website statistics

6 Tips Om Snel Buikvet te Verbranden

Het verliezen van buikvet is een veelvoorkomend doel als je bezig bent met het verliezen van gewicht. Buikvet is een schadelijk type lichamelijk vet. Uit onderzoek (bron) blijkt namelijk dat er sterke verbanden zijn tussen buikvet en ziekten zoals diabetes type 2 en hartaandoeningen.

Mede om deze redenen kan het verliezen van dit vet aanzienlijke voordelen hebben voor je gezondheid en welzijn. Er zijn bepaalde strategieën voor gewichtsverlies die gericht zijn op het vet dat zich bevindt in het buikgebied, en niet op andere delen van het lichaam.

Velen denken dat je veel en hard moet sporten om buikvet te verliezen. Dit is niet helemaal waar.

Natuurlijk moet je bewegen om een gezond lichaam te krijgen, maar het grootste deel van afvallen hangt af van je dieet. Je zult van sommige dingen minder moeten eten en van weer andere juist meer. Sporten om af te vallen moet bijna altijd gepaard gaan met een gezonder dieet.

Tip nr. 1: Vermijd suiker en suikerhoudende drankjes

We weten het eigenlijk allemaal, suiker is niet goed voor je. Voedingsmiddelen met toegevoegde suikers zijn daarom ook slecht voor je gezondheid.

Een teveel aan suiker in het lichaam, en dan voornamelijk grote hoeveelheden fructose, kan leiden tot vetophoping rond de buik en lever. Fructose staat bekend als fruitsuiker, omdat het veel voorkomt in fruit. Naast fruit bevatten honing, suikerbieten, suikerriet en groenten fructose.

Suiker, ook wel sucrose genoemd, bestaat uit glucose en fructose. Een teveel aan suiker in het lichaam kan ertoe leiden dat de lever een teveel aan fructose heeft en dat de lever daardoor de fructose om zal moeten zetten in vet. Suiker verhoogt op deze manier buikvet en levervet, wat leidt tot lichamelijke problemen met betrekking tot insuline en stofwisseling.

Suikerhoudende drankjes, vloeibare suiker dus, is nog slechter dan suiker zelf. Dit is zo omdat de hersenen de calorieën die je vloeibaar consumeert niet hetzelfde registreren als de calorieën van vast voedsel. Hierdoor is de kans groot dat je bij het drinken van suikerhoudende drankjes meer suiker en calorieën zal consumeren.

“Suiker is niet alleen enorm slecht voor je, maar ook verslavender dan bepaalde illegale drugs…”

Als je van buikvet af wilt, moet je beginnen met de hoeveelheid suiker die je in je dieet consumeert te verminderen, en uiteindelijk zo min mogelijk suiker te consumeren. Ook wordt het sterk aangeraden om helemaal te stoppen met suikerhoudende dranken zoals frisdrank of vruchtensappen, zoals appelsap en sinaasappelsap. Energydranken moet je compleet vermijden als je van je buikvet af wilt, want het suikergehalte in deze dranken is heel erg hoog.

Je kan deze tip uitvoeren door de etiketten op de verpakking van je eten te lezen voordat je het koopt. Het is hierbij belangrijk dat het eten dat je consumeert geen geraffineerde suikers bevat. Dit zijn suikers die in een fabriek gereinigd en gefilterd zijn, zoals kristalsuiker, rietsuiker, basterdsuiker en druivensuiker. Ook al bevat vers fruit ook fructose en dus suiker, zijn de suikers die in fruit zitten niet slecht voor je. Fruit bevat namelijk, naast de suikers, ook vezels, en die zijn gezond.

Tip nr. 2: Eet minder koolhydraten

Het is waar. Koolhydraatarme diëten leiden vaak tot meer gewichtsverlies dan andere diëten gericht op het verliezen van vet.

Het is ook een prettig dieet, omdat je vaak niet geremd wordt in hoeveel je eet, maar in wat je eet. Bij andere diëten, zoals vetarme diëten, word je beperkt in het aantal calorieën dat je mag consumeren. Dit kan een moeilijk dieet zijn om te volgen, waardoor de kan groot is dat je het een aantal keer opnieuw zal moeten proberen voordat je jezelf eraan zal houden. In tegenstelling tot zulke diëten is een koolhydraatarm dieet op dat vlak minder moeilijk om te volgen.

