website statistics

De 50 Beste Koolhydraatarme Producten

Een koolhydraatarm voedingspatroon is een van de methoden om gezond gewicht te verliezen. Daarnaast kan een sterk koolhydraatarm dieet je ook snel laten afvallen. Uiteraard is het bij voeding met weinig koolhydraten zo dat er gezondere en minder gezondere producten zijn. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezige mineralen, vitaminen, verzadigde én onverzadigde vetten, antioxidanten, zouten, vezels en eiwitten in voedingsproducten. Deze bestanddelen hebben immers elk ook weer hun respectievelijke voordelen of nadelen. Hieronder zetten we de daarom de beste koolhydraatarme producten voor jou in een handige lijst met uitleg. En zo kan je zelfs zonder een vast dieet te volgen meteen gezonder gaan eten!

De relatie tussen koolhydraten en overgewicht in het kort

Koolhydraten staan er bekend om dat ze dikmakend zijn. Deze reputatie is ook verdiend. We kunnen wel stellen dat koolhydraten een zeer veelvoorkomende oorzaak zijn van overgewicht.

KoolhydraatarmKoolhydraten zijn een bestanddeel (molecuul) in je voeding die energie bewaren. Ook suikers vallen onder koolhydraten. De koolstoffen in in de koolhydraten zijn dragers van energie. Wanneer je dus koolhydraten eet krijg je een relatief een hoge mate van energie binnen per hap voeding. Koolhydraten hebben de neiging zich als lichaamsvet op te slaan zodat je lichaam deze energie later kan gebruiken in tijden van schaarste. Dit was uiteraard duizenden jaren geleden erg nuttig voor mensen omdat het voedingspatroon onregelmatig was.

Maar vandaag de dag komen koolhydraten voor bij nagenoeg iedere westerse maaltijd, waardoor er langzaam maar zeker meer meer energie als lichaamsvet wordt opgeslagen. Zo ontstaan veel vormen van overgewicht.

We kunnen dus stellen dat een normaal westers voedingspatroon teveel koolhydraten bevat. Door koolhydraatarm te eten kun je het patroon van overgewicht tegengaan. Je lichaam gaat dat de opgeslagen energie in de vorm van lichaamsvet aanspreken. Langzaam maar zeker val je dan weer af.

Wat maakt een koolhydraatarm product slank én gezond?

Koolhydraten zijn uiteraard niet het enige wat slecht is voor je gewicht. Denk ook aan verzadigde vetten of transvetten. Deze bestanddelen zul je in een gezonde koolhydraatarm product ook niet vinden. Daarentegen zijn onverzadigde vetten wel juist goed als bouwstof voor je lichaam. Ze geven je een vol gevoel wat enorm nuttig is bij het afslanken. Eenzelfde eigenschap hebben eiwitten (of “proteïnen”) die een prima vervanger zijn van koolhydraten doordat ze slanker zijn maar je wel een vol gevoel geven.

Koolhydraatarmdieet4Goede koolhydraatarme producten zijn dus rijk aan stoffen die je gezond en slank maken. Denk naast eiwitten en onverzadigde vetten ook aan mineralen, vitaminen, anti-oxidanten en vezels. Een probleem bij veel afslankmethodes die uitgaan van een koolhydraatarm eetpatroon is dat volgers van de methode ook een tekort krijgen aan goede voedingsstoffen. Hierdoor lijkt het of de methode ook negatieve bijwerkingen heeft (je voelt je bijvoorbeeld moe, slap of misselijk).

Door koolhydraatarme voeding te eten dat nog steeds alle nodige voedingsstoffen bevat voorkom je juist dit probleem. Je krijgt alle nodige voedingsstoffen binnen terwijl je afvalt.

De Beste Koolhydraatarme Producten

Per voedingsgroep zetten we hieronder de beste koolhydraatarme producten in een overzicht op een rij. Zaken als specerijen en kruiden kun je hiernaast feitelijk onbeperkt gebruiken. Voor een uitwerking van deze producten in lekkere gerechten, bekijk dan ook ons kookboek.

Koolhydraatarme Groenten

De meest bladgroenten zijn koolhydraatarm. Knollen bevatten vaak wel een hoge mate van koolhydraten, waaronder de bekendste de aardappelen zijn. De andere groenten kun je in feite zeer veel van eten zonder aan je dagelijkse limiet van koolhydraten te komen.

Courgette2klCourgette
Courgettes zijn een voedzame groente met gemiddeld maar 7 gram koolhydraten per stuk. Ze bevatten niet zozeer een hoge mate van vitaminen, maar wel een grote diversiteit in de vorm van vitamine C, vitamines B, mangaan en kalium. Daarnaast is het een groente die culinair veelzijdig is en in veel verschillende recepten toe te passen is. Denk aan gegrild bij een stuk vlees of in een salade, of juist geroerbakt in een pittig gerecht.

Spinazie
Vroeger kregen we altijd al te horen dat spinazie goed voor ons was. Spinazie bevat immers het welbekende ijzer, maar ook veel antioxidanten en vitamines E. Het is lekker te combineren bij veel gerechten. De voedingswaarden van spinazie zijn overigens gekookt minder hoog dan wanneer je het rauw of geroerbakt eten. Bij het koken gaan immers veel voedingsstoffen verloren.

Broccoli
Niet iedereen vindt het even lekker, maar broccoli bevat wel een boel goede stoffen voor je lichaam. Voor een groente bevat het relatief veel vitamine C. Daarnaast werkt het door de vele vezels goed voor je stofwisseling.

