website statistics

Onlangs veel aangekomen? Neem dan deze stappen

Door de vele feesten en evenementen kun je snel in korte tijd aankomen. Daarbij blijven vele Nederlanders kampen met gewichtstoename, ondanks dat er stappen genomen zijn om het proces van afvallen te bevorderen. Mensen die veel aangekomen zijn, hebben een verhoogd risico op gezondheidsklachten. Deze klachten kunnen het begin zijn van een lang traject van chronische symptomen die niet eenvoudig te verhelpen zijn. Het is dus van belang een evenwicht te vinden in levensstijl. Een stabiel gewicht zorgt voor vitaliteit, een goede bloedcirculatie en een gezond afweersysteem. Indien je in korte tijd veel bent aangekomen, is het raadzaam om deze stappen te nemen.

Veel aangekomen?

aangekomen5De eerste stap is het streefgewicht. Veel mensen hanteren een streefgewicht dat niet realistisch is. Vooral mensen van boven de 40 dienen zich bewust te maken van het feit dat de meesten onder hen niet het gewicht kunnen halen van de tijd dat ze, pakweg, 18 jaar waren. Het lichaam verandert met de jaren en wordt door allerlei interne processen dus ook vanzelf zwaarder. Een realistisch streefgewicht zorgt ook voor minder frustraties en voorkomt dat je het proces van afvallen sneller opgeeft.

Het is ook essentieel het besef te hebben dat een gewenst gewicht behouden betekent dat er soms concessies moeten worden gemaakt op eetpatroon en levensstijl. Vaak geven mensen aan dat het gewicht behouden moeilijker is dan het afvallen zelf. Om te bekijken hoeveel je zult gaan afvallen kun je je BMI berekenen of je vetpercentage berekenen.

Het juiste dieet

Veel van de oorzaken van overgewicht ligt besloten in wat we eten. Fastfood en bewerkt voedsel is uiteraard lang niet zo gezond als verse groenten en biologisch fruit. Maar het zijn ook onze ingesleten eetgewoonten die maken dat we aankomen. 3 voedzame maaltijden op gezette tijden, in plaats van de gehele dag door snacken kan al een wereld van verschil maken. Het is dus van belang dat het lichaam went aan een nieuwe structuur. Als het lichaam weet dat het op gezette tijden voorzien wordt van de juiste voeding, zullen de verlangens naar voedsel tussendoor afnemen.

Ben je dus veel aangekomen, dan is het raadzaam je dagelijkse eetgewoonte eens kritisch onder de loep te nemen. Een nieuw eetpatroon moet worden opgezet en in stand worden gehouden, anders ontstaat er weer gewichtstoename. Je kunt bijvoorbeeld je eigen dieetschema maken, of er een kiezen die bij je past.

Roken

Veel mensen die gestopt zijn met roken komen aan in gewicht. Dit komt doordat het metabolisme is veranderd. Nicotine heeft invloed op het hormoon insuline, dit regelt de vetstof- en glucosestofwisseling. Door het uitblijven van nicotine, moet het lichaam zich als het ware resetten. Voedsel wordt in deze fase verleidelijk, omdat het als vervanging wordt gebruikt voor dopamine, iets dat het roken van een sigaret veroorzaakte. Het is dus van belang een passende oplossing te zoeken voor de vervanging van de sigaret. Dit kan mogelijk ook gevonden worden in sport.

aangekomenBewegen

Bewegen heeft ontzettend veel voordelen. Alle onderdelen van het lichaam, van de stofwisseling tot de interactie van de elektronen in de hersenen, hebben hier profijt van. Het zorgt voor een sterker, vitaler en weerbaarder lichaam. Tevens is beweging goed voor het verbranden van vet. Het opgeslagen vet kan worden verbrandt en zodoende kan het aangekomen gewicht worden weggewerkt.

Je kunt hiermee heel drastisch aan de slag, door iedere dag de sportschool te bezoeken, maar het is de vraag of dit haalbaar is. Belangrijk is een vorm te vinden die realistisch is voor jezelf en past in je dagindeling. Elke ochtend een kwartier een korte work-out en ’s avonds een lange wandeling kan een manier zijn die uiteindelijk meer effect heeft dan een kortstondige intensieve training die je al gauw moet opgeven. Check ook deze lijst met trainingsprogramma’s.

Sporten en toch aankomen

Als je begint met sporten zul je eerst aankomen. Je lichaam bouwt zichzelf namelijk op. Glucose dat nog in je lichaam zit, komt vrij. Deze vetopslag is nodig om spieropbouw te verwezenlijken. Schik dus niet als je na een periode van sporten bent aangekomen. Dit is een bekend principe. Je lichaam zal zich aanpassen en alle overtollige vetten uiteindelijk verbranden. Wat dit proces bevorderd is het drinken van veel water.

Stress

Veel mensen die veel aangekomen zijn of overgewicht hebben, merken dat dit het zelfbeeld ook aantast. Wat ook blijkt onder de vele onderzoeken die worden gehouden, is dat stress een oorzaak is van overgewicht. Stress is een lichamelijke reactie die ervoor zorgt dat we gevaar kunnen bestrijden.

Er ontstaat door stress een interessant principe, namelijk dat ons lichaam energie en kracht beschikbaar stelt om het gevaar te bestrijden. Het is een “copingsmechanisme”: vechten, vluchten of bevriezen. Emotionele spanning, zoals bijvoorbeeld veel werk verrichten, heeft geen uitlaatklep. De copingsmechanismen kunnen nergens heen. Het wordt opgeslagen in je lichaam. Bovendien heeft je lichaam door al die energie en kracht meer voeding nodig. Afhankelijk van je lichaam kun je door de hormonen cortisol en adrenaline flink afvallen, maar andere lichamen komen door stress juist aan. Dit komt doordat je vaak onbewust eet, maar ook omdat stress suikers in het lichaam loslaat.

Stress is verder gevaarlijk omdat het je stofwisseling aantast. Ook kan het schadelijk zijn voor je schildklier, die je hormoonhuishouding reguleert. Voorkom dus stress. Is dit lastig, eet dan veel citrusvruchten, vette vis, noten en avocado. Andere tips zijn: een goede nachtrust en veel ontspanning zoeken door bijvoorbeeld vrienden of familie te bezoeken.

Langzaam aan

AangekomenHet is beter een structurele oplossing te vinden, dan snel kilo’s in korte tijd verliezen. De structurele oplossing is namelijk stabieler en beter voor je lichaam. Zaken als geduld en discipline zijn hierin toverwoorden. Terug op gewicht komen na bijvoorbeeld vele feestdagen, maar ook zwangerschap of medische behandeling, kan door middel van een gestructureerd voedingspatroon met ruimte voor beweging. Door dit langzaam op te bouwen is het proces van gewenning voor het lichaam optimaal.

Op deze manier kan het lichaam zichzelf aanpassen op de nieuwe situatie en naar de nieuwe situatie ’toegroeien’. Hierdoor is het in een later stadium ook makkelijker om het gewenste gewicht te behouden.

Luisteren naar je lichaam is belangrijk. Soms komt honger laat op de avond voort uit de lichamelijke behoefte om te rusten. Ook het nuttigen van alcohol kan de eetlust bevorderen. Een andere tip is dan ook: breng jezelf niet in verleiding. Koop geen zoetigheden of hartige hapjes. Is het er niet, dan kun je het ook niet eten.

Plaats een reactie