Bij de kennis achter het afvallen hebben we het vaak over de “ins en outs” van eiwitten, koolhydraten en vetten. Maar ben je eigenlijk ook op de hoogte van de gevaren van zetmeel in het dieet? Een te groot aandeel van zetmeel in je voeding kan ervoor zorgen dat je meer moeite krijgt met afvallen, of kan zelfs leiden tot extra kilo’s. Hieronder daarom meer informatie over het effect van zetmeel in je dieet.
Wat is zetmeel precies?
Zetmeel is vooral te vinden in graanproducten, maïs en aardappelen. Het valt in principe onder de koolhydraten moleculen en wordt omgezet in glucose. Glucose levert energie aan het lichaam. Een eigenschap van zetmeel is dat het als bindmiddel gebruikt kan worden. Dit bindmiddel wordt in de voedingsmiddelen-industrie vaak extra bewerkt en vervolgens veelal gebruikt in chips, koekjes en soepen.
Aan elkaar geschakelde koolhydraten
Scheikundig gezien bestaat zetmeel uit ketens met aan elkaar geschakelde koolhydraten. De lengte van deze aanéénschakeling vertelt meer over het soort koolhydraat. Een lange keten betekent dat het lichaam er langer over doet om de koolhydraten te verwerken. Het lichaam is bezig met omzetten van het koolhydraat in glucose. Hierdoor wordt de glucose langzaam opgenomen in het bloed. Korte koolhydraat-ketens zijn juist makkelijk en snel af te breken tot glucose. Hierdoor komt er al snel een ‘glucosepiek’ in het bloed, hetgeen je suikerspiegel negatief beïnvloedt.
Het ontstaan van vet
Wanneer het glucose niveau in het bloed stijgt, stijgt ook het insuline niveau. Dit komt omdat insuline ervoor zorgt dat glucose verwerkt wordt. Insuline filtert de glucose uit het bloed. Vervolgens zorgt insuline ervoor dat deze glucose naar de spieren- en vet cellen gebracht wordt. In de spier- en vet cellen wordt deze glucose omgezet in energie waardoor het glucose in het bloed afneemt.
Wanneer je producten met veel zetmeel tot je neemt wordt het glucose niveau in het bloed hoger. Door deze toename van glucose maakt het lichaam extra insuline aan. De glucose moet tenslotte snel tot energie verwerkt worden. Maar, wanneer de cellen al voldoende glucose (energie) hebben, wordt de overtollige glucose opgeslagen tot onze grootste vijand: lichaamsvet. Voor wie al last heeft van lichaamsvet, en dan ook zetmeel tot zich neemt waardoor het lichaam veel insuline aanmaakt, is het weer een opgave om het lichaamsvet dat er al is kwijt te raken. Het hormoon dat lichaamsvet vrijmaakt wordt daarbij ook nog eens beïnvloed door de mate van insuline. Om snel je lichaamsvet te verbranden zijn wel weer methoden, maar voorkomen is uiteraard beter dan genezen.
De korte zetmeelketens
Veel insuline in het bloed maakt het dus haast onmogelijk om gezond af te vallen. De korte koolhydraat-ketens die ervoor zorgen dat er snel glucose in het bloed terechtkomt maken het het moeilijkste om af te vallen. Daarnaast wordt het overtollige glucose omgezet in extra lichaamsvet. Een vicieuze cirkel dus. Voeding met korte koolhydraat-ketens – ook wel snelle koolhydraten genoemd – hebben een hoge mate van zetmeel en kunnen we dus beter mijden. Onder voeding met veel zetmeel valt onder meer:
- Witte pasta
- Witbrood
- Maïs
- Cornflakes
- Witte rijst
- Wit brood
Kies eerder voor koolhydraten die langzaam afgebroken en geleidelijk worden opgenomen in het bloed. Deze koolhydraten – ook wel complexe of langzame koolhydraten genaamd – geven je energie en worden doordat de glucose geleidelijk komt minder snel opgeslagen tot vet. De volgende voeding bevat lange koolhydraat-ketens:
- Volkoren- en speltproducten
- Quinoa
- Groenten
- Boekweit
- Peulvruchten
- Bonen
- Noten en zaden
Een zetmeel-vrij dieet
Wie alle gevaren van koolhydraten in het dieet wil ontwijken kan kiezen voor een zetmeel-vrij dieet. Uit onderzoek is immers gebleken dat een goed dieet zonder veel koolhydraten inderdaad zorgt voor gewichtsverlies. Dit komt omdat, door gebrek aan glucose, het lichaam je overtollige vet gaat verbranden om weer aan de opgeslagen glucose in de vetten te komen. Je lichaam kan dit namelijk niet meer de voedingsstoffen halen die je per dag inneemt.
Aandachtspunten bij een zetmeel-vrij dieet
Voeding met relatief weinig koolhydraten kan ervoor zorgen dat er relatief veel vet gegeten wordt en weinig fruit en graanproducten. Het kan dus gebeuren dat je te weinig mineralen, voedingsvezels en andere belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Er wordt daarom wel aangeraden om ook een supplement voor vitaminen en mineralen te nemen. Echter, kan een supplement niet alle belangrijke voedingsstoffen vervangen.