Tomaten2Tomaat
Technisch eigenlijk een fruit, maar veelal gebruikt als groente. Tomaat is natuurlijk een zeer veelzijdig ingrediënt en enorm nuttig voor een koolhydraatarm voedingspatroon. Je kunt tomaten rauw eten, maar ook koken, pureren, bakken of in de oven doen. Tomaten combineren vaak mooi met andere groenten en vlees. Daarnaast zijn tomaten erg gezond door de vele goede vitaminen, kalium en magnesium.

Bloemkool
Bloemkool bevat zeer weinig koolhydraten, zelf voor een groente. Door de wat grovere textuur kun je bloemkool goed inzetten als vervanger voor aardappelen bij de maaltijd. Ook bloemkool bevat veel vitamine C, en daarnaast ook een goede portie calcium.

Selderij
Selderij houdt veel water vast waardoor het een verfrissend element is als snack, in een salade of een stoofgerecht. Het is een van de groenten met de minste koolhydraten. Ook bevat selderij veel vitamine K, wat onder meer goed is voor de gezondheid van je bloedlichamen.

AubergineAubergine
Door haar stevige karakter wordt aubergine ook wel gezien als een “zware” groente. Maar aubergine is ook bijzonder gezond. Zo bevat het een hoge mate van vezels, wat weer goed is voor je stofwisseling. Aubergine staat er wel bekend om dat het veel vetten opneemt bij het bakken. Je kunt daarom voor een slanke bereiding de aubergine het beste grillen in de oven. Hierna is aubergine zowel warm als koud lekker, bijvoorbeeld in een salade.

Paprika
Door het lichtzoetige karakter en de vaak knapperig textuur is paprika een veelgewilde groenten. En dan is het ook nog eens mooi dat paprika veel vitamine C, vezels en antioxidanten bevat. Je kunt paprika’s in reepjes in een salade eten, grillen in de oven of juist in blokjes roerbakken met andere groenten en vlees.

Tofoe
Tofoe is een bewerking van sojabonen. Je kunt sojabonen ook in natuurlijke vorm eten. Echter door het fermenteringsproces van sojabonen naar tofoe komen de beste voedingsstoffen in soja naar boven. Tofoe is voor vegetariërs een vleesvervanger bij uitstek. Daarnaast is het voor velen een smakelijk element in een roerbakgerecht, soep of curry. Tofoe bevat voor een plantaardig product een hoge mate van eiwitten.

PompoenPompoen
Het stevige vruchtvlees van de pompoen maakt dat het erg veelzijdig toegepast kan worden. Zo kun je er lekkere soep van maken, maar ook de pompoen roosteren in de oven. Deze bereidingswijzen houden de pompoen slank. Pompoenen bevatten relatief veel eiwitten, magnesium en zink. Daarnaast geeft pompoen door de vele vezels je snel een verzadigd gevoel, terwijl het toch een slanke groente is.

Paddenstoelen
Technisch gezien geen groenten (het is een fungi), maar zo wordt paddenstoelen natuurlijk wel vaak gezien. Het zijn uitstekende vleesvervangers. Daarnaast bevatten ze weinig koolhydraten maar wel relatief veel goede zuren en anti-oxidanten. Paddenstoelen kun je heel erg goed gebakken, gesmoord, geroerbakt of in een soep eten.

Andere gezonde koolhydraatarme groenten zijn: Boerenkool, Asperge, Witte Kool, Rode Kool, Komkommer, Uien, Paksoi, Waterkers, Radijs en Chilipepers.

Koolhydraatarm Fruit

Het meeste fruit is koolhydraatarm. Waar je echter bij fruit wel op moet letten is de hoge mate van suikers. Eet daarom bij het afslanken ook weer niet teveel fruit, maximaal 2 a 3 stuks per dag.

AardbeienAardbeien
Ze zijn natuurlijk vooral lekker als ze in seizoen zijn. Maar eigenlijk zin aardbeien altijd supergezond! Wat weinig mensen weten is dat aardbeien enorm veel vitamine C bevatten. Daarnaast hebben aardbeien ook een goede hoeveelheid mangaan en werken ze uitstekend tegen een hoge bloeddruk. Uit onderzoek is gebleken dat aardbeien zorgen voor een lager risico op hart-en vaatziekten. Eet bij het afslanken aardbeien puur, zonder suiker of slagroom dus.

Abrikozen
Wat minder bekend zijn de heilzame eigenschappen van de abrikoos. Deze steenvrucht bevat een aantal gezonde antioxidanten, welke positief werken op lichaam en hersenen. Daarbij zijn abrikozen naast koolhydraatarm ook relatief suikerarm.

Ananas
Ananas is niet alleen populair bij velen, maar ook bevat het vet-afbrekende stoffen. Tevens bevat ananas relatief een hoge mate van mangaan en vitamine C. Ananas kun je al een van de weinige vruchten ook goed na de avondmaaltijd eten.

Bosbessen3Bosbessen
Bosbessen zijn erg veelzijdig in hun toepassing. Bij een slank dieet echter kun je ze het beste puur eten of gemengd met een bakje kwark. De friszure smaak is daarbij een lekkere tegenhanger in een gemengde fruitsalade. Bosbessen bevatten veel goede vezels die nuttig werken op je stofwisseling. Tevens zitten ze bomvol met vitaminen en anti-oxidanten. Ga uiteraard voor bosbessen in hun pure vorm.

