website statistics

Ervaringen met Atkins: Alle Voordelen en Nadelen

Het Atkins dieet is misschien wel het meest bekende dieet in de westerse wereld. Het is natuurlijk ook zo bekend omdat het een van de eerst grote koolhydraatarme diëten was. Atkins zette hiermee zo’n 40 jaar geleden een echte trend in die tot vandaag de dag voortduurt. Er is echter ook door de loop van de jaren veel kritiek op dit dieet geweest. Sommigen beweren dat Atkins ongezond is, het je alleen maar een slechte afslank ervaring geeft of je zelfs juist dikker maakt. Voorstanders van Atkins stellen hier juist de de voordelen van het dieet tegenover waardoor het dieet juist enorm effectief is en zeggen dat de genoemde nadelen niet juist zijn.

Atkins-keuzeWelke visie over Atkins is nu correct? Het blijkt dat voor beide kanten wat te zeggen is, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. We onderwerpen hier de beide visies over het Atkins dieet aan onderzoek en delen de ervaringen met dit koolhydraatarme dieet. Hierbij benoemen we ook alle respectievelijke voordelen en nadelen. Indien je dus geïnteresseerd bent in het afvallen met Atkins, of gewoon op zoek bent naar het beste dieet voor jou, lees dan snel verder!

Werking van het Atkins dieet

Het Atkins dieet gaat er in de basis vanuit dat overgewicht haar oorzaak vindt in het soort voeding dat je eet. Specifiek wordt een voedingspatroon bestaand uit veel koolhydraten met weinig gezonde vetten en eiwitten als de groter boosdoener voor overgewicht gezien. Dit voedingspatroon is volgens Atkins zeer gewoon in de westerse wereld waardoor het aantal mensen met overgewicht, hoge bloeddruk, hartklachten en diabetes ook in deze gebieden relatief hoog is. Lees ook hier meer over de nadelige effecten van (snelle) koolhydraten.

De samensteller van het Atkins dieet, Dr. Atkins kwam daardoor op het idee dat men bij het afvallen juist moet opletten wat men eet, en de hoeveelheid eten een minder grote factor is dan men zou denken. Volgens Atkins bestaat een gezond dieet uit voedingsmiddelen met weinig koolhydraten en veel eiwitten of veel goede vetten. Tevens wordt het nuttigen van producten met veel anti-oxidanten gestimuleerd. Bij het Atkins tel je daarom geen calorieën, maar ga je werken aan je eetgedrag. Het wordt hierbij wel aangeraden dat je de hoeveelheden koolhydraten bijhoudt die je binnenkrijgt. Deze moeten in tijdens afslanktraject zo laag mogelijk worden gehouden. De enige uitzondering zijn vezels, het soort goede koolhydraten die je wel een meerdere mate mag eten.

Atkins-dieetBij het Atkins dieet beweeg je naar je streefgewicht door het volgen van de verschillende fasen, hieronder verder toegelicht. Tijdens deze fasen schrijft het dieet voor hoe je in feite eet. Iedere fase is niet te missen voor een succesvol afslanktraject. Zodra je een fase hebt afgerond ga je direct over naar de volgende fase, wat gepaard gaat meer meer opties in wat je kunt eten en drinken. Belangrijk is hierbij om alle principes strikt te volgen.

De verschillende fases van Atkins

Het standaardprogramma van Atkins volgt dus 4 fases. Deze fases tonen vrij veel overeenkomsten met die van het Dukan dieet, een reden waardoor dit laatste dieet vaak wordt beschuldigd van kopieergedrag, al zijn er ook veel verschillen (waarover later meer).

1. Inductiefase

De eerste fase is het meest ingrijpend en is dan ook de fase waarin je het meest afvalt. Voor de inductiefase van het Atkins dieet wordt gemiddeld genomen zo’n twee weken aangehouden. Hierbij wordt erop gericht in je lichaam direct een tekort aan koolhydraten te laten ontstaan, zodat het de aanwezige vetten moet gaan verbranden. Om dit te bereiken mag je maar tot 20 gram koolhydraten per dag eten, waarvan deze grotendeels uit groenten moeten komen. Verder worden vooral vetrijke voedingsproducten voorgeschreven, zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Alcohol is tijdens deze inductiefase niet toegestaan.