Tip! Ben je op zoek naar een goed zetmeel-vrij dieet? Bekijk dan bijvoorbeeld het Fitchef Kookboek of het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma.
Ik heb daar wel een vraag over. Bij mijn weten wordt al het eten (vetten, eiwitten en koolhydraten) dat je opneemt, ofwel verbrand (omgezet in CO2 en water en dan uitgeademd en uitgeplast) ofwel omgezet in lichaamsweefsel waardoor je zwaarder wordt. Dat betekent dat je zwaarder en vetter wordt als je meer aan calorieën eet dan dat je aan calorieën verbruikt, ongeacht of je de calorieën in de vorm van korte of lange zetmeelketens of als vet opeet. Waar moet het spul anders naar toe als je het niet verbruikt? Daardoor begrijp ik niet waarom het eten van zetmeel slechter is voor je lijn dan het eten van vet of eiwitten. Ik begrijp niet dat de rol die insuline bij de koolhydraathuishouding speelt maakt dat je met zetmeel eten minder goed lichaamsvet verbrandt dan met evenveel (aan calorieën) vet eten. De evolutie heeft toch juist insuline voor de bloedsuikerregulatie uitgevonden? Mij lijkt dat de enige methode om snel lichaamsvet te verbranden is, minder aan calorieën opeten dan je verbruikt, eventueel aangevuld met krachttraining om te voorkomen dat je spieren inplaats van vet verbrandt. Het enige dat ik mij wel kan voorstellen is, dat sterke variaties van de bloedsuikerspiegel door het eten van veel suiker slecht is, maar mij lijkt dat dat niets met lijnen te maken heeft en ook opgaat voor slanke of dunne mensen.
Dag Paul, leuke vraag. Het voordeel van eiwitten (en onverzadigde vetten) ten opzichte van koolhydraten is in feite drieledig:
1. Een teveel aan koolhydraten wordt sneller als lichaamsvet opgeslagen dan eiwitten. Dit komt doordat koolhydraten door het lichaam makkelijker zijn op te slaan als energiebron voor later gebruik. Het menselijk lichaam is er echter niet op ingesteld om in dezelfde mate een teveel aan eiwitten (iaw proteïnen) op te slaan. Eiwitten worden immers veelal direct gebruikt als brandstof en een overschot hiervan wordt verwerkt via de lever, nieren en urine; en in mindere mate opgeslagen als lichaamsvet. Zeer bovenmatig gebruik van eiwitten is aldus ook niet goed, maar de grens ligt hierbij een stuk hoger dan bij koolhydraten.
2.In de meeste huidige voedingspatronen worden koolhydraten veel meer in overmaat gegeten dan een overmaat aan eiwitten. Dus er is ook meer een “teveel” aan koolhydraten dat wordt opgeslagen als lichaamsvet. Een koolhydraatarm dieet zal dit voedingspatroon dan ook sneller terug kunnen brengen tot een “normaal” niveau.
3. Het nuttigen van eiwitten geeft sneller een verzadigd gevoel dan bij koolhydraten. Hierdoor kan men minder calorieën nuttigen aan eiwitten eten voor een vol gevoel ten opzichte van het eten van koolhydraten. Indirect is dit dus een “handigheidje” om ook minder calorieën te eten op een dag.
Zetmeel is een vorm van koolhydraten, vandaar de redenatie om voor het afslanken ook zetmeel meer te mijden.
Zie ook ons artikel https://www.leukafvallen.nl/eiwitdieet-snel-afslanken-proteinen/
Dank je wel voor het antwoord. Punt drie kan ik goed begrijpen. Maar die andere punten lijken in strijd te zijn met een fundamentele behoudswet: behoud van energie. Dus ik snap niet dat de samenstelling van het “teveel” aan opgenomen voedingsstoffen uitmaakt in de snelheid van aankomen of afvallen. Mij lijkt dat 1 gram vet te veel equivalent is aan 2,25 gram eiwit te veel of 2,25 gram koolhydraten te veel. Alle drie zorgen er voor dat er 1 gram vet opgeslagen wordt in het lichaam, of dat proces nou door lever, nieren en urine of door insuline wordt gedaan. Als daar verschil in zou zitten, waar blijven die caloriën dan?
Ik snap dus ook niet wat er in het aangehaalde artikel staat: “Wanneer je 100 calorieën proteïnerijk eten binnenkrijgt heeft dit een positiever effect op je gewicht dan 100 calorieën koolhydraatrijke voeding”. Waar blijven die calorieen van het proteinerijke eten dan?
Een koolhydraat wordt anders door het lichaam verwerkt dan een proteïne. Zoals eerder gesteld, een koolhydraat wordt sneller opgeslagen als lichaamsvet (en eerder verwerkt als lichaamsvet door het lichaam) terwijl een overschot aan proteïnen eerder via de maag en lever wordt afgevoerd via de stofwisseling en de ontlasting.