Havermout is supergezond én helpt je ook nog eens bij het afvallen. Door in de ochtend een goede portie havermoutpap te eten krijgt je lichaam echt een kickstart, waardoor je stofwisseling enorm goed op gang komt. Tevens wordt de energie uit de havermout langzaam afgegeven in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je met weinig calorieën toch een groot deel van de dag geen hongergevoel hebt.
Maar iedere dag diezelfde havermout combinatie gaat misschien ook wel eens vervelen. Daarom hebben we hier een aantal gezonde en lekkere havermout recepten voor je verzameld!
Waarom havermout goed is voor afvallen
Havermout bestaat grotendeels uit vezels. Dit zijn een vorm van “goede” koolhydraten. Het probleem bij “normale” koolhydraten is dat ze bij een overschot direct worden opgeslagen als lichaamsvet en een minder goede uitwerking hebben op je bloedsuikerspiegel. Vezels hebben echter deze problemen niet, maar juist wel een aantal extra voordelen.
Zo hebben vezels een net wat andere moleculaire structuur waardoor ze niet worden opgeslagen als overtollig lichaamsvet. Ze werken direct op je verbrandingsmoter en ze zorgen dat je stofwisseling gaat werken. Verder zijn het echte aanjagers van je spieren en hersenen, waardoor je veel energie krijgt, zowel mentaal als fysiek.
Wanneer je derhalve havermout in je dieetschema opneemt, zul je merken dat je voor lange tijd energie blijft houden om dingen te doen, terwijl je toch erg slank eet. Daarom is havermout een van onze favoriete voedingsmiddelen bij het afvallen.
Hoe standaard havermout bereiden
Gebruik voor de havermout bij voorkeur een goed merk. Ook bij havermout zijn er grote verschillen in kwaliteit tussen de verschillende merken. Bijvoorbeeld de havermout van Terrasana of die met het EKO-keurmerk bij de supermarkt zijn van prima kwaliteit.
Hieronder het recept om standaard havermout te bereiden. We gebruiken hierbij bij voorkeur water in plaats van melk omdat dit beter is voor de spijsvertering en dit meer geschikt is voor een afslanktraject. Onderstaande hoeveelheden zijn voor een portie voor 1 persoon.
Benodigdheden:
- 40 gram havermout
- 200 milliliter water
- Een mespuntje zout
Bereidingswijze:
1. Doe de havermout met het water in een kookpan. Zorg dat de pan tot maximaal driekwart vol zit, pak anders een grotere pan. Zet dan de pan op middelmatig vuur.
2. Voeg de zout toe. Roer alles goed door met een houten pollepel of spaan.
3. Breng aan de kook, zet dan het vuur wat lager en laat voor zo’n 6 minuten zachtjes koken. Houd hierbij de pan onbedekt. Roer tijdens het koken regelmatig met de lepel door de havermout, zodat deze gelijkmatig gaar wordt. Dien hierna direct op.
Je kunt de hoeveelheid water uiteraard variëren naargelang je smaak. Houd je van meer “bite” dan gebruik je wat minder water. Houd je daarentegen van een meer “soeperige” havermoutpap dan gebruik je wat meer water bij de bereiding.
Havermout Recepten voor de slanke lijn
De onderstaande recepten zijn specifiek voor havermoutpap. Door havermout in de vorm van pap te eten wordt dit op een zeer goede wijze in je lichaam opgenomen en krijg je meteen voldoende vocht binnen. Tevens is havermoutpap relatief makkelijk klaar te maken. Er zijn uiteraard ook havermout recepten in andere vorm voor de variatie. Deze zijn ook erg lekker! Lees onderaan dit artikel daar meer over. Je kunt havermout het beste eten in de ochtend of als lunch, omdat het je veel energie geeft die je in de loop van de dag kunt gebruiken.
