website statistics

Afvallen met een Vegetarisch Dieet

Wordt er aan vegetariërs gedacht, dan denkt men meestal automatisch aan slanke mensen met een gezond voedingspatroon. Amerikaans onderzoek wijst inderdaad uit dat het aantal obesitasgevallen onder vegetariërs stukken lager ligt dan bij carnivoren.

Toch is het een fabeltje om te denken dat als je voor vegetarisch dieet gaat de kilo’s er dan automatisch vanaf zullen vliegen. Lekkere bladerdeeghapjes, vette kaasjes, chips en koekjes zijn immers ook gewoon vegetarisch. Vegetarisch afvallen is echter zeker niet onmogelijk. De kunst is om de nadruk te leggen op het vele fruit, de verschillende groentes en zaden en noten die allemaal erg gezond voor je zijn.

gezondHet vegetarisch zeven dagen dieet

Dat afvallen met een vegetarisch eetpatroon kan, bewijst het ‘vegetarisch zeven dagen dieet’. Bij dit caloriearme dieet houd je je aan een inname van 1200 kilocalorieën. Het is een koolhydraatrijk dieet, wat inhoudt dat je veel pasta, granen en peulvruchten eet. Hierdoor zou je geen hongergevoel moeten krijgen. Na een week zal je tussen de 1 en 5 kg af kunnen vallen. Maar aangezien het een dieet is waarbij je erg weinig kilocalorieën binnenkrijgt, wordt het afgeraden om dit dieet langer dan 2 à 3 weken te volgen.

Ontwijk de valkuilen

Het vegetarisch zeven dagen dieet is dus geen garantie voor een stabiel, slank, vegetarisch leven. Op de langere termijn zou je ook zonder een strikt dieet gemakkelijk de gewenste kilo’s kunnen verliezen met een vegetarisch eetpatroon. Hierbij is het slim te letten op de volgende punten:

Kaas. Kaas kan een goede bron zijn van de benodigde vetten en vitamines. Toch is het vetgehalte bij sommige kaassoorten zo hoog, dat een beperking van het eten hiervan op zijn plaats is.

Deegwaren. Een product als bladerdeeg wordt vaak gebruikt als basis voor bijvoorbeeld een hartige taart. Lekker, maar wel een product zonder al teveel voedingswaarde, terwijl de caloriewaarde hoog ligt.

Boter en room. Vooral bij het ‘op smaak brengen’ van groentes, wordt er nogal eens gebruik gemaakt van boter of romige sauzen. Niet doen! Deze dikmakers ontwijk je door het gebruik van verse kruiden of een bouillonblokje als smaakmaker. Maak in plaats van een roomsaus een saus op basis van tomaten. Gebruik tot slot altijd groentes die op het moment in het seizoen zijn. Deze zijn al smaakvol van zichzelf.

Echte ‘moetjes’ zijn er ook. Het risico bij een vegetarisch eetpatroon is namelijk dat je een aantal belangrijke voedingsstoffen te weinig binnen krijgt. Let daarom extra op de inname van voldoende:

Eiwitten. Plantaardige eiwitbommen zijn o.a. producten met soja, quinoa, boekweit en hennepzaad. Eiwit (of proteïne) zorgt onder ingredients3anderen voor spieropbouw en –behoud en voor een vol gevoel in de maag, waardoor je de kans op snoepen verkleint.

IJzer. Veel groene groentes, zoals spinazie, broccoli en sperziebonen bevatten een grote hoeveelheid ijzer. Wees ervan verzekerd dat ze voldoende op het menu staan. En tekort aan ijzer veroorzaakt vermoeidheid, een bleke huid en een slechte conditie.

Vitamine B12. Veganisten en vegetariërs hebben een verhoogde kans op een te laag vitamine B12 gehalte, omdat deze stof voornamelijk in dierlijke producten zit. Dit kan leiden tot een verminderde weerstand en zelfs bloedarmoede. Eet tijdens het vegetarisch afvallen dus voldoende andere dierlijke producten zoals eieren en zuivel of neem supplementen.

Noten en zaden: in tegenstelling tot wat men vaak denkt, heeft een mens vetten nodig om gezond en op gewicht te blijven. Deze goede, onverzadigde vetten komen bijvoorbeeld uit noten en zaden. Verder zitten noten bomvol proteïne, vitamines en antioxidanten. Af en toe een handje (ongebrande) noten op zijn tijd is dus een goede aanvulling op een gezond dieet.

Vegetarisch afvallen is dus heel goed mogelijk en kan zelfs heel verantwoord zijn wanneer gelet wordt op de valkuilen. Maar net als een voedingspatroon met vlees, moet je nog steeds zelf de juiste beslissingen nemen. Gelukkig is er keuze te over op het gebied van groente en fruit. Met de juiste balans en motivatie moet dat ideale gewicht met een vegetarisch dieet dus zeer goed te behalen zijn. Lees hiervoor ook de top 10 van beste methoden om af te vallen.

Meer weten over vegetarisch afvallen? Check dan dit boek als goede steun voor een vegetarisch dieet.

Plaats een reactie