website statistics

Afvallen met Cardio

Als je af wilt vallen zijn er verschillende mogelijkheden hoe je dat aan kunt pakken. Het is natuurlijk belangrijk dat je goed op je voeding let. Maar daarnaast is voldoende lichaamsbeweging onmisbaar om het gewicht te bereiken dat je graag wilt – zoals overtollig vet verbranden op bepaalde plekken. Cardio is een goede manier om je lijf weer in vorm krijgen. Want de effecten van de juiste manier van sporten kunnen niet overschat worden.

cardioWat is cardio?

Cardio is niet één soort sport, het is meer een manier van het beoefenen van de sport. Het kan bestaan uit diverse activiteiten, zoals hardlopen, zwemmen, fietsen of roeien. En dat is nog niet eens alles. Belangrijk is dat je deze sport voor een langere periode doet en zo je lichaam stevig laat werken. En dat hoeft niet eens heel intensief te zijn. Het gaat er meer om dat je je hart en lijf in constante beweging houdt.

Duurloop als cardiotraining

Door het grote aantal sporten dat je kunt beoefenen, zit er altijd wel iets tussen wat je leuk vindt om te doen of wat bij je lijf past. Hardlopen is bijvoorbeeld iets wat je makkelijk zelf en op alle tijden kunt doen. Begin met een warming-up om zoveel mogelijk blessures tegen te gaan. Vervolgens ga je op een langzaam tempo joggen. Deze vorm van duurloop is een ideale cardiotraining. Je kunt deze oefening ook in de sportschool op een loopband doen.

Intensieve zwemoefeningen

Als je een sport zoekt dat niet blessuregevoelig is, is zwemmen ook een goede vorm van training. Een goede manier om intensieve oefeningen in het water te doen, is aquasporten. Je kunt bijvoorbeeld lopen of joggen in het water met een speciale riem voor meer drijfvermogen. Maar ook door gewoon baantjes te trekken verbrand je de juiste energie.

De regelmaat van bewegen

Het beste effect wanneer je af wilt vallen, bereik je door regelmatig te gaan sporten. Als je in een korte periode gewicht wilt verliezen is het zeker aan te raden minimaal 4 keer per week aan de slag te gaan. Regelmaat is daarin het allerbelangrijkste. Liever wat vaker korte sessies van bijvoorbeeld het hardlopen dan af en toe lange trainingen. Het eerste levert het beste resultaat op.

Het belang van intensiteit

Bij deze vorm van beweging wordt je lichaamsvet gebruikt als energiebron. Hierdoor wordt je vetpercentage steeds lager. Daarom is het zo belangrijk dat je een lage tot matige intensiteit gebruikt. Ligt dit te hoog, dan wordt niet het lichaamsvet aangesproken als energiebron maar de koolhydraten. Als je af wilt vallen, wil je juist dat het vetpercentage omlaag gaat. Het opbouwen van een betere conditie is een bijkomend voordeel. Maar de nadruk ligt hier niet op.

cardio2De duur en tijdstip van het sporten

Belangrijk is dat je minstens 20 minuten achter elkaar aan de slag gaat. Vanaf dat moment komt je vetverbranding pas echt op gang. Alles wat je daarna doet is winst bij het afvallen. Over het moment dat je het beste cardio kunt doen zijn de meningen verdeeld. Volgens sommigen bereik je het meeste resultaat wanneer je aan de slag gaat na krachttraining. Anderen houden de twee liever gescheiden.

Voeding: een belangrijke toevoeging

Je kunt veel bereiken met cardio maar het is geen wondermiddel. De beste resultaten bereik je door ook met voeding bezig te zijn. Samen met een trainer kun je bijvoorbeeld een gezond voedingsschema uitwerken. Hiermee versterkt je de effecten op je lichaam. Deze combinatie van het juiste eten en voldoende beweging werkt het beste als u af wilt vallen.

De aanhouder wint

Afvallen door middel van cardio is een gezonde en verstandige keuze. Maar het komt je niet zomaar aanwaaien. Toch, wanneer je volhoudt en regelmatig sport, is het effect goed merkbaar. Je hebt weer dat lijf waar je je goed in voelt. Je kunt het leven weer vol zelfvertrouwen aan.

Tip! Een nog praktischer wijze van cardio beoefening is cardio fitness. Je kunt dit ook thuis doen met juiste apparaten.

Plaats een reactie