Zoals we ook vaker aangeven is suiker in grote hoeveelheden funest voor je gewicht. Veel mensen weten dit ook wel, maar toch blijkt het lastig voor een grote groep om suiker aan de kant te zetten en om gezonder te gaan eten. Suikerverslaving is een werkelijk probleem waardoor je toch elke keer weer naar die producten vol met suiker grijpt. Veel mensen raken hierdoor in een neergaande cirkel van ongezonde, suikerhoudende voeding en overgewicht.
Herken je dit en wil je je suikerverslaving stoppen? We geven 5 stappen aan waarin je je suikerverslaving kunt aanpakken. Daarnaast geven achtergrond informatie over de werking van suiker en de symptomen van suikerverslaving.
De werking van suiker op je gezondheid
Miljoenen Nederlanders gebruiken dagelijks teveel suiker die onze tanden aantast en bij kan dragen tot overgewicht en zelfs diabetes. Het draait hierbij niet om de pakken reguliere suiker die wij afzonderlijk in de winkel kopen, maar om de suiker die vaak verborgen zit in de door ons aangekochte producten. Veel verpakte producten in de supermarkt bevatten een vorm van suiker als ingrediënt. Fabrikanten doen dit bewust omdat ze weten dat veel mensen suiker lekker vinden en omdat de producten dan vaker worden verkocht.
Suiker is een vorm van snelle koolhydraten. Het is een van de meest nadelige stoffen die je maar kunt innemen voor je gezondheid. Toch schuilt deze stof in veel bewerkte voedingsmiddelen. De suiker in deze voedingsmiddelen heet ook wel vaak glucose-fructose stroop. Wanneer je dit regelmatig eet wordt het snel in je lichaam omgezet als overtollig lichaamsvet. Ook worden wel andere namen voor suiker in producten gebruikt, zoals dextrose, agavesiroop, sucrose of sacharose, maar het is allemaal suiker.
Al onze organen worden overspoeld door een teveel aan suiker, zo ook onze spieren en onze hersenen. Alle glucose en fructose die je eet tast je lever zwaar aan en zelfs je metabolisme kan verstoord raken. Suiker is net zo verslavend als junkfood, je lichaam gaat er naar verlangen wat onze gezondheid niet ten goede komt. Het creëert gewenning en afhankelijkheid en dan praat men van een suikerverslaving.
De symptomen van suikerverslaving
Er zijn verschillende symptomen die er op duiden dat je verslaafd bent aan suiker. Je wilt een stukje suikerhoudende voeding eten en voordat je het weet eet je meer dan je eigenlijk wilt. Vlak daarna komt de spijt en zo draait de cirkel maar door. Je ziet een lekker reep chocolade en je smacht er naar en peuzelt hem helemaal op. Vlak er na krijg je hoofdpijn, je voelt je opgeblazen, misschien heb je ook last van slaperigheid, allemaal symptomen dat je suiker verslaafd bent.
Doordat je hunkert naar suiker zien je hersenen het al een soort beloning wanneer je het eet. De mate van suikerinname verschilt van persoon tot persoon maar vaak staat iets zoets een gelijk aan een symbool van liefde en koestering. De verslavende suiker kan tot allerlei aandoeningen leiden zoals een te hoog cholesterol, hart en vaatziekten, diabetes, zwaarlijvigheid en vroegtijdige veroudering.
Een teveel aan suiker veroorzaakt dus niet alleen schommelingen in je bloedsuikerspiegel en een vervelend gevoel maar veroorzaakt ook overgewicht.
Je suikerverslaving verslaan met deze 5 Stappen
Iedereen kan zijn of haar suikerverslaving aanpakken zolang je dat ook maar echt wilt. De resultaten zijn er dan ook naar. Je huid zal er beter uit gaan zien en je zal geleidelijk aan gewicht verliezen. Vaak verdwijnen ook pijnen in gewrichten en ledematen en zelfs je stemmingen worden er beter van. Het is ook niet enorm lastig om dit te doen, met zoals gezegd, een stukje wilskracht. Je kan bijvoorbeeld die glazen frisdrank per dag vervangen door water en dat zal al een enorm verschil maken voor je lichaam en gezondheid.
Hieronder 5 stappen om je suikerverslaving goed aan te pakken.
Stap 1: Blijf lekker eten (maar zonder suiker)
Willen mensen hun suikerverslaving te baas dan zullen zij die vervelende verborgen suikers moeten elimineren uit hun voedingspatroon, door daar in de plaats goede voeding te eten. Vervang suikerhoudende voedingsmiddelen en geraffineerde koolhydraten door complexe koolhydraten of geheel koolhydraatarme voeding. Mijd wit brood, chips, chocolade, gebak, koolzuurhoudende dranken, dipsauzen, ketchup en yoghurt die vol zitten met slechte suikers.