Kiwi
Ook kiwi bevat een hoge mate van vitamine C. Daarnaast is kiwi rijk aan vezels en heeft het ook veel vitamines E en K. Door deze eigenschappen is de vrucht erg effectief voor de stofwisseling. Een kiwi bij het ontbijt of lunch is een goede aanvulling op een slank dieet.

Passievrucht
Deze vrucht wordt nog wel eens vergeten, maar een passievrucht per dag kan al zorgen voor een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Tevens heeft passievrucht veel nuttige plantaardige vezels. Je kunt passievrucht goed mengen met andere vruchten, zuivel of in een salade doen.

SinaasappelsSinaasappel
Een welbekende bron van vitamine C. Sinaasappelen hebben daarbij het extra voordeel dat ze veel zuren bevatten. Hierdoor krimpt je maag wat tijdelijk na het eten van sinaasappels. Door de tijdelijk wat kleinere maag zul je sneller vol zitten tijdens en na de maaltijd. Als je dus een sinaasappel eet voor de maaltijd begint dan zul je zo minder snel overeten.

Avocado
Avocado’s zijn echt een fruit al worden ze ook wel gezien als groente. Avocado bevat in feite nauwelijks suiker. Daarbij bevatten avocado’s veel goede vezels en nuttige vetten. Je kunt avocado’s het beste puur eten, bijvoorbeeld in een salade.

Ander goed koolhydraatarm fruit: appel, peer, banaan, mango, papaya, kokosnoot, citroen, druiven, rabarber, meloen, zwarte bessen, perziken.

Koolhydraatarm Vlees & Vis

Bij koolhydraatarme diëten worden vaak vlees en vis aangedragen als uitstekende vervangers. Goed vlees en vis bevat immers een hoge mate van eiwitten en nuttige vetten. Hierdoor wordt het hongergevoel tegengaan en krijg je toch veel goede voedingsstoffen binnen. Vermijd wel gerookte of ingemaakte vleeswaren (zoals worst) omdat deze een hoge mate van zouten en verzadigde vetten bevatten. Tevens kunnen we kweekvis, zoals tilapia of pangasius, niet aanraden. Deze bevatten gewoonlijk teveel slechte stoffen voor regelmatige consumptie.

KipKip (en Kalkoen)
Gevogelte als kip en kalkoen worden al zeer lang door de mens gegeten. Het zijn uitstekende bronnen van proteïnen, zonder dat het vlees erg prijzig is. In Nederland gaan we vaak voor kipfilet, maar eigenlijk zijn kippendijen of kippenpoten gewoonlijk veel sappiger (en smakelijker). Haal wel het vel eraf voor de slanke versie. Kip en kalkoen bevatten naast eiwitten ook verrassend veel goede anti-oxidanten die je lichaam beter helpen te functioneren.

Rundersteak
Rundersteak komen in vele soorten. Voor het afvallen kun je het beste gaan voor entrecote, met weinig vet dus. Let op: dit vet is zeker niet ongezond, laat het dus aan het vlees, maar je moet het mate eten. Rundersteak is gewoonlijk wel wat prijzig maar een enorme goede bron van eiwitten en bevat weinig koolhydraten. Lekker en goed voor een of twee keer per maand.

Varkenskoteletten
Varkensvlees heeft het imago erg vet te zijn, maar dit is niet geheel waar. Vermijd bewerkte en vette varkensvleesproducten zoals rookworst, speklappen, slavinken en saucijzen. Aan de andere kant zijn varkenskoteletten en ribkarbonades prima stukken vlees met relatief een laag vetgehalte.

TonijnTonijn
Zowel verse tonijn als tonijn in blik zijn gezond. Het bevat naast een grote hoeveelheid eiwitten of veel gunstige  omega-3 vetzuren. Tonijn is daarbij arm aan koolhydraten. Sommige soorten tonijn zijn nogal overbevist, zoals de blauwvintonijn. Deze soorten kun je beter niet eten. Gelukkig zijn er ook soorten die je wel gewoon kunt eten, zoals de geelvintonijn en vooral de albacoretonijn. In Nederland is tonijn uit blik eigenlijk altijd van deze laatste twee soorten.

Zeewolf
Dit is een stevige witte vis die ook nog eens een grote mate van vitamine B bevat. Zeewolf heeft nagenoeg geen koolhydraten. Je kunt zeewolf eigenlijk bereiden als een steak of een stoofpot doen. Vergeleken met andere zeevissoorten is zeewolf minder duur wat het geschikt maakt voor een reguliere consumptie.

Heilbot
Heilbot is een vis die ook goed in de Nederlandse supermarkten te vinden is. Het is een voedzame en stevige vissoort, vooral geschikt om te bakken of grillen. Heilbot is zeer koolhydraatarm en heeft een hoge mate van proteïnen.

ZalmZalm
Een wat vettere vis maar dan met de juiste, onverzadigde vetten. Zalm kun je zowel vers als ingeblikt goed eten. De vis wordt geheel terecht geroemd voor haar hoge gehalten aan eiwitten, vitaminen D en omega 3 vetzuren. Het is daardoor een erg gezonde vis die zeer goed past in een koolhydraatarm dieet. Bereidt bijvoorbeeld de zalm in de pan, gegrild met kokosolie of juist lekker met groenten uit de oven.

