website statistics

Afvallen met Skeeleren? Wij Zochten Het Uit

Skeeleren is een geweldige activiteit voor kinderen en volwassenen om van te genieten en actief te worden. Wereldwijd neemt de interesse in rollerskates toe, maar vooral in Nederland kunnen we volop genieten van het hebben van een paar, want de vele fietsroutes en parken hier zijn fantastisch voor een skeelertour. Skeeleren heeft recentelijk veel ook aandacht getrokken omdat het mensen kan helpen actief te blijven en gewicht te verliezen.

We worden steeds bewuster van onze gezondheid en iedereen is op zoek naar manieren om gezonder te leven, af te vallen en zich beter te voelen over zichzelf. Om actief gewicht te verliezen, is het natuurlijk belangrijk om je inname van calorieën te minderen, maar als je echt vet wilt verliezen, dan is lichaamsbeweging essentieel. Een andere sport die steeds populairder wordt, is skeeleren. Wist je dat skeeleren zeer effectief is voor gewichtsverlies? In dit artikel vertellen we je er alles over, inclusief tips om direct te beginnen met een paar skeelers!

Kan skeeleren je écht helpen gewicht te verliezen?

Skeeleren is misschien wel één van de spannendste sporten ter wereld, maar niet iedereen kent het. Skeelers zijn licht van gewicht en bestaan uit vier wielen met een lang handvat dat aan de enkel wordt bevestigd en over de voet wordt geklemd. Hierdoor kun je op de schaatsen zitten en soepel schaatsen of zelfs op één voet springen.

In feite beschouwen de meeste mensen het niet als veel meer dan een sport, maar skeeleren heeft ook heel wat voordelen voor gewichtsverlies. Sterker nog, de gezondheidsvoordelen zijn enorm en skeeleren kan je helpen verschillende lichaamsaspecten te verbeteren. Kortom, of je je nu skeelert voor je plezier of als een manier om naar je werk te gaan, het kan je veel geestelijke en lichamelijke voordelen opleveren.

“Skeeleren is geweldig voor het verminderen van lichamelijke inactiviteit, het verbeteren van balans en coördinatie, het vergroten van de spierkracht en het uithoudingsvermogen, het bevorderen van je behendigheid en reactietijd, en het bieden van een gevoel van vrijheid terwijl je actief aan het afvallen bent!”

Skeeleren kan je helpen veel calorieën te verbranden

Typische calorieverbrandende oefeningen zijn wandelen en hardlopen, maar er bestaat helemaal geen reden dat je skeeleren niet bij dat rijtje kan plaatsen. Een paar skeelers geeft je de mogelijkheid om je wandelsnelheid te overtreffen een veel meer kilometers te maken, waardoor het gemakkelijk wordt om gewoon je skeelers aan te trekken en een rondje door het park of de stad te rijden.

Oefening helpt de cardiopulmonale functie te verbeteren. Tijdens het skeeleren moet het hart harder werken en neemt de bloedtoevoer toe naar alle organen in het lichaam. Matig skeeleren verhoogt de hartslag van de gemiddelde skater van 140 tot 160 slagen per minuut. Bovendien kunnen avontuurlijke rollersporters op speed skates hun hartslag zelfs verhogen tot 180 slagen per minuut. Daardoor wordt de stofwisseling versneld. Een verhoogde stofwisseling betekent dat er meer calorieën worden verbrand, wat leidt tot gewichtsverlies.

Veel sportliefhebbers promoten skeeleren dan ook als een zeer toegankelijke aerobe oefening om vet te verbranden. Om nog een goed voorbeeld te geven: men schat dat je met 30-40 minuten skeeleren 255 calorieën kunt verbranden. Zou je deze routine elke dag van de week toepassen, dan heb je aan het eind van die week meer dan 1700 calorieën verbruikt.

Met andere woorden, zolang je jouw voedingsschema goed plant tijdens het skeeleren, kun je in één week potentieel 1,5 kilo afvallen. Dit betekent dat je tot maar liefst 6 kilo kan afvallen in een maand! Skeeleren is dus een zeer dankbare sport. Tevredenheid en gewichtsverlies tegelijk! Het is leuk, plezierig en iets wat je graag doet, en je kunt nog steeds afvallen.

