website statistics

Het EGA Dieet – Afslanken met de EGA Methode

In tegenstelling tot wat de naam suggereert is de EGA methode eigenlijk helemaal geen dieet. In de kern is het een systeem waardoor je drie gezonde maaltijden per dag nuttigt, wat er inderdaad toe kan leiden dat je gewicht verliest.

De bedenker van het EGA concept, Annie Disseldorp, noemt zich dan ook nadrukkelijk de tegenhanger van Sonja Bakker. Het EGA dieet (EGA staat voor Eerste Goudse Afvalclub, naar de plaats waar het is begonnen) propageert dan ook niet het volgen van een streng dieet en het tellen van calorieën. Allerminst.

EGA DieetVolgens Annie, die door de loop van tijd meer dan vijftig kilo is afgevallen met de EGA methode, is de doelstelling niets meer en niets minder dan afvallen door het consumeren van drie gezonde maaltijden per dag, waarna je automatisch je ideale gewicht bereikt. Inmiddels maken nu zo’n 30.000 tot 35.000 mensen gebruik van haar idee. Veel (ex-)volgers zijn daarbij enthousiast over de methode. Klinkt goed dus, maar hoe gaat de ega-methode nu precies in zijn werk en wat zijn de respectievelijke voor- en nadelen?

Het EGA Systeem

Annie Disseldorp is geen dokter of diëtiste en het EGA dieet is dan ook niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar persoonlijke ervaringen. De methode begint als volgt: je betaalt 10 euro inschrijfgeld en wekelijks 7 euro aan cursusgeld.

Vervolgens stelt een gewichtsconsulente een optimaal menu voor je samen, waarin een goede combinatie tussen vette, koolhydraten en eiwitten wordt bereikt – er is evenwel geen restrictie op voedingsstoffen. Een bijkomend voordeel van de methode is dat er dus geen jojo-effect optreedt: bepaalde voedingsstoffen worden niet periodiek verboden en je hoeft geen pillen, shakes of poeders aan te schaffen om het dieet te laten werken.

Nadat je een goed menu hebt samengesteld, begin je met diëten en moet je wekelijks op controle komen, totdat je, je ideale gewicht hebt bereikt. Hierna zijn er nog vier wekelijkse controles en de mogelijkheid om per maand te worden gecontroleerd, zodat je, je ideale gewicht in stand houdt.

Mocht je de deur niet uitkunnen, om wat voor reden dan ook, is het tevens mogelijk om het dieet digitaal te volgen en online een eetwijzer samen te stellen.

Belangrijke Punten van de EGA Methode

In principe kun je dus gewoon afvallen door gezond en normaal te eten: je hoeft geen gek, restrictief dieet te volgen. Belangrijk is echter wel dat de maaltijden nauwkeurig uitgebalanceerd moeten worden, zodat je alle noodzakelijke voedingsstoffen op kunt nemen.

Ook mag je sommige producten niet op ieder moment van de dag eten, om je stofwisseling niet overhoop te halen: zo wordt er geadviseerd ’s avonds geen kaas te eten. Toch is er wel één belangrijk advies wat mensen misschien als beperkend zullen beschouwen: je mag niet bakken olie, vet of boter en je zult dan ook moeten bakken op een speciaal bakvel.

Zelfdiscipline en Motivatie

Zoals met alle dieetvormen is het ook hier belangrijk om gemotiveerd te zijn zodat het afvallen lukt. Natuurlijk zul je worden geholpen door artsen, diëtisten en gewichtsconsulenten, maar uiteindelijk moeten de veranderingen uit jezelf komen. Thuis sta je er immers alleen voor.

Voordelen en Nadelen

Hieronder vind je een kort overzicht van alle voor- en nadelen die zijn verbonden aan de ega-methode.

Voordelen van het EGA Dieet

De EGA methode heeft een aantal prima voordelige eigenschappen, waaronder:

 • GezonddieetHet EGA dieet wordt ook aangeraden door artsen: zij vinden het een goede methode om een gezonde levensstijl te promoten en welvaartsziektes uit te bannen.
 • De methode voorziet je van enthousiaste, persoonlijke begeleiding.
 • Het is een effectieve methode om in korte tijd relatief veel gewicht te verliezen, zonder excessief te hoeven sporten.
 • In vergelijking met andere dieetvormen is het ega-dieet vrij tolerant: je mag behoorlijk veel dingen wel gewoon eten. Hierdoor is het makkelijker vol te houden.
 • Financieel gezien is het geen duur dieet: je hoeft geen ingewikkelde en dure producten aan te schaffen om een optimaal effect te bereiken.
 • Aangezien je lid bent van een club heb je ook de steun van andere afvallers. Het kan dus ook een boost geven aan je sociale leven: mensen ontmoeten en afvallen.
 • De ega-methode is niet echt een streng dieet. Bovendien kun je het ook gebruiken om gewicht aan te komen. Voor mensen die last hebben van anorexia of andere gewichtsziektes is het een goede manier om hun ideale gewicht opnieuw te bereiken.

Nadelen van het EGA dieet

Er zijn ook een aantal nadelen van het EGA dieet

 • Omdat het afvallen grotendeels thuis plaatsvindt, zonder coaches in de buurt, vereist het ega dieet een hoge mate aan zelfstandigheid. Als je van jezelf weet dat je continue hulp nodig hebt om je dieet na te leven, zeker in de beginnende stages, dan is dit misschien niet de meest handige methode.
 • De EGA methode is misschien niet heel duur, maar kost toch ook geld. Je kunt bijvoorbeeld niet bakken in olie of vet, waardoor je naar een nieuw en mogelijk dus ook duur alternatief moet zoeken.
 • Er zijn wel degelijk restricties waar je, je aan moet houden en het dieet zal je gewoontes dus enigszins overhoop kunnen schoppen.
 • Omdat je meer verse producten moet gebruiken, waar immers meer voedingsstoffen inzitten, kan het boodschappen doen duurder uitvallen. Als zijn er natuurlijk ook altijd nog methoden om goedkoop te kunnen koken.
 • Hou je niet van koken? Dat is misschien een probleem. Door de ega methode zul je meer aandacht moeten besteden aan wat je koopt en kookt.

Ben je benieuwd of het EGA Dieet ook wat voor jou is? Lees dan het boek Appeltje Eitje waarbij de EGA methode wordt toegepast.

2 gedachten over “Het EGA Dieet – Afslanken met de EGA Methode”

 1. DE EGA methode hoeft echt niet duur te zijn. Er wordt dan wel aangegeven dat je zonder toegevoegde vetten moet gaan bakken maar met een panfit velletje van 3,75 kan je ruim 100 keer bakken en braden zonder dat je vetten nodig hebt dus dat valt echt wel mee.
  Uiteraard moet je aandacht besteden aan je eten en zelf je maaltijden klaar maken want al die kant en klare happen doen geen goed als je gezond wilt eten. Je moet er iets voor over hebben maar gewoon simpel en gezond eten en daarbij ook nog afvallen kan echt met het EGA programma. Vele mensen gingen u voor en zijn afgevallen en nog steeds op hun ideale gewicht en dat is uiteindelijk waar alles om draait. Je leven lang fit en gezond met jouw ideale gewicht. Ik zou zeggen, pak die kans en ervaar het zelf. Ik ben in ieder geval heel enthousiast.

  Beantwoorden

Plaats een reactie