Kabeljauw
Misschien wel de meeste populaire witte vis in Nederland. Kabeljauw wordt al vele eeuwen door Nederlanders gegeten, mede doordat het ook in Noordzee wordt gevangen. Koop voor de beste voedingsstoffen verse kabeljauw. Het is een gezonde vis die je zowel kunt bakken, braden alsook kunt stoven.

Sardines
De meeste mensen zullen sardines kennen in ingeblikte vorm. Het is een wat minder populaire vis voor consumptie maar bestaat in feite uit veel goede voedingsstoffen. Zo zijn sardines goede bronnen van onder meer calcium, vitamines B, selenium en ijzer. Je kunt sardines uit blik eten. Verse sardines kun je het beste bakken of grillen.

Andere goede soorten vlees of vis zijn: Stoofvlees (lange garing) van rund of lam, mager gehakt, garnalen, krab, kreeft, mosselen, ansjovis, haring.

Koolhydraatarme Zuivelproducten

Zuivelproducten bevatten een breed scala van dierlijke producten, zoals melk maar ook eieren. Het gebruik van producten met veel lactose, zoals pure melk, kun je het beste met mate doen. Kazen zijn toegestaan om te eten maar wel in beperkte hoeveelheden.

EierenEieren
Net zoals de kippen zelf zitten eieren boordevol proteïnen. Niet zo gek gezien de alternatieve naam “eiwitten”. De proteïnen in eieren worden door het lichaam ook bijzonder goed opgenomen. Hiernaast hebben eieren ook hoge gehalten gunstige anti-oxidanten. Je kunt eieren in vele vormen eten en ze zijn dan ook uitstekend geschikt als deel van het ontbijt. Verder maken ze een goede component in vele roerbakgerechten.

Kwark
Kwark bevat relatief veel minder lactose dan melk maar heeft daarbij de goede eigenschappen van gezonde vetten en veel eiwitten. Neem uiteraard wel de magere kwark, zonder toevoegingen of suikers.

Boter
Er wordt vaak afgeraden om roomboter te eten tijdens het afvallen maar dit beeld kan toch sterk worden genuanceerd. Boter heeft ook vele gunstige voedingsstoffen waardoor je het met mate goed kunt eten, ook tijdens het afslanken. Het is zelfs beter voor je dan margarine of de vele “light” boters. Ook bevat natuurlijke boter veel goede vetten die je lichaam beter laten functioneren. Zolang je het met mate eet is het dus een prima koolhydraatarm voedingsmiddel.

HuttenkaseHüttenkäse
Deze vorm van kaas bevat relatief zeer weinig koolhydraten en verzadigde vetten. Daarbij is het rijk aan eiwitten en sodium. Hüttenkäse maakt een prima koolhydraatarm tussendoortje of snack, voor wanneer je nog geen maaltijd wilt eten maar wel gezonde trek hebt. Door voor de variëteit stukjes gesneden fruit of een handje noten in je hüttenkäse. Tevens is deze magere kaas een prima ingrediënt voor een salade.

Voorbeelden van andere prima zuivelproducten: Oude kaas, ricotta, griekse yoghurt, kefir

Koolhydraatarme Noten & Zaden

Een handje met noten of zaden maakt een prima snack tijdens je dieet. Daarnaast kun je ze ook goed combineren in een warme maaltijd. Vermijd bij een koolhydraatarm dieet wel pinda’s en cashewnoten. Dit zijn eigenlijk peulvruchten met nadelige vetten. Ga bij aankoop van noten en zaden altijd voor de ongezouten vorm.

AmandelenAmandelen
Een uitstekende bron van vezels, magnesium en vitamine E. Amandelen zijn niet alleen lekker maar ook dus nog eens gezond. Naast de functie als tussendoortje kun je amandelmeel ook zeer goed gebruiken als vervanging van tarwebloem. Amandelmeel is koolhydraatarm waardoor je toch gezond kunt bakken tijdens je dieet. Je kunt het verkrijgen bij het reformhuis of de betere supermarkt.

Hazelnoten
Lekker en vezelrijk, hazelnoten prima in combinatie met fruit of gewoon als tussendoor. Hazelnoten hebben vele nuttige voedingsstoffen, waaronder eiwitten, onverzadigde vetten, magnesium, fosfor, vitaminen B en mangaan. Vooral de vele goede vetten maken hazelnoten een erg goed voedingsmiddel bij een koolhydraatarm eetpatroon.

Walnoten
Een van de beste noten die je kunt eten tijdens een koolhydraatarm dieet zijn walnoten. Ze zijn een prima snack voor tussendoor, mede door de hoge hoeveelheden omega vetzuren die ze bevatten. Daarnaast hebben walnoten veel mineralen in zich, zoals koper en zink.

PecannotenPecannoten
Net zoals hazelnoten zijn pecannoten ook erg rijk aan vezels. Een uitstekende noot voor bij het ontbijt dus of in een koolhydraatarme notenmix. Tevens hebben pecannoten relatief grote hoeveelheden ijzers, zink en B vitaminen. Hierdoor zijn ze speciaal nuttig voor mensen die veel sporten. Deze noten bevatten veel energie voor hun gewicht waardoor je het per keer het beste bij maximaal een handvol kunt houden.

Lijnzaad
Lijnzaad wordt zowel in pure vorm gegeten als in de vorm van lijnzaadolie. Beide zijn in principe gezond. Door de vele goede vezels is lijnzaad erg effectief voor de stofwisseling en de stoelgang. Daarnaast bevat het goede omega-3 vetzuren, aminozuren en onverzadigde vetten.

