website statistics

Het MIND Dieet: Werking + Effecten

Het MIND dieet is een van de “nieuwere” diëten. Het verschijnt sinds een aantal jaar voor het eerst in de lijstjes van beste diëten. Dit dieet is echter niet zo bekend bij het grote publiek. In dit artikel geven we daarom antwoord op een aantal praktische vragen inzake het MIND dieet. Wat is het voor dieet? Voor wie is het geschikt? Is het effectief? En wat maakt het anders dan andere diëten?

Wat is het MIND dieet nu precies?

Het MIND dieet is ontwikkeld door Martha Clare Morris van de Rush University Medical Center in Chicago. Morris heeft samen met collega’s onderzoek gedaan naar voedingspatronen die een gunstig effect hebben op de hersenen. Dit onderzoek vormt de basis van het dieet. Het dieet is een combinatie van het Mediterrane dieet en het DASH dieet. Deze twee diëten staan bekend om hun gunstige werking op hart en bloedvaten. In het door Morris ontwikkelde dieet zijn ook enkele voedingsmiddelen opgenomen die specifiek bijdragen aan gezonde hersenen, zoals bessen.

Wat doet het MIND dieet?

MIND staat voor “Mediterranean (DASH) Intervention for Neurodegenerative Delay”. Het dieet is ontwikkeld om de veroudering van hersencellen tegen te gaan en het risico op de Ziekte van Alzheimer te verlagen. In sommige voeding zitten stoffen die van belang zijn voor het functioneren van de hersenen, zoals omega-3 vetzuren in vis en antioxidanten in bessen. Ook draagt het dieet bij aan een goede bloedsomloop. Dit verlaagt de kans op aderverkalking en de daarmee gepaard gaande dementie.

Wat staat er op een “normaal” dagmenu?

Een groot voordeel van dit dieet is dat het eenvoudig is. Je hebt niet te maken met ingewikkelde weekschema’s en strenge regels. Het dieet maakt onderscheid tussen gezonde voeding en ongezonde voeding. Van het ene moet je meer eten, van het andere minder. Heel simpel dus.

Tien groepen gezonde voeding

Er zijn tien groepen gezonde voeding in het dieet die je iedere dag of enkele keren in de week moet eten:

 1. Volkoren graanproducten: minimaal 3 keer per dag
 2. Groene bladgroente (spinazie, boerenkool, groene salades): minimaal 6 keer per week
 3. Overige groente: minimaal 1 portie per dag
 4. Bessen (bosbessen, frambozen, bramen) en of ook aardbeien: minimaal 2 keer per week
 5. Vis: minimaal 1 keer per week
 6. Gevogelte (kip en kalkoen): minimaal 2 keer per week
 7. Bonen en peulvruchten: minimaal 4 keer per week
 8. Noten (en pinda’s): minimaal 5 keer per week
 9. Olijfolie voor de bereiding van je maaltijden
 10. Alcohol: 1 glas per dag, bij voorkeur rode wijn

Vijf groepen ongezonde voeding

De voeding in de categorie “ongezond” moet je zoveel mogelijk vermijden:

 1. Rood vlees (rund, varken, schaap/lam, wild): maximaal 4 keer per week
 2. Boter en margarine: niet meer dan 1 eetlepel per dag
 3. Kaas: minder dan 1 keer per week
 4. Zoetige snacks (snoep, gebak, koek): maximaal 5 keer per week
 5. Gefrituurd en bewerkt voedsel: minder dan 1 per week

Is het dieet effectief?

Uit een onderzoek van Morris en haar collega’s aan de Harvard School of Public Health bleek dat dit dieet een positief effect heeft op de hersenen. Ouderen die het dieet volgden, hadden 53% minder kans op Alzheimer ten opzichte van proefpersonen met een ongezond eetpatroon. Ook waren de hersenen van de deze groep deelnemers 7,5 jaar jonger ten opzichte van hun werkelijke leeftijd.

En als je wilt afvallen?

