website statistics

Wondermiddel voor Snel Afvallen? 4 Supplementen Getest

Als je probeert af te vallen, ben je waarschijnlijk geneigd om overal hulp te zoeken. Veel mensen denken vooral aan snel afvallen en hopen dat er een wondermiddel bestaat dat hen kan helpen bij gewichtsverlies. Hoewel veel supplementen en kruidengeneesmiddelen in onderzoek op verschillende manieren zijn geëvalueerd, is er in sommige gevallen niet veel wetenschappelijk bewijs om de beweringen te staven, en sommige hebben zelfs gezondheidsrisico’s.

Met de talloze dieetpillen en afslanksupplementen op de markt, is het dus van belang dat je weet wat je kan verwachten. Aangezien het kiezen van een dieetsupplement een moeilijke en tijdrovende aangelegenheid kan zijn, hebben wij hebben besloten je de tijd en het geld te besparen door al het onderzoek te doen, zodat jij dat niet hoeft te doen! Maak dus snel kennis met onze lijst van de beste middelen die je in combinatie met een gezonde levensstijl  zullen helpen om snel gewicht te verliezen en het er permanent af te houden.

Wat zijn afslanksupplementen eigenlijk en wat doen ze?

Verreweg de best bewezen methoden om af te vallen zijn gezond eten, het beperken van de je calorie-inname en meer lichaamsbeweging. Het is voor velen echter niet gemakkelijk om hun gebruikelijke levensstijl te veranderen. Daarom zou je je kunnen afvragen of het nemen van een voedingssupplement kan helpen bij het bevorderen van gewichtsverlies.

Typische afslankpillen werken door bij het afvallen het energieverbruik te verhogen, meer lichaamsvet te verbranden, het hongergevoel te verminderen, het metabolisme te versnellen of ervoor te zorgen dat bepaalde voedingsstoffen niet meer door het lichaam worden opgenomen. Enkele voorbeelden hiervan zijn preparaten met carnitine of chroom.

Verkopers van dit soort supplementen beweren dat hun producten je zullen helpen gewicht te verliezen,  maar in de meeste gevallen is er weinig wetenschappelijk bewijs dat afslanksupplementen werken. Vele middelen zijn bovendien duur, sommige kunnen wisselwerken of interfereren met andere medicijnen, en weer andere kunnen schadelijk zijn. 

Bij het overwegen van een afslanksupplement is het daarom aanbevolen om dit met jouw arts of dieetcoach te bespreken. Dit is vooral belangrijk als je te maken hebt met een hoge bloeddruk, diabetes, hart- of leverziekte of een andere aandoening. Je kunt namelijk gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten, waardoor het ene middel beter voor je werkt dan het andere.

Het ontwijken van misleiding bij het kiezen van afslanksupplementen

Gewichtsverliessupplementen bevatten uiteenlopende ingrediënten, zoals kruiden, vezels en mineralen, in wisselende hoeveelheden en in vele combinaties. Afslankproducten zijn beschikbaar in verschillende soorten – ze worden verkocht in de vorm van capsules, tabletten, vloeistoffen en poeders en bevatten tientallen ingrediënten.

Het zal je wellicht verbazen, maar fabrikanten van afslanksupplementen doen zelden gedegen onderzoek op mensen om te bepalen of hun producten effectief en veilig zijn. Wanneer er toch studies worden verricht, gaat het meestal slechts om een klein aantal mensen die het supplement slechts enkele weken of maanden innemen.

Om te weten of een afslanksupplement echt mensen kan helpen om gewicht te verliezen en dit er op een veilige manier af te houden, moet er onderzoek worden uitgevoerd gedurende een langere periode met grotere groepen mensen. Bovendien worden de ingrediënten van veel afslanksupplementen niet in combinatie met elkaar getest, waardoor hun gecombineerde effecten onbekend zijn.

Wees dus zeer voorzichtig wanneer je afslanksupplementen ziet met verleidelijke claims zoals “wonderpillen voor gewichtsverlies”, “zorgt voor het smelten van vet” en “verlies gewicht zonder gezond dieet of lichaamsbeweging”. Kortom: als de bewering te mooi klinkt om waar te zijn, is hij dat waarschijnlijk ook! Deze producten helpen je misschien helemaal niet om af te vallen – en ze kunnen zelfs gevaarlijk zijn.

