website statistics

Een Glutenvrij Dieet

Een glutenvrij dieet is een dieet waarbij producten worden vermeden die gluten bevatten. Gluten is een groep eiwitten en komt voor in granen zoals tarwe, rogge en haver. Personen die last hebben van glutenintolerantie kunnen deze granen niet verteren en kunnen last krijgen van krampen, een opgeblazen gevoel en vermoeidheid als hun voeding gluten bevat.

buitenluchtWelke producten bevatten gluten?

Granen worden gebruikt in een groot aantal producten zoals brood, pasta en koek. Daarnaast zitten gluten in kant en klare maaltijden en ingrediënten van soepen en sauzen (bindmiddel bevat gluten). Ook dranken gemaakt van graan zoals bier en zelfs sojasaus bevatten gluten. Fabrikanten zijn verplicht te vermelden op een verpakking of een product gluten bevat. Een fabrikant is niet verplicht om te vermelden of het product in aanraking is gekomen met gluten of sporen van gluten kan bevatten. Daardoor kunnen in veel producten ongemerkt toch gluten voorkomen.

Kiezen voor een glutenvrij dieet

Niet alleen mensen met glutenintolerantie volgen een glutenvrij dieet. Veel producten die gluten bevatten zijn rijk aan koolhydraten (zoals pasta). Het verminderen van de inname van koolhydraten door het weglaten van granen kan al voor een flinke gewichtsafname zorgen.

Koolhydraten zijn echter wel belangrijk voor het produceren van energie. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor vervangingen van granen. Dit zijn producten als mais, rijst, sesam- en maanzaad en zonnebloempitten.

Voor een nog beter resultaat, is het verstandig om een glutenvrij dieet te combineren met meer bewegen. Een verbeterde conditie zorgt ervoor dat je sneller afvalt en daarnaast krijg je meer energie.

Hoe werkt een glutenvrij dieet?

Glutenvrij eten betekent een groot aantal aanpassingen in het dagelijks leven. In het begin is het lastig om precies te onthouden wat nu wel en niet mag. Hieronder staan tips voor ontbijt, lunch en diner.

Als ontbijt kun je kiezen voor fruit, rijstwafels, en noten en zaden. Rijstwafels kunnen belegd worden met suikervrije en glutenvrije jam of plakjes tomaat.

Lunch en diner zijn gebaseerd op groenten en eiwitcombinaties. Denk hierbij aan rauwkost, gestoomde groenten, vis of tofoe, ei, vlees en verse knoflook. Als dessert kan rijstepap gegeten worden.

Tussendoor kan fruit en rijstwafels gegeten worden. Daarnaast is het belangrijk geen koffie, zwarte thee, fruit- of groentesappen te drinken. Neem in plaats daarvan water of kruidenthee. Alcoholhoudende dranken zoals rode wijn en sterke drank bevatten geen gluten, maar kunnen ook beter vermeden worden. Alcohol vertraagt de afbraak van vet in voeding waardoor het dikmakend werkt. Het consumeren van te veel alcohol kan de gewichtsafname vertragen of zelfs stopzetten.

Voordelen en nadelen van een glutenvrij dieetglutenvrijeten

Naast dat het dieet gunstig is voor personen met glutenintolerantie, heeft het volgen van dit dieet enkele voordelen:

  • Verminderde kans op hart- en vaat ziekten.
  • Het bevat minder chemicaliën omdat minder kant- en klare maaltijden genuttigd worden.
  • Minder last van brandend maagzuur.

Echter zoals de meeste diëten, heeft het ook enkele nadelen:

  • Het kost veel tijd om het goed voor te bereiden.
  • Het dieet mist enkele belangrijke vitamines zoals vitamine C en foliumzuur. Hier kunnen wel voedingssupplementen voor genomen worden
  • Jojo-effect: Hoewel het streefgewicht snel bereikt kan worden, kan het teruggaan naar het oude voedingspatroon de gewichtsafname zeer snel te niet doen.

Conclusie
Met als elk dieet is het belangrijk vooraf te bedenken wat het doel is en wat je streefgewicht is. Het is belangrijk na te gaan of een glutenvrij dieet past binnen je levensstijl aangezien het veel aanpassingen vereist. Daarnaast is het belangrijk een dieet te combineren met voldoende lichaamsbeweging voor een optimaal resultaat.

NB. Mocht je een glutenvrij dieet willen proberen, dan is de cursus 40 Dagen Zonder Brood zeker een aanrader. Je leert bij deze cursus afvallen zonder gluten en hoe je dit in de praktijk aanpakt. Je krijgt bij de cursus ook een eBook met veel goede glutenvrije recepten cadeau.

Plaats een reactie