website statistics

Afvallen met Gember? Wij Zochten Het Uit + 3 Recepten

Iedereen die ooit al eens heeft geprobeerd om af te vallen, weet dat er zóveel verschillende methoden, technieken en hulpmiddelen zijn dat het enorm lastig is om te bepalen wat nou effectief is en wat niet. Voor elk dieet of voedingsmiddel dat daadwerkelijk helpt, zijn er tien die de grootst mogelijke onzin zijn, en alleen maar je geld en tijd verspillen.

Wat je tegenwoordig steeds vaker hoort, is dat gember zou helpen bij afvallen, maar is dat wel echt zo? In dit artikel zoeken we het voor je uit! We gaan na op wat voor manieren gember zou kunnen helpen met gewichtsverlies, en geven je meteen een paar recepten mee, zodat je snel aan de slag kunt gaan met het bereiken van jouw streefgewicht!

Kan gember je helpen met afvallen?

Zoals ik zojuist al zei, zijn er meer dan genoeg dingen waar je volgens sommigen van zou afvallen, en moet je dus niet zomaar alles geloven wat mensen je vertellen. Laten we dit artikel daarom beginnen door te kijken of er bewijs is dat gember je kan helpen met afvallen, zodat we zeker weten dat we niet onze tijd aan het verdoen zijn.

Allereerst is er een wetenschappelijke meta-analyse van meerdere studies waaruit lijkt te komen dat gember wel degelijk kan helpen bij het verliezen van vet. Er was een duidelijk effect waarneembaar op gewichtsverlies, en dan vooral op het verlies van buikvet (bron). Dat is positief, want buikvet is niet alleen het meest zichtbare vet, maar ook het meest gevaarlijke (het verhoogt bijvoorbeeld de kans op ontstekingen en hartproblemen).

Daarnaast bevat gember stoffen genaamd gingerolen, en van die stoffen is bewezen dat ze obesitas kunnen tegengaan. Ze zorgen ervoor dat voedsel sneller wordt verteerd, en stimuleren het lichaam om verteerd voedsel sneller door het spijsverteringskanaal te leiden, waardoor er minder kan worden omgezet in vet (bron). Bovendien is er onderzoek dat suggereert dat gingerolen je bloedsuikerspiegel stabiel houden, en ook een stabiele bloedsuikerspiegel kan bijdragen aan gewichtsverlies (bron).

Ook is er nog een studie die specifiek onder mannen met overgewicht is gedaan. Hieruit bleek dat deze mannen door het eten van gember langer een vol gevoel hadden, wat het makkelijker maakte om af te vallen (bron). Het is niet helemaal zeker of dit effect bij vrouwen ook optreedt, maar er is ook geen directe reden om aan te nemen dat dat niet zo is.

“Honger is een groot probleem voor mensen die willen afvallen, en gember helpt om dat probleem te verkleinen.”

Al met al kan de conclusie dus alleen maar zijn dat gember een zinvol hulpmiddel voor gewichtsverlies is. Het wetenschappelijke bewijs is er, en er lijkt dus een goede reden te zijn dat steeds meer mensen lyrisch zijn over de positieve effecten van gember. Ik wil wel nog even benadrukken dat het een hulpmiddel is, en geen wondermiddel. Zonder verdere aanpassingen in je levensstijl en voedingspatroon zal het eten van gember natuurlijk niet voldoende zijn om significant af te vallen.

Andere gezondheidsvoordelen van gember

Afvallen is op zichzelf natuurlijk al heel gezond (mits je overgewicht hebt, en tot een bepaalde hoogte natuurlijk), en alleen al daarom kun je dus zeggen dat gember kan bijdragen aan een gezonde levensstijl. Gember heeft echter ook nog een hele hoop andere gezondheidsvoordelen, waardoor het een nóg beter idee is om eens wat vaker gember toe te voegen aan je eten!

Allereerst helpt het bij het reguleren van cortisol, het zogenoemde stresshormoon. Stress is niet alleen vervelend, maar het kan ook leiden tot allerlei nare lichamelijke en geestelijke kwalen. Een goede regulering van cortisol is dus van groot belang. Mede in verband hiermee kan gember ook je geheugen en hersenfunctie verbeteren.

“Stress is niet alleen vervelend, het kan ook nog eens overgewicht veroorzaken!”

