website statistics

Afvallen met Maaltijdvervangers

Wanneer je gewicht wilt verliezen zijn er diverse opties. Zo kan je ervoor kiezen om een diëtist in de arm te nemen, door wie je begeleid wordt in het verantwoord eten met de juiste hoeveelheden. Anderen kiezen voor een stringent dieet en weer anderen kiezen voor een dieet met maaltijdvervangers (zoals Modifast). In dit artikel lees je informatie over maaltijdvervangers. Deze maaltijdvervangers zijn uit astronautenvoeding ontstaan. Ze bevatten de juiste hoeveelheden eiwitten, vitaminen en mineralen en bevorderen het gewichtsverlies.

Waarom afvallen met maaltijdvervangers?maaltijdvervangers3

Er zijn vier belangrijke redenen om te kiezen voor maaltijdvervangers:

 • De maaltijdvervangers bevatten alle voedingsstoffen die nodig zijn voor het lichaam.
 • Omdat de maaltijdvervangers aanzienlijk minder calorieën bevatten, vindt er automatisch veel minder energie-inname plaats.
 • Mensen die bezig zijn met een dieet denken vaak aan eten. Omdat een aantal maaltijden op een dag vervangen worden door een shake, moet men hier veel minder aan denken.
 • De voedingsstoffen voor het lichaam bevinden zich als ‘hapklare’ vorm in de maaltijdvervangers. Na het innemen is het dus niet nodig dat er veel activiteit van het lichaam plaatsvindt, waardoor gewichtsverlies sneller optreedt.

Werkt afvallen op deze manier echt?

Afvallen met maaltijdvervangers werkt, indien het maar op de juiste manier gebruikt wordt. Ten eerste is deze vorm van diëten van tijdelijke aard. Het is niet aan te raden om alle maaltijden op een dag te vervangen door een reep of shake. Doordat je weinig calorieën binnen krijgt, val je in korte tijd veel af. Dit moet niet te snel gaan. Als je stopt met het dieet, is het gevaar dan namelijk dat het gewicht er in korte tijd weer aan zit.

Hoe werkt het?

Zoals de naam al zegt, de reguliere maaltijden worden vervangen door een reep, shake, drankje of soepje. Deze vervangers zijn er in diverse smaken. Er zijn diverse diëten die gebruik van deze vervangers aanraden. Bij het ene dieet worden alle maaltijden vervangen, bij het andere dieet maar één of twee maaltijden. Vaak mag er naast de drie maaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) geen tussendoortje meer gebruikt worden, om de werking van de vervangers niet te verstoren. Water en (biologische) groene thee mag onbeperkt gedronken worden. Het is dus afhankelijk van het dieet hoeveel je op een dag afvalt.

Eiwitten

Eiwitten geven langer een gevoel van verzadiging, omdat ze moeilijker te verteren zijn. Dit is één van de redenen dat ze bij veel diëten worden aangeraden. Er wordt vaak beweerd dat afvallen met maaltijdvervangers als shakes helemaal niet moeilijk is, omdat je geen gevoel van honger ervaart. Shakes (eiwitrijk) zorgen er voor dat er tijdens het sporten geen spieren verloren gaan en ze helpen om spieren op te bouwen. Spieren bestaan namelijk vooral uit eiwitten, maar alleen wanneer men ze traint, zullen ze groeien.

Voordelen van afvallen met maaltijdvervangers

 • De maaltijdvervangers bevatten weinig energie, wat de kans vergroot dat men (snel) gewicht verliest.
 • Men kan zich makkelijk aan de juiste hoeveelheden houden, omdat het vaak om afgepaste porties gaat. De kans om teveel van de vervangers te eten is daardoor klein.
 • Shakes in het bijzonder hebben vaak een zoete smaak, daarom worden ze lekker gevonden.
 • Repen zijn ook meestal in diverse smaken, maar kunnen wel een erg vol gevoel geven.
 • De maaltijdvervangers zijn makkelijk te bereiden, shakes, drankjes en soepjes worden vaak bereid met water, melk of yoghurt. Repen zijn al kant en klaar.

Nadelen van afvallen met maaltijdvervangers

 • Wanneer men op het streefgewicht is en weer terug gaat naar het eigen voedingspatroon, is de kans groot dat men weer aan komt. Daarom is het ook een belangrijke kwestie om dit voedingspatroon eerst onder de loep te nemen.
 • Wanneer men altijd samen eet met anderen en in principe ook degene is die het koken verzorgd, is het in het begin erg moeilijk om de verleiding van het mee-eten te weerstaan.
 • Shakes zijn er vaak alleen in zoete smaken. Als dat tegenvalt is er zelden een geschikte vervanger te vinden en is afvallen met maaltijdvervangers misschien niet iets wat bij iemand past.
 • Deze vorm van diëten is vrij prijzig.

Het is bij deze vorm van diëten erg belangrijk om van tevoren te realiseren dat er heel veel doorzettingsvermogen nodig is om het programma met succes te voltooien. Je moet ervoor zorgen dat de juiste instelling bereikt wordt voordat je een bepaald programma gaat volgen. Er moeten geen onhaalbare doelen gesteld worden, dit demotiveert alleen maar. Wanneer eenmaal de juiste instelling bereikt is, en daardoor ook een bepaald doel bereikt is, zal je merken dat je je  fitter en gezonder voelt. Dit motiveert om door te gaan voor een nog beter resultaat.

NB. Mocht je maaltijdvervangers willen uitproberen, dan kun je dat hier bestellen of lees eerst onze review.

Plaats een reactie