Heb jij ook te kampen met een paar extra kilo’s en ben je dat calorieën tellen meer dan beu? Dan is het Montignac dieet misschien de oplossing voor jou. Vergeet het idee dat je minder moet gaan eten om te vermageren. Het kan ook anders. Bij het Montignac dieet gaat het niet over de hoeveelheid die je eet, maar het soort voedsel dat je nuttigt en vooral welke voedingsstoffen je combineert. Het belangrijkste principe van het dieet is gebaseerd op het scheiden van koolhydraten en vetten. Als je daarin slaagt, zul je veel gewicht kunnen verliezen. Verwacht in eerste instantie geen spectaculaire wendingen op die weegschaal, maar binnen de drie maanden zou je toch dat (eerste) streefgewicht in het vizier moeten kunnen krijgen. Het Montignac dieet toont overeenkomsten met het South Beach dieet. Lees hieronder meer over het Montignac dieet.
De twee fases van Montignac
Het Montignac dieet wordt opgesplitst in twee fases. De eerste maanden ga je aan de slag met een nieuw voedselpatroon en al snel zul je merken dat je zult vermageren. Dit kun je fase 1 noemen. Daarna is het de bedoeling dat je op een aangepaste wijze verder blijft eten en niet teruggrijpt naar je oude eetgewoontes. Zo zal je gewicht stabiel blijven en zul je geen vetreserves gaan opslaan. Nadat je fase 1 hebt afgerond blijf je in fase 2. Het is een andere manier van leven die je jezelf eigen moet maken, maar die je gezondheid nu en later zeker ten goede zal komen.
De rol van koolhydraten
Eén van de belangrijkste onderdelen van ons voedsel zijn koolhydraten. Deze voedingsstoffen hebben we nodig want we kunnen ze gerust de belangrijkste brandstof van ons lichaam noemen. Het is echter zo dat koolhydraten op te splitsen zijn in een goeie en een slechte groep. Doordat we te vaak slechte innemen, verhoogt het glucose- of suikergehalte in ons bloed. Onze tolerantie ten opzichte van suiker wordt zo alleen maar hoger, waardoor we steeds meer vetreserves opslaan. Koolhydraten worden in het lichaam immers omgezet tot glucose.
Het Montignac dieet schrijft dan ook voor om die slechte koolhydraten te vermijden. De voornaamste producten binnen deze groep zijn witte bloem, rijst, aardappelen en maïs. Het is belangrijk dat deze etenswaren in fase 1 niet genuttigd worden. Uiteraard kunnen ze vervangen worden door goeie koolhydraten. Die vind je onder andere in volkerenproducten, zilvervliesrijst, linzen, bonen en talrijke andere vezelrijke groenten en fruit.
De combinatie van vetten en koolhydraten
Goede koolhydraten mogen dus zeker gegeten worden, maar dan niet samen met vetten. Montignac is er immers van overtuigd dat deze combinatie je gewicht niet ten goede komt. Als we hier over vetten spreken, dan gaat het wel over de goede groep binnen deze voedingsstof. Vet is immers niet altijd slecht. Denk maar aan plantaardige oliën als olijfolie en de stof die in vette vis zit. Het vet in vlees, charcuterie, boter en kaas mijd je dan weer beter wel.
Een levensstijl met het Montignac dieet
Eten is in onze huidige maatschappij een sociaal gegeven. We gaan regelmatig eens op restaurant of we koken lekker thuis voor een paar vrienden. Als je aan het diëten bent, moet je dit vaak jammer genoeg allemaal opgeven. Dit is echter niet zo bij het Montignac dieet. Je zult merken dat je het de eerste weken wat moeilijk hebt met het samenstellen van een maaltijd. Koolhydraten en vetten gingen vroeger immers hand in hand. Maar eens je deze fase voorbij bent, zul je opnieuw kunnen genieten van een uitgebreid diner. Daarnaast zul je na een bezoek aan de weegschaal steeds gemotiveerder zijn om de gekozen weg verder te volgen. Na fase 1 van het dieet zul je nooit meer terug willen naar je oude leven en zul je met plezier koolhydraten en vetten blijven scheiden. Lees ook meer over de specifieke Montignac Methode.
NB. Ben je op zoek naar specifieke Montignac recepten? Dan kunnen wij je dit boek aanraden.