website statistics

Het Crash Dieet: Voorkom deze Valkuilen en Slank Gezond Af

Als je veel kilo’s wilt afvallen in een zeer korte tijd dan biedt het crash dieet een aantrekkelijke oplossing. De meeste crash diëten stellen dat je ermee een paar kilo’s per week mee kunt afvallen. Maar eerst en vooral als je aan dit dieet wil beginnen, is het zeer belangrijk om je goed te informeren over de verschillende crashdiëten die er bestaan. Het is zo dat een dergelijk dieet normaal niet heel erg gezond is voor het lichaam omdat je in zeer korte tijd het lichaam gaat uithongeren. In dit artikel noemen we daarom de verschillende vormen van de beste crashdiëten met daarbij de valkuilen om te vermijden, zodat je toch gezond kunt afslanken.

Waarom de naam “crash dieet”?

Crash dieetZoals de naam het al zelf zegt, dient het crash dieet je in korte tijd van de overtollige kilo’s af te helpen. Deze vorm van diëten is dan ook niet geschikt voor langere tijd. Het dieet wordt van oudsher ingezet wanneer men voor een speciale gelegenheid het lichaam snel van extra kilo’s wil afhelpen. De dagen dat je het dieet volgt, eet je aanzienlijk minder dan het lichaam eigenlijk nodig heeft. Je dagelijkse calorieën krijg je vooral binnen door het eten van allerlei gezonde sapjes, salades en gezonde crackers. Het ontbijt wordt bij een crashdieet vaak overgeslagen.

Hoe werkt een crash dieet?

Je volgt het crash dieet door je te beperken in het aantal calorieën dat je normaal gezien zou moeten binnenkrijgen om je lichaamsgewicht op peil te houden. Bij een normale inname van voeding krijgt een man ongeveer 2500 calorieën binnen op een dag en een vrouw ongeveer 2000 calorieën. Deze hoeveelheden maken dat je lichaam het gewicht behoudt en je normaal je dagelijkse bezigheden kunt uitvoeren. Bij een crashdieet ga je echter voor een periode minder dan helft van dit aantal calorieën nuttigen.

Als je een streng crash dieet volgt dan krijg je maar ¼ van deze calorieën binnen. Voor een vrouw is dit bijvoorbeeld amper 500 per dag. Dit houdt in dat je bijna niet eet en ook het voedsel dat je dan wel eet, nauwelijks die nodige calorieën bevat. Maar het lichaam heeft bepaalde voedingsstoffen nodig om te kunnen overleven en dus zal het lichaam op zoek gaan naar een andere erkende manier om te overleven. Het lichaam gaat opzoek naar vetten, spiermassa en vocht om in de energiebehoefte te voorzien. Deze brandstoffen worden vervolgens afgebroken, waardoor je afvalt. Een crash dieet kun je eigenlijk maximaal een week volhouden voordat het echt ongezond begint te worden.

Bekende vormen van crash diëten zijn het 1000 calorieën dieet, het Bikini dieet, het Ziekenhuis dieet, en in bepaalde mate ook het Detox dieet.

Het bekende jojo effect en hoe te voorkomen

Als je na bijvoorbeeld een week volledig klaar bent met het crashdieet, dan zal je te maken krijgen met het bekende fenomeen “jojo effect”. Omdat je veel bent afgevallen in een te korte periode dan het lichaam echt aankan, is ook het spierweefsel aanzienlijk afgenomen. Daarbij hebben je vetcellen nog niet kunnen wennen aan de nieuwe voedingspatronen. Nadat je weer normaal gaat eten, zal je lichaam in hoge mate weer energie opslaan als lichaamsvet om dit te compenseren. En omdat de hele cyclus opnieuw begint, kun je dus weer sneller aankomen.

Sommige mensen worden zelfs enkele kilo’s zwaarder dan dat ze waren voor het dieet. Je kunt na een crash dieet dit jojo effect enigszins voorkomen door vanaf het moment dat je weer normaal eet, je gaat sporten en veel bewegen. Daarnaast kun je uiteraard een meer structureel dieet volgen voor de de lange termijn, maar dit noemen we dan uiteraard geen crashdieet meer..

