website statistics

Werkt het Appel Dieet? Wij Zochten het uit!

Heb je wel eens gehoord van het appeldieet? Dit lagecalorieëndieet bestaat uit appels voor het ontbijt, lunch en diner. Voorstanders van het appeldieet stellen dat het niet alleen een goede manier is om af te vallen, maar beweren ook dat dit dieet het lichaam kan ontgiften van gifstoffen. Je weet waarschijnlijk al dat appels goed voor je zijn, maar biedt een exclusief appeldieet écht gezondheidsvoordelen? Wij zochten het hier voor je uit!

Er zijn verscheidene artikelen die beweren dat je maar liefst 4 kilo in een week kan afvallen met behulp van een appeldieet! In dit artikel kijken we met een kritische blik naar het effect van een appeldieet en vertellen we alles dat je moet weten over het correct uitvoeren van dit dieetprogramma. Lees dus snel verder.

Waarom appels eten voor gewichtsverlies?

Appels zijn rijk aan vezels en staan erom bekend het metabool syndroom te helpen voorkomen. Het metabool syndroom omvat een groep gezondheidsaandoeningen die in verband staat met zwaarlijvigheid. Veelvoorkomende gezondheidsproblemen die verband houden met overgewicht zijn onder meer een hoge bloedsuikerspiegel, buikvet, een te hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk.

De voedingswaarde van appels is te danken aan hun hoge gehalte aan vezels, fenolen en proanthocyanidinen. Dit zijn bioactieve stoffen waarvan is aangetoond dat ze de productie van boterzuur bevorderen, wat de spijsvertering bevordert. Appels kennen een lage caloriedichtheid en bevatten een grote hoeveelheid water. Sterker nog, de gemiddelde appel bevat ongeveer 86% water. Dit is vooral goed voor als je wilt afvallen, want voedingsmiddelen met veel water verminderen de calorie-inname omdat ze je een aanzienlijk voller gevoel geven.

Bovendien geeft water je niet alleen een voller gevoel, maar vermindert het ook aanzienlijk de calorische waarde van de appel. Een middelgrote appel bevat slechts 95 calorieën, maar zit boordevol voedzame vezels die de verzadiging bevorderen, de calorie-inname verminderen en dus een positief effect kunnen hebben op het stimuleren van gewichtsverlies.

Laten we het nog even hebben over de behoorlijke vezelhoeveelheid in appels. Een middelgrote appel bevat ongeveer 4 gram vezels. Dit komt overeenkomt met 16% van de aanbevolen vezelinname voor vrouwen en 11% van die voor mannen, wat relatief aan de lage hoeveelheid calorieën vrij veel is. Dit maakt appels een ideaal voedingsmiddel om de aanbevolen vezelinname te bereiken en het risico op zwaarlijvigheid aanzienlijk te verminderen.

Appels zijn ook een uitstekende bron van antioxidanten, soms beter bekend als flavonoïden. Deze chemische verbindingen kunnen helpen je te beschermen tegen hartziekten door de bloeddruk te verlagen, het “slechte” LDL-cholesterol te verlagen en ontstekingen, chronische ontstekingen en schade door vrije radicalen te voorkomen.

Daar komt bij dat deze vezels ook voordelig zijn voor de spijsvertering. Ze voeden gunstige bacteriën in de darmen en helpen de stofwisseling op peil te houden en het gewicht te beheersen. Appels bevatten eveneens kleine hoeveelheden van vele vitaminen en mineralen en staan met name bekend om hun hoge gehalte aan vitamine C en kalium. Dit fruit bevat ook vitamine K, vitamine B6, mangaan en koper. Dit zijn vitaminen en mineralen die aanzienlijke gezondheidsvoordelen opleveren.

