website statistics

Het Low Carb Dieet: De 5 Meest Belangrijke Aandachtspunten

Low Carb Diëten kennen een grote groep volgers die een meer of minder streng dieet volgen waarbij ze de hoeveelheid koolhydraten in hun voeding verminderen. Om af te vallen zijn koolhydraten het belangrijkste focuspunt, waarbij hoe minder koolhydraten je tot je neemt, hoe meer je afslankt. Vandaar de term “low carb”.

De Low Carb Diëten staan tegenwoordig sterk in de belangstelling, en dat is niet voor niets. Op een relatief eenvoudige manier lukt het veel mensen om snel af te vallen. Bovendien vinden veel mensen het gemakkelijk om dit voedingspatroon vol te houden.

In dit artikel vijf punten om op te letten wanneer je een Low Carb Dieet wilt gaan volgen.

LowcarbBegrijp hoe het werkt

Bij een goed Low Carb Dieet wijzig je de verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten in je voeding. In een normaal voedingspatroon haalt je lijf ongeveer de helft van je calorieën uit koolhydraten, bij een Low Carb Dieet verminder je dat tot wel 10%. Dit deel van koolhydraten kan dan worden vervangen door het nuttigen van andere voedingsmiddelen met veel eiwitten of vetten.

Je eet dus minder koolhydraten en meer goede vetten en eiwitten. Het idee is dat je lijf koolhydraten onder andere nodig heeft om vet op te kunnen slaan: als je weinig koolhydraten binnen krijgt, slaat je lijf dus weinig vet op en zal het je overtollige lichaamsvet aanpreken voor verbranding.

Verminder het eten van suiker en zetmeel

Koolhydraten krijg je binnen door het eten van suikers en zetmeel. In een Low Carb Dieet zijn dus suikerrijke en zetmeelrijke producten uit den boze.

  • Zetmeel zit vooral in granen en aardappelen. Je eet dus minder brood, rijst, pasta, aardappelen en andere graanproducten. Dat lijkt lastig, maar een typische Low Carb maaltijd bestaat ook uit lekkere dingen van de maaltijd: groenten en vlees of vis, zuivel en vetten.
  • Daarnaast eet je ook bijna geen suikers meer. Dus geen stroop, honing, suiker in je koffie, geen frisdrank , jam en snoep. Maar ook veel fruit en groenten zitten vol suikers. Strenge Low Carb Diëten schrijven dan ook voor welke fruit en groenten je wel en niet mag eten. In andijvie, broccoli en spinazie zitten bijvoorbeeld weinig suikers. Wortels en paprika zitten juist vol suikers.

Vul je maag op een andere manier

Volgens de voorstanders van Low Carb Voeding kan je lijf na een overgangsperiode ook prima functioneren op vet en eiwit. Vlees, melk, kaas, eieren, boter, vis: het mag allemaal. Om aan de benodigde hoeveelheid calorieën te komen, eet je daarnaast veel noten en bonen. Mensen die overstappen op een Low Carb voeding verbazen zich over de hoeveelheid vlees en vetten die ze eten terwijl ze toch afvallen.

Een beetje koolhydraten is nodig

Proteinenvoedingsmiddelen2Leven zonder koolhydraten is slecht voor je lichaam. Je hebt koolhydraten nodig om je lijf te laten werken en met name voor je hersenen zijn koolhydraten belangrijk. Maar koolhydraten zitten in veel verschillende producten. Volgens de voorstanders krijg je ook zonder dat je erop let voldoende koolhydraten binnen om je lijf goed te laten functioneren. Zij stellen dat 10% voldoende is voor dit doel, vergeleken met een regulier eetpatroon waarbij men 40 tot 70% van de energiebehoefte uit koolhydraten haalt.

Veel mensen voelen zich uitstekend bij een Low Carb Dieet en houden het zonder enige moeite hun hele leven vol terwijl ze op een gezond gewicht blijven.

Een typische Low Carb maaltijd

Een typische Low Carb maaltijd bestaat uit vetten, eiwitten en groenten. Vetten en eiwitten haal je uit olie, vlees, vis en zuivel. Daarbij eet je heel veel groenten, waarin bij voorkeur weinig koolhydraten en suikers zitten. Daarbij moet je veel water drinken. Uit eten gaan is bij dit voedingspatroon eigenlijk niet zo lastig. Je kunt waarschijnlijk alles eten wat op tafel staat, behalve het brood, de aardappelen, rijst of pasta.

Kortom: een Low Carb Dieet is zeker het proberen waard. Veel mensen voelen zich er goed bij en blijven op een gezond gewicht. Prima methodes voor het volgen van een low carb dieet zijn bijvoorbeeld het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma en de 7×7 Afslank Methode.

2 gedachten over “Het Low Carb Dieet: De 5 Meest Belangrijke Aandachtspunten”

  1. Ik eet best veel brood (4-5 sneetjes) maar bij een low crab dieet mag dat niet maar brood is toch nodig voor het jodium die de stofwisseling op gang houd?

    Beantwoorden
    • Beste Simone, je stofwisseling kun je op meerdere manieren stimuleren. Jodium helpt inderdaad voor de schildklierhormomen en dus ook voor de stofwisseling maar er zijn veel meer methoden. Denk aan beweging, genoeg vocht (zoals groene thee), havermout, het eten van eiwitrijke voeding en natuurlijk voldoende vitaminen. Lees ook dit artikel met meer informatie voor een goed werkend metabolisme.

      Beantwoorden

Plaats een reactie