website statistics

Helpt Semaglutide met Afvallen? Wij zochten het uit!

Een nieuw soort medicijn, semaglutide, wordt gebruikt bij de behandeling van obesitas en volgens sommigen zou dit iets nieuws zijn die het afvallen kan veranderen. De vraag is echter of het echt zo goed is voor afvallen als het lijkt en of het wel toegankelijk is om mee af te vallen.

Maar hoe werkt semaglutide en hoe vaak moet je het innemen. Helpt het echt of is het iets dat nu alleen een trend is? Dit zullen wij allemaal uitzoeken in dit artikel. Dus wil je weten of semagultide helpt bij afvallen, lees dan snel verder!

Wat is semaglutide?

“Semaglutide zou misschien wel een gamechanger kunnen zijn voor afvallen”

Semagultide wordt gebruikt in combinatie met een dieet en lichaamsbeweging om de bloedsuikerspiegel beter onder controle te krijgen bij volwassenen met type 2-diabetes mellitus. Het medicijn wordt doormiddel van injecties toegedient.

Semaglutide is een geneesmiddel dat lijkt op een natuurlijk hormoon GLP-1 genaamd. GLP-1 wordt in het lichaam aangemaakt nadat je een maaltijd hebt gegeten. Het stopt het gevoel van honger en laat je vol voelen. Daarnaast verbetert het vermogen van je lichaam om je bloedsuikerspiegel te kunnen reguleren.

Semaglutide vertelt je alvleesklier om insuline af te geven, waardoor glucose uit je bloedbaan en in je cellen wordt afgevoerd. Het beperkt ook de hoeveelheid van het hormoon glucagon je lichaam aanmaakt, aangezien glucagon je lever normaliter aanzet om opgeslagen suiker vrij te geven.

In combinatie met lichaamsbeweging en gezonde voeding heeft semaglutide succes gehad bij het behandelen van obesitas, mede door het vermogen om honger, verlangen naar voedsel en lichaamsvet te verminderen.

Doordat je het gevoel van honger veel minder hebt zal je er minder door eten. Dit zou kunnen helpen bij het afvallen, maar alleen als het gecombineerd wordt met een gezonder dieet en lichaamsbeweging.

Wat is diabetes type 2?

Diabetes type 2 is een ziekte die ervoor zorgt dat je lichaam de insuline in je lichaam niet gebruikt zoals het zou moeten. Je krijgt dit als je lichaam niet meer gevoelig is voor insuline en de bètacellen meer insuline aan gaan merken dan nodig is.

Diabetes type 2 is de meest voorkomende diabetes en is een ziekte die optreedt wanneer je bloedsuiker, te hoog is. Bloedsuiker is de belangrijkste energiebron en krijg je voornamelijk binnen door het voedsel dat je eet.

Insuline is een hormoon dat door je alvleesklier wordt gemaakt, helpt glucose je cellen te komen en om te gebruiken voor energie. Bij diabetes type 2 maakt je lichaam onvoldoende of de onjuiste insuline aan. Hierdoor blijft er te veel glucose (suiker) in je bloed, en te weinig bereikt je cellen.

Je krijgt diabetes type 2 dus als je lichaam niet meer of nauwelijks gevoelig is voor de insuline in je lichaam en je bètacellen minder insuline aanmaken dan je lichaam nodig heeft. Het gevolg hiervan is dat je vaak naar het toilet moet om te plassen en je vaak dorst zal hebben.

Toch, in tegenstelling tot diabetes type 1, komt er nog voldoende glucose in je lichaamscellen, ook al wordt er niet voldoende insuline aangemaakt en gaat het moeilijker. Je zal daarom geen gebrek aan energie hebben om je dagelijkse dingen te kunnen doen, waardoor er geen andere energiebronnen in het lichaam worden gebruikt en klachten als afvallen niet zullen gebeuren.

De groep die de grootste kans heeft op diabetes type 2 zijn de mensen van middelbare leeftijd of ouder. Deze soort diabetes stond daarom bekend als ouderdomsdiabetes. De laatste jaren hebben ook kinderen tieners en vooral mensen onder middelbare leeftijd kans op dit soort diabetes.

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes, dit blijkt uit verschillende data. In Nederland was in 2019 bekend dat er 1,1 miljoen mensen diabetes hadden. Hiervan waren er 110.000 mensen met diabetes type 1 en 1.030.00 met diabetes type 2, dit is een groot verschil tussen de twee soorten diabetes. Er wordt verwacht dat het aantal mensen met diabetes type 2 zal stijgen naar 1,3 miljoen in de komende 20 jaren.