Onderstaande recepten zijn specifiek voor 1 portie voor 1 persoon. Hierbij liggen de voedingswaarden op een gemiddeld niveau voor ontbijt of lunch als je wilt afslanken. Denk aan 300 tot 400 calorieën, weinig slechte koolhydraten, maar wel veel vezels, mineralen en vitaminen. Wil je de gerechten voor meer personen maken, vermenigvuldig dan de hoeveelheden bij het recept met het aantal personen waarvoor je het gerecht maakt.
1. Havermout met banaan, rozijnen en gedroogde abrikozen
Dit is een behoorlijke klassieker en met reden. Het is ook gewoon erg lekker.
- 30 gram havermout
- Een halve banaan, in plakjes
- 1 eetlepel rozijnen
- 1 eetlepel gedroogde abrikozen, in stukjes
- Een handje geroosterde pecannoten
Bereiding: Kook de havermout in 200 milliliter water. Voeg dan aan de nog hete havermout de banaan toe en roer goed door. Laat afgedekt 2 minuten staan. Schep dan de havermout met banaan in een diep bord. Voeg de rozijnen en abrikozen toe. Roer goed door. Garneer met de pecannoten en dien op.
2. Havermout met chocolade
Superlekker en als je het op onderstaande wijze bereidt nog slank ook!
- 30 gram havermout
- 1 eetlepel cacaopoeder (ongezoet, liefst biologisch)
- Een halve banaan, in plakken
- 1 theelepel honing
- Een mespuntje zout
- Een handje hazelnoten, gehakt
Bereiding: Kook de havermout samen met voldoende water bijna gaar in een diepe pan. Voeg dan de banaan toe en laat nog een aantal minuten doorkoken. Roer regelmatig. Haal hierna de pan van het vuur. Voeg dan de cacaopoeder, het zout en de honing toe. Roer nog een aantal maal goed door. Schep het mengsel op een bord, garneer met de hazelnoten en eventueel nog wat extra plakken banaan.
3. Havermout met ananas en munt
Ben je op zoek naar frisse starter om wakker te worden dan kun je hier lekker mee aan de slag. De combinatie en ananas geven de havermout een lekkere friszoete smaak.
- 40 gram havermout
- 80 gram ananas, in stukjes (bij voorkeur verse ananas)
- 1 eetlepel verse munt
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 eetlepel yoghurt
Bereiding: Kook de havermout in water volgens het standaard recept. Schep de havermout dan op een bord en besprenkel met het kaneelpoeder. Leg de stukken ananas erboven op. Garneer vervolgens met de yoghurt en de munt. Eet direct op.
4. Havermout met mango en kokos
Een wat meer exotische variant op de traditionele havermoutpap. Het brengt je direct in tropische sferen! Deze vorm van havermout bereiden kost wel iets meer tijd maar je hebt dan ook echt een mooi resultaat.
- 2 eetlepels ongezoete geraspte kokos
- 40 gram havermout
- Een halve banaan, in plakjes
- Een halve mango, in kleine stukken
- 1 eetlepel pecannoten, gehakt
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden. Spreid de kokos uit op een bakplaat (gebruik eventueel bakpapier) en rooster dit in totaal voor 3 tot 5 minuten in de oven. Gooi na 2 minuten de kokos even om. Haal uit de oven wanneer de kokos goudbruin is.
Kook gelijktijdig de havermout volgens de standaard methode met water. Wanneer de havermout gaar is roer dan de banaan erdoor. Laat even een halve minuut staan. Doe dan de havermoutpap in een diep bord. Leg hierboven op de mango, de geroosterde kokos en de pecannoten. Eet direct op.
5. Havermout met griekse yoghurt en verse bosbessen
Door de yoghurt krijgt de havermout een heerlijke romige structuur. De verse bosbessen geven het lekkere zoetje. Optioneel kun je hier ook nog goed walnoten aan toevoegen.
- 40 gram havermout
- 2 eetlepels griekse yoghurt
- 30 gram bosbessen, schoongemaakt
- Een halve theelepel kaneelpoeder
Bereiding: Doe de havermout samen met voldoende water in een pan. Kook totdat de havermout goed gaar is. Laat de havermout dan enkele minuten iets afkoelen. Schep de havermoutpap vervolgens op een bord en bestrooi het met het kaneelpoeder. Schep dan de griekse yoghurt erop. Garneer met de bosbessen en eet direct op.
