website statistics

Het Sonja Bakker Dieet

Sinds de publicatie van haar eerste boek, ‘Bereik je ideale gewicht’, is Sonja Bakker niet meer weg te denken uit het rijtje van Nederlandse dieetgoeroes. Ze schreef na haar eerste boek diverse opvolgende titels, werkte mee aan tv-programma’s en artikelen in damesbladen. Het Sonja Bakker dieet heeft vele volgers, maar kent ook vele criticasters. In dit artikel leggen we het dieet uit en lichten we de voor- en nadelen toe.

afvallen12

De weekmenu’s van Sonja

Alle boeken van Sonja Bakker bestaan uit negen weekmenu’s. In de weekmenu’s van het Sonja Bakker dieet staat precies omschreven wat er voor het ontbijt, de lunch, het avondeten en tussendoor moet worden gegeten. Dit geeft een goede structuur voor mensen die daar behoefte aan hebben tijdens het afvallen. Daarnaast staan diverse smakelijke recepten in elk boek. Voorafgaand aan het weekmenu wordt een succesverhaal van een enthousiaste volgeling uitgelicht. Deze verhalen geven de lezer een motiverend duwtje in de rug.

Voordelen van het dieet

Er zijn een aantal kenmerkende positieve punten te noemen van het Sonja Bakker dieet:

 • Het dieet schrijft volledig voor wat je op een dag eet. Je hoeft dus niet zelf je maaltijd samen te stellen en geen calorieën te tellen.
 • Je ziet snel resultaat op de weegschaal.
 • Je hoeft geen speciale repen of shakes aan te schaffen. Alles is verkrijgbaar in de supermarkt.
 • Het dieet is in zowel vrouwen- als mannenversie omschreven.
 • In de boeken worden volgers van het Sonja Bakker dieet geportretteerd. De succesverhalen zijn motiverend voor de lezer.
 • De avondmaaltijden zijn geschikt voor het hele gezin. Voor gezinsleden die niet lijnen hoeft er niet apart gekookt te worden.

gezondNadelen van het dieet

Een aantal nadelen van het Sonja Bakker dieet zijn:

 • Het Sonja Bakker dieet heeft soms een extreem lage calorie-inname per dag. Zeer weinig calorieën eten op een dag heeft op langere termijn nadelige gevolgen voor de stofwisseling.
 • Het dieet is gebaseerd op het ideale gewicht bereiken. Hoe het nieuwe gewicht moet behouden worden staat echter niet in al haar boeken duidelijk beschreven.
 • Wanneer naast het dieet fanatiek gesport wordt, is de daginname van calorieën veel te laag. Hoe dit aangevuld moet worden, wordt slechts summier of niet vermeld.
 • Bepaalde producten, die men dient te gebruiken tijdens de weekmenu’s, komen slechts één keer voor in een week. Verpakkingen worden aangebroken, maar vervolgens niet opgemaakt.
 • Zonder het gebruik van voedingssupplementen zal op langere termijn een vitaminetekort ontwikkeld worden.
 • De weekmenu’s schrijven veel ‘Hollandse pot’ voor met ’s avonds aardappelen, groente en vlees. Voor mensen die hier niet van houden, is het dieet moeilijker vol te houden.
 • Voor mensen die een zeer onregelmatig leven leiden, is het lastig om het dieet te volgen.

Gestructureerd afvallen

Kort samengevat is het Sonja Bakker dieet een gedegen methode om af te vallend, zo lang je bewust bent van de nadelen. Het strekt tot de aanbeveling om het dieet op erg strenge dagen aan te vullen met extra tussendoortjes. Tevens is het verstandig om voedingssupplementen te gebruiken om vitamines en mineralen op pijl te houden. Door de gestructureerde aanpak wordt het makkelijker gemaakt om boodschappen te doen en de juiste keuzes te maken. Met het Sonja Bakker dieet val je volgens de boeken gemiddeld 1 kilo per week af.

Plaats een reactie