerenommeerde voedingsonderzoeker die bekend staat om zijn nauwkeurige interventiestudies. Hij heeft belangrijke inzichten gepubliceerd over Ozempic en wijst het aan als een mogelijke techfix voor obesitas.
In zijn onderzoek naar de meest effectieve behandelingen voor obesitas, concludeerde Hall dat GLP-1 receptoragonisten, zoals Ozempic en Wegovy (een ander merk van hetzelfde afslankmiddel), en bariatrische chirurgie, zoals maagverkleining, effectiever zijn dan traditionele diëten en lichaamsbeweging.
De argumentatie hiervoor heeft te maken met het menselijk brein. Dat heeft namelijk een ingebouwd “feedback-systeem” dat gewichtsverlies bemoeilijkt. Dit systeem is een overlevingsmechanisme dat stamt uit de oertijd. Wanneer mensen proberen af te vallen door te diëten, verzet dit systeem zich sterker. Voor elke kilo die verloren gaat door te diëten, verhogen de hersenen de eetlust met zogezegd 83 tot 101 kcal per dag.
Bij GLP-1 receptoragonisten zoals Ozempic is dit effect aanzienlijk minder: 48-49 kcal per kilo, en bij bariatrische chirurgie is het ongeveer 58 kcal per kilo. Hall suggereert dat deze verminderde tegenwerking van het brein verklaart waarom GLP-1 receptoragonisten en bariatrische chirurgie zo effectief zijn als afslankmiddel. “De hersenen vechten simpelweg minder terug,” aldus Hall.
Bijwerkingen en risico’s van Ozempic als afslankmiddel
Maar zeker niet alles is rozengeur en maneschijn met Ozempic. En dat blijkt zowel uit stemmen uit de wetenschap als van sterren uit Hollywood. Hoewel de indrukwekkende resultaten van Ozempic als afslankmiddel niet te ontkennen zijn, zijn er aanzienlijke problemen, bijwerkingen en risico’s waarmee rekening gehouden moet worden.
Het directe probleem?
Voor duurzame resultaten moet Ozempic doorgaans blijvend worden gebruikt.
Gewichtsverlies bereikt met Ozempic als afslankmiddel kan net zo gemakkelijk weer teruggedraaid worden wanneer het gebruik van het medicijn wordt stopgezet en er geen duurzame maatregelen, zoals regelmatig sport en diëten, worden genomen.
Continu gebruik is vaak nodig om de regulatie van eetlust en bloedsuikerspiegel te blijven ondersteunen.
En, zoals bij elk medicijn, zijn er mogelijke bijwerkingen verbonden aan het gebruik van Ozempic als afslankmiddel. Hoewel het als relatief veilig bekend staat als middel voor type 2 diabetes, betekent dit niet dat het zonder risico’s is wanneer het wordt gebruikt als afslankmiddel.
De meest voorkomende bijwerkingen: misselijkheid, braken, diarree en constipatie. Ernstigere bijwerkingen, hoewel een stuk zeldzamer, kunnen pancreatitis en nierproblemen omvatten.
Een boeiend feit is dat sommige gebruikers ook psychologische bijwerkingen melden, zoals stemmingswisselingen. Dit benadrukt nog eens dunnetjes de complexiteit van het gebruik van Ozempic buiten de oorspronkelijke indicatie.
Gebruikers moeten zich bewust zijn van de risico’s en bijwerkingen. Het is cruciaal om dit middel onder medisch toezicht te gebruiken.
Bovendien is er een serieus gebrek aan uitgebreide langetermijngegevens. Potentiële risico’s kunnen verband houden met de langdurige onderdrukking van eetlust en de effecten daarvan op het metabolisme en de algehele gezondheid. Ook de impact op de mentale gezondheid en eventuele psychologische afhankelijkheid van het medicijn vereisen verdere studies.
Persoonlijke ervaringen van de sterren
Maar het zijn vooral de ervaringen van beroemdheden met Ozempic die de aandacht van het grote publiek hebben getrokken. Actrice Mindy Kaling, bijvoorbeeld, sprak openlijk over haar gebruik van Ozempic als afslankmiddel. Hoewel ze positieve resultaten behaalde, gaf ze toe dat de bijwerkingen aanvankelijk moeilijk te verdragen waren. “Het was een strijd om door de eerste weken te komen, maar uiteindelijk was het de moeite waard,” zei Kaling in een recent interview.