Pompoenzaden
Pompoenzaden maken een lekkere snack voor tussendoor. Ze bevatten hiernaast een goede hoeveelheid aan zink. Pompoenzaden bevatten een lage mate van koolhydraten maar dit zijn van de langzame vorm, waardoor deze beter door je lichaam kunnen worden verwerkt.

GranaatappelzadenGranaatappelzaden
Granaatappelen zouden we ook onder fruit kunnen scharen maar het zijn specifiek de zaden van de granaatappel die we tot ons nemen. Granaatappelzaden zijn erg rijk aan vitamine C en kalium. Maar een van de beste eigenschappen is het hoge gehalte polyfenolen. Dit is een molecuul dat onder ander je bloeddruk verlaagt, ontstekingsremmend werkt en erg gezond is voor je hersenen. De zaden zijn naast puur onder meer lekker in een salade, couscous of rijst.

Zonnebloempitten
Minder bekend als zijnde gezonde voeding, maar zonnebloempitten bevatten vele goede eigenschappen en voedingswaarden die zeer goed koolhydraten kunnen vervangen. Zo zijn zonnebloempitten uitstekende bronnen van vezels, eiwitten en linolzuur. Vooral uitstekend geschikt als tussendoortje in de middag.

Andere gezonde noten & zaden zijn ook: Macadamianoten, paranoten, chia zaden, sesamzaad, kastanjes, pistachenoten

Koolhydraatarme Oliën

Voor het bereiden van warme maaltijden heb je veelal een geleider nodig die het eten ook werkelijk verhit. Wanneer je wilt afslanken zijn bewerkte oliën zoals arachideolie niet optimaal. Ga daarvoor in de plaatst voor kokosolie of boter. Voor het garneren van salades is olijfolie prima.

OlijfolieOlijfolie
Olijven zijn een plantaardig product. Goede olijfolie bevat daarom alleen maar natuurlijke ingrediënten. Bij slechte olijfolie worden nog wel eens andere zaken toegevoegd, let daarom goed op het label. Pure olijfolie bevat onverzadigde vetten die een gunstige werking hebben op je hart- en bloedvaten. Met olijfolie kun je beter niet te heet bakken. Het is wel erg geschikt voor salades, voor soepen, als smaakmaker of voor ovengerechten.

Kokosolie 
Kokosnoot bevat goede plantaardige vetten die als nuttige bouwstenen fungeren voor je lichaam. Verder bevat kokos goede vezels. Kokosolie is een zeer geschikt geleidmiddel voor bakken en braden. Het is relatief arm aan verzadigde vetten.

Avocado-olie
Een andere plantaardige olie die je kunt gebruiken bij koolhydraatarm eten is avocado-olie. Door de hoge prijs van avocado’s is deze olie relatief duur. Het is wel erg gezond binnen een dieet en goed voor de huid. Je kunt avocado-olie bijvoorbeeld lekker gebruiken bij een salade.

SesamolieSesamolie
Deze olie wordt vaak gebruikt in Azië, waar sesamzaad zeer voorradig is. Het is een prima olie voor bakken en braden bij een slank dieet, vanwege de goede onverzadigde vetten die het bevat. Daarbij kan sesamolie goed tot een hoog punt verhit worden, waardoor het geschikter is voor bakken en braden dan bijvoorbeeld olijfolie. Sesamolie rijk aan vitamine K, welke gunstig is voor je botten en bloedvaten.

Mayonaise (magere)
Mayonaise heeft de reputatie niet erg gezond te zijn maar dat is geheel afhankelijk van de soort. Zelfgemaakte mayonaise bevat in feite alleen ei en olie. Hierdoor is het een goede koolhydraatarme smaakmaker.

Koolhydraatarme Dranken

De focus bij een dieet gaat vaak naar de voeding maar wat je drinkt is eigenlijk net zo belangrijk. Als een vuistregel is het het beste om zoveel mogelijk frisdranken te vermijden en voor de “pure” sappen te gaan. Vermijd ook zoveel mogelijk alcoholische versnaperingen. Als je toch eens een glaasje alcohol wilt drinken, ga dan voor wijn.

Water
Als er een drank is die je zonder nadenken kunt drinken dan is het wel water. In Nederland is kraanwater gewoonlijk van uitstekende kwaliteit. Het kopen van mineraalwater is daarom niet nodig.

TheeThee
Een lekkere warme drank en uitstekend voor bij een slank voedingspatroon. Vele soorten thee bevatten daarnaast gunstige voedingsstoffen. Zo is groene thee rijk aan anti-oxidanten en zijn er kruidentheeën die de stofwisseling bevorderen. Let op: schenk het water in op 90 graden. Om de lekkerste en meest gezonde thee te drinken ga je bij voorkeur voor losse thee. Drink de thee uiteraard zonder toevoegingen als suiker, melk of zoetstoffen.

Koffie
Zolang je de inname van koffie beperkt tot 3 koppen per dag, is het een prima drank voor bij een koolhydraatarm dieet. Het grote voordeel van koffie is dat het de spijsvertering bevordert.

Eiwitshakes
Het hoge gehalte van eiwitten in deze shakes geven je een vol gevoel na inname. Hierdoor beperk je het hongergevoel terwijl je toch kilo’s kwijtraakt. Eiwitshakes bevatten daarnaast door ingrediënten als fruit en groenten vele goede vitaminen en mineralen.

