website statistics

Gezonde Kruiden als Hulp bij Afvallen

Eigenlijk klopt het gezegde, ‘daar is geen kruid tegen gewassen’ niet. De natuur is zo voorzienend dat er tegen elk soort ongemak wel degelijk een kruid gewassen is. In het geval van overtollige kilo’s zijn er zelfs heel veel gezonde kruiden die hun steentje bijdragen. Kruiden die een positieve invloed op het lijnen hebben worden onderverdeeld in 4 groepen:

1) Eetlustremmers: verbeteren je humeur en laten je niet meer uit verveling naar eten grijpen.
2) Stimulerende kruiden: geven je energie die je stimuleert nog meer energie te gaan verbranden.
3) Diuretica: voeren vocht dat dat je lichaam onnodig vasthoud.
4) Catharics: houden de stoelgang op snelheid zodat je darmen niet tot de laatste restjes je voedsel uitpluizen op bruikbare voedingsstoffen.

kruidenWat zijn eetlustremmende kruiden? 

De meeste eetlustremmende middelen die gebruikt worden tijdens een dieet zijn voornamelijk vezels die zich uitzetten zich in de maag. Door dit volle gevoel zal je minder naar ander voedsel grijpen. Niet direct onder de kruiden vallend maar ook het gebruik van Lijnzaadolie, Citroensap in een van de gerechten of het het drinken van een kopje Groene thee voor de maaltijd zal het hongergevoel doen afnemen. Onderzoeken hebben daarnaast uitgewezen dat een beetje verse Munt in bijvoorbeeld de salade, Cayennepeper in de soep of een kopje Kaneelthee voor de maaltijd eveneens de eetlust met 30% kan doen afnemen.

Welke kruiden stimuleren je?

Kruiden zoals Knoflook, Basilicum, Nootmuskaat en Tijm geven je energie. Energie die jou uit die dip trekt en daadwerkelijk doet opstaan om te gaan wandelen of sporten. Wat verder van huis komt de Zuid-Amerikaanse Guarana. Een samenstelling die een antivirale en celherstellende werking heeft en een caloriearme zoetstof. Als thee gedronken ga je je fitter voelen doordat je je lichamelijke weerstand vergroot.

Diuretica voor de afvoer van overtollig vocht

Niet alleen houdt ons lichaam onnodig vet vast, we dragen ook enkele liters vocht met ons mee waar we best zonder kunnen. Gezonde kruiden die vocht afdrijven en we als verrijking van de maaltijd kunnen gebruiken zijn Venkel, Peterselie en Gember. Als thee zijn Lindebloesem-, Rozenbottel-, Brandnetel-, of Saliethee goede partners in de afvoer van vocht uit ons lichaam. Het minderen van zout in een kiloverlagend dieet is daarnaast vanzelfsprekend.

Catharics voor de juiste balans

Struikelblokken tijdens het lijnen kunnen een te snelle darmwerking door een verhoogde inname van vezels zijn of juist constipatie door te weinig voedsel en vet. Daarnaast kan stress (val ik wel af) voor een disbalans in de stoelgang zorgen waardoor het voedsel onnodig lang in de darm blijft. Kruiden hebben soms meerdere heilzame uitwerkingen op ons lichaam. Zo is Munt bijvoorbeeld ook al bij de eetlustremmers genoemd. Valeriaan, Citroenmelisse en Kamille werken rustgevend en ook de darmen zullen zich beter kunnen ontspannen.

Niet alleen het land geeft ons gezonde kruiden met geneeskrachtige werkingen, ook de zee en het oppervlaktewater draagt daarin haar steentje bij. Chlorella bijvoorbeeld, een zoetwateralg die met een hoog bladgroengehalte. Een paar zakjes van de gedroogde algen brengen binnen enkele dagen je darmflora weer geheel op orde.

kruiden4Metabolisme heel belangrijk

Je lichaam functioneert op alle fronten beter met een goede stoelgang. Je valt makkelijker af, je hersenen werken sneller en je voelt je beter. De tijd voor de stoelgang nemen voorkomt stress en constipatie. Luister naar je lichaam en reageer op aandrang. Met niet reageren op het reflex houdt je je ontlasting te lang binnen wat opslag van toxinen tot gevolg heeft en je darmflora verstoord.

Verrijk je maaltijden met kruiden

Gebruik naast je gezonde kruiden in de keuken goede vetten zoals Sesamolie, Olijfolie en Lijnzaadolie. Houd je niet zo van fruit of onbehandelde noten? Probeer dan toch je salade of je toetje eens met (gedroogd) fruit en noten. Kook de groenten ook niet gaarder dan beetgaar. Door het korte koken behoud je meer vitaminen en mineralen. Met het langer kauwen op je voedsel komt er tevens meer speeksel bij en dat is weer meteen goed voor je maag-darmbalans. Tot slot zal het gebruik van kruiden in je gerechten je met meer smaak doen eten en je behoefte aan zout verminderen.

Plaats een reactie