website statistics

5 Leuke Workouts voor de Zomer

 

De zomer komt stilaan weer in het land en dat is natuurlijk bij uitstek de tijd om dat strandlichaam te bereiken. Of, als dat een droom is, toch op zijn minst snel een paar kilogram af te vallen. Naast het aanpassingen van je gewoonten en voeding is beweging bij uitstek een goede manier voor gewichtsverlies. Maar er zijn duizenden workouts en oefeningen die je kunt doen. Welke zijn er dan in het meest effectief voor jouw doel?

Omdat alle begin moeilijk is, en zelfs gevorderden niet altijd weten wat er nu echt helpt, zetten we even vijf leuke en effectieve workouts voor de zomer op een rijtje!

1. Gooi wat peper in de cardio

Zomer OefeningenCardio oefeningen zijn effectief om af te vallen, mits je het goed aanpakt. Maak de komende weken een paar keer per week goed de tijd voor een half uurtje intensieve cardio. Als je dat eenmaal doet dan besef je pas hoe belangrijk het is. Een eerste must do oefening voor de zomer is dan ook simpelweg de juiste cardio workout voor jou. Je zult zo snel je vetverbranding stimuleren waardoor je beetje bij beetje lichaamsvet verliest. Een keer of drie per week de benen strekken doet dus niet alleen wonderen voor je conditie, maar ook voor je (slanke) lijn.

Op een relatief makkelijke manier maak je jouw cardio trainingen nog een stuk effectiever: gooi er wat interval bij.  Dat hoeft overigens niet veel te zijn: om de paar minuten eventjes 30 seconden een fikse versnelling inbouwen heeft al heel wat effect. Waarom vraag je je af? Omdat dankzij de intervallen je metabolisme een versnelling hoger schakelt en dat ook nog tot 24 uur na de oefening zo blijft. Kortweg gezegd: je blijft een stuk langer calorieën verbranden nadien dan zonder interval. Lees ook deze tips met handig cardioschema.

2. Planking: ondergewaardeerd maar effectief

Sowieso heb je de laatste jaren wel al eens iemand zien “planken” of is het je aangeraden geweest. En negen van de tien keer probeerde je het eventjes en besloot toen: dit is niet de oefening voor mij. Toch kan het zeker waardevol zijn om “de plank” weer eens te proberen. De plank is namelijk een oefening die een beetje het probleem heeft dat hij er niet echt effectief uitziet. Je denkt al snel dat het gewoon wat liggen is? Integendeel, de plank zorgt ervoor dat je spieren op vele plekken worden getraind.

Je voert een goede plank uit door je uitgestrekt op de grond te plaatsen en vervolgens te steunen op onderarmen en tenen. Onderwijl is het belangrijk je rug recht te houden en dit hou je vervolgens zo lang als mogelijk vol. Deze oefening doet niet alleen wonderen voor je houding maar traint ook je rugspieren en zowel de rechte als de schuine buikspieren. Wat betekent dat in gewone taal? Dat de plank een zeer goede afslankoefening om snel wat kilo’s kwijt te raken, bijvoorbeeld voor de zomer.

3. De gevreesde squat makkelijk gemaakt

De squat is een oefening die bij zo goed als niemand in het lijstje van favoriete oefeningen staat. Het is dan ook een lastige oefening. Je begint een squat door rechtop te staan met je benen op schouderbreedte uit elkaar. Steek je borst naar voren en maak je rug hol. Zak vervolgend langzaam door je knieën tot de bovenbenen horizontaal staan met de grond. De squat is een lastige oefening maar is een essentieel onderdeel van heel wat workouts. Het traint de been- en bilspiere. Het slankt ze af en heeft ook positieve effecten voor je “core”, oftewel de buik- en de rugspieren.

Zomeroefeningen24. Krachttraining: de moeite waard

Vooral vrouwen hebben een afkeer van krachttraining. Vele vrouwen denken dat ze er binnen de kortste keren uit zullen zien als een soort bodybuildster en de extra spiermassa bijzonder onaantrekkelijk zal zijn. Maar de meeste vrouwen hebben lage niveau’s aan testosteron. Hierdoor is het voor de vrouwen zo goed als onmogelijk significant veel spiermassa op te bouwen met krachttraining.

Bovendien is krachttraining een van de beste manieren om gewicht kwijt te geraken. Hoe meer spiermassa je hebt hoe meer calorieën je immers zult verbranden doordat je metabolisme op een hoger niveau draait door die spieren. Denk aan workout-methodes voor werken met gewichten, push-ups, bicep curls, en natuurlijk ook de kettlebells. Zorg dus zeker voor wat krachttraining in je workouts als je wenst af te vallen.

5. Crunches voor een mooie buik

De crunch is misschien wel de meest simpele buikspieroefening. Dat is ook mooi want deze buikspieroefeningen zijn daarom vrijwel altijd en overal uit te voeren. Je gaat op de grond liggen in sit-up houding maar in plaats van jezelf helemaal richting je benen te trekken hou je ergens halfweg in. Zorg ervoor dat het enkel je buikspieren zijn die je bovenlichaam naar boven trekken en hou deze positie enkele seconden vast. Crunches doen wonderen voor je buikspieren en rugspieren en in tegenstelling tot sit-ups zijn ze makkelijker uit te voeren, waardoor je geen kans hebt op schade voor andere delen van je lichaam. En je ziet het vet van je buik langzaam maar zeker wegsmelten.

Zo. Nu je een aantal oefeningen weet om af te vallen deze zomer is het tijd om een paar workouts op te stellen. En misschien is het vooral tijd eraan te beginnen. Het handige aan trainen is toch net immers dat hoe vaker je het doet hoe makkelijker en leuker het wordt. En wil je echte aan de slag met schema’s en oefeningen, check dan ook deze lijst met de beste trainingsprogramma’s.

Plaats een reactie