Atkins groentenEr worden voor deze fase zeer veer verschillende ervaringen gerapporteerd door volgers van het dieet. Sommigen beweren wel 10 kilo te zijn afvallen in 2 weken. Dit is zeer veel. Een meer normaal gemiddeld rapportering meldt een gewichtsverlies van 4 kilo. Dit is mede doordat je ook wat vocht verliest, maar hoofdzakelijk omdat dit deel van het dieet het meest streng is en je lichaam direct een schok van verandering te verwerken krijgt. Hierdoor val je relatief snel af.

2. Balansfase

In de fase erna stabiliseert je voedingspatroon meer en raakt je lichaam gewend. In deze fase val je daarom minder snel af. Dit is mede zo ingezet omdat de inductiefase niet voor een langere periode goed is vol te houden en voor de lange termijn ook niet echt gezond is. Met de balansfase voorkom je dit probleem. In dit stadium van het Atkins dieet mag je iedere week weer wat meer koolhydraten toevoegen aan je dagelijkse voedingspatroon. Er wordt gemiddeld een toename van 5 gram koolhydraten per week aangehouden.

De koolhydraten die mogen worden toegevoegd zijn echter onderworpen aan een aantal beperkingen. Zo mag je niet ieder voedingsmiddel direct eten, maar worden ook deze worden toegevoegd in fases. Voor koolhydraten zijn in deze balansfase alleen groenten, noten, zaden, bessen, melk en yoghurt toegestaan. Ook is alcohol in zeer beperkte mate toegestaan. Je volgt de balansfase totdat je op zo’n 5 kilo van je streefgewicht afzit. Hierna ga je naar de overgangsfase.

3. Overgangsfase

Zoals de naam al aangeeft ga je in deze fase van het Atkins werken aan de overgang van het afslanken naar het behoud van je gewicht. Je doet dit al wanneer je nog 5 kilo van je ideale gewicht af bent, omdat je door de aanpassing nog wat verder gewicht zult kwijtraken. Zo belandt je uiteindelijk mooi precies op je streefgewicht tijdens de laatste onderhoudsfase. Tevens heeft de overgangsfase als doel je lichaam te laten wennen aan een “normaal” gezond eetpatroon, waardoor het jojo effect zou moeten voorkomen.

Atkins-kipTijdens de overgangsfase voeg je iedere week 10 gram koolhydraten aan je voedingspatroon toe. Net zoals in het vorige stadium moet je ook hier een bepaalde volgorde voeren – naast de eerder genoemde koolhydraatrijke groenten, noten, en melkproducten. Je kunt nu ook per week gaan toevoegen: peulvruchten, fruit, avocado’s en aardappelen. En tenslotte kun je dan ook weer in beperkte hoeveelheden pasta, rijst en brood in je voedingspatroon opnemen. De overgangsfase eindigt als je op je streefgewicht bent gekomen en deze is gestabiliseerd.

4. Onderhoudsfase

De onderhoudsfase van het Atkins dieet wordt ook wel eens de permanente fase genoemd, omdat dit in feite het gezonde voedingspatroon is wat je voortaan zult gaan vasthouden. Hierbij houdt je vast aan je dieet waarmee je de overgangsfase afsloot. Hiernaast heb je iets meer vrijheid om je zo nu en dan buiten te gaan aan lekkernijen, zolang je maar in de kern vasthoudt aan de beperking van de slechte koolhydraten. Verder geeft het Atkins dieet in deze fase vooral advies over het aanpassen en behouden van eetgedrag.

Voeding die je wel en niet mag eten bij Atkins

Hieronder een kort overzicht van welke voedingsmiddelen en drank je bij Atkins mag eten en welke niet.