Skeeleren helpt de spieren te versterken en je een strakker uiterlijk te geven

Als je vaak skeelert, zul je niet alleen gewicht verliezen, maar ook je buikspieren, billen, dijen en kuiten trainen en verstevigen. Bovendien is skeeleren een perfecte oefening voor je rugspieren, want terwijl je buigt en draagt, zullen deze bewegingen de rugspieren versterken en je een strakker uiterlijk geven.

“Skeeleren richt zich vooral op je dijen en kuiten, maar na verloop van tijd helpt het de spieren over je hele lichaam te versterken en buikvet en vet in andere delen van je lichaam kwijt te raken.”

Dat gaat natuurlijk niet vanzelf, want afvallen is een proces dat niet zomaar gebeurt. Helemaal als je overgewicht hebt, zal het zeker een tijdje duren voordat de spierdefinitie zichtbaar worden door rolschaatsen en skeeleren, maar als je eenmaal in staat bent om gewicht te verliezen en je te ontdoen van overtollig gewicht en lichaamsvet, zul je er strakker en gebeeldhouwd uitzien!

Skeeleren helpt je evenwicht te verbeteren

Een goed gevoel van evenwicht is essentieel. Het balansvermogen van je lichaam helpt je de hoeveelheid energie die je gebruikt bij dagelijkse activiteiten zoals lopen of zitten, te verminderen, wat op zijn beurt helpt vermoeidheid te verminderen en een actiever leven te leiden. Veel mensen vinden het echter moeilijk om dit organisch te bereiken.

Skeeleren is een geweldige oefening om een gevoel van evenwicht te ontwikkelen, omdat het de kern van het lichaam versterkt en helpt een rechte houding aan te nemen. Door de onderrug en buikspieren te gebruiken om vooruit en achteruit te bewegen, kun je jouw evenwichtsgevoel verbeteren tijdens het skeeleren en de rest van de dag!

“Skeeleren verhoogt ook jouw fysieke kracht, wat de coördinatie verbetert, je helpt ongelukken te voorkomen en jouw activiteitenniveau verhoogt.”

Regelmatig skeeleren is uitstekend voor mensen met diabetes

Omdat skeeleren een goed voorbeeld is van aerobe activiteit, verbetert het bewegen tijdens deze sport de manier waarop je insuline in je lichaam gebruikt en reguleert. Skeeleren verlaagt het cholesterolgehalte, verlaagt de bloedsuikerspiegel, vermindert stress en versterkt het hart en de botten.

Diabetes type 2 wordt vaak veroorzaakt door een ongezonde voeding, een zittende levensstijl, overgewicht en een gebrek aan lichaamsbeweging. Krachttraining en cardiovasculaire oefeningen zijn de twee belangrijkste vormen van lichaamsbeweging die worden aanbevolen voor de behandeling en preventie van diabetes, en beide voordelen zijn terug te vinden in het rijden met een paar rollerskates.

3 tips om direct te beginnen met skeeleren en afvallen

Kortom, skeeleren is leuk. Plezier maken is een belangrijk onderdeel van afvallen, want het maakt het veel gemakkelijker om het te blijven doen en ervan te genieten. Om je te helpen van skeeleren een gewoonte te maken en je lichaam een plezier te doen, hebben we hieronder de beste skeeler- en afvaltips op een rijtje gezet!

1. Leer de absolute basis van skeeleren

Om te beginnen, is het belangrijk om de juiste uitrusting te kopen. Je moet een paar goede skeelers kopen en beschermende kleding zoals een helm en knie- en elleboogbeschermers, anders kun je ernstige verwondingen oplopen. Het zou helpen als je een goed paar skeelers koopt die jouw perfecte maat hebben, want elke maat die je niet goed past, leidt tot ongemak en ongewenste blessures. Daarnaast moet je letten op banden met de juiste grip om goed vooruit te kunnen gaan

Als je nieuw bent in het skeeleren, moet je wel eerst de basisvaardigheden leren. Begin met het beheersen van de basisbewegingen en optimaliseer deze. Neem je positie goed in. Kies een comfortabele plek waar je kunt gaan zitten en veranker je skeelers. Maak ze stevig vast zodat ze niet losraken tijdens je vlucht.

Sta op en plaats beide voeten op de grond om het evenwicht te bewaren. Let op dat je kan vallen bij jouw eerste evenwichtspoging, dus wees voorzichtig, ontspannen en geconcentreerd, want als je bang bent, ben je nerveuzer en vatbaarder voor blessures. Met een beetje oefening zul je dit geleidelijk aan onder de knie krijgen.