Gember is echter niet alleen gezond voor je hersenen, maar bijvoorbeeld ook voor je immuunsysteem. Mensen die meer gember eten, voelen zich minder snel ziek en hebben bovendien vaak meer energie (dat heeft natuurlijk met elkaar te maken, want een gezonder lichaam heeft natuurlijk meer energie nodig voor alledaagse bezigheden).

Tot slot is gember ook goed voor je spijsverteringsstelsel. Met name mensen die last hebben van constipatie (verstopping) kunnen baat hebben bij het eten van gember. Gember zorgt er namelijk voor dat de darmen vaker en regelmatiger geleegd worden. Dat is niet alleen fijn omdat het pijn en darmklachten kan voorkomen, maar zoals eerder aangegeven kan het ook nog eens helpen bij gewichtsverlies!

Nog eens kort samengevat heeft gember dus de volgende gezondheidsvoordelen:

 • Het helpt je om af te vallen
 • Het reguleert het stresshormoon cortisol
 • Het verbetert je geheugen en hersenfunctie
 • Het versterkt je immuunsysteem
 • Het zorgt ervoor dat je meer energie hebt
 • Het reguleert de spijsverteringsfunctie

Is het veilig om af te vallen met gember?

Dat iets effectief is, wil natuurlijk niet meteen zeggen dat het ook veilig is. Ooit gebruikte men immers lintwormen om af te vallen, wat weliswaar erg goed werkte, maar wat ik je natuurlijk niet zou aanraden. Gelukkig zit het met gember wel goed: over het algemeen is het een vrij veilige afvalmethode. Hierbij moet ik echter nog wel wat kanttekeningen plaatsen.

Allereerst kunnen er enkele vrij onschuldige bijwerkingen optreden die te maken hebben met het effect van gember op de spijsvertering. Zo kun je bijvoorbeeld constipatie (verstopping) gaan ervaren (al kan gember dat ook juist oplossen, zie hiervoor). Ook kun je flatulentie ervaren, wat niets meer betekent dan dat je veel scheten gaat laten. Vervelend misschien, maar niet het einde van de wereld.

“De meeste mensen zullen een beetje winderigheid wel over hebben voor het behalen van hun streefgewicht.”

Als je galblaasproblemen hebt, dan kan het eten van gember meer serieuze problemen teweegbrengen. Dat heeft ermee te maken dat gember de afvoer van gal vanaf de galblaas kan versterken. Heb je last van galblaasproblemen, praat dan dus eerst even met je huisarts of het wel gezond is om heel veel gember binnen te krijgen.

Gebruik je bloedverdunnende medicatie, dan moet je ook oppassen met gember, omdat die combinatie soms bloedingen kan veroorzaken. Hetzelfde zou ook voor zwangere vrouwen kunnen gelden, maar hoe dat precies zit, is nog niet helemaal duidelijk. In beide gevallen zou ik je aanraden om eerst eens even met je huisarts te praten over de mogelijke risico’s.

Hoe val ik af met behulp van gember? 3 recepten

Op zich is het natuurlijk niet heel moeilijk om recepten met gember te vinden op het internet. Je typt simpelweg het woord “gember” in op een receptenwebsite, zoals bijvoorbeeld allerhande.nl, en je krijgt meteen bakken aan recepten die waarschijnlijk hartstikke geschikt zijn (mits je natuurlijk oplet wat er verder in zit, en je op het aantal calorieën blijft letten).

Om je hierin een vliegende start te geven, leek het me echter toch wel zinvol om je meteen een aantal handige, makkelijke recepten te geven waarmee jij direct aan de slag kunt. Als jij vandaag al wil beginnen met het plukken van de vruchten van gember, kun je eens proberen om de volgende dingen in elkaar te flansen:

 • Verse gemberthee
 • Sapje van gember, munt en citroen
 • Gemberlimonade

Recept 1: Verse gemberthee

Het meest ingewikkelde recept is het niet, maar het is wel uitermate geschikt als je gember wil gebruiken om  af te vallen, dus hij mocht wat mij betreft niet ontbreken in dit lijstje. Het maken van verse gemberthee doe je door simpelweg een paar schijfjes gember in een kop heet water te doen en dit even te laten trekken. Met een paar minuten is het al klaar!

Het grote voordeel van gemberthee is natuurlijk dat het, net als vrijwel alle thee, nauwelijks calorieën bevat. Wanneer je een enorme maaltijd met gember eet, pluk je weliswaar de voordelen van die gember, maar eet je ook een hoop waar je mogelijk van aankomt. Gemberthee is een vrijwel calorieloze aanvulling die je zonder na te denken kunt integreren in je voedingspatroon.