Daarnaast worden veel farmaceutische producten voor gewichtsverlies die als afslanksupplement worden verkocht, soms versneden met alleen op recept te verkrijgen geneesmiddelen of gereglementeerde stoffen. Deze ingrediënten staan echter niet op het etiket van het product vermeld en kunnen schadelijk voor je zijn. Hierdoor wordt het nog moeilijker om je een weg te banen door alle afslankmiddelen.

Dit is waarom het kiezen voor een verstandige aanpak voor gewichtsverlies het meest ideale wondermiddel is. Nogmaals: de beste manier om gewicht te verliezen en je resultaten te behouden, is een gezond voedingspatroon volgen, het aantal calorieën beperken en regelmatig bewegen. Afslanksupplementen moeten worden gezien als een extra hulpmiddel tijdens dit proces.

Dus: werken afslanksupplementen echt?

Ja, je hebt gelijk dat we ietwat sceptisch zijn over het gebruik van afslanksupplementen. Het is dan ook belangrijk om veilige, natuurgetrouwe supplementen te kiezen die worden ondersteund door de functionele geneeskunde. Afslanksupplementen die worden ondersteund door functionele geneeskunde kunnen de vetverbranding bevorderen, het energieniveau stabiliseren en het lichaamsvet gebruiken als brandstof.

Op elk gegeven moment zijn er honderden reacties en stofwisselingsprocessen gaande in het lichaam, en er zijn verschillende mechanismen die we kunnen beïnvloeden bij het kiezen van de beste supplementen voor gewichtsverlies. Zo bevordert bijvoorbeeld berberine een gezonde insulinerespons, waardoor de vetopslag in het lichaam wordt bevorderd.

Daarnaast zijn er bepaalde aminozuren die glucose vasthouden bij het afbreken van brandstofbronnen, waardoor het lichaam gemakkelijker weet te kiezen voor vetverbranding.

Bovendien spelen eetlust en eetlustbeheersing een belangrijke rol voor veel mensen die willen afvallen. Je kunt daarom kiezen voor supplementen die kunnen helpen bij het stillen van deze hunkeringen.

Kortom: een functioneel afslanksupplement helpt elk van deze doelen te ondersteunen. Gelukkig heb je de keuze tussen verschillende natuurlijke supplementen voor gewichtsverlies die daarnaast bekend staan om andere geweldige effecten, zoals het behoud van een gezonde lever, een normale bloedsuikerspiegel, en zelfs een gezonde ontgifting! Nu we de belangrijkste informatie over afslanksupplementen met je hebben doorgenomen, laten we je in het tweede deel van dit artikel kennismaken met de afslanksupplementen die een bijdragen kunnen leveren aan gewichtsverlies.

1. Chitosan

Chitosan is een natuurlijke, hernieuwbare, niet-giftige en biologisch afbreekbare stof die wordt beschouwd als een milieuvriendelijk product. Dit is eigenlijk een suiker die wordt gewonnen uit de harde buitenlaag van kreeften, krabben en garnalen. Chitosan staat op deze lijst van afslanksupplementen omdat het de opname van vetten en cholesterol in het lichaam tracht te voorkomen.

Kan het je helpen gewicht te verliezen? Supplementen met chitosan worden vaak aangeprezen als vetblokkers en zouden werken door in de maag een gel te vormen. Sommige onderzoeken stellen dat wanneer deze gel van de maag naar de darmen gaat, het zich bindt aan vet en cholesterol, waardoor cholesterol uit het lichaam wordt verwijderd, in plaats van het lichaam toe te staan ze te absorberen.

Wanneer je aan de slag gaat met chitosansupplementen, zorg er dan voor dat je ze vlak voor een maaltijd inneemt. Anders zou er niets in de darmen zijn om zich aan te binden. Er is echter meer klinisch onderzoek  benodigd om deze beweringen te ondersteunen. Toonaangevend onderzoek stelt dat supplementatie met chitosan gunstig kan zijn voor pogingen om gewicht te verliezen en het cholesterolgehalte te verlagen. De resultaten wezen uit dat chitosansupplementen het lichaamsgewicht en de body mass index (BMI) lichtjes verminderden wanneer ze werden gecombineerd met een caloriebeperkt dieet en fysieke activiteit.