SmoothieSmoothies
Wanneer je groenten en vruchten in de blender doet dan behoudt je het aanwezige vruchtvlees in de smoothie. Dit in tegenstelling tot uitgeperst vruchtensap, waarbij je het vruchtvlees weggooit. Vruchtvlees is echter veelal rijk aan vezels die gunstig werken voor afvallen. Tevens zijn smoothies veel vullender. Ga daarom voor smoothies en niet voor vruchtensap. Je kunt gaan voor vruchtensmoothies, of nog beter, de zogenoemde groene smoothies.

Het verschil tussen “snelle” en “langzame” koolhydraten

Wanneer je op streefgewicht bent dan kun je best koolhydraten eten. Zolang je dit met mate doet én de juiste soort koolhydraten tot je neemt. Maar wat zijn nu “gezonde” koolhydraten? Hierin maken we een onderscheid tussen snelle en langzame koolhydraten.

Koolhydraatarm KokenSnelle koolhydraten zijn slechte koolhydraten die zeer snel worden opgenomen als lichaamsvet. Daarnaast geven ze je voortdurend een onverzadigd gevoel. Snelle koolhydraten komen bijvoorbeeld voor als suikers, glucose-fructose en sacchariden in voeding. Je vindt deze koolhydraten veel in bewerkte fabrieksproducten zoals magnetronmaaltijden, kant-en-klaar sauzen, melkbrood, koekjes, snoep, gebak, chips en beleg als hagelslag of chocoladepasta.

Als je dus aan je gewicht wilt denken dan moet je deze snelle koolhydraten zeer met mate eten, bijvoorbeeld maximaal 1 keer per week.

Langzame koolhydraten zijn veel beter voor je gezondheid en je gewicht. Ze worden langzamer door je lichaam opgenomen waardoor veel van de energie ook weer meteen verbruikt bij je dagelijkse beweging. Daarnaast geven ze sneller een verzadigd gevoel. Dit soort langzame koolhydraten vindt je meer in de “pure” producten zoals bruin brood, volkoren rijst, volkoren pasta, aardappelen en groenten. Wanneer je op je ideale gewicht bent dan kun je deze koolhydraten iedere dag in matige hoeveelheid eten. De dagelijkse inname is dan ook afhankelijk van hoeveel je beweegt en sport.

Effectieve koolhydraatarme diëten

Een dieet geeft je een vaste structuur met eetpatronen. Hierdoor is het voor veel mensen makkelijker vol te houden dan als je zomaar koolhydraatarm gaat eten. Een aantal goede koolhydraatarme diëten zijn:

KoolhydraatarmdieetHet Atkins dieet: Waarschijnlijk is het Atkins dieet het meest bekende koolhydraatarme dieet. Het was in elk het eerst populaire dieet dat koolhydraten zag als oorzaken van overgewicht.

Het Dukan dieet: Het Dukan dieet is vergelijkbaar met Atkins maar hierbij worden koolhydraten nog meer vermeden en de fases strenger nagelopen. Het is in bepaalde opzichten ook een stuk moderner en vervangt koolhydraten in grote mate door eiwitten.

Het Paleo dieet: Het Paleo dieet (of caveman dieet) is misschien wel het meest extreme koolhydraatarme dieet. Er wordt volledig gericht op het vermijden van koolhydraten en zo gegeten als de mens duizenden jaren geleden in zijn voeding voorzag.

Welke van deze bovenstaande diëten je kiest hangt mede af van je persoonlijke voorkeuren, planning en levensstijl.

Op zoek naar goede koolhydraatarme recepten? In ons speciale receptenboek vind je meer dan 200 lekkere en slanke gerechten met koolhydraatarme ingrediënten.

36 gedachten over “De 50 Beste Koolhydraatarme Producten”

 1. Paleo vind ik ook erg lijken op het atkins dieet fase 3 en 4 alleen zonder tarwe en melkproducten die je bij Atkins in fase en 4 wel mag nemen. Bij Atkins fase 3 en 4 voeg je langzaam je kh toe zoals zoete aardappel of andere knollen. Meer soorten fruit. Deze mag je bij Paleo ook eten. Paleo heeft GEEN fases en is gelijk een lifestyle. Bij Atkins ben je Tot fase 2 op dieet. Fase 3 is een fase waarin je leert tegen hoeveel kh je kunt. Fase 4 is een lifestyle. Net als Paleo is dit een levenslange lifestyle dieet. Dieet betekent levenswijze.

  Beantwoorden
 2. Heel veel goede informatie wat ook heel goed past in een stofwisselingskuur dat ook gebaseerd is op koolhydraatarm, gezonde vetten en het zoveel mogelijk vermijden van suikers en E nummerd.

  Beantwoorden
 3. Waar leggen jullie de grens van koolhydraatam wanneer banaan er bij hoort? Dit is ongeveer 20% koolhydraten en bij een Atkins fase 1, zit je dan na 1 banaan al op je dagelijkse quota.

  Beantwoorden
  • Dag Alia, het klopt dat bananen voor fruit relatief wat meer koolhydraten bevatten, en zijn dus niet de eerst logische optie bij een stringent koolhydraatarm dieet. Zo is het Atkins dieet is in de eerste fase zeer streng wat betreft het maximaal aantal gram koolhydraten per dag, dus dan zit je al snel op je dagelijkse limiet. Voor die fase als je fruit wilt eten dan zijn bijvoorbeeld bessen, meloen, aardbeien, kiwi’s, appels etc. een meer praktische optie.