Hiernaast is er ook een grote groep mensen die een soort prediabetes hebben. Dit betekent dat hun bloedsuiker wel al best hoog is, maar nog niet hoog genoeg om diabetes te kunnen hebben.

Symptomen

Vaak zal je verwachten bij symptomen van ziektes dat deze erg duidelijk zijn of dat je deze makkelijk zelf kan identificeren. De symptomen ban diabetes type 2 kunnen echter erg mild zijn waaardoor je het vaak niet op zal merken en dus ook vaak niet zelf kan identificeren. Als je het vermoeden hebt dat je diabetes type 2 hebt is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Enkele symptomen zijn:

  • Veel en vaak dorst hebben
  • Veel plassen
  • Wazig onscherp zicht
  • Humeurig of chagrijnig
  • Tintelingen of gevoelloosheid in de handen en voeten
  • Last van vermoeidheid en uitgeput voelen door dingen die niet veel energie horen te kosten
  • Wonden die niet genezen (als u hier last van heeft dan moet u zo snel mogelijk naar de huisarts)
  • Een hongerig gevoel dat altijd blijft, hoeveel je ook eet
  • Donkere huiduitslag rond uw nek of oksels, dit kan een teken zijn dat je lichaam weerstand biedt tegen insuline.

Oorzaken van diabetes type 2

Je alvleesklier maakt dus het hormoon insuline aan. Het helpt je cellen om glucose uit je voedsel op te nemen en om te zetten in energie. Bij deze soort diabetes wordt er wel degelijk insuline aangemaakt, maar hun cellengebruiken het niet goed als zou moeten.

In het begin zal je alvleesklier meer insuline aan om te proberen om de glucose toch in je cellen te krijgen. Dit zal niet werken. Uiteindelijk kan je alvleesklier het niet meer bijhouden en zal niet genoeg insuline aan kunnen maken. Het gevolg hiervan is dat de glucose zich zal ophopen in je bloed.

Diabetes type 2 is voornamelijk het gevolg van twee samenhangende problemen die het meest voorkomen:

  • De cellen in de spieren, vet en in de lever weren de insuline af en worden resitens tegen insuline. Doordat de cellen de insuline afweren, zullen ze niet genoeg glucose opnemen.
  • De alvleesklier is niet in staat voldoende insuline aan te maken om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Het is niet bekend waarom dit de oorzaken zijn van diabetes type 2, maar vaak is overgewicht en inactiviteit zijn factoren die bij bijdragen tot deze twee oorzaken.

Enkele andere oorzaken zijn:

  • Genen
  • Overgewicht: Dit kan insulineresistentie veroorzaken, vooral als deze kilo’s zich rond je middel bevinden;
  • Metabool syndroom
  • Te veel glucose uit uw lever
  • Slechte communicatie tussen cellen
  • Slecht wekende bètacellen: Als de cellen die insuline maken de verkeerde hoeveelheid insuline op het verkeerde moment afgeven, wordt uw bloedsuikerspiegel afgestoten. Een hoge bloedsuikerspiegel kan ook deze cellen beschadigen.

Helpt semaglutide voor afvallen?

Patiënten kunnen aanzienlijk afvallen met semaglutide, omdat het medicijn de eetlust onderdrukt. Het werkt door de productie van insuline te verhogen, het hormoon dat de alvleesklier aanmaakt en helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat als semaglutide gebruikt wordt voor afvallen dat het wel degelijk helpt. Jammer genoeg wordt het medicijn alleen gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2 en heb je een diagnose en een recept van een arts nodig om het te kunnen gebruiken.

Ook blijkt uit deze onderzoeken, voor het behouden van het verloren gewicht, het nodig zal zijn om de semaglutide je hele leven te gebruiken. Semaglutide is geen goedkoop medicijn, dus het levenslang moeten gebruiken om het gewicht te behouden is een groot nadeel van het medicijn.

Velen doctoren raden ook af om het medicijn semaglutide te gebruiken voor het afvallen. Ze zijn vaak van mening dat het afvallen veel beter gedaan zou kunnen worden door het eten van de juiste voeding en door lichamelijke beweging.