Inname van chitosan als afslanksupplement veroorzaakt gewoonlijk geen bijwerkingen, hoewel sommige mensen maagklachten of constipatie ervaren. Als je allergisch bent voor schaaldieren, sla supplementen met chitosan dan over, aangezien het van schaaldieren wordt gemaakt.

2. Cafeïne

Verreweg de meest gebruikte psychoactieve stof ter wereld is cafeïne. Het komt van nature voor in meer dan 60 planten, zoals koffiebonen, theebladeren en kolanoten. Je zult cafeïne vaak tegenkomen in natuurlijk koffie en pure chocolade, en het wordt ook toegevoegd aan veel bewerkte voedingsmiddelen en dranken.

Cafeïne is hoofdzakelijk een stimulerend middel, wat betekent dat het de activiteit in je hersenen en zenuwstelsel verhoogt. Bovendien verhoogt het ook de circulatie van chemische stoffen zoals cortisol en adrenaline in het lichaam. Dit leidt ertoe dat cafeïne in kleine doses je een verfrist en geconcentreerd gevoel geeft. Maar cafeïne is niet alleen dat. Cafeïne is namelijk ook een bekend stofwisselingsstimulerend middel en wordt vaak toegevoegd aan commerciële supplementen voor gewichtsverlies.

Hoe werkt cafeïne eigenlijk als afslanksupplement? Kortetermijnstudies hebben aangetoond dat cafeïne de stofwisseling kan versnellen met 3-11% en kan zorgen voor het versnellen van het metabolisme met maar liefst 29%! Dit is dan ook waar de doeltreffendheid van cafeïne vandaan komt – sommige studies hebben aangetoond dat cafeïne kan leiden tot een bescheiden gewichtsverlies bij mensen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat cafeïne alleen je niet helpt om af te slanken. Het kan de inspanningen om gewicht te verliezen stimuleren of helpen gewichtstoename te voorkomen, maar er is geen solide bewijs dat de consumptie cafeïne inherent leidt tot merkbaar gewichtsverlies.

Dat betekent niet dat cafeïne zijn plaats op deze lijst niet verdient. Het is een handig hulpmiddel dat in een kopje koffie kan bijdragen aan jouw afslankproces. Als je koffie vooral wilt drinken om vet te verliezen, is het overigens wel aan te raden om je  koffiedrinkgewoonten af te wisselen, zodat je kunt voorkomen dat je een tolerantie opbouwt.

Afhankelijk van jouw gewoontes, kun je wellicht proberen om aan de slag te gaan met een cyclus van twee weken inname, twee weken niet. Natuurlijk zijn er genoeg andere goede redenen om koffie te drinken, waaronder het feit dat koffie één van de grootste bronnen van antioxidanten in het westerse dieet is!

Let op dat er wel degelijk bijwerkingen zijn van de inname van cafeïne. Bij sommige mensen kunnen grotere hoeveelheden cafeïne leiden tot angst, slapeloosheid, nervositeit, prikkelbaarheid, misselijkheid, diarree en andere symptomen. Daarnaast kan cafeïne verslavend zijn en de kwaliteit van je slaap verminderen.

3. Spirulina

Heb je wel eens gehoord van spirulina? Dit is een blauwgroene alg die beschikt over enorm veel vitaminen, mineralen en fytonutriënten, waaronder antioxidanten, tocoferolen en fenolverbindingen. Het is één van de meest bekende superfoods, die niet alleen staat aangeschreven als een natuurlijk hulpmiddel tegen depressie, maar ook kan helpen bij je afslankproces.

Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat spirulina de eetlust, ontstekingen en lichaamsvet vermindert. Bovendien concluderen studies dat inname van spirulina de oxidatieve stress als gevolg van overtollig lichaamsvet reguleert. Dit is één van de mechanismen waarmee het een gezonde ontstekingsreactie weet te bevorderen.

Verder is spirulina een belangrijk ingrediënt voor het herstellen van de spijsvertering en het ondersteunen van een gezond metabolisme. Je kunt spirulina zowel in poedervorm als in tabletvorm innemen. Wil je een eenvoudige manier om dit afslankvoedsel te gebruiken, voeg dan een eetlepel spirulina-poeder toe aan een glas water. Roer het goed door en drink het op. Doe dit twee keer per dag na de maaltijd.