Neem bijvoorbeeld kalium, een mineraal dat ideaal is voor gewichtsverlies omdat het niet alleen kan helpen de spieren gezond en sterk te houden, maar bovendien helpt om het vasthouden van water in het lichaam te voorkomen. Daarnaast helpt kalium de cellen om glucose te gebruiken en energie te produceren, wat goed is voor de suikerregulering en uiteindelijk gewichtsverlies.

Daarbij bevat een gemiddelde appel ongeveer 6% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 die het lichaam nodig heeft. Deze vitamine draagt bij aan het absorberen van aminozuren door de spieren, waardoor ze sterker, taaier en groter worden na de training. Vitamine B6 helpt bovendien het in de lever opgeslagen glycogeen te gebruiken als brandstof tijdens het sporten, waardoor het kan helpen om af te vallen.

Laten we tenslotte nog even kijken naar vitamine K. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine K verband houdt met het vet- en glucosemetabolisme. Dit komt doordat vitamine K de stof osteocalcine activeert, een eiwit dat niet alleen belangrijk is voor de gezondheid van de botten, maar werkt als een hormoon en de bloedsuikerspiegel stabiliseert wanneer het in de bloedbaan terechtkomt. Wanneer de bloedsuikerspiegel verhoogd is, belemmert dit het vermogen van het lichaam om vet te verbranden voor energie. Met andere woorden: het op peil houden van vitamine K bevordert gewichtsverlies, vooral het verlies van buikvet.

Helpen appels bij de ontgifting van het lichaam?

Je kunt zo gezond mogelijk zijn, en toch zou het volgens sommigen nodig zijn om met regelmaat een ontgifting te doen. Appels worden geprezen om hun ontgiftende eigenschappen, omdat ze rijk zijn aan een speciale vezel, genaamd pectine, die helpt het cholesterolgehalte te verlagen en zuren uit de darmen te verdrijven. Deze vezel bindt zich bovendien aan gevaarlijke zware metalen zoals aluminium, kwik en lood en verdrijft deze vervolgens uit het lichaam.

Pectine is een essentiële voedingsstof en werkt als een spons in het spijsverteringskanaal. Het komt je darmkanaal binnen en absorbeert vervolgens alle schadelijke bacteriën die daar kunnen liggen. Op die manier kunnen schadelijke stoffen snel en zonder pijn worden verwijderd. Naast pectine bevatten appels ook phloridzine, een antioxidant dat volgens de moderne wetenschap de leverfunctie helpt en de galstroom bevordert. De galstroom is belangrijk omdat de lever als onderdeel van het ontgiftingsproces gifstoffen afvoert via het gal.

Hoe werkt het appeldieet?

Het appeldieet is een populair dieetplan voor mensen die sneller willen afvallen en willen overschakelen op een gezonder dieet. Dit is een zeer caloriearm dieet dat een calorietekort in het lichaam creëert, waardoor de lage calorie-inname ervoor zorgt dat het lichaam vet verbrandt, terwijl de appels vetmoleculen binden en de vetopname stoppen.

Dit betekent dat het lichaam de hongermodus activeert, omdat de calorie-inname lager is dan wat het lichaam nodig heeft. Om die reden begint het lichaam het hardnekkige lichaamsvet dat is opgeslagen, weg te smelten. Tegelijkertijd hepen de appelvezels om de vetmoleculen te vinden, waardoor het vet door het lichaam wordt afgevoerd!

Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat het exclusief eten van appels op de lange termijn een duurzame oplossing is voor het bevorderen van gewichtsverlies. Diëten die aanzetten tot het eten van slechts één voedingsmiddel zijn geen gezonde manier om af te vallen, mits je een kort programma uitvoert. Om gezond af te vallen, is een appeldieet van een aantal dagen mogelijk, met bovendien als doel om gezonde gewoontes te stimuleren op de lange termijn.