Je kunt ook een beetje citroensap toevoegen aan die gemberthee om er gember-citroenthee van te maken. Niet alleen vinden veel mensen dat lekkerder, maar het zou ook nog wel eens extra kunnen helpen met afvallen! Citroen heeft namelijk zelf ook een aantal eigenschappen die het behalen van je ideale gewicht gemakkelijker kunnen maken.

Dit heeft er vooral mee te maken dat citroensap de hongerprikkel kan onderdrukken. Je krijgt dus minder snel zin om meer te gaan eten, waardoor het makkelijker is om je aan je dieetplanning te houden en af te vallen. Daarnaast bevat citroen een hele hoop vitamine C, wat niet direct helpt met afvallen, maar wel een hoop gezondheidsvoordelen heeft, en dat is natuurlijk mooi meegenomen!

“Gember-citroenthee bevat enkel en alleen ingrediënten die je immuunsysteem versterken!”

Recept 2: Sapje van gember, munt en citroen

Dit sapje bevat alle voordelen van gember en citroen, met de frisse smaak van munt om het af te maken! Het bevat de volgende ingrediënten:

 • 115 gram verse gember
 • 14 tot 16 blaadjes verse munt
 • 6 à 7 kopjes water (of meer of minder naar smaak)
 • Het sap van 2 grote citroenen
 • (Eventueel een zoetstof voor de smaak)

“Het is een stuk meer werk dan de meeste sapjes, maar dan heb je ook wat!”

Je begint door de gember van zijn schil te ontdoen, wat je het makkelijkst met een klein mesje voor elkaar krijgt. Vervolgens plet je de munt, en snij je de gember in zulke kleine stukjes dat je ze in een blender of een keukenmachine kunt doen. Je kan de gember ook raspen als je dat makkelijker vindt. Tegelijkertijd breng je 6 kopjes water aan de kook.

Terwijl het water opwarmt, doe je de gember in de blender of keukenmachine, eventueel met een kopje koud water. Blijf blenden tot je een dikkige massa zonder stukjes overhoudt. Deze “gemberpasta” voeg je vervolgens samen met de geplette munt en het gekookte water in een grote kom. Laat dit even staan, en zeef het geheel vervolgens in een andere kom of in een kan.

Aan dit geheel voeg je vervolgens het citroensap en eventueel wat zoetstof toe, en dit roer je allemaal goed door elkaar. Overgebleven muntblaadjes kun je eventueel als garnering gebruiken. Voeg vervolgens ijs toe om het tot een koud drankje te maken (mits je het liever warm drinkt, als een soort thee, iets waar sommige mensen de voorkeur aan geven).

Recept 3: Gemberlimonade

Gemberlimonade is een klassieker die veel mensen wel zullen kennen, en die enorm veel gezondheidsvoordelen heeft! Het zorgt ervoor dat de spijsvertering wordt gestimuleerd, het versnelt de vetverbranding, en het voorkomt ontstekingen en ophopingen van vocht in het lichaam. Zeker de moeite waard om eens zelf te maken dus!

Gemberlimonade maak je door een fijngehakte gemberwortel op te warmen in een pannetje, samen met het sap van twee grote citroenen en een kwart liter water. Warm het op totdat het kookpunt is bereikt, en laat het dan meteen weer afkoelen. Als je geen zin hebt om te wachten tot het vanzelf genoeg is afgekoeld, kun je er ook wat ijs aan toevoegen, of het geheel even in de koelkast zetten.

Zodra de limonade op de juiste temperatuur is, kun je het in een kannetje of glas schenken en opdrinken. Sommige mensen vinden het lekker om twee stukjes citroenschil toe te voegen tijdens het opwarmen, anderen vinden dat het geheel daardoor te zuur of bitter wordt. Dat is dus iets wat je naar eigen inzicht moet bepalen, en waar je eventueel mee kunt experimenteren.

Sommige mensen hebben de neiging om suiker bij deze limonade te gooien, omdat het voor de smaak van sommigen een wat zuur drankje is. Als je wil afvallen, is suiker natuurlijk wel het laatste wat je in zo’n drankje moet doen, maar net als bij het vorige recept kun je het ook hier weer wat zoeter maken met een suikervrije zoetstof.

Plaats een reactie