“Hoewel calorierestrictie en lichaamsbeweging de belangrijkste behandelingen zijn voor overgewicht, heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat spirulina significante voordelen heeft bij het helpen afvallen.”

Zijn er risico’s aan het gebruik van spirulina? Het is het vermelden waard dat spirulina die in het wild wordt geoogst, verontreinigd kan zijn met zware metalen en bacteriën. In grote hoeveelheden kunnen sommige van deze gifstoffen de lever belasten of beschadigen. Gelukkig stelt onderzoek uit de biologische wetenschappen dat veel verkrijgbare merken van spirulina lage gehalten aan zware metalen bevatten die niet binnen een onveilig bereik vallen. Tegelijkertijd stellen verschillende studies dat spirulina in staat is om door zware metalen veroorzaakte toxiciteit te verminderen!

4. Berberine

We hebben één van de beste afslankmiddelen voor het laatst bewaard. Dit is berberine, een bioactieve verbinding die behoort tot een groep plantaardige alkaloïden die van nature voorkomen in struiken, zoals de Oregon-druif en boomkurkuma. Berberine kent een lange geschiedenis in de Ayurvedische en traditionele Chinese geneeskunde.

In de westerse wereld heeft dit extract veel aandacht gekregen vanwege zijn vermogen om een gezonde bloedsuikerspiegel en insulinerespons te ondersteunen, twee facetten die essentieel zijn voor gewichtsverlies. Sterker nog: toonaangevend onderzoekt wijst uit dat  berberine even effectief blijkt te zijn als orale glucoseverlagende medicijnen bij het op peil houden van de bloedglucosespiegel!

Een ander positief puntje aan berberine: bij de inname van berberine wordt het enzym genaamd AMPK geactiveerd, anekdotisch ook wel de “hoofdschakelaar van het metabolisme” genoemd. Het activeren hiervan kan voordelen opleveren die vergelijkbaar zijn met lichaamsbeweging.

Hoe gebruiken mensen berberine? Dit afslanksupplement is verkrijgbaar als extract, poeder of capsules. In de meeste gevallen bevatten berberinesupplementen ook andere botanische middelen en kruiden die gericht zijn op de behandeling van een specifieke ziekte, zoals diabetes, cholesterolproblemen en een hoge bloeddruk. Als je last hebt van de aandoening diabetes, dan kun je overgaan op berberinesupplementen met kaneel, aangezien kaneel in verband wordt gebracht met verlaging van de bloedsuikerspiegel.

Bonus: Eet je groentjes!

Tot slot willen we extra aandacht besteden aan een goed dieet dat hoofdzakelijk bestaat uit groene groenten. Tijdens onze pogingen om gewicht te verliezen, zien we vaak het orgaan in ons lichaam over het hoofd dat het hardst werkt en de basis is van een gezond gewicht: de lever. Zijn hoofdzakelijke functie is het metaboliseren en helpen met het verwijderen van ongewenste stoffen die in ons lichaam schade kunnen veroorzaken.

Het is dus belangrijk om te begrijpen dat de lever veel meer te maken heeft met een optimale gezondheid en een gezond gewicht dan de meeste mensen zich realiseren. Kies daarom voor voedingssupplementen die de gezonde werking van de lever ondersteunen. Denk hierbij aan broccoli, bloemkool, kool en prei of welke groente dan ook uit de kruisbloemigenfamilie. Deze worden ook wel gezien als natuurlijke ontgifters die een rol spelen bij een goed functionerende stofwisseling.

“Groene groenten bevatten een rijke voorraad aan vitaminen en mineralen om je van top tot teen gezond te houden.”

Kortom: door groene groente in jouw dieet centraal te stellen, kun je de farmaceutische afslankpillen die je onverantwoord laten afvallen gewoon achterwege laten! Hoogwaardig groen als voedingssupplement, in combinatie met de eerdergenoemde natuurlijke afslanksupplementen, zullen ongetwijfeld helpen om jouw gewichtsverliesdoelen te ondersteunen. Bovendien ondersteunt groene groente een gezonde insulinefunctie en normale niveaus van de bloedsuiker. Onmisbaar dus!

Plaats een reactie