Daarnaast blijkt het ook dat veel mensen die semaglutide gebruikten tijdens het uitvoeren van de onderzoeken, nadat ze gestopt waren met het gebruiken van het medicijn, vaak weer bijna al het gewicht weer aankwamen. Dit gebeurde omdat die mensen tijdens het gebruik van semaglutide hun levensstijl niet aanpaste en hetzelfde bleven eten.

Als je na het stoppen met de semaglutide hetzelfde blijft eten als je daarvoor of zelfs tijdens het gebruik at, dan heeft het weinig tot veel zin. Als je de focus legt op zelf gezondere voeding binnen te krijgen, dan zal de semaglutide uiteindelijk ook niet nodig zijn.

Ook zijn er voldoende eetlustremmers die met en zonder recept te verkrijgen zijn en evengoed kunnen werken en daarnaast minder bijwerkingen hebben dan een medicijn.

Semaglutide werkt dus weldegelijk voor het afvallen. Het is alleen niet toegankelijk om alleen te gebruiken voor afvallen, maar alleen voor de behandeling ban diabetes type 2.

“Het wordt aangeraden om af te vallen door het aan passen van je dieet”

Alternatieve Methode om af te vallen

Er zijn veel verschillende manieren om af te vallen, maar de meest voorkomende en gebruikte manier is door een calorietekort te creëren. Een calorietekort betekent dat je minder calorien binnen zal krijgen dan je lichaam per dag verbrandt.

Het is simpelweg niet mogelijk om af te vallen door alleen en veel te sporten. Veel mensen denken dat het afvallen vooral gaat door sporten, maar dat is juist niet zo. Een calorietekort is nodig om gewicht te verliezen. Het zal makkelijker zijn om een calotietekort te creeren en te behouden door je dieet aan te passen in plaats van proberen af te vallen door te sporten.

Dus, vooral als je net begint met afvallen, is het van belang dat je je concentreert op je dieet in plaats van hard en veel te sporten. Als je blijft eten zoals je at toen je het gewicht aankwam en daarnaast gaat sporten, verdoe je je tijd en niemand wil dat. Daarom kan je meer focussen op je dieet en niet op het sporten.

Verandering in je dieet

Er is niet één manier om een calorieën tekort in je dieet op te nemen. Over het algemeen zul je afvallen, zolang je je dagelijkse calorieën verminderd. Het is wel belangrijk dat je dit langzaamaan doet, dus elke week een beetje minder calorieën. Daarnaast is het van belang dat je het minimumaantal calorieën wat voor jouw gezond is berekend, zodat je weet hoeveel je moet eten voor genoeg energie.

Berekenen van je caloriebehoefte

Voor de meeste mensen is een vermindering in calorieën van 500 calorieën per dag voldoende om gewicht te verliezen. Vaak heeft een vermindering van dit aantal calorieën geen grote impact op je gevoel van honger en je energie.

Om een goed calorie tekort te berekenen en creëren, moet je weten wat je minimumaantal calorieën zijn. Dit zijn precies het aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft om het energieverbruik te ondersteunen.

Er zijn op het internet veel verschillende calorie calculators die je kan vinden door even te googelen. Deze rekenmachines schatten en berekenen het aantal minimum calorieën op basis van je gewicht leeftijd, lengte en je fysieke activiteitsniveau. Je fysieke activiteitsniveau is hoeveel je per dag beweegt en hoeveel energie je daarvoor nodig hebt.

De calculators zijn erg handig en er is zeker niks mis mee als je ze gebruikt. Als je een nauwkeuriger aantal minimumaantal calorieën dat je per dag nodig hebt wil berekenen is er een andere methode mogelijk. Je kan namelijk gedurende 10 dagen je calori-inname en je gewicht bijhouden, zodat je zeker weet dat je je calorieën te kort goed kan berekenen.

Naarmate je meet afvalt, zullen je minimumaantal calorieën per dag ook minder worden en zal je deze moeten aanpassen. Het vermindert aan de hand van het doel dat je voor ogen hebt om aan kilo’s af te vallen.

Let wel op dat om een gezond gewichtsverlies en genoeg voedingsstoffen per dag binnen te krijgen mogen vrouwen niet minder dan 1.200 calorieën per dag consumeren en mannen niet minder an 1.500 calorieën. Neem dit serieus, het kan slechte gevolgen hebben voor je gezondheid als je minder voedingstoffen binnenkrijgt dan je nodig hebt. Ook zal het je niet goed helpen bij het afvallen en is de kans zo groter dat je weer aankomt door het gevoel van honger.

Plaats een reactie