website statistics

5 Bijzondere Workouts voor Afvallen

Afvallen gaat niet vanzelf. Het wondermiddel dat ervoor zorgt dat de kilo’s er zonder enige moeite af vliegen bestaat jammer genoeg niet. Een manier om gewicht te verliezen is door naast een dieet te bewegen en speciale workouts voor afvallen te doen.

Wat kun je het beste doen? Welke sport, hoe vaak per week? Je hebt natuurlijk fitness. Maar dat vinden sommige personen op den duur te saai of eentonig worden. Hieronder kun je lezen over vijf bijzondere workouts voor gewichtsverlies. Je kunt ze allemaal thuis of in het park doen.

1. Traplopen

Als je op dit moment helemaal niet beweegt, kun je beginnen met het veranderen van je patronen. Neem de fiets in plaats van de auto, de trap in plaats van de lift. Je verbruikt meer energie – een eerste stap om te gaan afvallen. Vooral de trap is een enorm nuttig oefeninstrument. Je gebruikt het vanzelfsprekend om een bestemming te bereiken en het is enorm effectief voor vetverbranding.

Na een tijdje kun je een hele workout op de trap doen. Je begint met een opwarming door een minuut lang de trap op en neer te lopen. Daarna loop je de trap drie keer op met twee treden tegelijk en zo snel mogelijk naar beneden. Vervolgens “schaats” je de trap drie keer op, waarbij je bij elke stap een tree omhoog gaat. Daarna ga je drie keer naar boven terwijl je steeds met twee voeten naar de volgende tree springt in een squad. Je sluit af met een minuut zo snel mogelijk de trap op en af rennen. Dit is een pittige workout die je steeds verder op kunt bouwen.

2. Speciaal afvalschema hardlopen en wandelen

Als je zwaar overgewicht hebt kun je beter niet (alleen) gaan hardlopen om af te vallen, maar dit opbouwen met wandelen. Je traint drie dagen per week. Je wisselt steeds af tussen (intensief) bewegen en rust. Door deze intervaltraining verlies je zo snel mogelijk gewicht en verbeter je ook je conditie.

Week 1
1) 4 x 5 minuten wandelen, 1 minuut rust
2) 2 x 10 minuten wandelen, 2 minuten rust
3) Hetzelfde als dag 1

Week 2
1) 6 x 1 minuut hardlopen, 1 minuut wandelen
2) 10 minuten op tempo wandelen
3) 25 minuten rustig wandelen

Week 3
1) 8 x 1 minuut hardlopen, 1 minuut wandelen
2) 15 minuten op tempo wandelen
3) 35 minuten rustig wandelen

Dit bouw je steeds verder op totdat je een half uur kunt lopen, al dan niet afgewisseld met wandelen.

3. Combinatie kracht en conditie

Bij deze workout voor afvallen train je twee keer per week “lang” (20 – 30 minuten) en drie keer “kort” (5 minuten). Je doet een conditietraining van 20 minuten (zoals het traplopen of touwtje springen), aangevuld met 4 of meer krachttrainingsoefeningen, die je minimaal 1 minuut volhoudt.

1) Buikspieroefening: Je ligt op je rug met je benen verticaal omhoog. Je laaat je benen zo ver mogelijk zakken en brengt ze weer terug naar de uitgangspositie.

2) Push-ups op handen en knieën.

3) Kniebuigingen (begin met twee benen, later met één been)

4) Houd je handen horizontaal uitgestrekt, draai rondjes die langzaam steeds groter worden en dan weer kleiner

bijzondere workouts34. Workout touwtje springen

Dit is een praktisch voorbeeld van een intervaltraining die je makkelijk thuis of in het park kunt doen. Je hebt een springtouw nodig en een ruimte waar je kunt touwtje springen. De workout duurt 15 minuten. Dit is een goede workout voor afvallen en zorgt er ook voor dat je sterkere spieren krijgt. Daarbij verbeter je ook nog eens je motoriek op een leuke manier.

Je begint met een opwarming. Hou de handvaten van het touw in één hand en zwaai het in een patroon van een acht. Dan begint de training. Je springt twee minuten, dan zwaai je weer een minuut met het touw. Dan weer twee minuten springen, dan weer een minuut zwaaien. Zo ga je door totdat je 15 minuten bezig bent. Voor de afwisseling kun je variëren met het springen. Bijvoorbeeld door van voor naar achter te springen, extra hoog te springen, of steeds met één voet te springen.

5. Gewicht verliezen door te ademen

Een Japanner heeft een nieuwe workout ontwikkeld om af te vallen. Het uitgangspunt van deze manier van afvallen is de ademhaling. Je moet twee ademhalingstechnieken toepassen. Dit kost je elke dag maar vijf minuten. Of dit ook echt werkt is nog maar de vraag. Veel mensen zijn kritisch en zeggen dat het trainen van je ademhaling wel een goed begin is, maar uiteindelijk niet genoeg om echt af te vallen.

Tip! Een uitstekend workout programma met eenvoudige oefeningen is het Kettlebell Workout Programma. Bij deze prettige workout cursus kun je alle oefeningen thuis doen wat je tijd bespaart. Tevens zijn de oefeningen erg effectief en puur gericht op het je laten verliezen van overtollig gewicht.

3 gedachten over “5 Bijzondere Workouts voor Afvallen”

 1. Ik vind het hardloopschema en de conditie en krachttraining een beetje vaag..
  Wat is wandelen en lopen wanneer word er hardlopen en wandelen bedoeld, 1 min wandelen na elke keer hardlopen of 1 keer in de hele workout?
  Welke oefenimgen als conditietraining en hoelang? Welke oefeningen als krachttraining, die snap ik totaal niet?

  Wil er graag mee aan de slag!

  Beantwoorden
  • Er wordt na elke minuut hardlopen, een minuut rustig wandelen aanbevolen. De benoemde krachttrainingen zijn bij voorkeur in combinatie met de cardio-oefeningen zoals hardlopen, intervaltrainingen of het touwtje springen.
   Je kunt ook veel handige oefeningen met uitwerking in onze andere artikelen over workouts vinden.

   Beantwoorden
 2. Ik heb mijn hele leven gesport 9 keer de hele marathon,en was goed slank,maar op mijn 73 jaar heb ik twee jaar haast niets meer gedaan,en werd al snel 89 kilo en werd diabetes,nu loop ik weer elke dag en gaat op het ogenblik na het lopen traplopen 4 keer 50 meter hoog en bent nu in korte tijd 7 kilo afgevallen en mijn bloed druk weer op goede niveau heb,voordien was mijn bloed druk vaak boven de 160 in rust stand

  Beantwoorden

Plaats een reactie