website statistics

Afvallen met Koffie

Wanneer je bezig bent met afvallen zullen er allerlei diëten, methoden en ideeën over afvallen op je pad verschijnen. Eén van deze bekende methoden is afvallen met koffie. Koffie heeft de naam dat het het afslankingsproces namelijk kan stimuleren, waardoor je sneller op je streefgewicht komt. Om te kijken of dit inderdaad het geval is zijn hieronder enkele feiten, voordelen en nadelen over het drinken van koffie met betrekking tot afvallen beschreven.

De effecten van koffie

Koffie wordt gemaakt van gebrande en gemalen koffiebonen en bevat verschillende stoffen waaronder cafeïne. Een kop koffie bevat zelf geen calorieën, maar toevoegingen zoals melk en suiker wel. Door de cafeïne krijgen mensen vaak een opkikker, omdat de stof effect heeft op het deel van je zenuwstelsel dat de energie bevordert. Ook heeft het effect op je stofwisseling en bevat het veel antioxidanten. Antioxidanten zorgen dat er minder oxidatie optreedt in je lichaam, waardoor je hart- en bloedvaten gezonder blijven.

Energie

Van koffie krijg je energie wat natuurlijk handig is als je wilt gaan sporten. Je uithoudingsvermogen zal groter zijn, waardoor je meer of langer sport en dus ook meer calorieën verbrandt. Dit komt door de zogeheten glycogeen voorraden die na het drinken van koffie hoger blijven. Het glycogeen wordt sneller opgenomen door je lever, waarna je lichaam het omzet in glucose. De verbranding van glucose wekt energie op, waardoor je langer kunt gaan sporten of andere lichamelijk intensieve arbeid kunt verrichten. Koffie kan dus helpen met afvallen op het moment dat je calorieën gaat verbranden.

Stofwisseling

Een ander effect dat koffie heeft is de werking op je stofwisseling. De stofwisseling wordt ook wel het basaal metabolisme (BMR) genoemd en is de mate waarin je lichaam energie nodig heeft om te functioneren; dus hoeveel energie (in kilocalorieën) je op een dag nodig hebt. Wanneer je BMR hoger is, verbrand je meer energie en dus meer calorieën. Koffie zorgt voor een snellere stofwisseling en dus een hoger BMR, waardoor je ook in rusttoestand meer calorieën verbrandt. Koffie bevordert in die zin dus ook het afvallen. Iedereen heeft een eigen BMR, deze kun je als volgt uitrekenen:

Mannen:
88,362 + (gewicht in kg x 13,379) + (lengte in cm x 4,799) – (leeftijd in jaren x 5,677) = het aantal calorieën dat je per dag nodig hebt (dus verbrandt) in rusttoestand

Vrouwen:
447,593 + (gewicht in kg x 9,247) + (lengte in cm x 3,098) – (leeftijd in jaren x 4,330 = het aantal calorieën dat je per dag nodig hebt (dus verbrandt) in rusttoestand

Bij een normale lichaamsbeweging vermenigvuldig je de uitkomst nog eens met 1,5.

Groene koffie

Naast de reguliere zwarte koffie die we kennen, bestaat er ook groene koffie. Bij deze koffie worden de bonen niet eerst gebrand of geroosterd, waardoor er meer stoffen uit de koffieboon behouden blijven, zoals een grotere hoeveelheid antioxidanten. Ook zou groene koffie het metabolisme nog meer verhogen dan gebrande koffie. Hierdoor wordt de verbranding van calorieën nog meer gestimuleerd. Groene koffie wordt hierom veel aangeboden op bijvoorbeeld internet. Sommige van deze producten hebben echter toegevoegde stoffen die wel helpen bij het afvallen, maar bevatten geen pure groene koffie. Kijk dus goed naar de specificaties. In onze ervaring kunnen wij webwinkels als de Vitaminstore aanraden, die wel de juiste groene koffie verkopen.

Voordelen van koffie

koffie De meest aansprekende voordelen van het drinken van koffie zijn:

 • Van koffie krijg je energie en kun je langer sporten, waardoor je meer calorieën verbrandt
 • Koffie verhoogt je BMR, waardoor je ook in rusttoestand meer calorieën verbrandt
 • Koffie bevat antioxidanten die goed zijn voor je hart- en bloedvaten
 • Koffie werkt opwekkend, zodat je minder moe wordt en meer dingen op een dag kunt doen

Nadelen van koffie

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan het drinken van koffie, zoals:

 • Toevoegingen aan koffie zoals suiker, melk, slagroom en dergelijke, maken het een ongezonde drank met veel calorieën
 • Wanneer je te veel koffie drinkt komt er meer glucose in je lichaam dan je aankunt, waardoor de stof wordt omgezet in suikers en vetten
 • Koffie zorgt voor een stijging van de bloedsuikerspiegel, waardoor er adrenaline wordt aangemaakt om deze te laten zakken, waardoor je lichaam bij overmatige consumptie vermoeid kan raken
 • Te veel koffie kan zorgen voor een slechte nachtrust, wat niet bevorderlijk is voor het afvallen

Wanneer je slanker wilt worden kan het drinken van koffie zeker helpen, mits je het op de juiste wijze consumeert. Als je een kop (liefst zwart zonder toevoegingen) koffie drinkt voordat je gaat sporten zul je het langer volhouden en meer calorieën verbanden. Ook zal je lichaam meer calorieën verbranden als je rust, vanwege de energie die opgewekt wordt. Bij te veel koffie kan deze energie juist averechts werken, omdat je lichaam geen plek heeft om alle energie kwijt te raken. In dat geval kan het omgezet worden in suikers en vetten of zal het zorgen voor slapeloosheid. Met mate en op de juiste momenten koffie drinken, zonder toevoegingen, zal je kunnen helpen om op je streefgewicht te komen.

1 gedachte over “Afvallen met Koffie”

 1. Ik vind koffie gewoon niet lekker, dus ik drink het bijna nooit. Maar groene thee en oolong thee zijn ook heel goed voor afvallen denk ik.

  Beantwoorden

Plaats een reactie