6. Havermout met rabarber
Een echte authentieke plant is rabarber. Door haar friszure smaak biedt het een heerlijk tegenwicht op de zoetere ingrediënten. En het is nog enorm gezond ook!
- 40 gram havermout
- 60 ml sinaasappelsap (liefst versgeperst, zonder toevoegingen)
- 50 gram rabarber, in plakjes
- Een puntje kaneelpoeder
- Een puntje zout
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel pecannoten, gehakt
Bereiding: Doe de havermout met 200 milliliter water in een pan. Voeg hier aan toe de rabarber, sinaasappelsap, zout en kaneel. Breng dan aan de kook. Zet het vuur laag en laat zachtjes doorkoken totdat de havermout en rabarber gaar zijn. Haal van het vuur en laat de pan afgedekt voor zo’n 5 minuten staan. Roer dan de honing erdoorheen. Schep de inhoud van de pan in een diep bord en garneer met de pecannoten.
7. Havermout met spek en honing
Op het oog is dit wellicht een wat vreemde combinatie maar je zult merken dat je hier grote energie van krijgt! Deze pap is ook simpel te bereiden.
- 30 gram spek, dungesneden plakken
- 40 gram havermout
- 1 eetlepel honing
Bereiding: Bak de plakken spek in een grote koekenpan totdat ze lekker knapperig zijn. Je hoeft hier geen olie bij te gebruiken, aangezien spek van zichzelf voldoende vet bevat. Bak de spek aan beide kanten, in totaal zo’n 6 minuten. Kook ondertussen de havermout in water. Schep de havermout in een diep bord, besprenkel met de honing en leg de bacon erop. Eet smakelijk!
8. Havermout met pruimen. gember en banaan
Indien je last hebt van tijdelijke digestie-problemen dan zal dit gerecht daar snel verandering in brengen! Tevens is de combinatie met gember verrassend én supergezond.
- 40 gram havermout
- 3 gedroogde pruimen, in stukjes
- 1 banaan, in plakjes
- 1 eetlepel geraspte gember
- Een mespuntje zout
- Een handje walnoten, in stukjes
Bereiding: Bereid de havermout volgens de standaard methode. Wanneer de havermout gaar is, roer dan de banaan, zout en gember erdoor heen. Laat 1 minuut staan. Schep dan het mengsel in een diep bord en roer de pruimen er doorheen. Garneer met de stukjes walnoot.
9. Kruidige havermout met bessen
In dit recept gaan veel verschillende specerijen prachtig samen met de havermoutpap. De bessen geven hierbij een lekkere zuurzoete smaak.
- 30 gram havermout
- 20 gram rode bessen (zoals veenbessen)
- 1/2 theelepel kaneelpoeder
- 1/4 theelepel gemberpoeder
- Een mespuntje gemalen nootmuskaat
- 1 kruidnagel
- 1/4 theelepel vanille-extract
- 1 theelepel honing
- Een mespuntje zout
- Een halve sinaasappel, sap en de geraspte schil
Bereiding: Kook de havermout in de sinaasappelsap aangelengd met genoeg water, totdat de havermout bijna gaar is. Roer dan alle specerijen, de honing en de bessen erdoorheen. Laat de pan afgedekt nog 5 minuten staan. Voeg dan de honing en de sinaasappelschil toe. Roer een aantal maal goed door. Schep de pap in een diep bord en eet direct op.
10. Havermout met gebakken appel en kaneel
Nog zo’n heerlijke klassieker. Je kunt de appelmix al van te voren maken, al is het ook heel lekker om te eten als de appel nog warm is. Let op: Onderstaand recept is voor 2 personen. Dit in verband met het gebruik van hele appels, dat kookt wat makkelijker.
