website statistics

Afslanken van de Taille voor Vrouwen 45+

Een toename van vet is niet altijd slecht voor de mens, maar overgewicht is ongunstig voor onze gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat het afvallen in de taille een cruciale rol speelt bij verbetering van je gezondheid. Hoe zit dat precies?

gewichtverlies1Vet, waarschuwingssignaal of gezondheidseffect?

Een toename van vet hoeft niet per definitie ongezond te zijn. Vrouwen in de overgang krijgen te maken met een verschuiving van de oestrogeenproductie. Het hormoon oestrogeen is een belangrijke beschermer tegen hart- en vaatziekten en osteoporose. Na de laatste menstruatie wordt de oestrogeenproductie door de eierstokken stopgezet, en moet het lichaam oestrogeen voortaan betrekken uit het vetweefsel. Dit merken vrouwen aan de extra kilo’s in de taille en op de buik. Deze vetafzetting is een gezondheidsmaatregel van het lichaam. Gewichtstoename door vetzucht is niet gezond en kan gezien worden als een waarschuwingssignaal.

In het lichaam wordt vet op twee manieren opgeslagen. De eerste vorm, de zogenaamde vetkussentjes, zijn zichtbaar en voelbaar. De tweede vorm van vetopslag is niet zichtbaar en voelbaar. Dit is orgaan vet dat wordt opgeslagen rond het hart, de longen, de maag en de lever. Voor een goede gezondheid is de afname van orgaanvet van belang. De omvang van de taille is een belangrijke maat om het niet-zichtbare orgaanvet te meten.

Een relatie tussen gewichtsverlies en sterfte werd duidelijk tijdens een zeven jaar durend onderzoek onder 26.000 Denen. Daar bleek dat personen die tijdens dit onderzoek hun BMI ongecontroleerd verlaagden een verhoogde kans hadden om te overlijden. De kans op overlijden verminderde als de BMI gelijk plaatsvond met de afname van de tailleomvang. Dit had te maken met de afname van de diepliggend vetmassa.

Bij overgewicht staat vermindering van het zichtbare, onderhuidse vet vaak centraal, terwijl de afname van orgaanvet belangrijker is voor behoud van een goede gezondheid. Vrouwen in de overgang ervaren het kwijt raken van het figuur als een verlies, ondanks dat zij dit vet nodig hebben voor de aanmaak van oestrogenen. Onderstaande tips voor afvallen taille zijn voor mannen als vrouwen zinvol.

Verhoog je stofwisseling

Voor het afvallen in de taille is het belangrijk om goed en gezond te eten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het opgang houden van de stofwisseling belangrijker is dan minder te gaan eten. Dit verbetert de vetverbranding in de taillestreek en buik. Het eten van kleine maaltijden door de dag met het accent op het eten van langzame koolhydraten (peulvruchten, volkorenbrood/pasta, zoete aardappelen, fruit, basmatirijst etc.) versnelt de stofwisseling. Juist de langzame koolhydraten houdt het insulinepeil laag en vermindert de vetopslag. Ook het drinken van veel water of groene thee stimuleert de spijsvertering en uiteindelijk de stofwisseling, want de stofwisseling kan zonder vocht niet werken.

Eet goede vettenavocado

Onderzoekers ontdekten dat mensen die regelmatig avocado’s eten een lagere BMI krijgen en een afname in tailleomvang. Een vergelijkbaar effect blijkt ook uit het onderzoek onder 13.292 mannen en vrouwen die iedere dag drie eetlepels verschillende soorten noten aten, zoals amandelen, cashewnoten en pistachenoten. Beide onderzoeken laten zien dat het gebruik van goede vetzuren bijdraagt tot het verlagen van slecht cholesterol (LDL), zonder aantasting van het goede cholesterol (HDL).

Voorkom spierafname

Vetverlies bij overgewicht verbetert de gezondheid. Dit gezondheidseffect vindt niet plaats als dit samen gaat met de afname van de spiermassa. Dit laatste gebeurt als je afvalt zonder te sporten. Ontwikkelde spieren zuigen glucose en vetzuren uit het bloed, en helpen zo suikerziekte te voorkomen. Daarbij scheiden zij hormoonachtige signaalstoffen af, de zogenaamde myokines. Deze stoffen activeren het immuunsysteem en verminderen de kans op kanker. Instandhouding of toename van de spiermassa is bij het afvallen taille effectiever dan lukraak minder te eten.

Daarbij is de afname van de tailleomvang de maat dat het ongezonde orgaanvet vermindert in plaats van de spiermassa. Spierbelasting door sporten is dus cruciaal. Onderzoek toont aan dat vrouwen in de overgang met zesmaal per week 30 minuten hardlopen een drie centimeter dunnere taille bereikten ten opzichte van vrouwen die zes maal in de week 30 minuten gewoon wandelen.

Kortom

Trainen tezamen met gezond eten geeft een optimale stofwisseling. Het lichaam kan daardoor het overtollig vet verbranden. Juist deze combinatie maakt het afvallen van de taille mogelijk. Dit is goed voor het zelfbeeld van de vrouw en cruciaal voor de instandhouding van een goede gezondheid.

Plaats een reactie