Lijnzaad is het zaad van de veelzijdige plant vlas. Deze plant is vanaf de oudheid al bekend. Er zijn twee varianten waarvan vezelvlas de grondstof is voor linnen en olievlas voornamelijk lijnzaadolie en lijnkoek oplevert. Lijnkoek is een product dat gebruikt wordt als veevoer.
Oliën
Lijnzaadolie kom in veel varianten voor waarvan de meest voorkomende rauwe lijnolie en gekookte lijnolie zijn. De olie die gebruikt voor voor voedings-supplementen is de rauwe lijnolie en tevens ook de enige olie die je kan consumeren. Dus altijd checken met welke soort olie je te maken hebt. De klassieke lijnolie wordt gebruikt voor de afwerking en het onderhoud van meubels.
De eigenschappen van lijnzaad
Er zijn veel natuurlijke voedingsstoffen te vinden in lijnzaad. Een kwart van het lijnzaad bestaat uit voedingsvezels waar van een groot deel uit plantenslijmen bestaat. Plantenslijmen die niet zo zeer een voedingswaarde hebben, maar wel invloed kunnen uitoefenen op het menselijke lichaam. Eén van de eigenschappen is dat ze vocht op kunnen nemen. Plantenslijmen hebben een goede invloed op de spijsvertering met name in de maag en darmen.
Naast plantenslijmen bevat lijnzaad ook een aantal onverzadigde vetzuren, zoals Omega-3, die het lichaam stimuleren voor een betere stoelgang.
Voordelen
Door de bestanddelen in het lijnzaad heeft de olie een heilende werking op het lichaam. De olie verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte, waardoor de kans op hart- en vaatziekten vermindert worden. de vetzuren zorgen voor een gezonde huid, er is een vermindert risico op kanker en het helpt bij het afvallen.
Bewaren voor gebruik
De beste manier om lijnzaadolie te bewaren is als hele zaden. Dat klinkt raar, maar is logisch als je het volgende bedenkt. Lijnzaad oxideert vlug als het blootgesteld wordt aan licht en lucht. Dat zorgt ervoor dat het ranzig wordt. dus bij gebruik van lijnzaadolie is het belangrijk dat je de olie in een fles bewaart met gekleurd glas. Bewaar het daarnaast het op een droge, koele plek. Het is dus beperkt houdbaar. Bewaar je het echter als hele zaden, dan, mits het droog en koel bewaart wordt, kunnen de zaden zeker een jaar goed blijven.
Zijn er gevaren?
Net als bij alles als het om eten gaat, is te veel en onbeperkt lijnzaad gebruiken gevaarlijk. Lijnzaad bevat, net als abrikozenpitten en amandelpitten, cyanogenen. Cyanogenen zijn stoffen die het menselijke lichaam kan omzetten in de gifstof cyanide. Er zijn verschillende gevallen van cyanidevergiftiging bekend in de wetenschappelijke literatuur. Matig en tijdelijk gebruik tot en met 45 gram per dag is daarom het gegeven advies.
Het lijkt alsof de oude kennis over kruiden weer herontdekt is. Steeds vaker vinden we producten in de winkel of op internet waarbij duidelijk is. We worden steeds bewuster van de dingen die we in onze mond stoppen.
Kortom
Lijnzaadolie is een goed voor de spijsvertering, met name in het darmstelsel. Door dat gevoel van vol zitten en een goede stoelgang is het een goed product om te gebruiken voor afvallen. Echter gebruik er niet te veel van voor een lange tijd, want dan ben je jezelf aan het vergiftigen. Wil je afvallen, dan blijft het beste advies een gezonde levensstijl op lang termijn volhouden.
Lijnzaadolie kun je kopen in de supermarkt, drogist of online. In dat laatste geval is het vaak goedkoper.
Ik heb gelezen dat je lijnzaadolie en zonnebloem olie kan mengen om een goede verhouding omega 6 en omega 3 te krijgen, volgens het artikel zou 1 eetlepel per dag voldoende zijn om alle essensentiele omega vetzuren binnen te krijgen….Is dit zo!?
Zonnebloemolie bevat relatief veel omega 6 vetzuren, dat klopt. Maar in het gemiddelde westerse dieet krijg je al snel teveel omega 6 binnen (in tegenstelling tot omega 3), door alle bewerkte voedingsproducten en oliën op de markt. Eet je echter al gezond en wil je toch meer omega 6 vetzuren binnenkrijgen, dan kan een lepel zonnebloemolie inderdaad een optie zijn, al zullen wij eerder het eten van noten en zaden aanraden vanwege de hogere voedingswaarde per eenheid. Denk dan aan zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, hazelnoten en walnoten.
Het bloemetje bij het artikel, ook het bloemenveld is geen vlasbloem waar lijnzaad van afkomstig is maar koolzaad.