   Beantwoorden
 4. Wat een duidelijk stuk! Bedankt!
  Ik vroeg me nog af, ik probeer zo min mogelijk melkproducten te eten (PDS), is ongezoete Soja yoghurt of Kokosyoghurt ook een goede optie?

  Beantwoorden
  • Dag Kim, zowel soja-yoghurt als kokos-yoghurt kun je prima gebruiken als vervangers voor de “normale” yoghurt. We raden dit zelfs aan in veel gevallen omdat volle yoghurt en melk over het algemeen niet heel gezond zijn door de relatief grote hoeveelheid lactose.

   Beantwoorden
   • Ok, dat is mooi!
    Bedankt voor de reactie!
    Ik vind het nog wel wennen hoor, veel minder koolhydraten.
    Ik wil maar een paar kilo kwijt, dus wil het ook niet te lang op deze manier doen. Uiteindelijk wel weer in mindere mate de langzame koolhydraten gaan eten.

    Beantwoorden
 5. Bedankt voor dit uitgebreide artikel.
  Ben ook net begonnen aan dit dieet. Wel ook even wennen.
  Had na 1ste nacht barstende hoofdpijn, nog nooit meegemaakt. Mijn vrouw zei direct dat ik te heftig begonnen ben met dat dieet. Dacht dat ook.

  Beantwoorden
  • Dag Heino, het zou inderdaad mogelijk kunnen zijn dat je lichaam sterk moest wennen aan het veranderde voedingspatroon. Zeker als je normaal relatief veel koolhydraten eet en dan plots overgaat naar een koolhydraatarm dieet, kunnen er tijdelijke bijwerkingen als duizeligheid, moeheid en hoofdpijn voorkomen. Je lichaam moet een andere stap gaan maken voor het verkrijgen van energie. Dit zou normaliter echter maximaal maar een paar dagen moeten duren, en zeker niet voortdurend.

   Beantwoorden
 6. Waarom mag je wel yogurt en kwark maar geen melk en kaas?hoe begin je met dit dieet?ik als brood en cruesliverslaafde weet niet precies hoe en met wat ik mijn broodproducten kan vervangen.ik ben nog niet begonnen.ik wil eerst zeker er van zijn dat ik dit ook echt aankan

  Beantwoorden
  • Dag Frannie, zoals in het artikel staat onder “andere zuivelproducten” kun je in beperkte mate wel kaas eten. Melk wordt afgeraden vanwege het hoge gehalte van lactose. Wil je beginnen met een koolhydraatarm dieet, lees dan ook onze andere artikelen over het koolhydraatarme dieet, over specifieke diëten als Paleo of Dukan, of lees het artikel over het Eiwitdieet. Je zult zien dat je prima broodproducten kunt vervangen door de juiste eiwitrijke ingrediënten en recepten.

   Beantwoorden
  • Normaliter kun je bij een koolhydraatarm dieet brood beter vermijden, en dan zeker witbrood. Als je dan toch brood wilt eten, nuttig dan volkorenbrood of notenbrood. Voor kaas, zie ook hierboven in het artikel onder “zuivelproducten”.

   Beantwoorden
 7. Hallo, ik ben Anita en heb al heel wat gelijnd in mijn leven, en volgens mij is Atkins toch echt de beste. Mijn vriendin dieet al 10 jaar Atkins en wil niks anders. Ik ben 3 jaar geleden gestopt en weer in de fout gegaan door heel veel koolhydraten te eten. Bah, ik walg van mezelf en wil meteen stoppen. Ben weer dik aan t worden en voel me niet prettig. Ik eet graag kaas vooral oude….. heerlijk! !!! Melk lust ik niet. Savonds heb ik de meeste moeite. Altijd hongerig. Mijn vraag: mag ik kaas en hoeveel? Fruit?. Soep? Help Help

  Beantwoorden
  • Dag Anita, er zijn hierbij verschillende diëten mogelijk. Naast het doen van de dieet test op onze site, kun je hiervoor ook kijken bij de verschillende diëten die we hebben beoordeeld.

   Beantwoorden
  • Hallo Anita, ik weet het is al 1 jaar later maar toch wil je jou 1 tip geven om het honger gevoel en lekkere trek tegen te gaan.
   Bijvoorbeeld maak pompoen, broccoli of bloemkoolsoep dit vult erg goed en weinig calorieën, dit heeft mij ook enorm geholpen . Bv kook een kip,als dat gaar is haal je de kip uit het water,dat water gebruik je weer om je broccoli of bloemkool in gaar te koken,dan als het gaar is pureer je met een staafmixer de soep fijn,dan weer in kleine stukjes kip toevoegen,en eet maar.

   Beantwoorden
 8. Misschien een idee om in een volgend artikel ook onderscheid te maken tussen volledig koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt? Ananas heeft nog wel een beetje koolhydraten. Voor mensen die een volledig kha dieet zonder enige koolhydraten willen volgen (en dus ketose zoeken) zou dat erg handig zijn!

  Beantwoorden
 9. Goede informatie.
  ik ben er sinds december mee begonnen en het
  ging goed maar ben nu even de goede draad kwijt.
  heb een goede oppepbeurt nodig. Ik was aan de insuline en wil dit nooit meer.
  Ik ben nu 7g afgevallen maar de laatste maand niets meer…vakantie, verjaardag en uit eten.
  help!!!