Koolhydraatarme diëten leiden ook tot een snelle vermindering van je watergewicht, waardoor je snel een verschil zal zien in je gewicht. Door het snelle verliezen van watergewicht zie je door dit dieet snel verandering, wat een goede motivatie kan zijn om je aan dit dieet te houden.

Uit weer ander onderzoek (bron) blijkt dat koolhydraatarme diëten specifiek het vet dat zich in de buik rond de organen en de lever bevindt, vermindert. Als je van je buikvet af wilt, is dit dieet perfect voor jou. Het pakt namelijk precies hetgeen aan wat je aan wilt pakken.

Als je snel wilt afvallen en van je buikvet af wilt, moet je het eten van koolhydraten verminderen tot het aantal per dag waardoor je in een staat van ketose komt. Ketose is een toestand waarin je lichaam vetten begint te verbranden als belangrijkste brandstof en de eetlust verminderd wordt.

Enkele voordelen van een kookhydraatarm dieet, buiten het verliezen van (buik)vet, zijn:

 • Controle over het glucosegehalte in je bloed
 • Controle over hoge bloeddruk
 • Verbeteren van cholesterolspiegels
 • Verbeteren van acne
 • Verbeteren van de gezondheid van het hart

Tip nr. 3: Eet minder transvetten

Transvetten zitten vooral in dingen die ongezond zijn, zoals koekjes, pizza, voedsel dat gefrituurd is, en chips.

Er bestaan twee soorten transvetten: transvetten die natuurlijk voorkomen en transvetten die kunstmatig gecreëerd worden. De natuurlijk voorkomende transvetten worden geproduceerd in de darmen van dieren die geconsumeerd worden, en zijn daarom ook terug te vinden in dierlijke voedingsmiddelen zoals melk en vlees. Vaak bevatten deze voedingsmiddelen een kleine hoeveelheid aan transvetten.

De kunstmatig gegenereerde transvetten, ook wel transvetzuren genoemd, worden gecreëerd door een bepaald kunstmatig proces. Bij dit proces wordt er waterstof toegevoegd aan vloeibare (plantaardige) oliën om er harde oliën van te maken.

Transvetten worden net als andere vetten verteerd en opgenomen. Nadat deze verteerd zijn, worden een aantal van deze transvetzuren omgezet in cholesterol en komen ze door het lymfestelsel in je bloedbaan terecht. Ze worden zo door het lichaam getransporteerd en als ze niet worden gebruikt, worden ze omgezet in lichaamsvet.

Hoe meer transvetten je consumeert, hoe meer deze in je lichaam worden opgeslagen als je deze niet als energie verbruikt. Het overmatig consumeren van transvetten, en dus vaak voedsel dat sowieso al ongezond is, kan daardoor leiden tot meer buikvet.

Sommige onderzoeken hebben bovendien bewezen dat een hoge inname van transvetten kan zorgen voor toename in buikvet. Het is daarom ook buiten het doel om afvallen belangrijk voor je gezondheid om het consumeren van transvetten te verminderen.

Het is dus niet alleen goed om buikvet te verminderen, maar ook goed voor je gezondheid om transvetten zoveel mogelijk te vermijden. Je kan dit vermijden door de etiketten van het voedsel dat je koopt goed te lezen en actief op te letten dat je geen transvetten consumeert. Je kan dit herkennen aan de geharde oliën of (gedeeltelijk) gehydrogeneerd oliën die in producten zitten.

Tip nr. 4: Houd het voedsel bij dat je eet

Eten is één van de belangrijkste dingen die je moet beheersen als je buikvet wilt verminderen en het vormen van nieuw buikvet wilt voorkomen. Het kan zijn dat je al probeert om gezond te eten, maar dat je niet bijhoudt hoeveel je eet en wat er eigenlijk in je eten zit. Het is daarom slim om het voedsel dat je consumeert bij te houden.

Sommigen beginnen aan een dieet, zoals bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet, maar houden niet bij hoeveel ze op een dag eten en hoeveel calorieën hierin zitten. Het is op deze manier makkelijk om op je gevoel af te gaan, en honger kan je ook voor de gek houden en je laten denken dat je nog niet zo veel hebt gegeten.

Als je wilt dat je dieet goed werkt, moet je bijhouden hoeveel je eet. Een koolhydraat of vetarm dieet werkt namelijk niet zoals het hoort te werken als je niet een bepaald aantal calorieën consumeert. Het kan namelijk zo zijn dat je onder het mom van het volgen van een dieet toch meer gaat eten en het dieet zijn werking dan verliest, en dat wil niemand.