De voordelen van crashdiëten

Het voordeel is dat je er snel resultaat mee bereikt. Ideaal als je naar een feest moet en niet meer in een jurk past. Een ander voordeel is dat je niet veel uithoudingsvermogen nodig hebt wanneer  je het dieet maximaal een week volgt. Van tevoren krijg je schema’s waarin staat wat je wel en niet mag eten, dus je hoeft niet te panikeren omdat je alles al weet. Iedereen die dit dieet gebruikt, boekt meteen resultaat door het vele vet dat het lichaam verbrandt, omdat men geen calorieën binnenkrijgt. Let wel, doordat het crashdieet maar een week duurt, is uiteindelijk ook het aantal kilo’s dat je afvalt ook relatief beperkt.

De nadelen van crashdiëten

Het grootste nadeel van het volgen van het crashdieet is dat je lichaam aanzienlijk voedingsstoffen tekort komt, omdat je niet gevarieerd eet. Het lichaam krijgt veel minder binnen qua mineralen, vitaminen dan bij een normaal eetpatroon. Daarnaast heeft het lichaam ook energie nodig om optimaal te kunnen functioneren. Je zal je hierdoor futloos en leeg kunnen voelen. Dit wordt op den duur gevaarlijk als je meer dan een week bezig bent met het dieet. Het is een feit dat je snel veel gewicht kunt verliezen. Maar als je veel vocht hebt, kun je in eerste instantie al het vocht verliezen in plaats van lichaamsvet. Dit is dan geen structurele oplossing voor overgewicht. Mensen kunnen ook last krijgen van haaruitval als men te weinig eiwitten binnenkrijgt.

Crash Dieet GezondEen gezonde manier van crash diëten

Je kunt op een gezonde manier het crashdieet volgen zonder dat je het lichaam helemaal hoeft af te laten zien. De beste manier om af te vallen en het crashdieet te volgen is een combinatie nemen van een crashdieet en maaltijdvervangers. Maaltijdvervangers zijn speciaal bedoeld om de gewone maaltijden die je ’s avonds met het gezin eet te laten vervangen. Een bekende vorm van een maaltijdvervanger is bijvoorbeeld eiwitshakes.

Een van de andere voordelen van goede maaltijdvervangers is dat ze weinig calorieën hebben, maar toch bijna alle voedingsstoffen kunnen bevatten die je lichaam nodig heeft om optimaal en gezond te kunnen functioneren. Maaltijdvervangers kunnen je echt helpen om tegelijkertijd gewicht te verliezen en dan toch geen slap en futloos gevoel te hebben.

Maaltijdvervangers dus als oplossing?

Het grootste voordeel heb je dus bij maaltijdvervangers zoals eiwitshakes dat ze je helpen om vanaf dag één gewicht te verliezen. Tevens is dit een gemakkelijke en snelle manier om in een week meerdere kilo’s kwijt te raken. De maaltijden bevatten weinig tot nauwelijks calorieën, maar bevatten wel een hoop eiwitten om de spiermassa te voeden en koolhydraten die hun energie in het lichaam prijsgeven. Bij een crashdieet heb je dan ook een bom van voldoende vezels zodat je langer een voldaan gevoel hebt. Een goede maaltijdvervanger kun je bijvoorbeeld ook meenemen als tussendoortje op het werk.

Uiteraard kun er ook voor kiezen om voor een volledig eiwitrijk dieet te gaan, waarbij je uit voldoende natuurlijke eiwitrijke maaltijdvervangers kunt kiezen.

Wel of niet een crash dieet volgen?

Het crash dieet zorgt ervoor dat je op een korte periode extra kilo’s kunt verliezen zonder dat je hiervoor eindeloos moet zweten en sporten. Het lijkt een gemakkelijk dieet, maar het is niet erg gezond voor het lichaam. Daarom is het noodzakelijk om het lichaam toch te voorzien van de nodige stoffen die het nodig heeft. Dit kun je dan eventueel in combinatie met maaltijdvervangers toepassen.

Wil je een crash dieet volgen, dan raden we dat aan om via een afslankprogramma te doen. Goede methoden om snel af te slanken zijn bijvoorbeeld met het programma De Simpel Slank Methode of deze 7-Daagse Detox kuur.

Plaats een reactie