website statistics

Afslanktips voor Personen met Diabetes

Ben jij een diabetes patiënt en zoek je tips om af te slanken? Denk je eigen maar eens in: een paar kilo minder kan al veel goeds doen voor je bloedsuikerwaardes. Mensen met diabetes die af slanken zullen al snel resultaat merken aan hun bloedsuikerwaardes. Door af te slanken zal je lichaam weer beter op de insuline reageren. En is de kans zeer groot dat je mag gaan afbouwen met het injecteren van insuline of innemen van medicatie. Fijn toch? Bekijk hieronder een aantal goede afslanktips voor iedereen met diabetes.

Diabetes1Welke diëten voor diabetici?

Jij als patiënt zal met een heleboel zaken rekening moeten houden. Je kan niet zomaar alles meer eten en hierdoor is het niet eenvoudig om af te vallen. Niet alle diëten zijn geschikt voor diabetes patiënten, omdat ze essentiële voedingsmiddelen verbieden. Door het koppelen van verschillende dieetmethodes is af slanken wel degelijk mogelijk.

Een diabetespatiënt zal veel baat hebben bij de persoonlijke begeleiding van een gewichtsconsulent of diëtiste. Ze kunnen  dan een voedingsprogramma samenstellen, speciaal afgestemd op jouw behoefte en levensstijl. Als diabetespatiënt ben je vaak afhankelijk van medicatie en/of insuline injecties. In samenspraak met je behandelend arts kan een plan worden opgesteld. Ben je meer zelfstandig ondernemend dan is een plan als het Stop Diabetes Programma ook zeer toepasselijk en praktisch.

Een andere manier van eten

Mensen met overgewicht krijgen vaak het advies om te matigen met eten en hun koolhydraat-inname te wijzigen. Natuurlijk kan dit een goede manier zijn, maar voor jou als diabetespatiënt niet aan te raden om zonder een goed plan te doen. Je kan beter kiezen voor magere producten en meer afwisseling. Naast het eten dat overgewicht bezorgt, spelen ook de ongezonde levensstijl en weinig beweging een rol. Door als diabetespatiënt dagelijks een uur flink te bewegen zul je goed resultaat kunnen zien. Denkend aan wandelen, fietsen, zwemmen of andere cardio-activiteiten. Zo zal niet alleen je conditie in sprongen vooruit gaan, maar ook je gewicht en gezondheid.

Diabetes6Er gaan veel fabels in de rondte over diabetes. Veel mensen denken dat je helemaal geen suikers meer mag eten, maar dit is niet het geval. Onderzoek toont aan dat diabetespatiënten veel baat hebben bij koolhydraten en vetten maar dan in kleine hoeveelheden verspreid over de dag. Door de hulp van een gewichtsconsulent heb je niet alleen een stok achter de deur, maar ook de medische begeleiding, zodat alles goed blijft gaan met je bloedsuikerwaardes.

Stel je doelen reëel op

Zorg ervoor dat je reële doelen stelt. 10 kilo in een maand hoort hier niet bij. Je kan beter geleidelijk en blijvend afvallen. Dan snel en dat het er net zo snel terug aan zit. Door als diabetespatiënt te snel af te vallen zullen je bloedsuiker waardes teveel schommelen, waardoor je andere gezondheidsklachten gaat ondervinden. Een advies die de meeste diabetespatiënten zullen krijgen: val in eerste instantie niet meer dan 10 procent van je totale lichaamsgewicht af om je bloedsuikerwaardes stabiel te houden. Dus weeg jij 80 kilo val dan in eerste instantie niet meer dan 8 kilo af.

Door het afvallen op te splitsen in kleine doelen zal het eenvoudiger zijn om het vol te houden. Onthoud altijd hoe meer overgewicht je hebt, hoe sneller het afvallen zal gaan. De eerste kilo’s verlies je sowieso snel. Let op dit is geen vet, maar vocht! Stel voor jezelf reële doelen op. En beloon je met iets kleins als je een doel behaald hebt. Kies dan niet voor eten, maar voor die trendy tas of schoenen die je al jaren wilt. Of laat jezelf lekker verwennen met een leuke activiteit. Naar dat harde werk moet je jezelf ook kunnen belonen.

De resultaten van afvallen met diabetes

Afvallen hoeft geen straf te zijn. Ook niet als diabetespatiënt. Door gewicht te verliezen zullen je suikerwaardes verbeteren en je diabetesmedicatie kunnen worden afgebouwd.  Je zal beter in je vel komen te zitten.

Diabetes2Je hoeft hierbij jezelf niet alle lekkere dingen te verbieden. Integendeel, zorg voor een gebalanceerd en volledig voedingspatroon en pas deze regelmatig aan, zodat je lichaam niet in de spaarstand komt. Doe hierna aan regelmatig activiteit, liefst per dag. Afvallen draait niet om weinig eten, maar meer om het eten van de juiste voedingsmiddelen en in de juiste samenstelling. Een eiwitrijk dieet met weinig snelle koolhydraten behoort hier bijvoorbeeld tot de mogelijkheden. Tevens zijn er veel goede afslankprogramma’s die je kunnen helpen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat afvallen als diabetespatiënt een zeer gunstig effect heeft op de aandoening. Hierdoor zal je uiteindelijk beloond worden voor je harde werk. Niet alleen voor mensen met diabetes type 2, maar ook als je diabetes type 1 hebt zul je er baat bij hebben. Neem de tips dus goed in je op en sla vandaag de weg nog in naar een nieuwe jij!

2 gedachten over “Afslanktips voor Personen met Diabetes”

  1. Goedemiddag, leuk artikel maar ik heb wel wat moeite met de term diabetes patiënt. We strijden al jaren om daar van af te komen. Je bent diabeet of een mens met diabetes. Misschien een tip om daar nog eens naar te kijken.

    Beantwoorden
    • Dag Louise, bedankt voor je opmerking. Voor de duidelijkheid in dit artikel hebben we in bepaalde gevallen deze term gebruikt, ook al begrijpen we de bezwaren. Bij toekomstige artikelen zullen we hier rekening mee houden.

      Beantwoorden

Plaats een reactie