- 1 grote appel (elstar, goudrenet, of naar smaak), geschild en in plakjes
- 1 eetlepel ongezouten boter
- Anderhalve theelepel kaneelpoeder
- 1 eetlepel honing
- 30 gram havermout
- 20 gram rozijnen
- Een mespuntje zout
- Een mespuntje nootmuskaat
- Een halve theelepel vanille-extract
Bereiding: Laat de boter tot goudbruin smelten in een koekenpan. Voeg de plakjes appel toe, samen met een halve theelepel kaneelpoeder en een halve eetlepel honing. Hussel alles goed door elkaar terwijl de appel in de pan bakt. Wanneer de appels aan beide kanten goudbruin zijn geworden, na zo’n 15 minuten, haal de pan van het vuur af.
Kook de havermout in voldoende water totdat deze bijna zacht is. Roer de overige honing, nootmuskaat, kaneelpoeder, vanille-extract en zout door de havermout. Laat afgedekt nog een aantal minuten rusten. Schep dan de rozijnen door de havermout en verdeel het mengsel in twee diepe borden. Leg hierna de plakjes appel erop. Eet smakelijk!
Tips voor de lekkerste havermout om af te vallen
Hier een aantal algemene tips voor alle havermout liefhebbers:
- Kook de havermout in water en niet in melk. Dit is gezonder. Daarnaast hebben veel mensen een lichte vorm van lactose allergie. Door de havermout in water te koken voorkom je dit probleem.
- Houd je exact aan de aangegeven hoeveelheid water. Havermout met te veel of te weinig water is snel minder lekker.
- Als je havermout toch met iets anders wilt koken dan water, probeer dan een beetje kokosmelk (in combinatie met water). Dit geeft een extra romige structuur. Een ander lekker idee is om een beetje versgeperste appelsap toe te voegen.
- Havermout gaat goed samen met verschillende specerijen als kaneel, nootmuskaat, kardamom of gember. Zo maak je meer smaak zonder extra calorieën.
- Als je een zoetstof wilt gebruiken, ga dan voor een fruitsoort (zoals banaan) of honing. Dit is gezonder dan stroop of suiker.
- Je kunt havermout in de basis ook een aantal dagen van te voren maken. Maak dan een grote pan havermout – gekookt in water – en zet het deel dat je niet opeet in de koelkast. Schep dan wanneer nodig uit deze hoeveelheid een normale portie in je bord, roer er nog 1 a 2 eetlepels water doorheen en zet in de magnetron voor 2 minuten. Check of het goed warm is en eet het dan op. Handig als je ’s ochtends haast hebt!
Bedankt voor de insprirende havermoutrecepten. Ik ben dol op havermout en eet het bijna elke dag als ontbijt maar ik wist niet dat havermout zo variërend kan zijn.
Ik zou wel havermout willen eten maar het staat me zo tegen omdat je het warm eet. Zou je het ook koud kunnen eten. Dus van te voren maken en dan niet opwarmen.
Ja dat kan, je kunt havermout in principe net zoals muesli eten.
Dat kan hoor!
Meng je havermout met de vloeistof (water, amandeldrink, kokosdrink, rijstmelk, …) en de zoetstof (ik gebruik liefst agave stroop) en zet dit in de koelkast gedurende de nacht.
’s Morgens is de haver helemaal zacht en kan je hem zo opdrinken, handig voor onderweg.
Of je doet de havermout in een kommetje en werkt af met wat vers fruit, zaden en nootjes. Heel erg lekker
Je kan havermout gerust koud eten.. in yoghurt met fruit, platte kaas… je kan het de avond ervoor zelfs klaarmaken en in de koelkast zetten.. vb 150 gr yoghurt of platte kaas met 40 gr havermout.. nachtje laten staan.. is het te dik wat koude melk of water toevoegen en wat vers fruit.
Zet het een avond van te voren in de koelkast . Ik eet het altijd koud
Je kan havermout door je yoghurt roeren en een nacht in de koelkast afgedekt laten staan. En dan smorgens gepureerde ananas of ander fruit erdoor roeren.
Ik zelf doe het met ananas. Warm doe ik met halfvolle melk met kokosvet. Ff koken in soepkom doen met theelepel kaneel en een halve kiwi. Heerlijk.