Aanbevolen
  • Vlees (rund, kip, varken, lam)
  • Vis en zeevruchten
  • Eieren
  • Groenten (behalve peulvruchten)
  • Sojaproducten en tofoe
  • Zuivelproducten (boter, yoghurt, kaas)
  • Noten en zaden
  • Olijfolie, kokosolie, avocado olie
  • Azijn, citroensap, kruiden
  • Mayonaise (zonder suiker)
  • Water, thee en koffie
Afgeraden
  • Alle voeding met toegevoegde suikers
  • Suikerhoudende dranken zoals frisdranken
  • Bewerkte olieën (sojaolie, maïsolie)
  • Snacks, snoep, koekjes, chips
  • Producten met veel transvetten
  • “Light”- producten (deze bevatten veel suikers)
  • Fruit (alleen in de inductiefase)
  • Peulvruchten (tot de overgangsfase)
  • Graanproducten (tot de laatste fase)
  • Alcohol (alleen in de inductiefase)

Per opeenvolgende fase mag je dus meer soorten voedingsmiddelen eten, maar suikers, transvetten en bewerkte producten worden ten alle tijden zoveel mogelijk afgeraden.

Voorbeeld van een Atkins dagmenu

Zie hieronder een voorbeeld van een Atkins dagmenu. Dit is typisch een menu voor de inductiefase, al kan het ook worden gebruikt als een plan voor de balansfase wanneer er meer koolhydraten en fruit aan het menu worden toegevoegd.

Atkins-ontbijtOntbijt: 2 eieren met groenten en ham, gebakken in kokosolie. Het ontbijt is de start van de dag. Bij Atkins wordt vaak de voorkeur gegeven aan eieren in het ontbijt.

Lunch: Kipsalade met olijfolie en wat noten. Hierbij kun je zoveel gekookte groenten serveren als je wilt.

Snack: De snack bij Atkins is optioneel. Je eet het alleen als je echt honger hebt. Een snack bevat dan weinig koolhydraten en veel vet, zoals een plak kaas, een hardgekookt ei, een handje noten of een schaaltje yoghurt.

Avondeten: Gegrild vlees (zoals rundersteak) of vis (zoals zalm) met verschillende groenten naar smaak. De groenten kun je bakken of koken. Voor het bakken wordt bij Atkins het gebruik van kokosolie aangeraden.

Het Atkins dieet richt zich veelal op gerechten die voor de volgers van het dieet eenvoudig zijn klaar te maken. Voor een heleboel Atkins weekmenu’s en recepten, zie ook dit boek met moderne invullingen van het Atkins dieet.

Beweging bij Atkins

Hoewel oorspronkelijk puur een dieet gericht op voeding heeft Atkins door de loop van de jaren zich ook meer gericht op de bewegingsfactoren voor het afvallen. Volgens het Atkins instituut gaat het dieet eigenlijk uitstekend samen met het doen van regelmatige workouts. Doordat je veel eiwitten en vetten binnenkrijgt (en dus ook voldoende calorieën) heeft je lichaam een grote verbrandingsmotor om aan sport te doen. Atkins heeft verschillende bewegingsmethodieken voor jongeren, volwassenen en ouderen. Gemiddeld wordt 30 minuten beweging per dag aangehouden. Door de bank genomen worden cardiosporten (zoals hardlopen, fietsen en aerobics) bij Atkins het meest gestimuleerd.

Hoe Atkins verschilt van andere diëten

Atkins was een van de eerste echte diëten die de nadruk legde op de rol van koolhydraten en suikers. In de loop van tijd hebben veel andere dieetvormen deze basisaannames overgenomen, en zijn koolhydraatarme diëten gemeengoed geworden. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het Paleo dieet of het eerder genoemde Dukan dieet. Het toont daarnaast veel overeenkomsten door het volgen van de verschillende fases en de algehele structuur van het dieet. In dat opzicht is Atkins dus niet meer volledig uniek. Wat nog wel vrij uniek is aan het Atkins dieet is dat het fruitsoorten als tamelijk ongezond ziet doordat deze vele suikers bevatten. Daarnaast is Atkins vooral gericht op een vetrijk voedingspatroon, terwijl veel andere diëten juist zich meer richten op een eiwitrijk voedingspatroon om te compenseren voor de verlaging van het aantal koolhydraten tijdens de afslankfase.