  Beantwoorden
  • Hallo Christianne, het lijkt erop dat je zeker op de goede weg was maar doordat je het dieet niet meer hebt gevolgd het afslanken is gestagneerd. Aan te raden is om weer zo snel mogelijk die snelle koolhydraten uit je voedingspatroon te verwijderen. Voor tips lees ook ons artikel “Afvallen lukt niet?” op deze website.

   Beantwoorden
 10. Dank je wel voor de duidelijke info.
  Ik ga er vanaf morgen tegenaan.
  Ook gedeeld op fb 😉
  Vriendelijke groet, Irene

  P.S Over 14 dagen laat ik weten hoe het gegaan is 😉

  Beantwoorden
 11. Ik volg sinds een tijdje het Paleo dieet en moet zeggen dat ik helemaal zo’n hongergevoel niet meer heb tussen de maaltijden. En ik was nochtans een echte koolhydratenfreak! Gevolg; ik kon blijven eten. Na het stoppen met roken at ik vijf jaar lang meerdere keren warm per dag (pizza ’s middags, ’s avonds een vol bord -en meer- aardappelen, vlees en groenten in witte saus) en de hele dag door snacken. Was 7 kilo bijgekomen (gelukkig valt dat nog mee gezien de hoeveelheden). Als je gevarieerd eet en gezond vliegen de kilo’s er zo af ( moet wel zeggen dat ik sinds januari ook dagelijks minstens een half u thuis train). Wat een verschil; ik heb echt weer het stevige slanke lichaam v toen ik 25 was, ben er nu 40 en ben echt trots, met rede.

  Beantwoorden
 12. ik heb eigenlijk een korte vraag. Bevat maïsmeel veel koolhydraten? Ik volg Atkins en ben in 2 1/2 maand 13 kilo kwijt, maar bij sommige dingen mis ik toch rijst of pasta. Komend van Curacao gebruikte ik ook vaak maïsmeel om funchi te maken vandaar mijn vraag.

  Beantwoorden
  • Dag Karolien, maïsmeel is te vergelijken met meel van graan, ofschoon maïsmeel ietsje meer koolhydraten bevat. Dit zijn wel complexe koolhydraten, dus je kunt het nog eten bij een koolhydraatarm dieet, zeker in de latere fasen. Maar dan zul je dit wel moeten doen ten koste van andere producten met koolhydraten. Kortom, je kunt dus een product van maïsmeel inplannen op je dag in de latere fasen van een koolhydraatarm dieet, maar eet dan die dag geen andere koolhydraatrijke voeding zoals (volkoren) brood, rijst of pasta, zodat je je nog wel aan de maximum koolhydraten per dag houdt.

   Beantwoorden
 13. Goed levensstijldieet.!!! Ben nu 77 jaar, al jaren reumapatiente. Heb twee kunstheupen en twee kunstknieen en sinds twee jaar een pacemaker. Ben bijna drie jaar geleden begonnen met koolhydraatarm te gaan eten, woog op het zwaarst 95 kg., lengte 1.60 cm., dus veel te zwaar. Heb eerst alle koekjes en lekkere dingen bij de koffie weggelaten, kostte moeite, vooral in de supermarkt, daarna aardappelen, rijst, spaghetti, brood en aanverwante dingen. De truc was: alle etiketten uitgebreid lezen. Ik eet nu koolhdr. arm (bijna eigenlijk vrij) alleen op feestjes en verjaardagen neem ik ook wel wat lekkers, maar altijd met mate!!!! Weeg me iedere dag, meteen voor de ochtenddouche, en weeg nu al zeker twee jaar 60 kg. Eet heel lekker, veel groente en fruit, eiwitten (mager vlees, vis, eieren, yoghurt 10%, en voel me heel goed. Natuurlijk ook door alle complimenten!!!! Dus voor iedereen die wil starten, DOEN!!!!

  Beantwoorden
  • Dag Marga, wanneer je minder koolhydraten eet en in plaats daarvan meer goede voedingsmiddelen dan zul je positieve effecten gaan zien. Van belang is dat je dan niet meer gaat eten of bijvoorbeeld niet de koolhydraten vervangt door voeding met veel verzadigde vetten. Idealiter heb je een gezonde levensstijl. In andere woorden, minder koolhydraten zijn een belangrijke factor voor gewichtsverlies, zolang je voor de rest ook gezond leeft.

   Beantwoorden
 14. Heel goede informatie. Ik eet al maanden KHA. Ii val moeilijk af. Dit heeft volgens mijn huisarts en diëtistes te maken met een ernstige situatie van stress. Die verandert voorlopig niet. Ik gebruik tamelijk veel medicijnen. Wat kan ik nog doen om mijn 15 extra kilo’s kwijt te raken. Het gaat in feite alleen om buikvet. Ik val overal af, maar verlies geen buikvet.

  Beantwoorden
  • Dag Chris, omdat je ook medicijnen gebruikt kunnen deze invloed hebben op je gewicht. Naast koolhydraatarm eten is het ook van groot nut om goed en veel te bewegen. Als je nu nog niet veel beweegt, begin dan rustig met wandelen en fietsen. Dit kan ook een positief effect hebben tegen stress. Voor specifiek het kwijtraken van buikvet, lees onze handleiding “15 tips voor snel buikvet verbranden”. Succes!

   Beantwoorden

Plaats een reactie