website statistics

Een Cholesterolverlagend Dieet: Hoe Werkt Het?

Zoals veel mensen weten, is het voor de gezondheid niet altijd goed om een te hoog cholesterol te hebben. Gelukkig zou je dit probleem zelf kunnen verhelpen zonder medicijnen te gebruiken. Je kunt namelijk zelf eenvoudig een speciaal cholesterolverlagend dieet te volgen. Zo kun je op een natuurlijke manier je cholesterol verlagen. In dit artikel lees je hoe je een cholesterolverlagend dieet nu precies aanpakt en op welke zaken je moet letten.

CholesterolverlagendHet belang van cholesterol

Ieder mens heeft cholesterol nodig. Het is een belangrijk onderdeel van ons lichaam. Cholesterol is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van het omhulsel van cellen, het is een bouwstof voor bepaalde hormonen en het faciliteert mede je zenuwstelsel. In deze rol beschermt cholesterol de interne werking van je lichaam en houdt het je gezond.

Cholesterol is dus niet per definitie een verkeerde stof en als het gehalte in jouw lichaam niet te hoog is, is het daarom ook niet verstandig om een cholesterolverlagend dieet te gaan volgen.

Bij cholesterol is het ook van belang om onderscheid te maken tussen “HDL cholesterol” en “LDL cholesterol”. De HDL vorm werkt normaliter positief op je lichaam, terwijl LDL cholesterol niet zo goed is. LDL cholesterol zorgt er immers voor dat je bloedvaten dichtslibben en het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Hebben we het derhalve over het verlagen van cholesterol dan is het zaak op de LDL gehalte omlaag te brengen maar niet de HDL gehaltes.

Risico’s bij een te hoog cholesterol

Een te hoog gehalte aan LDL cholesterol is voor het lichaam dus geen goede zaak, aangezien het overtollige cholesterol aan de wanden van je bloedvaten blijft plakken. Hierdoor slibben de aders en bloedvaten langzaam dicht en kunnen er bloedpropjes gaan ontstaan. Deze bloedpropjes kunnen bloedvaten afsluiten en daardoor bijvoorbeeld zorgen voor een TIA of een beroerte. Ook kan een te hoog cholesterolgehalte leiden tot hart- en vaatziekten. Bij een te hoge waarde is verlagen van deze vorm van cholesterol dus erg belangrijk.

Oorzaken

In principe maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan, vooral in de lever. Hoe kan het cholesterolgehalte dan toch te hoog worden? Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen, namelijk:

  • cholesterolverlagend1Een verkeerd voedingspatroon
  • Roken
  • Hoge bloeddruk
  • Overgewicht
  • Diabetes
  • Erfelijkheid

Bovenstaande oorzaken zijn ook met elkaar verweven. Bijvoorbeeld een verkeerd voedingspatroon zorgt ook vaak voor overgewicht en zelfs diabetes.

Risico’s verlagen

Wil je de kans op een te hoog LDL cholesterol verlagen, dan zijn er verschillende maatregelen die je zelf kunt nemen. In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om te stoppen met roken. Dit heeft niet alleen een positief effect op je cholesterolgehalte, maar zal je totale gezondheid enorm verbeteren. Daarnaast zijn er ook medicijnen die je kunt nemen, maar deze zullen alleen in bepaalde gevallen door artsen voorgeschreven worden.

Tenslotte is dus een belangrijke factor je voedingspatroon. Een cholesterolverlagend dieet en het aanpassen naar een gezonde leefstijl hebben daarom altijd de voorkeur boven het innemen van medicijnen.

Gezonde leefstijl

Wat is nu precies een gezonde leefstijl? Een gezonde leefstijl bestaat uit voldoende beweging en een gezond dieet.

Kijken we naar beweging dan is het zo dat de moderne mens gemiddeld te weinig lichamelijke activiteit verricht. Doordat we tegenwoordig veel zitten, bijvoorbeeld in de auto, op ons werk, achter de computer en tijdens het televisie kijken, krijgen we over het algemeen veel te weinig beweging. Dit heeft veel negatieve gevolgen voor ons lichaam, onder meer een verhoogd LDL cholesterolgehalte. Meer bewegen is daarom van belang, gebruik bijvoorbeeld eens wat vaker de fiets of kies voor de trap in plaats van de lift. Zo kun je zonder veel moeite te doen toch meer beweging in je dagelijks leven inbouwen.

cholesterolverlagend6klEen gezond dieet voor minder LDL cholesterol

Een gezond eetpatroon is ook van groot belang. Waar moet je nu op letten als je een cholesterolverlagend dieet wilt gaan volgen? Welke voedingsstoffen moet je in de gaten houden? Het is vooral belangrijk om te letten op de hoeveelheid verzadigde vetten die je eet, deze zorgen namelijk voor een verhoging van het cholesterolgehalte.

Hiernaast spelen ook plantesterolen, vezels en noten een belangrijke rol bij het cholesterol verlagen. Lees hieronder de nadere toelichting voor deze voedingsmiddelen.

Verzadigde versus onverzadigde vetten

Een eerste stap in een cholesterolverlagend dieet zou altijd het vervangen van verzadigde door onverzadigde vetten moeten zijn. Verzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in snacks, koek, gebak, chocolade etcetera en in harde bak- en braadvetten. Kies bijvoorbeeld voor het gebruik van olijfolie in plaats van een hard bakvet en vervang het eten van vet zuivel en vlees door het eten van magere varianten.

Plantesterolen

In sommige voedingsmiddelen zijn plantesterolen aanwezig, die ervoor zorgen dat het cholesterolgehalte daalt met ongeveer tien procent. Plantesterolen zijn aanwezig in granen, noten en plantaardige oliën. Door deze producten te eten, kun je dus eenvoudig voor een lager cholesterolgehalte zorgen.

Noten

Noten bevatten veel onverzadigde vetten en hebben een gunstige vetzuursamenstelling. Dit zorgt ervoor dat ze een verlagend effect hebben op het cholesterolgehalte. Bovendien zijn er sterke aanwijzingen dat ze beschermen tegen hart- en vaatziekten. Kies daarom wat vaker voor het eten van noten, zoals amandelen, walnoten, macadamianoten, pecannoten of hazelnoten. Doordat ze veel calorieën bevatten is het wel belangrijk om ze met mate te eten.

Voedingsvezels

cholesterolverlagend5In een gezond cholesteroldieet mogen ook zeker voldoende voedingsvezels niet ontbreken. Deze verlagen het LDL cholesterol-gehalte, verlagen de bloeddruk en zorgen voor een vol gevoel, waardoor je minder de neiging zult hebben om te gaan snacken. Voedingsvezels zijn onder meer te vinden in groente, fruit (denk aan bananen en bessen), peulvruchten, vlees, vis en bepaalde graanproducten. Zo werken (organische) havermout en zemelen erg goed voor een lager cholesterolgehalte.

Gezond cholesterolgehalte door gezonde leefstijl

Heb je een te hoog LDL cholesterol-gehalte en wil je voorkomen dat je te maken krijgt met hart- en vaatziekten, een beroerte of een infarct? Dan kun je in veel gevallen door het veranderen van je leefstijl zonder medicijnen je cholesterol verlagen. Kies voor meer beweging, stop met roken en volg een cholesterolverlagend dieet.

Tip! Een slank dieet dat zich mede richt op het verminderen van LDL cholesterol is het Dash Dieet. Bekijk de informatie bij dit dieet om dit voedingspatroon te volgen.

Plaats een reactie