website statistics

7 Tips voor Afvallen zonder een Dieet

Soms lijkt het er op dat hoe meer je aan eten denkt, hoe meer calorieën je telt, hoe onplezieriger je je voelt. Vooral bij een slecht dieet is dat ook wel te begrijpen. Wie wordt er immers blij van een knorrende maag? Van een lage bloedsuikerspiegel? Van het schuldgevoel als je bent gezwicht voor een moorkop? Niemand toch? En daar begint dus het befaamde cirkeltje: als je je rot voelt troost je jezelf met eten. Bij een goed dieet heb je deze problemen niet. Maar is het eigenlijk wel mogelijk om af te vallen zonder enig dieet? Zonder regels voor wat je wel en niet mag eten en drinken?

Mocht je geen zin of tijd hebben om een voedingsplan te volgen dan zijn er gelukkig wel andere oplossingen. Hieronder volgen 7 tips om af te vallen zonder dieet. Dit zijn tips die niet moeilijk zijn om toe te passen in je dagelijkse doen en laten.

Tip 1: Omdenken

Afvallenzonderdieet5Als je wilt afvallen denk je altijd het eerst aan gezonde voeding en ongezonde voeding. Dit is ook volledig te onderbouwen. Er is immers ook goede voeding en slechte voeding, en iets wat wij ook regelmatig benadrukken. Maar denk ook eens: heb ik eigenlijk wel honger? Vind ik dit echt lekker? Voel ik me er goed bij of eet ik het alleen maar uit gewoonte of om een negatief gevoel weg te werken? Veel suikers (snelle koolhydraten) worden in feite gegeten omdat er eigenlijk sprake is van een verslaving. Check dus of je een emotie-eter bent en gebruik de bijbehorende tips om dit te verhelpen.

Tip 2: Luister naar je lichaam

Afvallen zonder een dieet doe je ook door bewuster te luisteren naar je lichaam. Het signaal van je maag naar je hersenen dat je genoeg hebt gegeten of dat je vol bent heeft een vertraging. Wanneer je erg snel eet dan heb je dus te laat door dat je vol bent. In principe eet je dan dus altijd te lang door. Als je dus langzamer eet en probeert om af en toe een pauze in te lassen onder het eten dan heb je dit probleem niet. Je lichaam luistert dan bewust naar het signaal ‘vol’ en je zult zien dat je veel sneller verzadigd bent dan je verwacht had. Dit is een zeer onderschatte methode voor afvallen, probeer het uit!

Tip 3: Kies voor een maat kleiner serviesgoed

Het klinkt misschien wat vreemd maar het werkt in de praktijk ook echt: gebruik kleiner servies en je zult minder eten. Iedereen is immers gedrild om zijn of haar ‘bord leeg te eten’. Maar tegenwoordig hebben borden gemiddeld een veel groter formaat dan vroeger. Hetzelfde geldt voor bekers en kommen. Sta dus eens stil bij de porties die je opschept. Gebruik bijvoorbeeld je ontbijtborden voor het avondeten. Daarbij kun je ook kleinere vorken, messen en lepels gebruiken. Doordat er minder op je bestek past zul je gemiddeld kleinere happen neemt en beter kauwen. Dit zorgt er dus ook weer voor dat je langzamer eet en dit eten beter kunt verwerken.

Afvallenzonderdieet3Tip 4: Drink voldoende elke dag

Iedere dag voldoende water drinken werkt positief voor je gewichtsverlies. Vocht geeft je immers een vol gevoel,  helpt met de stofwisseling en zorgt ervoor dat je energie kan blijven verbranden. Maar verplicht iedere dag die 2 tot 3 liter water naar binnen werken kan soms best een klus zijn. Om af te vallen zonder dieet en zonder onaangename opvulling met liters water moet echter wel stil staan bij je vochthuishouding.

Net als het signaal dat je lichaam geeft als het ‘vol’ is, is het signaal dat je dorst hebt ook vertraagd. Heel vaak wordt het dorstsignaal niet eens herkend. Als je aandrang hebt om te snoepen of te snacken kan je ook iets te drinken nemen. Soms is het lekkere trek gevoel namelijk het dorstsignaal. Als je een drankje neemt denk dan aan de uitdrukking: water bij de wijn doen. Neem een half glas sap en vul dit aan met water.

Tip 5: Versnel je stofwisseling

Je stofwisseling zorgt ervoor dat de voeding tot je neemt ook weer goed wordt afgebroken, verwerkt en de reststoffen je lichaam verlaten. Wanneer je derhalve je stofwisseling (of metabolisme) verbetert en versnelt dan val je sneller af. Soms is dat door anders te gaan eten, maar er zijn daarnaast veel andere factoren. Lees ook deze tips om je stofwisseling te versnellen.

Tip 6: De koude douche

Heel plezierig klinkt dit niet maar het is wetenschappelijk bewezen dat je energie verbruikt om je lichaam op te warmen nadat het is afgekoeld. En energie krijg je onder andere door de verbranding van vetcellen. Dus een koude douche of koud na-douchen geeft een impuls aan je lichaam om vet te verbranden. Probeer om tenminste 30 seconden onder de koude douche te blijven staan. Ook zal het zeker even wennen zijn, het is erg gezond. Bovendien bevordert het je bloedsomloop en trekt het je huid strak.

Tip 7: Verhoog je tempo

AfvallenzonderdieetklMeer bewegen en meer sporten is natuurlijk het eerste waar je aan denkt als je leest over afvallen zonder dieet. Door beweging gaat je lichaam die opgeslagen lichaamsvetten aanspreken als brandstof voor de activiteit. Over een lange periode intensief blijven sporten is een lastige opgave, vooral als je hier niet van houdt! Zoek daarom altijd een sport die bij je past. Daarnaast is het ook prettig om oefeningen vanuit je eigen huis te kunnen doen, zoals deze handige workouts voor thuis.

Meer beweging geldt eigenlijk voor alle dagelijkse activiteiten. Als je bezig bent met iets waarin je volledig opgaat dan denk je niet aan eten. Je hebt ook geen tijd om te eten. Als je iets leuks doet heb je niet dat onbevredigende gevoel, dat verveelde gevoel dat gesust moet worden met snoepen of snacken. Maak een lijstje met dingen die je leuk vindt om te doen. Als je melig of verveeld bent kies dan voor één van deze dingen. Wat je wel kunt toepassen is alles wat je doet eens heel snel te doen. Stukje lopen naar de bus? Doe het eens zo snel mogelijk. Trap op naar boven? Met sprongen! Extra inspanning leidt tot extra verbranding.

De conclusie is dat wanneer je wilt afvallen zonder dieet je vooral je verstand moet gebruiken. Denk na over wat je eet en hoeveel je beweegt. Neem de tijd om naar je eigen lichaam te luisteren. Als je immers de calorieën die je binnen krijgt niet vermindert dan zal je dus wel meer calorieën moeten verbranden.

Plaats een reactie