Een appeldieet is geen langetermijnoplossing om twee belangrijke redenen. Ten eerste ontdoe je jezelf van essentiële vetten, eiwitten, mineralen en vitaminen die je nodig hebt om een gezond leven te leiden. Ten tweede zal een appeldieet jouw dagelijkse calorie-inname onder de 1200 calorieën brengen, wat leidt tot een flink calorietekort. Dit is simpelweg niet voor een langere periode vol te houden, want je lichaam mist hierdoor vitale voedingstoffen.

Het is daarnaast belangrijk om te begrijpen dat het gewicht dat met dergelijke diëten wordt verloren, slechts van tijdelijke aard kan zijn. Verscheidene onderzoeken hebben aangetoond dat koolhydraatarme diëten zelden leiden tot blijvende gewichtsveranderingen. Na beëindiging van dergelijke diëten zullen de meeste mensen opnieuw aankomen, tenzij zij het dieet vervolgen met een gezondheidsplan om de verandering vol te houden.

Het is dus van belang om duurzame veranderingen in jouw levensstijl te bestendigen, zoals het volgen van een gebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging, het verminderen van je alcoholinname en de mate van stress in je leven verlagen. Dergelijke veranderingen vereisen discipline en consistentie, wat ook benodigd is voor een succesvol verloop van een kort appeldieetprogramma!

“Een appeldieet is op de lange termijn geen duurzame oplossing, hoewel een kort programma wel degelijk kan helpen om gewichtsverlies te stimuleren en gezonde levensveranderingen aan te brengen.”

3 tips voor het volgen van het appeldieet

Nu je op de hoogte bent van de belangrijkste ins en outs van het appeldieet en overweegt om te starten met een aantal dagen overleven op appels, hebben we hier enkele handige tips op een rijtje gezet. Met deze tips kun je je beter voorbereiden op wat er komen gaat en kun je jouw gezondheidsplan zo goed mogelijk volbrengen.

1. Variaties van het appeldieet

Het appeldieet is geen volledig bewezen gewichtsverliesplan en er zijn geen gedetailleerde instructies. Waar sommige mensen kiezen voor een exclusief appeldieet, besluiten anderen een beetje eiwit en goede vetten toe te voegen, zoals magere melk of yoghurt. Daarnaast kan de hoeveelheid dagen dat je het dieet volgt, variëren. Mensen volgen meestal een 3-daags, 5-daags of 7-daags appeldieet.

Kies je voor een driedaags appeldieet, dan kan dit er als volgt uitzien:

Dag 1

  • Ontbijt – 2 appels
  • Lunch – 1 appel
  • Diner – 2-3 appels

Dag 2

  • Ontbijt – 1 appel met magere yoghurt
  • Lunch – 1 appel en een salade met vers groentesap
  • Diner – twee sneetjes volkoren brood, gegrilde zalm en vers groentesap

Dag 3

  • Ontbijt – 1 appel, twee sneetjes volkorenbrood met een gepocheerd ei en kokosmelk
  • Lunch – 1 appel, avocadosalade met magere yoghurt
  • Diner – 1 appel, kipfilet met gestoomde broccoli en vers fruitsap

Als je zin hebt om te snoepen, kun je een gewoon een appel nemen! Je kunt dit dieet drie dagen volgen. Let erop dat dit slechts een variatie is en je zelf kunt bepalen welke dingen je toevoegt of eruit laat, zolang je maar kiest voor gezonde toevoegingen. Je kunt natuurlijk ook besluiten om exclusief voor appels te kiezen, maar als je toe bent aan een beginnend appeldieet, dan kan de combinatie van de bovenstaande voedingsmiddelen helpen om het programma met meer succes af te ronden.

2. Voedingsmiddelen toevoegen aan het appeldieet

Enkele andere voedingsmiddelen die je kunt combineren met dit dieet zijn fruit en groenten, zoals grapefruit, bananen, peren, bosbessen, aardbeien, tomaten, bladgroenten, mango, broccoli en bessen. Wil je wat eiwitten toevoegen, kies dan voor magere eiwitten zoals gevogelte, vis, eieren, mager rundvlees, pindakaas en tofu.

