website statistics

Opgeblazen Gevoel in de Buik? Volg deze 10 Tips

Een opgeblazen gevoel in de buik: we hebben er allemaal weleens last van. Natuurlijk wil je hier het liefste zo snel mogelijk vanaf. Daarom hebben we 10 handige tips tegen een opgeblazen gevoel op rij gezet. Met deze methoden ben je snel van je opgezette buik af en kun je buikproblemen in de toekomst proberen te voorkomen.

Tip 1: Goed kauwen tijdens het eten

Opgeblazengevoel4klWe vergeten te vaak om goed te kauwen tijdens het eten. Sommige voedingsmiddelen zijn lastiger te verteren door ons lichaam. Denk aan wit brood of een stuk gebakken vlees. Als je niet goed kauwt, dan is het voor je lichaam lastiger om de voeding op de juiste manier te verwerken. Naast dat je hierdoor minder van het eten kunt genieten moet je maag dan ook harder in de weer om de voeding te verwerken. Dit veroorzaakt gasvorming en dus een opgeblazen gevoel. Kauw je voedsel bijvoorbeeld twintig keer voordat je het eten uiteindelijk doorslikt. Je zult dan ook merken dat je minder hoeft te eten om je hongergevoel te stillen. Lees ook deze tips voor langzaam eten.

Tip 2: Zorg voor voldoende probiotica

Als je teveel slechte bacteriën in je lichaam hebt zitten, dan krijg je al snel problemen met het verteringsproces. Bijverschijnselen hiervan zijn onder meer gassen en winderigheid. Probiotica zorgt ervoor dat voedsel beter wordt afgebroken. Je hebt dus geen last meer van extra gassen in je buik. Probiotica zit in natuurlijke voeding zoals yoghurt en kefir. Je kunt eventueel ook voedingssupplementen eten of drinken met probiotica.

Tip 3: Zorg voor voldoende rust in je darmen

Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen van een maaltijd en alle voedingsstoffen te verwerken. Ga dus niet direct na je avondmaaltijd opnieuw snacken. Je krijgt dan al snel last van een opgezette buik. Zorg ervoor dat je niet meer gaat snacken na je avondmaaltijd. Dit geldt ook voor een stuk fruit of een toetje. Geef je lichaam minimaal 2 uur voor het slapen gaan geen voeding meer. Zo voorkom je een opgezette buik.

Opgeblazengevoel6klTip 4: Eet of drink natuurlijke producten

Een groot aantal natuurlijke producten zoals pepermunt, kamille en venkelthee voorkomen gasvorming. Camille heeft van nature een ontspannend effect op de darmen en werkt ontstekingsremmend. Pepermunt kan ervoor zorgen dat de spanning op het gladde spierweefsel in de darmen afneemt, waardoor gasvorming verminderd. En venkelthee zorgt er dan weer voor dat je darmen ontspannen en dat gassen beter doorgelaten kunnen worden.

Tip 5: Sluit voedselovergevoeligheid uit

Je bent lang niet de enige die last blijkt te hebben van een voedselallergie, zonder het te weten. Als je regelmatig last hebt van veel gasvorming na een maaltijd, dan is het slim om een voedselallergie uit te sluiten. Naast gasvorming heb je dan ook vaak last van diarree en soms zelfs misselijkheid. Maak bij een vermoeden eventueel een afspraak bij de huisarts om de reactie te achterhalen.

Tip 6: Probeer per maaltijd niet teveel te eten

Ook als je teveel voeding in één keer tot je gaat nemen dan krijg je al snel last van een opgeblazen gevoel. Je darmstelsel moet teveel eten in één keer gaan verwerken en raakt al snel overbelast. Eet tegen een opgeblazen gevoel het liefste kleinere maaltijden. Verspreid deze zonodig wat meer over de dag. Je lichaam heeft zo voldoende tijd om alle voedingstoffen te verwerken. Je spijsvertering zal je hiervoor ook dankbaar zijn!

Tip 7: Vermijd stress

Opgeblazengevoel7klStress is één van de grootste oorzaken van een opgeblazen gevoel. Door stress begint ons complete lichaam te versnellen. Denk bijvoorbeeld aan onze hartslag, maar ook onze spijsvertering. Hierdoor worden onze voedingsstoffen niet of nauwelijks verteerd en er ontstaan er vervelende gassen waar je flink last van kan hebben. Resultaat: een opgeblazen gevoel. Probeer stress dan ook zoveel mogelijk te voorkomen. Een goede nachtrust doet daarbij wonderen tegen een stressgevoel. Slaap tenminste 6 uur en idealiter 8 uur per etmaal.

Tip 8: Probeer het gebruik van kauwgom te beperken

Als je kauwgom aan het kauwen bent, dan slik je al snel een grote hoeveelheid lucht in. Je krijgt zo al snel last van een opgezette buik vanwege de extra gassen die je lichaam niet kwijt kan. Probeer gerust eens het gebruik van kauwgom te beperken en probeer in plaats van kauwgom een pepermuntje op zijn tijd.

Tip 9: Sluit het prikkelbare darmsyndroom uit

Nog een oorzaak van extra gasvorming in je darmen is het prikkelbare darmsyndroom. Bij deze chronische aandoening heb je niet alleen regelmatig last van gasvorming, maar ook van buikpijn op wisselende plekken. Als je PDS hebt, dan zijn je darmen extra gevoelig en bewegelijk. Een opgezette buik komt, dan regelmatig voor en PDS is vaak de oorzaak. Bij de huisarts kun je definitief uitsluitsel krijgen of je last hebt van de symptomen van PDS.

Opgeblazengevoel5klTip 10: Vermijd koolzuurhoudende dranken

Koolzuurhoudende dranken zorgen er al snel voor dat je last krijgt van overmatige gasvorming in je darmen. Dit is een logisch gevolg van de stof koolzuur. Er ontstaan namelijk koolzuurbelletjes die blijven plakken in je darmen, waardoor er extra gasvorming ontstaat. Probeer daarom het aantal glazen koolzuurhoudende dranken eens te beperken tot één of twee glazen per dag. Goede alternatieven zijn uiteraard water, thee, sappen of shakes.

Alle tips in een vogelvlucht:

  • Zorg ervoor dat je voldoende kauwt tijdens het eten.
  • Slik eventueel dagelijks probiotica.
  • Eet natuurlijke voedingsstoffen zoals camille en pepermunt.
  • Niet meer eten direct voor het slapen gaan.
  • Laat koolzuurhoudende producten voortaan staan.
  • Probeer het gebruik van kauwgom te verminderen.
  • Vermijd stressvolle situaties.
  • Verspreid je maaltijden in kleinere porties over de dag.
  • Sluit een medische aandoening uit.

Volg je deze tips op dan zul je al goed op weg zijn tegen dat vervelende opgeblazen gevoel. Succes!

Plaats een reactie