Atkins Voedingspiramide

Zie ook hierboven de Atkins lifestyle voedingspiramide, die regelmatig wordt aangehouden bij het Atkins dieet gecombineerd met beweging. Hoe meer je beweegt, hoe meer je mag eten. Daarbij volgt de piramide uiteraard de fases en basisprincipes van het Atkins dieet. Van de eiwitbronnen mag je zoveel eten als je wilt, terwijl de keuze van graanproducten beperkt moet blijven. De voedingsmiddelen rechts van de piramide zijn daarbij minder geschikt dan de voedingsmiddelen die binnen de piramide vallen.

Atkins in de praktijk: Voordelen

In het kort de voordelen van het Atkins dieet:

  • Het Atkins heeft zich inmiddels bewezen als een succesvolle afslankmethode. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het volgen van Atkins ook daadwerkelijk een gunstig resultaat heeft op je gewicht.
  • Atkins1Je kunt in principe ongelimiteerd de gezonde voeding eten, waardoor je weinig kans hebt op een sterk hongergevoel.
  • Zodra je de basis van het dieet onder knie hebt dan is het vrij eenvoudig te volgen. Het kost je ook weinig tijd of aanpassing in je dagelijkse gang van zaken.
  • Je kunt er snel wat kilo’s mee kwijt raken.
  • Het volgen van Atkins hoeft niet duur te zijn, aangezien je ook veel keuze hebt uit groenten, eieren en zuivelproducten.

Maar er zijn ook nadelen en kritiekpunten

De meest voorkomende nadelen van Atkins zijn:

  • Het dieet helpt je met afslanken maar is niet per definitie gezond. Dit komt omdat je grote hoeveelheden verzadigde vetten eet, wat bijvoorbeeld slecht is voor je hart en vaten.
  • Atkins is – zeker bij aanvang – best beperkend. Dit kan wel even wennen zijn.
  • Doordat je lichaam de aanwezige vetten gaat verbranden kun je door een periode gaan van duizeligheid, slechte adem, hoofdpijn en moeheid. Dit is een bijverschijnsel van de zogeheten ketose.
  • Doordat je tijdens de eerste fasen van Atkins heel weinig fruit eet, kunnen er in je lichaam tekorten ontstaan in mineralen en vitaminen. Hiervoor raad men bij Atkins vaak supplementen aan als toevoeging.
  • Indien je vegetariër bent dan is het dieet minder geschikt door de grote hoeveelheden vlees en vis die worden aanbevolen, al kun je natuurlijk sojaproducten gebruiken als vleesvervanger.
  • Je moet – vooral in de eerste fases – alle koolhydraten bijhouden die je binnenkrijgt.

Ervaringen met het Atkins dieet: conclusie

Het Atkins kan door de verschillende voordelen en nadelen dus ook zeer diverse ervaringen geven, afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren. Als je wilt afvallen met Atkins is het dus van belang om eerst goed te kijken of de voordelen voor jou ook echt voordelen zijn, en de nadelen voor jou niet te zwaar wegen.

Atkins - saladeIn onze ervaring is Atkins geen slecht dieet. Het is echter, mede doordat het al heel lang bestaat en zich soms baseert naar traditie, op sommige punten wat achterhaald. Bijvoorbeeld het gemis aan fruit en daardoor de nodige vitaminen en mineralen zal niet iedereen goed liggen. Ook zul je je daardoor in de eerste fase wel eens wat minder kunnen voelen. Daarnaast heb je in de eerste fase van Atkins veel te maken met vlees of vis als optie. Als dit niet naar je smaak is zul je het bij dit dieet toch moeilijk krijgen.

Een van de sterkste punten van Atkins is wel dat het een vrij simpel dieet is om te volgen. De recepten die met het dieet gepaard gaan zijn over het algemeen lekker simpel en daarom eenvoudig te bereiden. Het proces met de afslankfases is daarbij ook goed duidelijk. Dit maakt het Atkins dieet toch heel toegankelijk voor een grote groep mensen die gewicht willen verliezen.

Tip! Geïnteresseerd in een koolhydraatarm dieet als Atkins? Voor goede koolhydraatarme recepten en dagmenu’s check dan het Het nieuwe koolhydraatarme kookboek of natuurlijk ons eigen receptenboek. Zie daarnaast ook ons overzicht met de beste dietboeken.

Plaats een reactie