website statistics

7 Simpele en Effectieve Cardio Oefeningen

Cardio’ betekent letterlijk ‘hart’. Dat is meteen de essentie: bewegen op een veilige hartfrequentie, voor een gezonder lichaam én hart. Volgens wetenschappelijk onderzoek is 60% van jouw maximale hartfrequentie ideaal om te trainen. Belangrijk is dat je de oefeningen afwisselt, zodat het heel jouw lichaam versterkt. Cardio is een prima bewegingsmethode om af te slanken.

Regelmaat is nodig bij cardio en we raden dan ook twee sessies van 30 minuten per week aan. Houd hierbij een dag rust tussen de dagen dat je intensief gaat bewegen. Zo krijgt je lichaam voldoende tijd om zich te herstellen.

Cardio OefeningenHet verschil tussen cardio en krachttraining

Cardio is prima geschikt voor vetverbranding, maar hierbij sport je trager en langer dan bij krachttraining. Dat betekent ook dat het een tijd duurt voordat je de effecten ondervindt. Bij krachttraining versterk je jouw spieren. Dat merk je meteen, maar je valt niet af op korte termijn. Spieren wegen immers meer dan vet. Je gaat wel meteen meer calorieën verbruiken.

Een combinatie van beide is optimaal voor jouw lichaam, mits je niet overdrijft natuurlijk.

Voordelen

De voordelen van cardio workouts zijn:

 • De afwisseling van de cardio oefeningen zorgt voor een fitheid van je hele lichaam.
 • De constante hartslagmonitoring betekent dat jouw lichaam niet in de ‘rode zone’ gaat.
 • Het is relatief een veilige beweging.
 • Je ondervindt relatief weinig blessures, vergeleken met contactsporten of krachttraining.
 • Je kan de cardio oefeningen zowel binnenshuis als buiten uitvoeren (zie onder).

Nadelen

Er zijn er echter ook nadelen verbonden aan cardio, zoals:

 • Je dient er minstens twee keer per week tijd voor uit te trekken.
 • De afwisseling van de cardio oefening vraagt wat planning.
 • Je hebt zelfdiscipline nodig om vol te houden.
 • Je dient te investeren in goede uitrusting, zowel schoenen als een hartslagmeter.
 • Wanneer je cardio oefeningen te vaak en te lang monotoom doet, kan het je lichaam uitputten. Je moet dus wel blijven opletten met betrekking tot de oefeningen die je doet.

Hartslagfrequentie

Om de 60% van jouw maximale hartslag in de gaten te houden, kan je het beste een hartslagmeter aanschaffen. Als je deze investering niet wil doen, gebruik je gezond boerenverstand en beweeg je terwijl je nog vlot kan babbelen. Hierbij is het jouw zelfdiscipline van belang en zorg je best dat je niet teveel sport. Ons advies: investeer in een hartslagmeter, het gaat tenslotte om jouw gezondheid.

In het kort nogmaals:

 • Wissel je cardio oefeningen voldoende af.
 • Beweeg 2 x per week, liefst niet twee dagen achter elkaar.
 • 30 minuten per sessie, hoe de sessies kort en krachtig.

7 simpele en effectieve cardio oefeningen

Hieronder 7 effectieve cardio sporten die je kunt uitvoeren.

1. Joggen

Cardio Oefeningen 3Joggen of hardlopen is een van de meest bekende vormen van cardio. Je kunt het in principe overal buiten beoefenen. Als je hiermee aan de slag wilt check dan ook deze hardlooptips met hardloopschema. Houd je strikt aan je voorgenomen schema om je lichaam niet teveel te belasten. Je bouwt het langzaam op, zo behoed je jezelf voor blessures. Verder zijn goede materialen bij het joggen van belang. Zorg voor goede schoenen en prettige kleding om in te bewegen.

2. Wandelen

Wandelen vraagt geen investering behalve goede schoenen. En het voelt heerlijk om met je partner, met de kinderen, in groep of alleen de buitenlucht op te snuiven. Meer zuurstof in jouw lichaam en geest geeft je meer energie. Bij wandelen heb nagenoeg geen kans op blessures. Wel is het een beweging met lage intensiteit, dus zal het afslanken met deze cardio oefening langzamer gaan. Bekijk ook deze wandeltips.

3. Fietsen

Haal de fietsen meer naar buiten. Rij in het weekend naar het bos of laat jouw wagen staan en trap met de fiets naar de winkel. Je zal minder kopen en verbruikt geen benzine. Aanzienlijk beter voor het milieu en jouw bankrekening. Fietsen voelt vaak niet echt als een workout, maar je verbruikt er meer energie mee dan je zou denken.

4. Steppen

Ofwel ga je voor de professionele apparaten in de fitnessclub, ofwel voor het gratis trappenhuis bij jouw thuis. Trappenlopen versterkt jouw beenspieren. Een prima combinatie van cardio en krachttraining. Je kunt overigens ook een step voor thuis kopen, dat werkt prima indien je voldoende ruimte hebt.

5. Schaatsen

In de winter kan je een half uur op het ijs schaatsen. In de zomer kan je rolschaatsen of skeeleren. Het is een uitstekende workout voor de gehele onderkant van je lichaam plus je middenrif.

6. Roeien

Je vindt water genoeg in onze lage landen. Roeien is een intensieve workout waarbij je uitstekend je lichaam mee traint. Begin rustig, je kan gerust bij een club een oefensessie vragen. Roeien is echt combinatie van kracht en cardio. Overigens vind je ook roeiapparaten bij fitnesscentra, deze kunnen ook goed werken.

Cardio Oefeningen7. Crosstrainen

In de fitnessclub vind je professionele toestellen met diverse programma’s. Deze afwisseling geeft je heel wat mogelijkheden om telkens een ander schema te kiezen. Dit crosstrainen zorgt ervoor dat je verschillende cardio trainingen kunt doen in een sessie. Ook kun je dan goed krachttraining combineren met cardio training, wat resulteert in een allround workout van je lichaam.

Cardio oefeningen betekenen weinig of geen blessures, gezond afvallen en duurzame opbouw van jouw lichaam op een trage en verstandige manier.

Zoek je specifieke workouts die je zowel thuis als buiten kunt uitvoeren? De FIT methode is op dit moment hét workout programma, samengesteld door verschillende gerenommeerde personal trainers en coaches.

Plaats een reactie