Je kan daarbij beter zorgen voor een goed eiwitrijk dieet. Denk daarbij aan gevogelte, noten, peulvruchten en sojaproducten. Ook hebben wij als mens goede vetten nodig, zoals olijfolie, kokosolie, noten of vruchten zoals avocado. Ook zijn langzame, vezelrijke koolhydraten prima om tevens te gebruiken, welke je bijvoorbeeld vindt in groenten, volle graanproducten en vers fruit.
Gooi de suiker uit je huis en wissel de ergste suikerhoudende traktaties in voor gezondere alternatieven. Vermijd winkelgangen met snoep en koekjes, desserts en als je drang hebt naar suiker drink daarvoor in de plaats water. Stop met junkfood zoals koekjes, taarten, gezoete waters, koffie drankjes en andere suikerhoudende troep. Vervang ze door gezonde alternatieven en je bent al heel ver op weg naar een gezonde suikervrije levensstijl.
Stap 2: Eet regelmatig en voorkom slecht snacken
Veel kleine, suikerhoudende snacks tellen snel op naar een enorme hoeveelheid als je het per dag bekijkt. Regelmatig zien we dat personen wel de hoofdmaaltijden gezond nuttigen maar dan tussendoor zeer slechte dingen eten, zoals chips, koekjes, gebak, gefrituurde hapjes en snoep. Je kunt dit in principe eenvoudig voorkomen – met een beetje wilskracht – door op regelmatige tijden te eten. Plan je ontbijt bijvoorbeeld om 08:00 in, je lunch rond 13:00 en je avondeten rond 19:00. Zo weet je ook waar je iedere dag aan toe bent. Een tussendoortje is best prima, zolang ze maar ook echt gezond zijn. Zie bijvoorbeeld ook deze lekkere suikerarme hapjes.
Stap 3: Neem de tijd voor ontspanning
Stress is ook een grote en bewezen factor waarom mensen naar suikerhoudende voedingsproducten verlangen. Indien je de stress onder controle houdt blijft er een hoop ellende bespaard. Maak bijvoorbeeld een wandeling buiten indien je weer naar zoetigheid verlangt. Sport en beweging is enorm effectief om je geest en lichaam te ontspannen. Heb je een sport die je interessant lijkt, schroom dan ook niet om dat ook echt eens uit te proberen. Je zult merken dat je na het sporten je je erg voldaan zult voelen. Een andere mogelijkheid is het doen van leuke trainingsprogramma’s vanuit huis. Hierdoor kun je je tijd handig indelen en de oefeningen flexibel uitvoeren.
Stap 4: Leer jezelf en je verlangens kennen
Suikerverslaafden hebben een paar keer per week eetbuien met alle nadelige gevolgen van dien. Zodra jij je bewust wordt van deze verslaving dan is de oplossing nabij. Natuurlijk zoals dat bij elke verslaving werkt, zal je last krijgen van ontwenningsverschijnselen zodra je met de suikerinname stopt. Je zal strategieën moeten bedenken om verleiding te voorkomen, je moet zelfbewust worden en je moet vertrouwen krijgen in het woordje nee. Het inlichten van familie en vrienden dat je gaat beginnen met een suikerarm voedingspatroon is handig om te doen, want zo zullen ze jou ook niet in de verleiding gaan brengen om suikerhoudende producten te eten.
Stap 5: Zorg voor voldoende vitamines en mineralen
Een tekort aan vitaminen en mineralen kan funest voor je gezondheid zijn, op meerdere niveaus. Ten eerste werkt je lichaam minder zuiver, waaronder je bloedsuikerspiegel. Je kunt door een tekort derhalve echt last krijgen van “snackbuien” en zin in suikerhoudende producten. Dit werkt ook door op mentaal niveau, wat resulteert in het “emotie-eten“. Ook dit gaat vaak gepaard met een zucht naar zoete voeding. Het binnenkrijgen van voldoende vitaminen en mineralen voorkomt deze problemen. Je kunt mineralen en vitaminen goed binnenkrijgen door gewoon gezond te eten iedere dag, maar als dat voor jou niet genoeg is werken supplementen ook prima als extra hulpmiddel.
Alles bij elkaar genomen is het van nut tegen je suikerverslaving om gewoon gezond te eten, ontspannen te zijn en anderen ook mee te nemen in je nieuwe levensstijl. Met de juiste positieve instelling, kennis en lekkere slanke gerechten zul je dan ook binnen de kortste keren ook die suikerverslaving aan de kant kunnen zetten.
Tip! Op zoek naar een goed suikervrij dieet plan? Dan is “20 Dagen Suikervrij” een uitstekende optie. Hiermee leer je op een leuke manier afslanken met een suikervrij voedingspatroon.