Het dieet is in de eerste plaats bedoeld om het risico op Alzheimer te verlagen, maar is het ook geschikt als je wilt afvallen? Hier is minder onderzoek naar gedaan, maar het is waarschijnlijk dat het dieet bijdraagt aan gewichtsvermindering. Dit niet in het minste door de overeenkomsten met het eerder genoemde DASH dieet.

Het dieet vraagt immers niet het onmogelijke van je. Je schrapt ongezonde voedingsmiddelen, zoals fastfood en zoete snacks, zoveel mogelijk van je menu en eet meer gezonde producten. Anders dan crash diëten is het dieet daarom gemakkelijk vol te houden. Op de lange termijn zal het voedingspatroon een gunstig effect hebben op je lichaamsgewicht.

Als je echter snel gewicht wilt verliezen, dan is dit dieet een minder praktische optie. Dat voeding in de gezonde groep valt, betekent nog niet dat het ook weinig calorieën, koolhydraten of verzadigde vetten bevat. Ook zijn de regels van het dieet vrij algemeen. Als je binnen korte tijd wilt afvallen, zul je een persoonlijk plan moeten maken, waarbij je het aantal calorieën per voedingsgroep bepaalt. Ook moet je je calorieverbruik verhogen door meer te gaan bewegen.

Voordelen van het dieet

Een eerste voordeel van dit nieuwe dieet is dat het gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek en niet is bedacht door personen die snel geld willen verdienen met een dieetboek of is gebaseerd op een twijfelachtige theorie.

Een ander pluspunt is dat het dieet eenvoudig is en niet heel streng. Het dieet verbiedt alcohol, zoetigheid en gefrituurd voedsel niet, maar schrijft enkel voor dat je er matig mee bent. Bij andere diëten loop je er nog wel eens tegen aan dat je je niet aan het dieet kunt houden als je bent uitgenodigd voor een feestje. Bij het MIND dieet heb je dit probleem niet, want het staat toe dat je af en toe “zondigt”.

Ook is het een gevarieerd dieet. In de meeste gevallen kun je heel eenvoudig de maaltijden die je normaal bereidt, aanpassen door bijvoorbeeld meer groente toe te voegen en rood vlees weg te laten.

Kritische kanttekeningen

Hoewel voeding een zeer belangrijke bijdrage levert aan de gezondheid en de lijn, moeten we niet vergeten dat ook andere factoren hierbij een rol spelen, zoals levensstijl en beweging. Beweging draagt zowel bij aan het functioneren van de hersenen als een gezond lichaamsgewicht. Als je wilt afvallen, is het vaak raadzaam om ook je bewegingspatroon veranderen of een sport te gaan volgen. Ofschoon van een dieet niet direct verwacht kan worden dat ze diep op ingaan op lichamelijke activiteit, is bij het MIND dieet zelf is hier helemaal geen aandacht voor.

Ook is het dieet niet heel uniek. Het dieet komt voor een groot deel overeen met wat andere diëten voorschrijven: veel groente, fruit en volkoren producten en het zoveel mijden van suiker en vet. Het is niet voor niets gebaseerd op twee reeds bekende diëten. Tenslotte vraagt dit dieet om veel aanpassingsvermogen als je erg van kaas en zuivel houdt. Hierdoor kan het dieet moeilijk vol te houden zijn.

Afslanken met het MIND dieet

Streef je er naar om je leven lang mentaal scherp te blijven? Dan is het een goed idee om dit dieet te volgen. Als het je doel is om snel af te vallen, dan zijn andere diëten meer geschikt. Het dieet kenmerkt zich door algemene richtlijnen voor gezonde voeding, maar biedt geen kant-en-klaar plan om af te vallen. Wil je op de lange termijn een gezonder lichaam en je ideale gewicht behouden? Dan is het volgen van het MIND dieet wel het overwegen waard.

NB. Een dieet waar het MIND principe veel aan ontleent is het DASH dieet, welke meer is gericht op het aspect van afvallen. Zie hiervoor bijvoorbeeld ook de review van het DASH dieet plan.

Plaats een reactie