Een andere bekende figuur die Ozempic heeft geprobeerd is realityster Kim Kardashian. Volgens bronnen in de entertainmentindustrie heeft Kim Ozempic gebruikt om snel af te vallen voor een belangrijk evenement, zoals voor het MET Gala in 2022 om de jurk van Marilyn Monroe aan te kunnen. Hoewel ze opmerkelijke resultaten bereikte, meldde ze ook dat ze last had van misselijkheid en duizeligheid. “Het voelde alsof mijn lichaam zich verzette tegen het gewichtsverlies,” vertelde een insider.
Comédienne Rebel Wilson, die bekend staat om haar openhartigheid over haar gewichtsverliesreis, merkte op dat Ozempic haar eetlust drastisch verminderde, maar dat dit gepaard ging met onvoorspelbare stemmingswisselingen. “Ik merkte dat mijn emoties alle kanten opgingen. Het was alsof ik niet meer de controle had over hoe ik me voelde,” vertelde Wilson. Wilson gaf ook toe dat ze geen afslankmedicijn meer gebruikt en dat ze tevreden is met haar huidige “nog steeds curvy en stevige” gewicht.
Ook Sharon Osbourne heeft openlijk gesproken over haar ervaring met Ozempic, waaronder het verslavende potentieel van het medicijn. Ze verloor 42 pond met Ozempic, maar wees op de gevaren van het gemak waarmee gewicht kan worden verloren. “Mijn waarschuwing is, geef het niet aan tieners; het is te gemakkelijk,” vertelde ze de Daily Mail. Je kunt zoveel gewicht verliezen en het is gemakkelijk om daar verslaafd aan te raken, wat zeer gevaarlijk is.
Tenslotte. Zangeres Adele, die een aanzienlijke transformatie onderging door dieet en lichaamsbeweging, probeerde Ozempic uit nieuwsgierigheid naar de hype. Na slechts een korte periode stopte ze alweer met het gebruik, dit vanwege ernstige bijwerkingen zoals intense hoofdpijn en vermoeidheid. “Het was het gewoon niet waard voor mij. Ik voelde me ziek en uitgeput,” zei Adele in een interview.
De sociale impact
Het gebruik van Ozempic door beroemdheden heeft een bredere discussie op gang gebracht over de sociale impact van dergelijke afslankmiddelen. Veel fans willen het voorbeeld van hun idolen volgen en proberen Ozempic te bemachtigen, soms zonder voldoende medische begeleiding of in de vorm van nepmedicatie. Dit kan serieus gevaarlijke situaties opleveren waarin mensen het medicijn gebruiken zonder zich volledig bewust te zijn van de mogelijke risico’s.
De invloed van beroemdheden op de keuzes van mensen is enorm. En dit maakt het extra belangrijk dat deze publieke figuren ook de risico’s en uitdagingen delen, niet alleen de succesverhalen.
Conclusie: Revolutionair of Risicovol?
Één ding is zeker: Ozempic heeft de wereld van gewichtsverlies getransformeerd. De effectiviteit van Ozempic als afslankmiddel kan niet worden ontkend, maar de vraag is of het werkelijkwaar hoop biedt voor mensen die problemen hebben met obesitas en overtollige kilo’s.
Voor resultaten moet Ozempic immers doorgaans blijvend gebruikt worden, terwijl er slechts beperkte lange termijn data is over de effecten en mogelijke risico’s van langdurig gebruik (jaren of decennia). Bovendien zijn er zeer merkbare bijwerkingen op de korte termijn, misselijkheid, braken, diarree en constipatie, inclusief stemmingswisselingen en risico op verslaving.
Bovendien heeft Ozempic als afslankmiddel een prijskaartje. In Nederland tussen de €120 en €200 per maand zonder verzekering, met mogelijke dekking van je verzekering als het middel wordt voorgeschreven voor diabetes type 2.
Ja, voor mensen die al jaren worstelen met obesitas en waarbij traditionele methoden hebben gefaald, kan Ozempic helpen gewicht te verliezen, mits het op de juiste manier wordt gebruikt en gecombineerd met duurzame levensstijlveranderingen.
De centrale vraag is echter of het de moeite waard is om de potentiële risico’s en kosten te accepteren in ruil voor de voordelen van gewichtsverlies. Gebruikers moeten zich bewust zijn van de noodzaak van blijvend gebruik (zonder de duurzame leefstijlveranderingen), de kosten en de mogelijke bijwerkingen, en deze afwegen tegen de gezondheidsvoordelen die Ozempic kan bieden.
Kortom, een wondermiddel is het dus zeker niet, want dat zou betekenen dat we nooit meer hoeven te sporten of gezond te eten! Wij van LeukAfvallen.nl zullen dus nog altijd aanraden om een gezonde levensstijl met evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging als basis te nemen voor gewichtsverlies en gezondheid.