Een nachtje in de kwark laten weken…heerlijk met wat diepvriesfruit.
Ik maak het ’s avonds en ’s morgens, dan warm ik het een beetje op in de magnetron. Dat is echt heerlijk!
Ik eet al jaren gewoon havermout 40gr en 250ml warme melk. 5 min in de magnetron op 450 Heerlijk en ik kan er de hele ochtend op teren
Of het goed en gezond is weet ik niet maar ik ben er aan verslaafd !
waarom word de havermout toch met water of melk gekookt?
je kunt de havermout toch ook zo eten, met wat Griekse yoghurt en nootje of fruit er doorheen doen?
Door het koken van de havermout maak je deze gemakkelijker verteerbaar. Veel personen vinden dat gekookte havermout ook wat lekkerder weg eet dan ongekookte havermout, maar dat is uiteraard per individu verschillend. Je kunt dus in principe havermout ook ongekookt nuttigen.
Ik kook mijn havermout nooit. Gewoon wat melk of yoghurt erover. Dan onder de douche en in die tijd is de havermout mals. …. nog wat cranberry of vers fruit.
Hoe vaak mag je dit eten op een dag
Hiervoor is geen harde richtlijn, maar we bevelen aan dit maximaal tweemaal per dag te eten, zodat er nog voldoende variatie in je voedingspatroon is.
Ik zet mijn havermout s’avonds klaar in steelpan, 250 halfvolle melk 3 eetlepels havermout met een scheutje citroen, de volgende morgen doe ik er nog een grote theelepel kokosvet erbij, roer met een garde totdat het kookt, dan in mijn kom met theelepel kaneel en een halve kiwi erdoor..Smullen maar
Hier nog een tip voor mensen die pap niet zo lekker vinden.
koop een koffiemolen,doe daar 4 eetlepels havermout in ff fijn malen tot poeder.
dan palje 250 ml yoghurt met 2 eetlepels havermout,3 eetlepels gepureerde ananas ,alles
samen mengen en je hebt een heerlijke toetje wat je de hele dag wel wilt eten.
Lekkere recepten, ga er zeker een paar uitproberen. Ik ben gek op een bordje havermout in de ochtend, warm of koud (overnight oats zijn ook erg lekker). Hebben jullie ook lekkere hartige variaties?
Overigens, vraagt niemand anders zich af wat rabarberplanten zo authentiek maakt? ?
Ik doe de havermout met 1/2 volle melk.in de magnetron vol vermogen 2 min, roer het om en dan nog 1min en het is klaar banaan en kaneeetdoor heerlijk.
Ik doe een hele banaan ,zond om de andere helft bruin te laten worden
Zelf maak ik een smoothie met allerlei fruit en 1 lepel yoghurt of kwark en 1 lepel rauwe havermout erdoor, de rest water.
Op welke stand in de magnetron ik het ook zet, bij mij kookt het
altijd over, goede tip is welkom
Ik eet al jaren havermout als ontbijt, gewoon koud met wat water ’s avonds in de koelkast laten weken en ’s morgens voeg ik er geweekte chiazaad aan toe en een mix van vers gepureerde blauwe bessen en frambozen, 2 eetlepels pompoenpitten, 1 eetlepel gemalen lijnzaad en 2 theelepels kaneel en dan heb je een vol soepbord met hemels ontbijt, uitstekend voor hart, bloedvaten en cholesterolverlagend! Ook maak ik er lekkere balletjes van met dadels, banaan, wortel, kaneel en cacaopoeder en water.
Wat mij bevreemdt in bovenstaande recepten is de toevoeging van het zout in diverse varianten. Is toch nergens voor nodig. De westerse mens consumeert al zoveel zout, waarom dan ook nog toevoegen aan iets gezonds als havermout?
Vermager je daarvan
Als je een plastic lepel in je melk of havermoutpap zet, dan kookt deze niet over in de magnetron.
is er een speciaal merk van havermout of is dat niet voor het afvallen
ik heb altijd gedacht van havermout wordt je dikker
Vermager je daarvan hoeveel per dag mag je dat eten