Wat betreft kruiden en specerijen, kun je kiezen uit onder meer muntblaadjes, gember, knoflook, koriander, komijn, kurkuma en kaneel. Voor extra vezels ga je voor 100% volle granen, zoals havermout, volkorenbrood en quinoa. In een kleine hoeveelheid kun je jouw salades dresseren met olijfolie of avocado-olie.

Voor hydratatie is het aan te raden om vooral te blijven bij water, hoewel 100% verse vruchten- en groentesappen en ongezoet kokoswater ook goede keuzes zijn. Voor nog wat meer variatie in het appeldieet, kan het natuurlijk helemaal geen kwaad om voor verschillende soorten appels te kiezen!

Voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden zijn verzadigde vetten, zoals mayonaise, verpakte vruchtensappen, frisdrank en alcohol, bewerkt vlees en varkensvlees en junkfood, inclusief bewerkt snoepgoed en desserts. Dergelijke voedingsmiddelen zullen de positieve effecten van het appeldieet in het geding brengen en niet helpen bij het bevorderen van gewichtsverlies of ontgifting van het lichaam.

3. Ken de mogelijke nadelen van het appeldieet

Voordat je begint met het appeldieet, is het belangrijk om te weten dat er enkele haken en ogen aan dit programma zitten. Ten eerste is het goed om te onthouden dat de kans bestaat dat je sneller zult aankomen als je stopt met dit dieet. Het is dus belangrijk om stapsgewijs over te gaan op een gebalanceerd dieet en bewerkt voedsel of voedingsmiddelen met veel verzadigde vetten zoveel mogelijk te blijven minimaliseren.

Houd er overigens ook rekening mee dat het appeldieet rusteloosheid, moeheid en stemmingswisselingen kan veroorzaken. Dit heeft vooral te maken met het calorietekort dat je ondervindt en waardoor je je zwak of chagrijnig kunt voelen. Dit is vrij normaal, omdat het lichaam moet wennen aan een drastische verandering in het dieet en het gebrek aan eiwitten en goede vetten.

“Het is aan te raden om een aantal dagen vrij te houden voor het dieet, zodat je niet te snel van streek raakt door stapels werk of teveel sociale interactie. Rust en ontspanning is belangrijk tijdens een caloriearm dieet.”

Verder is het belangrijk om te weten dat er eens kans bestaat dat je last krijgt van maagzuur. Bepaalde soorten appels kunnen maagzuursymptomen veroorzaken bij sommige mensen. Hoewel er bij rode appels over het algemeen minder sprake is van de symptomen, zijn groene appels zuurder en dit kan voor sommige mensen een negatief effect hebben.

Tenslotte wordt dit dieet niet aanbevolen als je zwanger bent of borstvoeding geeft, ernstig ondergewicht hebt of lijdt aan een ernstige medische aandoening. Vraag bij twijfel altijd advies aan een voedingsdeskundige of een arts die ervaring heeft met caloriearme diëten en ontgiften.

Conclusie: Werkt het appeldieet?

Als je op zoek bent naar gewichtsverlies met het zeer caloriearme appeldieet, dan kan het op korte termijn zeker effectief zijn! Het probleem is echter dat als je stopt met dit dieet, de kans groot is dat jouw gewicht even snel weer zal toenemen. Dus als je op zoek bent naar voordelen op de lange termijn, is het misschien beter om stapsgewijs aan de slag te gaan met het appeldieet en een variatie te hanteren die minder caloriearm is.

Op die manier kan je jouw lichaam laten wennen aan gezonde eetgewoontes en verhoog je jouw discipline om voor betere voedselkeuzes te gaan. In combinatie met lichaamsbeweging en voldoende ontspanning zul je op de lange termijn ongetwijfeld merken dat je lichaamsvet op een duurzame manier kunt verbranden en een gezonder leven kunt leiden!

Plaats een reactie