website statistics

Het 17 Dagen Dieet: Hoe het werkt

Het 17 dagen dieet is een nieuwe vorm van afslanken die is overgewaaid vanuit de VS. De bedenker van het dieet heet Mike Moreno, vandaar dat het ook wel het “Dr Mike dieet” wordt genoemd. Hij heeft verschillende universitaire studies gevolgd en is daarna zijn eigen geneeskunde praktijk begonnen in San Diego. Met name in de VS is dit dieet in korte tijd al erg populair geworden, maar ook steeds meer Nederlanders proberen het uit. Met dit dieet zou je in theorie zo’n 6 kilo kunnen afvallen in 17 dagen en dat terwijl je lekker kan blijven eten en drinken. Een nogal sterke bewering. Dit artikel legt uit hoe dit 17 dagen dieet precies werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Hoe het werkt

17-dagen-dieetHet basisprincipe van het 17 dagen dieet is dat het vooral je metabolisme een extra boost geeft. Hierdoor zal je vetverbranding kunnen versnellen en je daardoor eenvoudiger kunnen afvallen. Verder maakt het dieet gebruik van een suikerarme en koolhydraatarme voedingswijze. Voordat je begint zou je kunnen overwegen om het boek aan te schaffen over dit dieet. Deze lectuur zou je kunnen helpen om de 17 dagen vol te houden en om je verder te motiveren.

Het dieet werkt door middel van verschillende cycli, die hierna worden besproken.

De 4 cycli

De term “het 17 dagen dieet” wekt de indruk dat je na 17 dagen klaar bent. Dit is niet het geval. De methode kent namelijk 4 verschillende cycli van 17 dagen. Elke cyclus kent zijn eigen regels waar je je in die 17 dagen aan moet houden. Tijdens de volledig periode begin je wel iedere dag met het drinken van 250 milliliter warm water met het sap van een halve citroen. Met het dieet worden er geen voedingsmiddelen uitgesloten.

Cyclus 1: Tijdens cyclus 1 worden er geen koolhydraten genuttigd. Geen wit brood, geen rijst, geen pasta en geen koekjes. In deze periode ga je vet verbranden. Na onderzoek bleek dat je in deze eerste 17 dagen tot wel 7 kilo kan afvallen. Dat komt omdat je vrijwel geen koolhydraten eet, veel eiwitten eet uit vlees, vis en eieren, je veel groente mag eten en omdat je geen ongezonde dranken drinkt. Deze eerste dagen drink je met name groene thee en water.

Het getal 17 blijft terug komen in dit dieet. Zo wordt er door Dr. Mike aanbevolen om minimaal 17 minuten per dag intensief te gaan bewegen. Denk aan sporten in de sportschool, een flinke wandeling of een eind fietsen.

Na deze 17 dagen kan je kiezen of je verder gaat met cyclus 4 of met cyclus 2. Wanneer je je streefgewicht bereikt hebt kan je kiezen om naar cyclus 4 door te gaan, anders ga je verder met cyclus 2. Dr Mike raadt wel aan om alle cycli te doorlopen omdat in cyclus 3 met name de verandering in het voedingspatroon behandeld wordt. Dit helpt om het gewichtsverlies te behouden na het traject.

Cyclus 2: Bij cyclus 2 mag je meer dingen eten dan in cyclus 1. Zo mag je bijvoorbeeld granen en aardappelen gaan eten in beperkte mate. Net als bij cyclus 1 geldt dat je minimaal 17 minuten per dag intensief moet blijven bewegen.

Cyclus 3: Tijdens cyclus 3 ligt de nadruk weer volledig op groenten en eiwitten en daarnaast is er weer wat extra groente toegestaan. Zo mag je weer lekker genieten van een pasta en per dag mag je of 1 alcoholische drankje nuttigen. Zoals al eerder genoemd wordt je tijdens deze cyclus een gezond voedingspatroon aangeleerd. Voor de beweging geldt hetzelfde als tijdens de voorgaande cycli.

Cyclus 4: De laatste cyclus! Dr Mike geeft ook aan dat deze cyclus geen 17 dagen duurt, maar de rest van je leven om zo te zorgen dat je het gewicht blijvend kwijt bent. Tijdens het weekend mag je weer genieten van alles wat je lekker vindt. Let op: bewegen blijft altijd belangrijk!

Weinig koolhydraten

17 dagen dieetNet als veel andere diëten kent het Dr Mike dieet relatief weinig koolhydraten. Veel diëten mijden de koolhydraten echter in het geheel, maar dat is bij dit dieet niet het geval. Het 17 dagen dieet heeft namelijk ook perioden ingelast waarbij koolhydraten in beperkte mate toegestaan zijn. Dit zou onder andere de deelnemers aan het dieet helpen om het vol te houden. Het gaat hierbij uiteraard wel om langzame koolhydraten.

Voordelen van het Dr Mike dieet

Een aantal in het oog springende voordelen van het 17 dagen dieet zijn:

  • Veel variatie in de voeding, ook genoeg fruit.
  • Veel/voldoende vochtinname, koffie en thee worden niet meegerekend.
  • Veel beweging.
  • Er worden gemakkelijke recepten aangeboden.
  • Er zijn fitnessschema’s beschikbaar die je helpen bij het bewegen.

Nadelen van het Dr Mike dieet

Nadelen die we kunnen noemen bij het 17 dagen dieet zijn:

  • Niet alles in het boek is wetenschappelijk onderbouwd, waardoor garantie op succes er niet is/
  • Minder koolhydraten kunnen er voor zorgen dat je het dieet niet volhoudt.
  • De eerste 17 dagen wordt er een voorbeelddagmenu aangeboden, deze menu’s hebben minder dan 1000 kcal per dag. 2000 kcal worden normaliter aangeraden voor vrouwen en 2500 kcal voor mannen, waardoor het risico bestaat dat niet alle benodigde voedingsstoffen worden genuttigd.
  • Het dieet bevat veel cholesterol en weinig vitaminen en mineralen.
  • Het dieet is niet geschikt voor diabetici.

Beslis voor jezelf of je verwacht dat dit dieet geschikt is. Doe hiervoor ook onze dieet test.

Plaats een reactie