website statistics

Het Bloedgroepdieet

Het bloedgroepdieet is een dieet dat je volgt afhankelijk van je bloedgroep. Volgens de samenstellers van het dieet wordt de spijsvertering en het gewichtsverlies bevorderd als je voedsel inneemt dat verenigbaar is met de bloedgroep. Per bloedgroep ziet het dieet er dus verschillend uit en is er een optimale combinaties van voedingsmiddelen. De bloedgroepen bestaan uit de volgende types: O, A, B en AB. Op basis hiervan worden de eet-tips voorgeschreven. In dit artikel lees je meer informatie over het bloedgroepdieet.

Waar komt het bloedgroepdieet vandaan?

Eén van de grondleggers van het bloedgroepdieet is Peter D’Adamo. Sinds 1996 wordt er veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen bloedgroep, voeding en leefstijl. Volgens D’Adamo staat de bloedgroep in verband met de conditie, de stofwisseling en het afweersysteem. Door de juiste voeding in te nemen volgens je eigen bloedgroep dan werkt dat bevorderlijk voor je gezondheid en emotionele balans.

Het bloedgroepdieet is in theorie dus simpel. Wanneer je je bloedgroep weet, kun je ook meteen achterhalen hoe je het beste kunt eten.  Als je je bloedgroep niet weet, dan zijn er verschillende manieren om hier achter te komen. Je kunt dit uiteraard je huisarts vragen, wanneer je bloed al eens is geprikt. Daarnaast beschikt een bloedbank uiteraard ook over deze informatie, indien je bijvoorbeeld eens bloed laat prikken. Als dit niet mogelijk is of je bloed is nooit eens geprikt, dan kun je ook met een zelftest van de drogist je bloedgroep bepalen. Uiteindelijk komt hier dan bloedgroep O, A, B of AB uit op basis waarvan je het bloedgroepdieet kunt volgen.

Bloedgroep O

Mensen met bloedgroep O hebben veel proteïnes nodig, dus eiwitrijk eten. Veel eiwitten zitten voornamelijk in vlees, vis, groenten en fruit. Het eten van kelp, schaal- en schelpdieren, boerenkool, rood vlees, zout, spinazie en broccoli helpen om de stofwisseling te versnellen. Probeer granen, peulvruchten, bonen en kool, bloemkool, avocado’s, sinaasappelen en mosterd te vermijden bij het bloedgroepdieet.

Bloedgroep A

Mensen met bloedgroep A doen er bij het bloedgroepdieet goed aan om zoveel mogelijk vegetarisch te eten en voedsel in te nemen met weinig vet, veel koolhydraten en weinig zuivel. Producten die de spijvertering bevorderen zijn vis als zalm en makreel, sojaproducten, olijfolie, linzen, spinazie, abrikozen, ananas en groene thee en koffie. Mensen met dit type kunnen beter geen vlees, zuivelproducten, kidneybonen en tarwe eten.

Bloedgroep B

Mensen met bloedgroep B doen er goed aan om gevarieerd te eten. Er kan vis, vlees, groenten en granen gegeten worden. Producten die helpen bij het afvallen zijn groenten, wildvlees, zoethout, thee en lever. Mensen met bloedgroep B kunnen het beste zuivelproducten verdragen van alle bloedgroepen. Wat deze mensen beter niet kunnen eten zijn kip, maïs, tarwe en pinda’s.

Bloedgroep AB

De laatste bloedgroep is een combinatie van het bloedgroepdieet voor mensen met bloedgroep A en B. Het dieet is daarom ook zeer gevarieerd. Goede producten voor deze bloedgroep zijn forel, rijst, lamsvlees, granen, fruit, peulvruchten, zuivel en groenten. Producten die helpen bij het afval zijn sojaproducten, vis, zuivel, kelp, groente en ananas. Rood vlees, maïs, bruine bonen, zaden, boekweit en lima bonen kunnen beter vermeden worden.

Voordelen van het bloedgroepdieet

Mensen noemen de volgende voordelen die ze opmerken bij het volgen van het bloedgroepdieet:

  • Het voorkomt voortijdig lichamelijke en mentale aftakeling.
  • Verlicht chronische gezondheidsklachten.
  • Vermindering van angst en depressie.
  • Je ontdekt welke voedingsmiddelen voor lichamelijke klachten zorgen.
  • Overtollig gewicht kwijtraken.

Echter zijn bovenstaande punten nooit wetenschappelijk aangetoond. Deze voordelen kunnen ook voortkomen omdat men gewicht kwijtraakt en niet zozeer omdat er gegeten wordt volgens een bepaalde bloedgroep. De ervaringen bij het bloedgroependieet kunnen derhalve sterk verschillen.

Nadelen van het bloedgroepdieet

Er zijn echter ook een aantal nadelen bij het bloedgroepdieet te noemen:

  • Er is geen wetenschappelijke onderbouwing voor het dieet.
  • Belangrijke voedingsmiddelen worden geschrapt op basis van de bloedgroep.
  • Er is minder variatie in de voeding.
  • Bepaalde voedingsstoffen zijn belangrijk voor het functioneren van het lichaam. Door deze niet in te nemen kan dit op lange termijn risico’s met zich mee brengen.

Is het bloedgroepdieet onzin?

Sommige mensen zweren bij dit dieet maar een groot aantal staat er ook sceptisch tegen over. Veel mensen die het volgen noemen wel dat het werkt om af te vallen en dat er minder last is van lichamelijke klachten. Dit kan echter ook gewoon komen door het volgen van een streng voedingspatroon. Sluitend wetenschappelijk bewijs voor een structureel afslankeffect van het dieet ontbreekt. Het is niet verstandig om het dieet lange tijd streng vol te houden, omdat je essentiële voedingsstoffen mist. Het dieet is geschikt als je het niet te lang en te streng volgt. Je kunt het wel langere tijd blijven volgen, maar vul het dan wel aan met de voedingsstoffen die je mist.

Ben je er over uit om het te gaan volgen, dan moet je als eerst weten over welke bloedgroep je beschikt. Dan kun je gaan kijken hoe het dieet er precies uit komt te zien. Het bloedgroepdieet is vooral bedoeld voor mensen die een snellere stofwisseling willen hebben om af te vallen. Elke groep heeft zijn voor- en nadelen. Hopelijk sluit jouw bloedgroep aan bij jouw meest favoriete eten.

NB. Voor meer nuttige informatie over het bloedgroepdieet lees dan dit geweldige boek. Het boek over het bloedgroepdieet bevat daarbij praktische voedingsschema’s, bewegingsprogramma’s en recepten.

Plaats een reactie