Voor het balanceren is er een slimme truc. Je kunt je voeten in een V-vorm houden. Dit helpt om het gewicht gelijkmatig over beide voeten te verdelen. Als je de neiging hebt om te vallen tijdens de rit, houd je dan vast aan je knieën zodat je je snelheid onder controle kunt houden. Na wat oefening, verhoog je vervolgens geleidelijk je snelheid. Probeer ook om verschillende technieken te leren zoals het twizzlen (of draaien), stoppen of een remtechniek.

Als je net begint met skeeleren, is het raadzaam om de spitsuren te vermijden en op heldere, open plekken zoals parken en wegen te rijden. Dit betekent dat je jouw skeelerschema moet plannen en het juiste tijdstip moet kiezen. Als het buiten warm is, neem dan een flesje water mee, want het is belangrijk om gehydrateerd te blijven. Draag ook comfortabele kleding. Een korte broek en een T-shirt of kleding van ademend materiaal is een goede keuze.

Kortom, het is belangrijk om de juiste technieken te leren, zodat je veilig kunt rollerskaten. Als je bijvoorbeeld tips leert van ervaren skeelerende vrienden, kun je tips leren over hoe je op verschillende oppervlaktetypes kunt rollerskaten. Het is ook belangrijk om te weten waar je gevaarlijke situaties kunt ontmoeten en wat je moet doen als je in een gevaarlijke situatie verzeild raakt.

2. Gezonde voeding is onmisbaar

Hoewel skeeleren dus fantastisch is om potentieel veel lichaamsgewicht te verliezen, is het niet mogelijk om effectief af te vallen door alleen te bewegen. Het is misschien nog wel belangrijer om te zorgen voor gezonde en evenwichtige voedingspatronen. Dat betekent niet dat je je favoriete eten hoeft te missen, maar het is wel belangrijk om in algemene lijnen op je dieet te letten.

Er zijn tal van manieren om je calorie-inname te beperken en tegelijkertijd te beschikken over alle essentiële voedingstoffen. Eén van die manieren is het volgen van het mediterrane dieet, een voedingspatroon dat al heel lang bestaat. Eigenlijk is het niet zozeer een “dieet” gebonden aan een aantal harde en snelle regels, maar een manier van eten met ingrediënten die traditioneel worden gegeten door mensen die langs de kusten van de Middellandse Zee wonen.

Dit dieet legt de nadruk op hele, minimaal bewerkte voedingsmiddelen. Het wordt vaak beschreven als rijk aan fruit, groenten, volle granen en complexe koolhydraten, noten/zaden en olijfolie, en minder zoetigheid, natrium en rood vlees. Bovendien vertrouwt het op een verscheidenheid aan smaken die jouw gezondheid verbeteren, door het gebruik van veel kruiden en specerijen en minder zout.

3. Specifieke doelen stellen

Als je eenmaal over je uitrusting beschikt, je basisvaardigheden onder de knie hebt en een beter idee hebt gekregen van de beste manieren om je essentiële voedingstoffen binnen te krijgen, is het tijd om specifieke doelen te stellen. Hierbij kun je denken aan het opstellen van SMART-doelstellingen – doelstellingen die Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden zijn. Afhankelijk van jouw gewicht kun je kiezen hoeveel vet je wilt verliezen. Hoe zwaarder je bent, hoe meer energie je nodig hebt om de activiteit te voltooien.

Om je veteffectiviteit te verhogen, kan het bepalen van doelstellingen een enorme hulp voor gewichtsverlies zijn. Wil je afvallen? Hoeveel calorieën moet je dan eten? Vergeet niet dat als je overtollig vet wilt verliezen, je voedingsmiddelen moet vermijden die meer vet bevatten dan ze verbranden. Als je meer vet wilt verbranden, moet je ook jouw calorie-inname verminderen.

Kortom, skeeleren is een zeer eenvoudige vorm van training om gewicht te verliezen en tegelijkertijd van ontspanning te genieten. De gezondheidsvoordelen van deze actieve bezigheid kennen geen grenzen, dus waarom neem je het niet op in je dagelijkse routine om een sportief leven te ervaren en meer buiten te zijn? Veel succes!

Plaats een reactie