website statistics

Meer Energie Krijgen? Volg deze 7 Tips

Het is één van de meest voorkomende klachten in Nederland: vermoeidheid. De oorzaken van deze kwaal zijn gewoonlijk heel divers. Zo kan een lager energiepeil aan je voeding liggen maar ook stress kan een grote veroorzaker zijn. Een feit is wel dat vermoeidheid een zeer grote invloed op ons dagelijks leven heeft. Dit ten nadele van onszelf, maar ook vaak de mensen om ons heen. Voordat oplossingen worden gezocht in behandelingen of zelfs medicijnen, is het raadzaam deze tips eens te overwegen. Hier volgen daarom 7 manieren om meer energie te krijgen.

Meer energie krijgen

meer-energieFutloos, slap, uitgeput, moe: wat snak je dan naar het hebben van energie. Energie is een bepalende factor voor veel zaken, zo kun je bijvoorbeeld meer zaken doen op de dag en ben je een gelukkiger persoon. Heb je minder energie dan is er ook sneller sprake van overgewicht. Het heeft dus grote invloed op de kwaliteit van leven. Met energie ben je vitaler, je bent stralender en hebt ook een positieve uitwerking op je omgeving. Het opvallende van het energiepeil is dat je vaak ook energie krijgt door dingen te doen die je inspireren. Maar deze activiteiten ga je pas doen als je daarvoor de energie kunt vinden. Een vicieuze cirkel dus, die je met onderstaande adviezen beter kunt doorbreken.

1. Licht

Zonlicht is noodzakelijk. De zon heeft een gezonde uitwerking op je lichaam en dus ook op je gesteldheid. Zelfs als het bar weer is, heeft het een gunstig effect om in de buitenlucht te zijn. Het is niet voor niets dat mensen levenslustiger zijn in de zomer. Je lichaam maakt serotonine aan. Dit is een hormoon dat zorgt voor een gelukzalig gevoel, maar geeft ook direct energie. Het is om deze reden van belang om je dus in zonlicht te begeven. Je hormoonhuishouding heeft hierbij ook een sterke invloed op je gewicht.

2. Directe omgeving

Levenslustige mensen zijn aantrekkelijk. Het is daarom eens raadzaam om te kijken welke activiteiten of mensen jou ontzettend veel energie kosten. Het is niet de bedoeling meteen bepaalde mensen uit je leven te weren, maar het kan soms helpen om jezelf te begrenzen hoeveel energie je aan een persoon of activiteit besteedt. Zo vermijd je situaties die veel energie kosten.

Wil je meer energie krijgen, focus dan eens op enthousiaste vrienden of betekenisvolle aangelegenheden. Vermoeidheid heeft namelijk in veel gevallen een psychische oorzaak. Soms is het nodig om na te gaan of bepaalde zaken, zoals je werk, wel waardevol zijn en iets toevoegen aan je leven. Wanneer je passie voor iets verliest en toch ermee doorgaat, kost dit erg veel energie. Vraag jezelf dan af: waar wordt ik tevreden van en wat kan ik bijdragen? Waardevol werk en een gezonde omgeving zorgen voor meer energie.

3. Beweging

Een gezond lichaam zorgt voor een gezonde geest. Je lichaam moet dagelijks veel afvalstoffen verwerken, deze komen voort uit de lucht, voedsel, cosmetica en andere elementen in onze omgeving. Door te trainen, te joggen of sport te beoefenen produceert je lichaam endorfine. Dit geeft niet enkel een heerlijk gevoel, het geeft ook energie. Het versterkt daarbij het immuunsysteem wat het lichaam versterkt en weerbaar maakt. Het lichaam moet voedsel verteren en cellen vernieuwen, daarom is sport een gedegen manier om schadelijke stoffen te neutraliseren en af te voeren. Weet je geen sport, dan is een persoonlijk trainingsprogramma wellicht een goede optie.

meer-energie-4Natuurlijk is voeding hierbij belangrijk, denk aan een goede inname van vitaminen, mineralen en eiwitten, maar door beweging wordt het gehele lichaam gerevitaliseerd. Bloed circuleert, de stofwisseling wordt bevorderd en vet wordt verbrand. Dit heeft direct een effect op je gesteldheid. Hoe fitter je bent, hoe meer energie je hebt. Door regelmatig intensief te bewegen verhoog je conditie en uithoudingsvermogen en maak je het lichaam sterk. Je lichaam kan zo meer aan en is minder snel uitgeput en uitgeblust.

4. Slaap

Voldoende slaap zorgt voor meer energie overdag. Gebroken nachten of korte periodes van slaap breken ons op. Structuur is hierin het toverwoord. Door elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan zorgt al voor meer rust. Een ideale nacht is rond de 8 uur slapen. Zorg ook voor goede condities: is je slaapkamer geventileerd en rustig? Wat soms helpt voor het slapen gaan is gedachten van je af schrijven of ademhalingsoefeningen doen. In sommige gevallen wil het ook nog wel eens helpen om overdag kort te slapen. Een soort siësta. Diepe slaap staat gelijk aan snellere rust.

5. Drink water

Het klinkt gek, maar meer energie krijgen kan gerealiseerd worden door het drinken van water. Je lichaam bestaat voor de helft uit water. Je vochtgehalte dient dus bijgehouden te worden. Uitdroging, hoofdpijn en, juist, vermoeidheid kunnen het effect zijn van een te lage inname van water. Het drinken van water is daarbij ook nog eens goed voor een slankere lijn.

6. Problemen zorgen voor een zwak gevoel

Stress, gepieker en ronddwalende gedachten zijn echte energievreters. Ze maken je zwak. De periode waarin je de meeste energie hebt, is meestal op een ontspannen moment met positieve gedachten. Een ‘leeg’ hoofd is dus belangrijk. Gedachten kunnen worden uitgeschreven of problemen geconcretiseerd. Vaak blijkt dat problemen in ons hoofd vele malen groter zijn dan dat ze in werkelijkheid zijn. Zodoende zul je merken dat je meer rust en dus meer energie zult hebben.

7. Eet gezond

meer-energie-5Voeding geeft energie aan lichaam, echter moet het wel gezonde voeding zijn. Het is cruciaal om na te gaan of je wel alle goede voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Een mineralentekort ligt namelijk in veel gevallen op de loer. Realiseer je ook dat veel groenten geteeld zijn op landbouwgrond met groeimiddelen en bewerkt zijn met bestrijdingsmiddelen. Biologisch eten is in deze raadzaam. Biologische producten hebben geen verwerkings- of chemische toevoegingen. Door gezond en gebalanceerd te eten merk je al gauw dat je meer energie hebt.

Een andere punt wat uiteraard de kern raakt van onze website is dat het juiste dieet je enorm veel energie kan geven. Er zijn immers voedingsmiddelen die je een kort moment van energie geven, om daarna je energiepeil te laten neerstorten. Dit zijn veelal de snelle koolhydraten en verzadigde vetten. Het volgen van een dieet met koolhydraatarme voedingsmiddelen kan dus enorm helpen voor het krijgen van meer energie.

Plaats een reactie