Het bijhouden van je voedselinname betekent niet dat je alles wat je eet moet wegen en moet berekenen hoeveel calorieën het bevat. Het is alleen belangrijk zodat je niet te veel of te weinig gaat eten zodat het dieet optimaal werkt.

Je kan er ook zelf voor kiezen om bij te houden hoeveel calorieën je per maaltijd eet, zodat je zeker weet dat je het dieet goed volgt. Bovendien bestaan er veel apps die dit gemakkelijk maken. Met deze apps kan je de barcode scannen van het product dat je eet, en de hoeveelheid die je gaat eten invullen. Dit bespaart je veel tijd en rekenwerk en maakt het volgen van je dieet veel gemakkelijker.

Tip nr. 5: Doe regelmatig aan beweging

Lichamelijke beweging gepaard met gezonde voeding kan jou helpen bij het verbranden van buikvet. Veel mensen denken dat ze buikspieroefeningen moeten doen als ze van hun buikvet af willen, maar dat is juist niet zo. Het is namelijk niet mogelijk om vet op één plek van je lichaam te verbranden, door alleen dat lichaamsdeel te trainen. Je zult juist oefeningen zoals gewichtstraining en cardiovasculaire oefeningen moeten doen. Deze verminderen namelijk het vet over het hele lichaam.

Cardiovasculaire oefeningen verhogen je hartslag. Het is één van de beste manieren om gewicht en dus vet te verliezen. Hoe sneller je hartslag gaat, hoe meer vet je lichaam verbrandt. Het zijn ideale oefeningen om gewicht te verliezen en te behouden. Als je met deze oefeningen gewicht wilt verliezen, wordt het aangeraden om vijf dagen per week 60 minuten deze oefeningen te doen. Voorbeelden van cardiovasculaire oefeningen zijn:

 • Wandelen
 • Hardlopen
 • Zwemmen

Tijdens het sporten heeft het lichaam extra energie nodig. Deze energie krijgt het lichaam door vetverbranding. Vet komt dan vrij in de bloedbaan en reist naar de spieren omdat vet hen de energie kan geven die ze nodig hebben. Door deze energie werken de spieren beter en zullen de vetcellen krimpen en zo verbrand worden. Een paar voordelen van lichaamsbeweging zijn:

 • Een verminderd risico op aandoeningen aan het hart
 • Het helpt je lichaam om de bloedsuikerspiegel gezond te houden
 • Het helpt je lichaam om de insulineniveaus gezond te houden
 • Het kan helpen bij mentale gezondheid
 • Het versterken van je botten en spieren
 • Beter slapen
 • Het verhoogt de kansen om langer te leven

Denk er wel goed aan dat je lichaamsbeweging om buikvet te verbranden altijd paart met een dieet dat gericht is op het verliezen van buikvet, want anders heeft het trainen van het lichaam voor het verliezen van buikvet veel minder effect.

Tip nr. 6: Consumeer meer eiwitrijk voedsel

Eiwit is één van de belangrijkste bestanddelen van voeding tijdens het verliezen van gewicht. Als je je buikvet wil verliezen, is het toevoegen van eiwitten aan je dagelijkse voeding erg verstandig.

Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat het eten van eiwitten overmatig eten kan verminderen. Daarnaast zou het je metabolisme ook meer calorieën kunnen laten verbranden en kan het helpen bij het verminderen van je calorie-inname. Nadat de eiwitten je geholpen hebben bij het verliezen van het buikvet, kunnen ze je ook helpen om te voorkomen dat het buikvet weer terugkomt.

Een hoge inname van eiwitten, en dus ook een eiwitrijk dieet, verhoogt de afgifte van het hormoon dat je het gevoel geeft dat je vol zit, en vermindert zo je eetlust. Het is daarom ook zo belangrijk dat je bij elke maaltijd een bron van eiwit toevoegt.

Je kan door simpele dingen in je dieet op te nemen het aantal eiwitten in je dieet verhogen. Probeer om meer eiwitrijk voedsel te consumeren, bijvoorbeeld eieren, vis, noten, vlees, of zuivelproducten zoals yoghurt. Dit zijn makkelijke eiwitbronnen die je kan opnemen in je dieet zonder dat je eiwitpoeder of eiwitshakes hoeft te kopen.

Als het je toch niet lukt om voldoende eiwitten binnen te krijgen in je dagelijkse voedsel, dan kunnen eiwitshakes en eiwitpoeder toch een goede uitkomst voor jou zijn om toch je dagelijkse eiwitinname te verhogen.

Plaats een reactie