Wil je diëten, maar tegelijk zorgen dat je motor blijft draaien? Dan is afvallen met havermout een goed idee. Bij veel diëten klagen mensen dat ze zich slap en moe gaan voelen. Dit komt doordat ze te weinig essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen. Met havermout heb je dit probleem niet. Het is voedzaam, goed voor je stofwisseling en de perfecte brandstof voor een actief leven.
Stofwisseling
Omdat havermout veel vezels bevat helpt het je stofwisseling op gang te houden. Vezels in voedsel zijn koolhydraten die niet door je lichaam verteerd kunnen worden. Omdat je lichaam het toch probeert blijft je stofwisseling op een hoog niveau. Een goede stofwisseling zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrandt, ook als je niet aan het bewegen bent. Hoe ouder je wordt, hoe trager je stofwisseling wordt. Door een vezelrijk dieet houd je die stofwisseling op gang en val je af. Havermout is dus een prima bron van vezels die je maag en darmen inzet om je vet te verbranden.Waardoor je zult afvallen met havermout.
Koolhydraten
Er wordt vaak gezegd dat koolhydraten de grootste dikmakers zijn. Hier zit een kern van waarheid in, maar het geldt niet voor alle koolhydraten. Havermout bevat langzame koolhydraten. Dit zijn koolhydraten die langzaam door je lichaam opgenomen worden. Het voordeel hiervan is dat je lang kunt teren op havermout. Met een bord havermout in de ochtend kun je gemakkelijk tot de lunch zonder honger of energieverlies.
De trage koolhydraten in havermout zorgen er ook voor meer spiermassa. Het is niet voor niets dat krachtsporters veel havermout eten. Diezelfde trage toevoer van energie zorgt ervoor dat de spieren die je ontwikkelt tijdens het sporten zich sneller ontwikkelen. Het bewegen van die nieuwe spiermassa kost ook weer meer energie, waardoor je weer meer vet gaat verbranden en dus zult afvallen met havermout.
Gezond
Behalve een geweldige aanvulling voor een goed dieet is havermout ook nog eens bijzonder gezond om andere redenen. Volgens onderzoek neemt de kans op bepaalde soorten kanker (waaronder darmkanker) met tot 41 procent af als je havermout eet. Met je bord havermout in de ochtend bestrijd je dus ook meteen een van de ernstigste ziektes die er is.
Tips
Havermout is een veelzijdig voedingsmiddel dat je kunt combineren in talloze heerlijke recepten. Traditioneel maak je van havermout pap door het te koken in melk of water. Voor wat extra smaak kun je wat zout of honing toevoegen. Je kunt ook een geprakte banaan, een geraspte appel, of een handje rozijnen door de pap roeren voor een fruitig ontbijt. Havermout die fijngemalen is in een blender kan gebruikt worden als vervanger voor tarwemeel. Zo kun je bijvoorbeeld heerlijke havermoutpannenkoeken bakken.
Havermout is gezond, lekker, helpt je met afvallen en is ook nog eens niet duur. Als je havermout toevoegt aan je dieet, zal je al snel merken dat je evenwichtiger en energieker wordt. Je zult er geen spijt van krijgen. Goede havermout koop je bij de biologische winkel of bestel je online. Zo is de havermout van Terrasana van erg hoge kwaliteit.
NB. Mocht je even van havermout genoeg hebben dan kun je ook zemelen uitproberen, die vergelijkbare eigenschappen hebben. Zemelen maken in feite het buitenste deel van de graankorrel uit, terwijl havermout gemaakt wordt van de hele graankorrel of alleen het binnenste deel van de graankorrel.
’s Ochtends eet ik graag havermout pap met wat zoete aardeappels, enkele rozijnen, een banaan en water. Het kost maar 15 minuutjes om te maken. Ik vind het echt superlekker en ben ook meteen verzadigd, ik kan dit echt iedereen aanraden!
Dank voor je bijdrage Luna! Dat is zeker een lekkere én gezonde havermoutpap combinatie.
Zelf eet ik al 5 jaar iedere ochtend 45 gram havermout gemengd met 100 gram rode diepvries vruchten. Kook de havermout gemengd met 220 gram water voor 2,30 min in de microgolf doe er de vruchten bij zodra de havermout gekookt is en gebruik een of 2 koffie lepels stevia voor de smaak. Ben in al die jaren circa 15 kilo vermagerd en mijn cholesterol pijl is gezakt. Het is aan iedereen aan te raden het is gemakkelijk en vooral gezond.
Zelf bak ik ook havermout koekjes recept van P. H. om mee te nemen als ik ga fietsen.
Goed om te horen, Theo! Je havermout ontbijt kan inderdaad prima helpen om mee af te slanken.
Bedankt voor de tips,ik ga dat ook zeker proberen.Hoe maak je die koekjes?Mijn probleem begint altijd na 16.00 uur.Wat kan ik na de avondmaaltijd het beste nemen? want ik blijf eten als ik eenmaal begin.
Dag Anneke, voor een slanke avondmaaltijd kun je kijken bij de gratis dagmenu’s of uiteraard meer dan 200 gerechten vinden in ons receptenboek.
Ik heb op advies van mijn dietiste de 2 dagelijkse broodmaaltijden vervangen door havermout maaltijden.
En in anderhalve week ben ik nu ook 1.5 kilo afgevallen.
Naar mijn gevoel helpt het echt bij het afvallen.
Hartstikke goed om te horen, Denise!
Ohhh heerlijk havermout heel erg belangrijk goede ontbijt…ben momenteel 15 kilo kwijt….maar met mijn ontbijt kan het niet meer stuk…is echt een aanrader.
Ik ben een schildklier patiënt en voedsel verteert snel zodat na havermout of wat ik ook eet, gr Jolandavanvarenkamp
Heb de tip gekregen van een bekende, vind het lekker en het werkt ook goed, ben in 7 dagen 2.4 kg afgevallen.
Op naar de volgende kilo’s
Dat is erg goed om te horen. Ga zo door!
Wij eten ook koolhydraat arme aardappelen, te koop bij AH. Deze heet carisma, echt een heel lekkere aardappel!
Ik eet ook elke dag mijn bord havermout, met een kiwi en blauwe bessen. Maar ik kom bij , in plaats van af te vallen. Ik dacht dat ik van de havermout niet bij kwam?
Dag Griet, zonder te weten wat je op een dag nog meer nuttigt kunnen we hierover geen advies geven. Havermout op zichzelf is geen afslankmiddel, maar het bevordert wel goed de stofwisseling. Dit aspect is nuttig voor afslanken. Kijk ook bij onze afslankprogramma’s als je een volledig traject voor afslanken wilt.
Ik eet sinds 4 maanden sóchtends havermoutpap met geraspte verse gember, echt een aanrader, ik heb genoeg tot aan het middaguur als ik dit ontbijt neem..
Moet havermout gespoeld worden vóór het koken ?
Dit is voor de meeste havermout (in NL of BE) niet nodig. Als je het prettig vindt kun je het doen. Het is wel iets handiger om havermout te koken dan om het rauw te eten. Havermout dat is gekookt een stuk lichter op de maag en is wat makkelijker te verteren.
Je kan havermout savonds alvast klaar zetten in amandelmelk ongezoet. En dan maak je het smorgens in steelpan warm met scheutje citroen met wat kokosvet. Als het genoeg is ingedikt is het klaar. Ik doe er nog stukjes kiwi met kaneel erbij. Of je maakt savonds een kom met magere, volle of griekse yoghurt of kwark klaar met paar eetlepels havermout erdoor. Te dik doe er nog wat yoghurt bij, ook lekker met ananas.